Η «κατάρα» του Κακά

Η «κατάρα» του Κακά

bet365

Ούτε τώρα θα βρεθεί στο Κόπα Αμέρικα και έτσι ο πάλαι ποτέ παικταράς δεν θα έχει ούτε μία συμμετοχή στον αρχαιότερο διεθνή θεσμό. Τι συνέβη όμως και έμεινε εκτός όλες τις φορές;

Κλήθηκε για να αντικαταστήσει τον Ντάγκλας Κόστα. Αυτή θα ήταν η τελευταία ευκαιρία του να βρεθεί σε ένα Κόπα Αμέρικα. Ωστόσο, παρά τις 92 συμμετοχές και τα 29 γκολ του με το εθνόσημο, ουδέποτε είχε καταφέρει να παίξει στο αρχαιότερο διεθνές τουρνουά. Και ναι, ο Κακά δεν θα το κάνει ούτε τώρα. Αφού βρέθηκε με πρόβλημα τραυματισμού που θα τον αφήσει εκτός δράσης για 20 μέρες, τέθηκε και εκτός τουρνουά και έτσι όταν ολοκληρώσει την καριέρα του, δεν θα έχει καμία ιστορία να θυμάται από το θεσμό. Στα 34 του ο πάλαι ποτέ παικταράς θα μπει στη λίστα των θρύλων που δεν σήκωσαν την κούπα, όπως ο Πελέ, ο Μαραντόνα, ο Μέσι (ακόμα) και αρκετοί άλλοι. Βέβαια με τη διαφορά ότι εκείνος δεν έδωσε το παρών ούτε σε ένα παχνίδι. Ας δούμε όμως τι συνέβη στις προηγούμενες τρεις φορές που θα μπορούσε να το έχει κάνει...



2007
Το 2006-'07 ήταν η πλέον μυθική σεζόν της καριέρας του. Τότε, στα 25 του έμοιαζε ασταμάτητος. Ολος ο κόσμος ήταν στρωμένος στα πόδια του. Εκανε μαγικά με τη μπάλα. Την περνούσε απ' όπου ήθελε και την έστελνε συστημένη όπου ήθελε. Οι κούρσες του παροιμιώδεις, για να τις διηγείσαι στα εγγόνια σου. Μπορούσες να πεις μα καμάρι ότι «είχες δει τον Κακά». Μάλιστα όλ' αυτά επιβραβεύτηκαν με τον ύψιστο τρόπο. Οδήγησε τη Μίλαν στην κατάκτηση του Champions League (σ.σ.: έβαλε 10 γκολ εκείνη τη χρονιά στο σεντόνι) κόντρα στη Λίβερπουλ (2-0) και δικαίως ψηφίστηκε ως κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης, για να του δοθεί αργότερα και η «Χρυσή Μπάλα». Ωστόσο, με το που ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις του με τους Ροσονέρι, έθεσε τον εαυτό του εκτός Εθνικής. «Δεν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε καλή ψυχική και σωματική κατάσταση, ώστε να μπορέσω να βοηθήσω την Σελεσάο», είχε δηλώσει, αφήνοντας σύξυλο τον Κάρλος Ντούνγκα. Παραδόξως, αν και χωρίς το αστέρι της, η Βραζιλία στέφθηκε πρωταθλήτρια στα γήπεδα της Βενεζουέλας, νικώντας 3-0 στον τελικό την Αργεντινή.


2011
Τέσσερα χρόνια αργότερα οι ρόλοι είχαν αλλάξει. Ο Κακά έκανε δηλώσεις, με τις οποίες σχεδόν παρακαλούσε για να ταξιδέψει στα γήπεδα της Αργεντινής. Μόνο που πλέον δεν ήταν καλός. Ηταν η δεύτερη του χρονιά στη Ρεάλ και είχε πάει ακόμα χειρότερα από την πρώτη. Ο σοβαρός τραυματισμός του στο γόνατο δεν θα του επέτρεπε ποτέ ξανά να παίξει σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν ήταν καλός, έβγαζε προβλήματα μυϊκά και είχε χάσει ταχύτητα και ευελιξία. Ετσι έπαιξε μόλις 14 φορές με τους Blancos και δεν έπεισε τον εκλέκτορα, Μάνο Μενέζες να τον πάρει μαζί του, δίνοντας την απάντηση που θα ήθελε και ο προκάτοχος του, ο Ντούνγκα: «Ο Κακά δεν βρίσκεται σε κατάσταση που επιτρέπει να βασιστείς ότι θα είναι καλά και δεν θα έχει τραυματισμούς». Οχι ότι εάν πήγαινε εκείνος, η Βραζιλία θα ήταν καλύτερη, αλλά έκανε άσχημο τουρνουά και αποκλείστηκε από τα προημιτελικά κιόλας από την μετέπειτα χαμένη φιναλίστ, Παραγουάη.


2015
Εχοντας πλέον μετακομίσει στο MLS, έπαψε για τα καλά ν' αποτελεί βασική επιλογή για τη Σελεσάο. Αν και είχε γεμάτη χρονιά με την Ορλάντο Σίτι (40 ματς, 12 γκολ, 12 ασίστ) ο Κάρλος Ντούνγκα του το φυλούσε από το 2011 και του έκανε το χειρότερο. Πρώτα τον κάλεσε για προπονήσεις στην προεπιλογή των 30 και έπειτα από πέντε μέρες τον έκοψε, δίχως μάλιστα να αιτιολογήσει καν το γιατί. Η Βραζιλία πάτωσε και σε αυτή την περίπτωση, βιώνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα: αποκλεισμό στα προημιτελικά από την Παραγουάη στα πέναλτι.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα