Top-10: Χειρότερες μεταγραφές 2015-2016 (poll)

Top-10: Χειρότερες μεταγραφές 2015-2016 (poll)

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παίκτης που μέσα στο 2015-16 δεν δικαίωσαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή τους.

Οσο πιο κοντά στο σήμερα βρισκόμαστε τόσο πιο απίστευτα είναι τα ποσά που ξοδεύουν οι ομάδες για μεταγραφές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην πρώτη χρονιά της Premier League (1992-93) τα κλαμπ δαπάνησαν συνολικά για ενίσχυση 38 εκατ. ευρώ λίρες και να το συγκρίνει με το τι γίνεται στις μέρες μας. Δεκάδες εκατ. ευρώ κινούνται στην αγορά χωρίς εκείνοι που αλλάζουν φανέλα να είναι υπερπαίκτες τύπου Σουάρες, Μπέιλ, Ντε Μπρόινε, Ντιμπάλα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι σύλλογοι 'κλαίνε' τεράστιο κομμάτι του ποσού που έχουν δώσει. Λίγες μέρες μετά το φινάλε στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, πάμε να δούμε τους παίκτες για τους οποίους ξοδεύτηκαν χρήματα τα οποία σε αυτή την πρώτη χρονιά δεν έπιασαν τόπο...

Αντρέα Μπερτολάτσι | Μίλαν
Η Μίλαν το καλοκαίρι αποφάσισε να ρίξει ρευστό στη μεταγραφική ύστερα από χρόνια και ουσιαστικά ξόδεψε 75 εκατ. ευρώ για τρεις παίκτες. Μπάκα (30) και Ρομανιόλι (25) έβγαλαν σίγουρα τα λεφτά τους, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τον Αντρέα Μπερτολάτσι. Ο Ιταλός μέσος τα πήγε εξαιρετικά με την Τζένοα όμως δεν δικαίωσε ούτε στη σφαίρα της φαντασίας τα 20 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για να τον κάνουν κάτοικο San Siro. Ο 25χρονος ήταν βασικός σε 21 ματς της Serie A, πέτυχε ένα γκολ και έδωσε μία ασίστ και έχασε φυσιολογικά τη θέση του από τον Γιουράι Κούτσκα, ο οποίος είχε κοστίσει 3 εκατ. ευρώ και ήταν συμπαίκτης του στους Ροσομπλού. Σε poll στα ιταλικά Μέσα οι τιφόζι της Μίλαν τον ψήφισαν ως τη χειρότερη μεταγραφή.

Μέμφις Ντεπάι | Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο μεσοεπιθετικός με το καλό Mundial του 2014 και τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τα 22 γκολ που χάρισαν το πρωτάθλημα στην PSV το 2014-15, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα 33 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν οι Κόκκινοι Διάβολοι για να τον αποκτήσουν. Ο Ολλανδός περιορίστηκε σε 16 ματς βασικός στην Premier League έχοντας απολογισμό 2 γκολ και καμία ασίστ. Στο Champions League έβαλε ένα και ακόμα 2 στο Europa και έκλεισε τη σεζόν έχοντας πολλά προβλήματα και μένοντας εκτός αποστολής για τον τελικό του FA Cup από τον Λουίς Φαν Χααλ. Συνολικά είχε 43 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις (18 ως αλλαγή).

Πέδρο | Τσέλσι
Εχοντας ίσως βαρεθεί να είναι η χρυσή ρεζέρβα των Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ, ο Πέδρο συμφώνησε να φύγει από την Μπαρτσελόνα όταν η Τσέλσι έκανε πρόταση 30 εκατ. ευρώ στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής. Ο εξτρέμ από την Τενερίφη είπε «αντίο» στο Camp Nou ύστερα από 9 σεζόν όμως η πρώτη του έξω από την Καταλονία μάλλον δεν ήταν όπως θα περίμενε. Ο 28χρονος με τις 55 συμμετοχές στην Εθνική Ισπανίας ήταν μέλος των πρωταθλητών Αγγλίας που παρέδωσαν τον τίτλο τους από τους πρώτους μήνες και που έγιναν οι χειρότεροι υπερασπιστές στην ιστορία της Premier League. Αγνούμενος στο ναυάγιο του Stamford Bridge ο Πέδρο ξεκίνησε σε 24 αγώνες και είχε απολογισμό 7 γκολ, 2 ασίστ και 83.8% επιτυχημένες πάσες.

Ζοφρί Κοντογκμπιά | Ιντερ
Η νίκη στο μεταγραφικό derby με την Μίλαν, δεν βρήκε δικαιωμένη την Ιντερ στην υπόθεση Κοντογκμπιά αν και ο 23χρονος μέσος έχει χρόνια μπροστά του. Οι Ροσονέρι μπήκαν δυνατά και πρόσφεραν 30 εκατ. ευρώ στην Μονακό για να απαντήσουν οι Νερατζούρι και το σίριαλ να μεταφέρεται σε ξενοδοχείο του Μόντε Κάρλο. Τελικά η ομάδα του Μαντσίνι έδωσε μαζί με τα bonus 40 εκατ. στους Μονεγάσκους και στον ίδιο συμβόλαιο 4.5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν και ο πρώτος γύρος της Ιντερ ήταν πρωταθλητισμού, ο Γάλλος δεν κατάφερε ποτέ να κάνει τη διαφορά και τα χρήματά που δαπανήθηκαν να πάρουν αξία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με το ότι έμεινε εκτός αποστολής από τον Ντιντιέ Ντεσάν για το Euro.

Τζάκσον Μαρτίνες | Ατλέτικο Μαδρίτης
Η Πόρτο το 2012 αγόρασε από την Τσιάπας του Μεξικού κάποιον Τζάκσον Μαρτίνες αντί 9 εκατ. ως αντικαταστάτη του Ραδαμέλ Φαλκάο και εκείνος ύστερα από 3 χρόνια στο Dragao και 94 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αποκτήθηκε από την Ατλέτικο η οποία πλήρωσε τη ρήτρα των 35 εκατ. ευρώ. Ο Κολομβιανός δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, τραυματίστηκε, ξεκίνησε μόλις 8 φορές στο πρωτάθλημα και έμεινε στα 2 γκολ και τις 2 ασίστ. Δεδομένου του ποσού που δόθηκε και των όσων πρόσφερε ο 30χρονος, οι Rojiblancos έκαναν τρομερό deal πουλώντας τον αντί 42 εκατ. ευρώ στην Κίνα και την Guangzhou Evergrande.

Ραχίμ Στέρλινγκ | Μάντσεστερ Σίτι
Ο Στέρλινγκ το είχε δηλώσει ανοικτά ότι θέλει να αποχωρήσει από την Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε το καλοκαίρι ζεστά 70 εκατ. ευρώ κάνοντάς τον έναν από τους πιο ακριβούς teenagers όλων των εποχών. Ο Αγγλος εξτρέμ ξεκίνησε καλά στη σεζόν, όπως και οι Citizens, όμως παρασύρθηκε στη μετριότητα όσο προχωρούσε η σεζόν και στην Premier League έμεινε στα 6 γκολ και τις 2 ασίστ, ενώ βρέθηκε σε 23 παιχνίδια στο βασικό σχήμα του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο ταχύτατος εξτρέμ είναι μόλις 21 ετών και έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να παίξει καλή μπάλα και να κάνει απόσβεση σε βάθος χρόνου, όμως το 2015-16 δεν βρέθηκε στα στάνταρ ενός παίκτη που κόστισε ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Αρντά Τουράν | Μπαρτσελόνα
Ο Αρντά Τουράν ανέβασε το επίπεδό του και ήταν σημαντικό μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης που κατέκτησε την Primera Division και έφτασε στον τελικό του Champions League το 2014 και η Μπαρτσελόνα δεν κοίταξε μακριά τη χρονιά που έδωσε τον Πέδρο. Αν και η απαγόρευση μεταγραφών σήμαινε ότι ο Τούρκος μέσος θα μπορούσε να αγωνιστεί από τον Ιανουάριο, οι Μπλαουγκράνα έδωσαν στην Ατλέτι 35 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Σίγουρα το ότι ήταν εκτός αγωνιστικού ρυθμού για 6 μήνες αποτελεί ελαφρυντικό, όμως ο διεθνής άσος δεν αποτελούσε καν σταθερή επιλογή του Λουίς Ενρίκε έστω για αλλαγή και έπαιξε βασικός σε 9 ματς της La Liga και 4 του Copa del Rey. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε σχέση με την προσφορά του αυτή τη σεζόν, είναι αρκετά για να τον φέρνουν εδώ.

Αϊμέν Αμπντενούρ | Βαλένθια
Ο Τυνήσιος κεντρικός αμυντικός το 2014-15 βοήθησε την Μονακό να είναι από τις καλύτερες άμυνες στα μεγάλα πρωταθλήμα της Ευρώπης και στο Champions League να αποκλείσει την Αρσεναλ πριν μείνει εκτός ημιτελικών στις λεπτομέρειες από την Γιουβέντους. Ο 26χρονος αποκτήθηκε αντί 25 εκατ. ευρώ από την Βαλένθια και ήταν ο αντικαταστάτης του Νίκολας Οταμέντι που έφυγε για την Μάντσεστερ Σίτι. Σε μια πολύ κακή σεζόν που άφησε τις Νυχτερίδες εκτός νοκ-άουτ στο CL και τις έφερε ακόμα και κοντά στον υποβιβασμό, ο Αϊμέν Αμπντενούρ δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα στο πλευρό του Μουστάφι στα 22 ματς που έπαιξε στην La Liga.

Κριστιάν Μπεντέκε | Λίβερπουλ
Από τους παίκτες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έχει τη μεγαλύτερη προσφορά, όμως λαμβάνουμε υπόψη ότι ήταν η πιο δυνατή μεταγραφή της Λίβερπουλ και έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ. Ο πρώην άσος της Αστον Βίλα ξεκίνησε ως βασικός με τον Μπρένταν Ρότζερς και συνέχισε να το κάνει μόνο λόγω των τραυματισμών των άλλων επιθετικών. Οταν στο Anfield αφίχθη ο Γίργκεν Κλοπ, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν τον βλέπει ως το Νο1 φορ της ομάδας και του έδινε χρόνο ως αλλαγή. Ο Βέλγος έβαλε 9 γκολ σε 29 ματς της Premier League και είναι ακόμα 25 ετών, όμως η εικόνα και η παρουσία του δεν ήταν αυτή ενός παίκτη που έχει έρθει με ένα τέτοιο ποσό.

Ντανίλο | Ρεάλ Μαδρίτης
Ενα από τα πρόσφατα εξαγώγιμα προϊόντα της Πόρτο ήταν ο Ντανίλο που έφτιαξε όνομα το 2014-15 και δεν άργησε να πωληθεί από τους Δράκους. Η Ρεάλ ήταν εκείνη που πλήρωσε πολύ νωρίς τη ρήτρα των 31.5 εκατ. ευρώ με κάποιες φήμες να λένε ότι το έκανε για να προλάβει την Μπαρτσελόνα που επίσης τον ήθελε. Τελικά ο Βραζιλιάνος ήταν βασικός μόνο στην αρχή επί Ράφα Μπενίτεθ, αφού οι Merengues είδαν το δικό τους παιδί, Ντάνι Καρβαχάλ, να είναι κλάσεις ανώτερος και τον Ντανίλο απλά να τον ξεκουράζει ή να παίζει άλλες φορές στο αριστερό άκρο της άμυνας για να πάρει ανάσες ο Μαρσέλο. Στην La Liga άγγιξε τα όρια της αξιοπρέπειας με 23 ματς βασικός (2 γκολ / 5 ασίστ), όμως υπήρχαν ματς στο Champions League που δεν υπήρχε.

*Ανετα θα μπορούσαν να έχουν μπει στη λίστα Νίκολας Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι, 45), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης, 32), Μπαμπά Ραχμάν (Τσέλσι, 30), Λουτσιάνο Βιέτο (Ατλέτικο Μαδρίτης, 20), Αλέις Βιδάλ (Μπαρτσελόνα, 20), Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ (18), Ουμάρ Νιάς (Εβερτον, 18).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης