Κρίστιαν Πούλισιτς: Ο... μίνι Γκέτσε

Κρίστιαν Πούλισιτς: Ο... μίνι Γκέτσε

Gazzetta team
Κρίστιαν Πούλισιτς: Ο... μίνι Γκέτσε

bet365

Ο Κρίστιαν Πούλισιτς πέτυχε το πρώτο γκολ με την Ντόρτμουντ και το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τον 17χρονο μέσο.

«Ήταν εκπληκτικό συναίσθημα. Ξέρω ότι έχουμε πολλούς καλούς παίκτες και δεν έχω απαιτήσεις. Είμαι χαρούμενος για κάθε λεπτό, που βρίσκομαι στο γήπεδο». Οι δηλώσεις του Κρίστιαλ Πούλισιτς δείχνουν ότι μάλλον ούτε ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει τι έχει καταφέρει.

Ο 17χρονος μέσος είναι πρωταγωνιστής σε κάθε συζήτηση που αφορά την Ντόρτμουντ τις τελευταίες ημέρες. Και για τους σωστούς λόγους. Ο νεαρός Αμερικάνος ήρθε στην ουσία από το πουθενά, για να κερδίσει τις εντυπώσεις, με τρόπο που γεννιούνται οι ήρωες. Βασικός για πρώτη φορά με την Μπορούσια στο ντέρμπι με την Σάλκε, καλή εμφάνιση, και γκολ στο επόμενο παιχνίδι με το Αμβούργο.

Ο Πούλισιτς είχε κάνει ντεμπούτο στο ματς με την Ίνγκολσταντ στα τέλη Ιανουαρίου, για να γίνει ο 8ος νεότερος στην ιστορία της Bundesliga σε ηλικία 17 ετών και 134 ημερών. Το πρώτο του γκολ δεν άργησε να έρθει. Ο Αμερικάνος άνοιξε τον δρόμο των Βεστφαλών προς τη νίκη στο ματς με το Αμβούργο και το όνομά του φιγουράρει στην 4η θέση των σκόρερ μετά τους Σαχίν, Ντράξλερ και Τίμο Βέρνερ! Φυσικά, είναι δεύτερος στην ιστορία της Ντόρτμουντ μετά τον Τούρκο.

Ο Πούλισιτς βρέθηκε να πανηγυρίζει μπροστά στη Nordtribüne και οι τελευταίες εβδομάδες εξελίσσονται σαν όνειρο. Γεννημένος στην Πενσιλβάνια, αποφάσισε με τον πατέρα του να κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2015. Αρχικά, υπήρξε θέμα με την άδεια παραμονής, όμως με τους παππούδες του να είναι από την Κροατία, έκανε γρήγορα αίτηση και έλαβε δεύτερο διαβατήριο.

«Ήταν δύσκολα για τον Πούλισιτς στην αρχή, καθώς δεν μπορούσε να παίξει. Μέχρι και ο Κλοπ είχε ενθουσιαστεί μαζί του. Είναι γρήγορος και βλέπει τους κενούς χώρους», είχε πει ο Χάνες Βολφ, προπονητής του στην U19. Βρέθηκε αρχικά στην U17 και στη συνέχεια το καλοκαίρι στην U19. Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο δεν υπολογιζόταν για την πρώτη ομάδα κι ας είχε 18 γκολ και 8 ασίστ σε 15 ματς με τις μικρές ομάδες της Ντόρτμουντ. Η διακοπή του δανεισμού του Γιανουζάι από την Γιουνάιτεντ και η πώληση του Χόφμαν στην Γκλάντμπαχ, άνοιξαν θέσεις στο ρόστερ του Τούχελ.

Ο τελευταίος είχε αρχικά ζητήσει ενίσχυση από τον τεχνικό διευθυντή, Μίχαελ Τσορκ, όμως τελικά αμφότεροι πείστηκαν να συνεχίσουν με τις απώλειες, καθώς δεν βρέθηκε κάτι καλύτερο στην αγορά. «Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι εκτός λογικής», ήταν η απάντηση του τελευταίου στις φήμες για απόκτηση του Όλιβερ Τόρες από την Ατλέτικο, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ζητούσε 20 εκατ. ευρώ.

Ο Λάιτνερ βρέθηκε ξανά στα πλάνα του Τούχελ, που βρήκε ανέλπιστη βοήθεια από τους Πάσλακ και Πούλισιτς, που ακολούθησαν την προετοιμασία στο Ντουμπάι. «Έχουμε 21 παίκτες», θα πει ο Γερμανός τεχνικός μετά την επιστροφή στην Γερμανία. «Και από όσα έχουμε δει, υπολογίζουμε τους Πάσλακ και Πούλισιτς. Αποφασίσαμε να τους εντάξουμε στην πρώτη ομάδα. Ελπίζω να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να εξελιχθούν στο υψηλότερο επίπεδο».

Ήδη το Focus τον χαρακτήρισε «μίνι Γκέτσε», καθώς η ταχύτητά του, ο τρόπος που χειρίζεται την μπάλα, ο σωματότυπός του και η ικανότητά του να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης θυμίζουν τον Γερμανό διεθνή. «Είναι μεγάλο ταλέντο με τεράστια προοπτική. Είναι ακόμη πολύ νέος, όμως είναι στο σωστό δρόμο», θα πει ο Μίχαελ Τσορκ πριν λίγες ημέρες και όλοι στο Ντόρτμουντ προσπαθούν να τον προστατεύσουν, καθώς ξέρουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει από τώρα η πίεση.

«Ίσως θα πρέπει να του δώσουμε χρόνο, για να διαχειριστεί όλη τη δημοσιότητα», θα πει ο Τούχελ, που όπως τόνισε τον θεωρεί «πλήρες μέλος» της πρώτης ομάδες μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις. «Έδειξε το θάρρος, που δείχνει σε κάθε προπόνηση». Ο Πούλισιτς έδειξε ότι έχει αυτό που χρειάζεται να παίξει στη δεύτερη καλύτερη ομάδα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή. «Είναι δύσκολο να πιστέψεις πόσο γρήγορος και ικανός είναι», είχε πει ο Κολάσινατς, που τον βρήκε απέναντί του στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ.

Δείχνει ταπεινότητα και εκπληκτική ωριμότητα. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι είναι μαζί με τον πατέρα του στο Ντόρτμουντ. «Παλέψαμε μαζί σε ένα νέο περιβάλλον, όπου πρέπει να μάθεις τη γλώσσα, σου λείπει το σπίτι. Ήταν πολύ σημαντικό», αποκάλυψε ο Μαρκ Πούλισιτς, που είναι βοηθός στην U10 της Μπορούσια.

Η αλήθεια είναι ότι ο 17χρονος μέσος εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν στο Ντόρτμουντ και γι' αυτό απαιτεί και ειδική μεταχείριση. Πριν λίγες εβδομάδες ο Γίργκεν Κλίνσμαν όχι μόνο τον κάλεσε στην εθνική ομάδα, αλλά έγινε και ο νεότερος στην ιστορία των ΗΠΑ, που παίζει σε προκριματικά Μουντιάλ. Το μέλλον του ανήκει, αρκεί τόσο εκείνο όσο και η Μπορούσια να μην βιαστούν...

 

Τελευταία Νέα