Ο Τότι από τα 11 βήματα

Ο Τότι από τα 11 βήματα

Ο Τότι από τα 11 βήματα

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Φραντσέσκο Τότι και τις σημαντικές εκτελέσεις πέναλτι κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Λίγες μέρες αφού υπήρξε έκρηξη στον Τύπο για τη σκληρή κόντρα του Τότι με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι και τις δηλώσεις του προπονητή, ο capitano έκανε το Olimpico ακόμα και να δακρύσει. Εχοντας μπει αλλαγή στο 86’ ισοφάρισε σε 2-2 με την πρώτη του επαφή με την μπάλα, την οποία πήρε στα χέρια του για να εκτελέσει 4 λεπτά αργότερα ένα ακόμα πέναλτι που έκρινε κάτι σημαντικό. Ο Τότι νίκησε τον Παντέλι και έγραψε το τελικό 3-2 χαρίζοντας στην Ρόμα ουσιαστικά την 3η θέση που οδηγεί στο Champions League. Για τον 39χρονο αυτό ήταν το 69ο γκολ από τη βούλα από 86 εκτελέσεις, με το οποίο άφησε πίσω τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα πέναλτι του θρύλου της Ρόμα…

Το πρώτο ήταν τον Μάιο του 1998 κόντρα στην Πιατσέντζα, όπως θυμίζει η Gazzetta dello Sport, όταν προπονητής ήταν ο Ζντένεκ Ζέμαν. Με το σκορ στο 1-1 ο Τότι έβαλε την Ρόμα μπροστά στο σκορ σε ένα ματς που τελείωσε 3-3. Το 2001, στον δρόμο για την κατάκτηση του Scudetto η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο έπαιζε με την Μπάρι και αφού είχε βρεθεί πίσω στο σκορ, εκτέλεσε πέναλτι στο 76’ για το 1-1 με το οποίο οι Τζαλορόσι κράτησαν στο -6 την Γιουβέντους. Τον Σεπτέμβριο του 2002 η Ρόμα έμεινε πίσω στο σκορ με την Μπρέσια από πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο, όμως ήταν ο Τότι που τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα. Ενώ σκόραρε από τα 11 βήματα, έκανε χατ-τρικ χαρίζοντας στους Ρωμαίους εκτός έδρας νίκη με 2-3.

Εκτός από την Serie A, το είδωλο των τιφόζι της Ρόμα είχε σκοράρει με πέναλτι και στο Champions League. To 2010, στη φάση των ομίλων οι Τζαλορόσι έπαιζαν με την Μπάγερν Μονάχου η οποίοα προγήθηκε 0-2 στο ημίχρονο στο Olimpico. Ο Τότι ευστόχησε σε χτύπημα από τη βούλα στο τελευταίο 10λεπτο ολοκληρώνοντας την ανατροπή, η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πρόκριση στα νοκ-άουτ. Το έχει κάνει και δύο φορές στο Derby della Capitale κόντρα στην Λάτσιο. Η πρώτη ήταν το 2011, όταν είχε δώσει ήδη το προβάδισμα στην Ρόμα από απευθείας φάουλ και στις καθυστερήσεις νίκησε ξανά τον Φερνάντο Μουσλέρα. Η δεύτερη ήταν δύο χρόνια αργότερα, όταν οι Λατσιάλι ήταν μπροστά με 1-0 και είχε χάσει πέναλτι, για να το κάνει ο Τότι σωστά και να γράψει το 1-1. Με αυτό το γκολ έσπασε το ρεκόρ του Μάρκο Ντελβέκιο στα derby Ρόμα-Λάτσιο.

Ο Τότι δεν έχει στήσει μπάλες που καίνε μόνο με τη φανέλα της Ρόμα, αλλά και με αυτή της Εθνικής Ιταλίας. Στον τελικό του Euro 2000 η Squadra Azzurra γλίτωσε στην κανονική διάρκεια χάρη από δύο πέναλτι στα ημιτελικά κόντρα στην Ολλανδία και το ματς οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Ο capitano έστησε την μπάλα και νίκησε με εκτέλεση α λα Πανένκα τον Φαν Ντερ Σαρ. Εξι χρόνια αργότερα, στο Mundial της Γερμανίας, η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι έπαιξε στους «16» με την Αυστραλία. Παίζοντας για μισή ώρα με δέκα παίκτες η Ιταλία κέρδισε πέναλτι στις καθυστερήσεις με τον Γκρόσο. Ο Τότι πήρε την ιστορική εκτέλεση και έγραψε το 1-0 βοηθώντας τους Azzurri να φτάσουν μέχρι τον τελικό και να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης