Λούκα Τόνι: Ο χρυσός bomber

Λούκα Τόνι: Ο χρυσός bomber

bet365

Ο Λούκα Τόνι βάζει τέλος στην τεράστια καριέρα του και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον μοναδικό Ιταλό που κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι.

«Υστερα από πολλή σκέψη και 22 χρόνια ποδοσφαίρου, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να σταματήσω. Την Κυριακή θα είναι το τελευταίο μου παιχνίδι». Με αυτά τα λόγια ο Τόνι ανακοίνωσε ότι σταματά το ποδόσφαιρο. «Ηταν μια οδυνηρή απόφαση αλλά και η σωστή. Είναι ήδη 2-3 εβδομάδες που το σκέφτομαι, δύσκολες εβδομάδες δεδομένης της κατάστασης στην Βερόνα και θα έχω ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και θλίψης αφού θα αφήσω το ποδόσφαιρο έπειτα από τόσα χρόνια. Κόντρα στην Γιουβέντους στο Bentegodi θα είναι το τελευταίο μου παιχνίδι σαν επαγγελματίας». Ο 38χρονος αποχωρεί από το άθλημα «στη χειρότερη σεζόν της καριέρας μου» καθώς η ομάδα του υποβιβάστηκε και ο ίδιος είχε πολλά προβλήματα τραυματισμού. Πριν συμβεί αυτό όμως πρόλαβε στην καριέρα του να σκοράρει 307 φορές με 15 ομάδες και να κατακτήσει σημαντικούς τίτλους…

Γεννήθηκε στο Παβούλο του Φρινιάνο το 1977, έπαιξε μπάλα για πρώτη φορά στην Μόντενα το 1994 και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Serie A σε ηλικία 23 ετών. Στη συνέχεια έγινε παίκτης της Μπρέσια υπό τις οδηγίες του Κάρλο Ματσόνε, όπου όμως δεν κατάφερε να δείξει πολλά πράγματα αφού οι διαδοχικοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν. Το 2003 πήρε τη μεταγραφή που άλλαξε την καριέρα και το επίπεδό του στο ποδόσφαιρο. Ο Τόνι τότε, αγοράστηκε από την Παλέρμο και με 30 γκολ στην Serie B οδήγησε τους Rosanero για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια στην Serie A, όπου συνέχισε on-fire βάζοντας 20 τέρματα με τη φανέλα των Σικελών. Αυτές οι επιδόσεις έκαναν την Φιορεντίνα να τον αποκτήσει, κάτι που οδήγησε σε μία ιστορική σεζόν για τον ίδιο.

Στην πρώτη του χρονιά στους Βιόλα έπαιξε σε όλα τα ματς της Serie A και πέτυχε 31 γκολ, κάτι που του χάρισε το Χρυσό Παπούτσι για το 2006, κάτι που δεν είχε και δεν έχει κάνει ποτέ ξανά Ιταλός. Τα 31 γκολ του μάλιστα είναι κάτι το οποίο είχε συμβεί μια φορά στα τελευταία 55 χρόνια στο calcio και το επανέλαβε φέτος ο επιθετικός της Νάπολι, Γκονσάλο Ιγουαΐν. Η χρονιά του υψηλόσωμου επιθετικού δεν ήταν δυνατόν να μην τον πάει στο Mundial της Γερμανίας, όπου αν και δεν ήταν βασικός έπαιξε και σκόραρε στους «8» κόντρα στην Ουκρανία και πανηγύρισε με τους Azzurri την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η επόμενη σεζόν ήταν και πάλι παραγωγική με την Φιορεντίνα, όμως όχι σαν την προηγούμενη. Αν και ξεκίνησε σκοράροντας σταθερά, στα μέσα της είχε τραυματισμό στο μετατάρσιο και περιορίστηκε σε 29 εμφανίσεις και 16 γκολ, που όμως δεν έριξαν τις μετοχές του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Το καλοκαίρι του 2007 οι Βιόλα τον πούλησαν αντί 20 εκατ. ευρώ στην Μπάγερν Μονάχου, με την οποία το 2008 έβαλε 24 γκολ στο πρωτάθλημα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Bundesliga, κατέκτησε το νταμπλ και πέτυχε 10 γκολ σε 11 ματς στο Europa League στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά. Η πρώτη του χρονιά στους Βαυαρούς έκλεισε με 39 γκολ σε 46 αγώνες και η επόμενη ήταν και η τελευταία ύστερα από 14 γκολ στο πρωτάθλημα και 18 σε όλες τις διοργανώσεις.

Η συνέχεια περιελάμβανε επιστροφή στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρόμα στο δεύτερο μισό της σεζόν 2009-10 στην οποία έβαλε 5 γκολ σε 15 ματς στην Serie A και βοήθησε τους Τζαλορόσι να διεκδικήσουν στο Scudetto. «Θα ήθελα να το έχω κατακτήσει με την Ρόμα» είπε πρόσφατα ο Ιταλός επιθετικός, όμως έμελλε να κλείσει την καριέρα του χωρίς να το καταφέρει. Τζένοα και Γιουβέντους ήταν οι επόμενοι σταθμοί της καριέρας του όμως στους Μπιανκονέρι βρέθηκε εκτός πλάνων του Αντόνιο Κόντε και μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Al Nasr. Το 2012 επέστρεψε σε Ιταλία και Φιορεντίνα για να βάλει 8 γκολ σε 27 ματς στην Serie A και το 2013 συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα της νεοφώτιστης, Βερόνα, με την οποία κλείνει και την καριέρα του.

Αν και ήταν 35 ετών όταν υπέγραψε στην Ελλάς, έδειξε ότι είχε ακόμα πολλά να δώσει. Στην πρώτη του χρονιά έβαλε 20 γκολ σε 34 αγώνες και βοήθησε στην άνετη παραμονή, όπως και την επόμενη όταν έπαιξε σε όλους τους αγώνες της Serie A και σημείωσε 22 τέρματα. Με αυτή την επίδοση αναδείχθηκε Capocannoniere -μαζί με τον Μάουρο Ικάρντι της Ιντερ- για δεύτερη φορά στην καριέρα του και έγινε ο γηραιότερος που το καταφέρνει. Ισως εκείνη ήταν η καλύτερη στιγμή για να πει addio, όμως η μπάλα είναι γλυκιά και ο βετεράνος επιθετικός συνέχισε για ακόμα μία σεζόν η οποία ήταν «η χειρότερη της καριέρας μου» αφού είχε πολλούς τραυματισμούς και αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να σώσει την Βερόνα. Ταμείο στο Bentegodi έκανε με 47 τέρματα σε 87 ματς πρωταθλήματος.

Επαιξε σε 15 διαφορετικές ομάδες και μια ντουζίνα ιταλικές. Στην καριέρα του έχει 658 αγώνες και 307 γκολ, ενώ στην Serie A σε 343 ματς σκόραρε 156 φορές, επίδοση που τον βάζει στην 19η θέση όλων των εποχών στην κατηγορία με γκολ ίδια με τον Πίπο Ιντζάγκι, τον οποίο θα ξεπεράσει αν σκοράρει στο «αντίο» του. «Το ποδόσφαιρο ήταν το όνειρό μου και τα όνειρα τα κατακτάς με θυσίες». Ο Τόνι έκανε σαφές ότι δεν θα αναλάβει ρόλο στη διοίκηση της Βερόνα, ούτε θέση προπονητή, όμως ο πιο διάσημος Ιταλός σχολιαστής αγώνων, Φάμπιο Καρέσα, είχε τη λύση για το μέλλον του. «Θα είναι σχολιαστής, έχει τα πάντα για να το κάνει. Είναι υπεύθυνος, ώριμος και δεν φοβάται τίποτα. Μπορεί να μιλήσει καλά και είναι χαρισματικός…».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης