Γίργκεν Κλοπ, ο loser

Γίργκεν Κλοπ, ο loser

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Γίργκεν Κλοπ, που βρίσκεται πάντα στο top-level, όμως έφτασε τους 5 σερί χαμένους τελικούς.

Σαφώς ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, ο Γίργκεν Κλοπ πήρε μία διαλυμμένη Λίβερπουλ στα μέσα της σεζόν και έχει προλάβει να της δώσει χαρακτήρα, με εμφανή τα σημάδια της βελτίωσης. Οι Reds έπαιξαν στα ίσα τους δυνατούς της Premier League και έκαναν ιστορικά αποτελέσματα στο Europa League αποκλείοντας στον εμφύλιο την Μάντσεντσερ Γιουνάιτεντ και στη συνέχεια την πρώην ομάδα του, Ντόρτμουντ στο εκπληκτικό εκείνο ματς του Anfield με το γκολ του Λόβρεν στο 94'. Παρότι προηγήθηκε στο πρώτο μέρος του τελικού της Βασιλείας, η Λίβερπουλ ισοπεδώθηκε στην επανάληψη από την Σεβίλλη και ο Γερμανός τεχνικός έφτασε τους 5 σερί χαμένους τελικούς με την BvB (3) και τους Merseysiders (2). Μια αρνητική συγκυρία για τον 48χρονο, ο οποίος πριν αποχωρήσει από την Μπορούσια πρόλαβε να πάρει δύο μυθικά πρωταθλήματα από την Μπάγερν Μονάχου, σε βάρος της οποίας επίσης έχει νίκες σε δύο τελικούς στο Super Cup Γερμανίας και μια στο Κύπελλο. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν άτυχο ή ότι η ζωή είναι άδικη μαζί μου, είμαι προπονητής της Λίβερπουλ. Θα συνεχίσω και θα βρεθώ και σε άλλο τελικό και εσείς θα είστε εδώ να με ρωτήσετε γιατί έχασα τους 5 τελευταίους τελικούς. Είμαι προετοιμασμένος γι' αυτό...».

2013 | Champions League
Το αρνητικό σερί ξεκίνησε από τη μέρα η οποία μπορούσε να χαρίσει στον Γίργκεν Κλοπ ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό που έχει αυτή τη στιγμή. Τα δύο πρωταθλήματα κόντρα στην Μπάγερν της σημερινής εποχής μιλούν από μόνα τους, όμως ο μύθος του θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερος αν στις 25 Μαΐου του 2013 η δική του Μπορούσια είχε επικρατήσει των Βαυαρών και στον πρώτο γερμανικό εμφύλιο σε τελικό Champions League. Η Μπάγερν προηγήθηκε με τον Μάντζουκιτς από την ασίστ του Ρόμπεν (60') αλλά στο δεύτερο μέρος ο Κλοπ έσφιξε την γροθιά του όταν ο Ιλκάι Γκουντογκάν νίκησε από τη βούλα τον Μανουέλ Νόιερ μετά την ανατροπή του Μάρκο Ρόις από τον Ντάντε (68'). Ο Βάιντενφελερ κρατούσε την BvB στο ματς με εκπληκτικές επεμβάσεις όμως στο 89' δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα όταν ο Ριμπερί βρήκε με τακουνάκι τον Ρόμπεν και ο Ολλανδός τελείωσε τη φάση από κοντά γράφοντας το 2-1 και χαρίζοντας στην ομάδα του Γιουπ Χάινκες το treble.


2014 | Κύπελλο Γερμανίας
Εναν χρόνο μετά την ήττα στο Champions League, ο Κλοπ βρήκε μπροστά του την Μπάγερν σε έναν ακόμα τελικό. Οι Βαυαροί του Πεπ Γκουρδιόλα είχαν κατακτήσει την Bundesliga με 19 βαθμούς διαφορά και έψαχναν το double εντός συνόρων. Ο 'κίτρινος' τότε, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, έχασε μεγάλη ευκαιρία στην κανονική διάρκεια και ο 'κόκκινος' σε λίγες εβδομάδες, Ματς Χούμελς, έστειλε την μπάλα μέσα από την γραμμή πριν κόψει ο Ντάντε όμως το γκολ δεν μέτρησε ποτέ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί η Ντόρτμουντ έμελλε να λυγίσει στο δεύτερο μέρος, με τον Ρόμπεν να κάνει γκολ τη σέντρα του Μπόατενγκ από δεξιά στο 107' και τον Μίλερ να τελειώνει την κούπα υπέρ της Μπάγερν στο 123' φεύγοντας στο ξέφωτο και περνώντας τον Βάιντενφελερ (2-0).


2015 | Κύπελλο Γερμανίας
Στο τέλος μιας χρονιάς η οποία έδειξε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για αλλαγή, ο Κλοπ μπορούσε να αποχαιρετίσει την Ντόρτμουντ με ακόμα έναν τίτλο. Η Μπορούσια, έχοντας περάσει πολλές αγωνιστικές στις πολύ χαμηλές θέσεις της Bundesliga, απέκλεισε την Μπάγερν στο Μόναχο στα ημιτελικά και πήγε στο Βερολίνο για να παίξει με την Βόλφσμπουργκ. Το ματς ξεκίνησε εξαιρετικά για την BvB με τον Καγκάβα να βρίσκει τον Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος εκτέλεσε από κοντά τον Μπενάλιο, όμως η συνέχεια δεν είχε καμία σχέση. Στο 22' ο Λάνγκερακ δεν κατάφερε να συγκρατήσει την μπάλα μετά το φάουλ του Νάλντο, ο Λουίζ Γκουστάβο έκανε γρήγορα το 1-1 και ο Γίργκεν είδε τους Λύκους να δαγκώνουν δύο φορές μέσα σε πέντε λεπτά πριν το ημίχρονο. Στο 33' ο Κέβιν Ντε Μπρόινε με σουτ εκτός περιοχής νίκησε ξανά τον Αυστραλό keeper της Μπορούσια και στο 38' ο Ιβάν Πέρισιτς βγήκε υπέροχα από δεξιά και έκανε τηλεκατευθυνόμενη σέντρα για το κεφάλι του Μπας Ντοστ που έγραψε εύκολα το 3-1 που έμεινε μέχρι το τέλος.


2016 | League Cup Αγγλίας
Και φτάνουμε στις μέρες μας. Στο τέλος του Φεβρουαρίου, πλέον στον πάγκο της Λίβερπουλ, ο Γερμανός coach έφτασε στον πρώτο τελικό της αγγλικής σεζόν διεκδικώντας το League Cup από την Μάντσεστερ Σίτι. Οι Reds το 2015-16 νίκησαν 1-4 στο Etihad και 3-0 στο Anfield τους Citizens, όμως δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο μπροστά σε 86.000 θεατές στο Wembley. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Μινιολέ έχασε την μπάλα κάτω από τα χέρια του στο ακίνδυνο σουτ από πλάγια του Φερναντίνιο (49') όμως η Λίβερπουλ ανέβηκε στη συνέχεια και έστειλε το ματς στην παράταση χάρη στο γκολ του Κουτίνιο (83'). Στο έξτρα 30λεπτο δεν άλλαξε κάτι και τα πάντα κρίθηκαν στην ψυχοφθόρο διαδικασία στην οποία ο αναπληρωματικός keeper της Σίτι, Βίλι Καμπαγιέρο, απέκρουσε στη σειρά τις εκτελέσεις των Λούκας, Κουτίνιο, Λαλάνα και χάρισε στον Μανουέλ Πελεγκρίνι τον τελευταίο του τίτλο στη σεζόν που αποχαιρέτισε την Σίτι.

2016 | Europa League
Την Τετάρτη (18/05) η Λίβερπουλ έπαιξε στον τελικό του Europa League κόντρα στην Σεβίλλη, απόλυτη κυρίαρχο των τελευταίων ετών στη διοργάνωση και στο πρώτο μέρος κατάφερε να επιβληθεί και να προηγηθεί. Ομως στην επανάληψη άλλαξαν όλα μέσα σε 17 δευτερόλεπτα, με τους Ανδαλουσιάνους να ισοφαρίζουν από τα αποδυτήρια και να κάνουν το ματς μονότερμα για 45 λεπτά κατακτώντας δίκαια τον τίτλο. Ηταν ο 5ος σερί χαμένος τελικός για τον Γίργκερν Κλοπ, ο οποίος στα 52 ματς που έδωσε φέτος με την Λίβερπουλ έχει απολογισμό 23 νίκες, 17 ισοπαλίες, 12 ήττες, ενώ στα προ-Κλοπ 52 παιχνίδια τους, οι Reds είχαν 24 νίκες, 16 ισοπαλίες, 12 ήττες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης