Ντούσαν Τάντιτς: Ένα φινάλε γεμάτο μαγεία

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ντούσαν Τάντιτς: Ένα φινάλε γεμάτο μαγεία

bet365

Ο Ντούσαν Τάντιτς κλείνει... οργιάζοντας τη σεζόν και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Σέρβο που στη μέρα του μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα.


Το εκπληκτικό κλείσιμο που κάνει στη σεζόν η Σαουθάμπτον την έχει φέρει στο κατώφλι της Ευρώπης. Στα τελευταία 9 ματς μετράει μόλις μία ήττα και δύο ισοπαλίες, έχοντας νικήσει μεταξύ άλλων τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι και εσχάτως την Τότεναμ. Αν δεν υπήρχε εκείνο το πολύ κακό διάστημα το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι «Άγιοι» θα είχαν κλειδωμένη την Ευρώπη. Πλέον, θέλουν νίκη την τελευταία αγωνιστική με την Κρίσταλ Πάλας και συνδυασμό αποτελεσμάτων ή νίκες στους δύο τελικούς που μένουν, για το Κύπελλο Αγγλίας και το Europa League, της Κρίσταλ Πάλας και της Λίβερπουλ αντίστοιχα.

Κινητήριος δύναμη στο φορμάρισμα της είναι ο Ντούσαν Τάντιτς, ο οποίος έχει συμμετοχή σε οκτώ γκολ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του στην Premier! Μετρά δύο τέρματα και έξι ασίστ. Στο προτελευταίο ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι έκανε χατ-τρικ στις τελικές πάσες και μπήκε στο κλειστό κλαμπ των παικτών που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο πάνω από μία φορά στην ιστορία της Premier League. Μόνο οι Μπέρκοβιτς, Ανρί και Φάμπρεγας (μια βδομάδα πριν) το πέτυχαν πριν από τον Σέρβο.

Η ασίστ και γενικότερα η δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων είναι κάτι σαν δεύτερη φύση για τον πρώην εξτρέμ της Τβέντε, παρότι φέτος η συνολική του παρουσία κινήθηκα σε πιο χαμηλά επίπεδα από το περσινό ξεκίνημα. Το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο στην Eredivisie, όπου την τελευταία σεζόν πριν πάρει μεταγραφή για το Νησί είχε double figures (16 γκολ, 14 ασίστ). Στο πρωτάθλημα από τον Αύγουστο του 2014, όταν και πρωτοφόρεσε τη φανέλα των «Αγίων», μόνο οι Φάμπρεγας και Οζίλ έχουν δώσει περισσότερες. Το ξέσπασμα στα τελευταία ματς, που συνεχίστηκε στο White Hart Lane με τη δημιουργία των τερμάτων του Μπεν Ντέιβις, τον ανέβασε στην τρίτη θέση του πίνακα των ασίστ της φετινής σεζόν με 12.

Ο Τάντιτς πέρυσι και φέτος (Πηγή: Whoscored)

Το σούπερ ξεκίνημα στην παρθενική του χρονιά άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια. Ταλαιπωρήθηκε όμως από κάποιους τραυματισμούς το χειμώνα και δεν είχε αντίστοιχη συνέχεια. Φέτος του έλειψε η διάρκεια, ενώ είχε και τριβές με τον Ρόναλντ Κούμαν. Αποκορύφωμα ήταν η άρνησή του να αγωνιστεί στα δεξιά της επίθεσης απέναντι στη Λίβερπουλ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τακτικές και οι χειρισμοί του Κούμαν έφεραν αρκετές αντιδράσεις στα αποδυτήρια. Ο Ολλανδός έκανε πειράματα και χειρισμούς που δεν άρεσαν σε κάποιους από τους παίκτες, ενώ στον Τάντιντς ανέθετε ρόλους ανάλογα με το ματς. Του έδωσε «γεμάτα» ενενηντάλεπτα στον πλειοψηφία των πρώτων αγώνων, ωστόσο δεν είχε πάντα την ελευθερία και την συμμετοχή της περσινής σεζόν. Αυτό που του κατά βάση δεν είχε, ήταν η σταθερότητα. Στην καλή του μέρα, μαζί με τον Μανέ μπορούσαν να διαλύσουν κάθε άμυνα, όπως έγινε στο 1-3 με την Τσέλσι τον Οκτώβριο. Υπήρχαν όμως και ματς που έμοιαζε εξαφανισμένος. Ήδη από το καλοκαίρι ο Τάντιτς είχε αμφισβητήσει την τακτική του Κούμαν, μετά τον αποκλεισμό από την Μίντλαντ. «Παίζαμε με πολλές βαθιές μπαλιές. Αυτό δεν είναι το ποδόσφαιρό μας. Μας αρέσει να παίζουμε τη μπάλα στο χορτάρι», είχε πει, έχοντας δει τους Σνάιντερλεν, Κλάιν και Αλντερβάιρελντ να αποχωρούν, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά.

Πριν από περίπου ένα μήνα άφηνε τα πάντα ανοιχτά για το μέλλον του. «Θα δούμε στο τέλος της σεζόν τι θα γίνει. Ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να εγγυηθείς κάποια πράγματα. Θέλω να είμαι σημαντικός για την ομάδα». Το Φεβρουάριο έμεινε τρία σερί ματς στον πάγκο, ενώ στο επόμενο, με την Μπόρνμουθ αγωνίστηκε για μόλις 20', πριν αρχίσει να μπαίνει όλο και δυνατότερα, με αποκορύφωμα τις εκπληκτικές τελευταίες εμφανίσεις του. Πλέον, όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα και ο ίδιος ο Κούμαν δεν κατάφερε να εξηγήσει πλήρως τους λόγους του εκπληκτικού του φορμαρίσματος: «Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσεις το γιατί. Έχει να κάνει με τη φρεσκάδα του ποδοσφαιριστή, την αυτοπεποίθησή του. Και είναι δύσκολο να έχεις μια ολόκληρη σεζόν σε τόσο υψηλό επίπεδο». Η αλήθεια είναι όμως ότι το πλάνο του στα τελευταία ματς βοήθησε τον Σέρβο.

Η συνύπαρξή του με τους Μανέ και Ντέιβις πίσω από έναν μαχητικό επιθετικό όπως ο Λονγκ, τον βοηθούν να βρίσκει χώρους κοντά στην περιοχή και να γίνεται επικίνδυνος, συγκλίνοντας από τα αριστερά. Οι εμπνεύσεις του σε συνδυασμό με τις κινήσεις και την ταχύτητά του τον κάνουν φονικό στο αντίπαλο 1/3 όταν βρίσκει τους χώρους και έχει την κατάλληλη υποστήριξη. Αλλάζει θέσεις, κινείται στους διαδρόμους, έχει πάντα τη γρήγορη, σωστή πάσα και τοποθέτηση και αποκτά έναν ρυθμό που είναι σχεδόν αδύνατον να ανακοπεί. Επίσης, έχει την ικανότητα να κινείται σε πιο κεντρικές περιοχές και ουσιαστικά να γίνεται playmaker. Όμως η μεγάλη του δύναμη είναι από τα αριστερά και κοντά στην περιοχή. Είτε αποφασίσει να μείνει πλάγια και να ψάξει τη σέντρα, είτε συγκλίνει, με τους υπόλοιπους να συντονίζονται στις κινήσεις του.

Η στατιστική σύγκριση του Whoscored μέσω της opta δείχνει πως το φινάλε έχει γείρει την πλάστιγγα, όσον αφορά τα παιχνίδια της Premier League. Σε 26 εμφανίσεις μετρά 7 γκολ και 12 ασίστ, ενώ πέρυσι είχε 4 και επτά αντίστοιχα. Δίνει 2.2 πάσες κλειδιά, όσες και την προηγούμενη σειρά, ενώ έχει ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο σουτ (1.7). Φέτος έχει περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες και λιγότερες επιτυχημένες σέντρες. Στα βασικές, «σκληρές» κατηγορίες, όμως είναι καλύτερος. Παρά τις τριβές, τους πειραματισμούς και την αστάθεια.

Είναι δεδομένο πως όταν είναι καλά ο Τάντιτς, αλλάζει ολόκληρη η Σαουθάμπτον. Το προσωπικό του φορμάρισμα έχει εκτοξεύσει τους «Άγιους» την καταλληλότερη περίοδο και έχει κρατήσει ζωντανό το στόχο της Ευρώπης μέχρι το τέλος. Δεδομένα, τόσο στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, όσο και στα τελειώματα της φετινής έχει δείξει ότι είναι τεράστια κλάση. Η σταθερότητα είναι αυτή που στην τρίτη του χρονιά στο Νησί αναμένεται για να τον απογειώσει. Είτε εντός, είτε εκτός St' Mary's.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.