Αυτοί που έκαναν ένα βήμα... πίσω

Gazzetta team
Αυτοί που έκαναν ένα βήμα... πίσω

bet365

Η σεζόν φτάνει στο τέλος της και το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φέτος έκαναν «πισωγύρισμα» στην καριέρα τους, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις σε αυτή», είναι μία από τις κλισέ φράσεις στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Οι απαιτήσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι τόσο μεγάλες και οι ρυθμοί τόσο απαιτητικοί, που είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν παίκτη να διατηρηθεί στο ίδιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο για πολλές χρονιές. Ο καταπονισμός από το μεγάλο αριθμό αγώνων, οι ατυχίες λόγω τραυματισμών, οι κακές σχέσεις με τον προπονητή, τα νέα δεδομένα στην ομάδα, ακόμα και ένα φυσιολογικό ντεφορμάρισμα αποτελούν κάποιες από τις αιτίες για τα «σκαμπανεβάσματα» στην απόδοση των παικτών από σεζόν σε σεζόν. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε ποδοσφαιριστές, που για κάποιον από τους παραπάνω λόγους δεν είναι οι... ίδιοι σε σχέση με πέρσι (ή και πιο παλιά) και θέλουν αυτή η σεζόν να φύγει και να μην ξανάρθει, σε ατομικό επίπεδο.

Εντέν Αζάρ
Για όλη την Τσέλσι η φετινή σεζόν ήταν σκέτη καταστροφή. Αν όμως υπάρχει ένας παίκτης, που απογοήτευσε περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους, αυτός είναι... με διαφορά ο Εντέν Αζάρ. Πέρσι τέτοια εποχή, ο Βέλγος μέσος κατακτούσε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή της Πρέμιερ Λιγκ για τη σεζόν 2014-15 και λίγες ημέρες αργότερα σήκωνε τον τίτλο με τους «μπλε». Σε 38 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (σε όλες βασικός και σπάνια έβγαινε ως αλλαγή) ο Αζάρ είχε πετύχει 14 γκολ, ενώ είχε μοιράσει και 12 ασίστ. Αντίθετα, φέτος σε 27 παιχνίδια πρωταθλήματος μετρά μόλις 2 τέρματα και 4 τελικές πάσες. Περισσότερο όμως και από τη στατιστική, η έλλειψη διάθεσης του Βέλγου έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη φετινή... ελεύθερη πτώση της Τσέλσι.

Χάμες Ροντρίγκες
75 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε το καλοκαίρι του 2014 η Ρεάλ Μαδρίτης για να κάνει δικό της τον πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Από την πρώτη στιγμή στο Μπερναμπέου, ο Κολομβιανός μέσος πήρε φανέλα βασικού από τον Αντσελότι (εκτός από το διάστημα που απουσίασε λόγω τραυματισμού). 29 συμμετοχές στη La Liga με 13 γκολ και άλλες τόσες ασίστ ήταν ο περσινός απολογισμός του Χάμες. Αντίθετα, η έλευση του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της «βασίλισσας» στην έναρξη της φετινής σεζόν, άλλαξε άρδην τα δεδομένα για τον Κολομβιανό άσο. Μετά και τον τραυματισμό του στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Ροντρίγκες δεν είχε σταθερή παρουσία στο αρχικό σχήμα, ενώ σπάνια αγωνιζόταν σε ολόκληρο 90λεπτο σε ένα παιχνίδι. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ούτε μετά την έλευση του Ζινεντίν Ζιντάν στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης.

Αρντά Τουράν
Ένας από τους βασικούς συντελεστές των επιτυχιών της Ατλέτικο Μαδρίτης την τελευταία πενταετία. Ο Τούρκος μέσος είχε γίνει ένα από τα σύμβολα της μαχητικότητας, που έβγαζε (και βγάζει) η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε στον αγωνιστικό χώρο. Το περασμένο καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να δαπανήσει 34 εκατομμύρια ευρώ (συν 7 εκατ. μπόνους) προκειμένου να κάνει δικό της ένα «πολυεργαλείο» της μεσαίας γραμμής. Παρά το γεγονός πως οι θέσεις των ακραίων μεσοεπιθετικών (που αγωνιζόταν ο Αρντά στην Ατλέτικο) είναι... καπαρωμένες στους «μπλαουγκράνα», αλλά και πως δε θα είχε δικαίωμα συμμετοχής μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, λόγω της τιμωρίας της Μπαρτσελόνα, ο Τούρκος είπε το μεγάλο «ναι», αποφασισμένος να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, αφού στα σημαντικά παιχνίδια ο Αρντά βρίσκεται πάντα στον πάγκο και περιορίζεται σε ολιγόλεπτες παρουσίες, ως αλλαγή. Περισσότερο χρόνο συμμετοχής παίρνει μόνο στα λεγόμενα «εύκολα» ματς.

Μπας Ντοστ
Μετά από την ονειρεμένη σεζόν 2011-12, όπου βγήκε πρώτος σκόρερ της Eredevisie (32 γκολ σε 34 συμμετοχές) ως παίκτης της Χέρενφεεν, ο Ολλανδός επιθετικός ήταν εξίσου εντυπωσιακός πέρσι με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ. 16 τέρματα σε 21 παιχνίδια (μέχρι τον Νοέμβριο είχε αγωνιστεί μόλις 13 λεπτά!) ήταν ο απολογισμός του στην Μπουντεσλίγκα, ενώ σκόραρε και στον τελικό του κυπέλλου, χαρίζοντας το τρόπαιο στην Βόλφσμπουργκ. Τη φετινή σεζόν ξεκίνησε εξίσου εντυπωσιακά, αφού μέχρι τη χειμερινή διακοπή μετρούσε ήδη επτά τέρματα. Η ατυχία, όμως, του χτύπησε την πόρτα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, καθώς υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο. Από τις αρχές Απριλίου έχει επανέλθει σταδιακά στην ενεργό δράση, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά του και την επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Σε σχέση με την περασμένη σεζόν έχει κάνει ένα βήμα πίσω, όμως στην Βόλφσμπουργκ ελπίζουν πως μέχρι την επόμενη σεζόν θα έχει αναρρώσει πλήρως και θα δουν ξανά τον... περσινό Μπας Ντοστ.

Φραντσέσκο Τότι
Σε ηλικία 39 ετών, πλέον, ήταν λογικό οι συμμετοχές και οι επιδόσεις του «capitano» να μην ήταν ίδιες με αυτές του παρελθόντος, όπου ολοκλήρωνε τις χρονιές με διψήφιο αριθμό τερμάτων. Άλλο, όμως, είναι αυτό και άλλο είναι ο παραγκωνισμός του από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι τη φετινή σεζόν. Ενώ πέρσι ο Τότι αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια στη Serie A με την Ρόμα και ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας με οκτώ τέρματα, φέτος ο μεγάλος αρχηγός μετρά μόλις 10 συμμετοχές. Στα αποδυτήρια έχει ξεσπάσει «πόλεμος», οι οπαδοί αντιδρούν και ο Σπαλέτι αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει στα τελευταία παιχνίδια, έστω και ως αλλαγή, με τον Τότι να αποδεικνύει την... ερωτική του επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Το κλίμα φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζει στο Ολίμπικο, ο Σπαλέτι κάνει... κωλοτούμπα, μιλώντας κολακευτικά για τον αρχηγό και δεν αποκλείεται το φετινό «πισωγύρισμα» να είναι μια απλή παρένθεση και ο Ιταλός άσος να συνεχίσει και του χρόνου στην Ρόμα, παρά τα σενάρια περί αποχώρησής του το καλοκαίρι.

 

Τελευταία Νέα