Επιθετικοί όχι, γκολτζήδες ναι

Επιθετικοί όχι, γκολτζήδες ναι

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους δέκα κορυφαίους αμυντικούς σκόρερ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η δουλειά τους στον αγωνιστικό χώρο είναι να... αποτρέπουν τους αντίπαλους επιθετικούς να φτάσουν σε θέση βολής. Είναι επιφορτισμένοι με αυτό το «αντιεμπορικό» κομμάτι του παιχνιδιού, όμως κάποιοι από αυτούς δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά σε αυτά τους τα καθήκοντα. Είτε γιατί είχαν πολύ καλό πόδι, ήταν γιατί ήταν εξαιρετικοί με το κεφάλι, οι δέκα παρακάτω αμυντικοί αποτελούν τους κορυφαίους σκόρερ – για τη θέση τους – στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι περισσότεροι, μάλιστα, από αυτούς πέτυχαν πολύ περισσότερα τέρματα από πολλούς επιθετικούς στην καριέρα τους.

Ίαν Χαρτ (97 γκολ)
Ο Ιρλανδός αριστερός μπακ ήταν γνωστός για την ικανότητά του στις εκτελέσεις φάουλ, με το φαρμακερό του αριστερό πόδι. Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στη Λιντς (1996-2004, 39 γκολ), ενώ η πιο παραγωγική σεζόν του ήταν το 2009-10, όταν ως παίκτης της Καρλάιλ πέτυχε συνολικά 18 τέρματα. Το πιο γνωστό γκολ της καριέρας του – και ίσως πιο σημαντικό – ήταν αυτό κόντρα στην Άρσεναλ το 2003. Ο Χαρτ σημείωσε με φάουλ το δεύτερο γκολ της Λιντς, η οποία με τη νίκη της με 3-2 εκτός έδρας είχε κάνει αποφασιστικό βήμα παραμονής.

Σίνισα Μιχαϊλοβιτς (104 γκολ)
Ένας αμυντικός που έμεινε στην ιστορία, όχι για τις αμυντικές του επιδόσεις, αλλά για τις εκτελέσεις φάουλ. Με ένα αριστερό πόδι... διαβήτη, ο Μιχάιλοβιτς ξεπέρασε τα 100 τέρματα στην καριέρα του, εκ των οποίων τα περισσότερα στο Καμπιονάτο, όπου αγωνίστηκε για σχεδόν μια 15ετία.

Φραντς Μπεκενμπάουερ (108 γκολ)
Ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ξεχώριζε για το στυλ του, όταν αγωνιζόταν. Αν και έκανε μεγάλη καριέρα ως λίμπερο, ο Μπεκενμπάουερ ήταν πολλές φορές ο πλεϊμέικερ στις ομάδες του, φτιάχνοντας το παιχνίδι. Εξαιτίας των προωθήσεών του, ώστε να οργανώσει τις επιθέσεις, ο Γερμανός πέτυχε τα περισσότερα τέρματά του με σουτ έξω από την αντίπαλη περιοχή.

Ρομπέρτο Κάρλος (113 γκολ)
Όταν κάποιος κάνει αναφορά στον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ, είναι αδύνατο να μην αναφερθεί στο απίστευτα δυνατό σουτ του με το αριστερό πόδι. Μετρήσεις είχαν δείξει πως η μπάλα έφευγε με ταχύτητα που έφτανε έως και τα 169 χλμ/ώρα. Τα περισσότερα τέρματά του τα πέτυχε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, όμως το γκολ που έμεινε στην ιστορία ήταν αυτό με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας κόντρα στην Γαλλία το 1997.

Στιβ Μπρους (113 γκολ)
Ο νυν προπονητής της Χαλ αποτέλεσε τον στυλοβάτη της άμυνας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις επιτυχίες των «μπέμπηδων» στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκτός από εκτελέσεις πέναλτι, ο Μπρους πέτυχε πολλά τέρματα με κεφαλιά, σε στημένες φάσεις. Πιο παραγωγική του σεζόν ήταν το 1990-91 με 19 (!) τέρματα, ενώ τα δύο γκολ του κόντρα στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ στο τέλος της σεζόν 1992-93, ουσιαστικά χάρισαν το πρωτάθλημα στη Γιουνάιτεντ. Παρόλα αυτά, ο Άγγλος αμυντικός δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Τούλιο (114 γκολ)
Γεννημένος στην Βραζιλία, ο Ιάπωνας πήγε στην πατρίδα του στα 15 και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και παρά το γεγονός πως η θέση του ήταν αυτή του στόπερ, εκείνος είχε συχνή επαφή με τα δίχτυα. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αμυντικούς της λίστας, ο Τούλιο δεν ήταν ούτε εκτελεστής φάουλ, ούτε εκτελεστής πέναλτι. Πέτυχε τα γκολ του με επελάσεις από την άμυνα προς την επίθεση ή με προωθήσεις σε στημένες φάσεις.

Γκράχαμ Αλεξάντερ (129 γκολ)
Ο Σκωτσέζος δεξιός μπακ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκτελεστές πέναλτι στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Αν και αγωνίστηκε κυρίως στις μικρότερες αγγλικές κατηγορίες, ο Αλεξάντερ έγινε το 2010, ως παίκτης της Μπέρνλι, ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στην Πρέμιερ Λιγκ (πλέον είναι 4ος στη σχετική λίστα). Μπορεί, όμως, να έφτασε σχεδόν τα 130 τέρματα στην καριέρα του, όμως δε σκόραρε ποτέ με την εθνική Σκωτίας, σε 40 συμμετοχές.

Ντανιέλ Πασαρέλα (156 γκολ)
Ο Αργεντινός αποτελούσε τον ιδανικό κεντρικό αμυντικό. Πολύ δυνατός και απροσπέλαστος στα μετόπισθεν, αλλά και ηγέτης για τους συμπαίκτες του. Ο Πασαρέλα, όμως, είχε και το πλεονέκτημα του σκοραρίσματος, που δεν είχαν οι υπόλοιποι αμυντικοί, με 134 γκολ στους συλλόγους που αγωνίστηκε και 22 με την εθνική Αργεντινής. Μάλιστα, ως αρχηγός της «αλμπισελέστε» ήταν ο πρώτος Αργεντινός, που σήκωσε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978.

Φερνάντο Ιέρο (163 γκολ)
«Σημαία» της Ρεάλ Μαδρίτης για σχεδόν μία 15ετία. Πάντοτε αρχοντικός στον τρόπο παιχνιδιού του, ο Ιέρο ξεπερνούσε τα όρια ενός κλασικού αμυντικού. Με τη «βασίλισσα» όχι μόνο κατέκτησε τα πάντα, αλλά σκόραρε συνολικά 127 τέρματα. Τα υπόλοιπα τα πέτυχε στους υπόλοιπους συλλόγους, που αγωνίστηκε, αλλά και με την εθνική Ισπανίας. Συνήθως σκόραρε από το σημείο του πέναλτι, αλλά και με απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Ρόναλντ Κούμαν (253 γκολ)
Αποτελεί τον κορυφαίο σκόρερ αμυντικό όλων των εποχών και το μοναδικό που έσπασε τα φράγμα των 200 γκολ. Εκτός από εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα, ο Ολλανδός είχε ένα φαρμακερό δεξί σουτ, με την μπάλα κάθε φορά να παίρνει απίστευτη ταχύτητα. Σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ, πέτυχε με αυτό τον τρόπο τα περισσότερα τέρματά του, αλλά και με σουτ από μακρινή απόσταση.

 

Τελευταία Νέα