Επεσε μία πρωταθλήτρια Ευρώπης

Γιώργος Καραμάνος
Επεσε μία πρωταθλήτρια Ευρώπης

bet365

Η Αστον Βίλα που υποβιβάστηκε, μόνο τυχαία δεν είναι. Εχει πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1982) και κατέχει την 5η θέση στην ιστορική βαθμολογία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οι παλαιότεροι το θυμούνται, μα από τους νεότερους δεν γνωρίζουν όλοι ακριβώς το πόσο σημαντική ομάδα είναι για την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με την ήττα στο «Ολντ Τράφορντ» μπήκε και τυπικά η σφραγίδα ενός προαναγγελθέντος υποβιβασμού. Η Αστον Βίλα πιστοποιήθηκε από μέσα Απρίλη ως νέος κάτοικος της Championship. Αυτό σημαίνει πως δεν έδωσε καν τη μάχη της. Ετσι η Premier League για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε το 1992, δεν θα έχει στη σύνθεση της τα Λιοντάρια από το Μπέρμιγχαμ.

Το θέμα εδώ δεν είναι να αναλύσουμε το αγωνιστικό αίτιο της πτώσης, αλλά το πόσο πολύτιμο έχει υπάρξει το club για το παιχνίδι στο Νησί. Ιδρυτικό μέλος του πρώτου πρωταθλήματος Αγγλίας (1889-'90) έχει απουσιάσει από τα σαλόνια μόνο 10 σεζόν σε όλα αυτά χρόνια. Μάλιστα στην ιστορική βαθμολογία όλων των εποχών από την πρώτη εκείνη διοργάνωση, η Αστον Βίλα κατέχει την επική 5η θέση. Είναι δηλαδή με 5.896 βαθμούς πίσω μόνο από Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Εβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!


Η ομάδα που πήρε τον τίτλο του 1899

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όσο περισσότερο πηγαίνουμε πίσω στο χρόνο, τόσο ισχυρότερους συναντάμε τους Villans. Ναι μεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα επτά φορές, αλλά οι έξι εξ αυτών είναι έναν αιώνα πριν (1894, 1896, 1897, 1899, 1900, 1910) και για τελευταία φορά ο τίτλος του 1981, ο οποίος όμως είχε και μία μυθική συνέχεια: την κορυφή της Ευρώπης! Επίσης στην τροπαιοθήκη τους έχουν προσθέσει σε εγχώριο επίπεδο επτά Κύπελλα (σ.σ.: τελευταίο το 1957), πέντε Λιγκ Καπ (σ.σ.: τελευταίο το 1996) και ένα Σούπερ Καπ Αγγλίας (1981).

Ηταν όμως εκείνη η επική ομάδα του Τόνι Μπάρτον (σ.σ.: ουσιαστικά βοηθός του Ρον Σόντερς, ο οποίος παραιτήθηκε στα μέσα της σεζόν μετά τον εγχώριο τίτλο) που με το επικό 1-0 επί της Μπάγερν πήρε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1982. Με οκτώ Αγγλους και τρεις Σκοτσέζους στην 11άδα της έκανε τη μεγάλη έκπληξη και με το γκολ του Πίτερ Γουίδ, καθάρισε την μεγάλη αντίπαλο της, η οποία είχε στην 11άδα τους τεράστιους Καρλ Χάιντς Ρουμενίνγκε, Πολ Μπράιτνερ και τους σπουδαίους Κλάους Αουγκεντάλερ, Ντίτερ Χένες.

Στη συνέχεια ακολούθησε και το Σούπερ Καπ Ευρώπης, όπου και εκεί έγινε η τρομερή έκπληξη με το συνολικό σκορ 3-1 (3-0 νίκη εντός και ήττα 1-0 στη Βαρκελώνη) επί της Μπαρτσελόνα του αρτίστα Μπερντ Σούστερ. Μετά απ' όλα αυτά τα καταπληκτικά επιτεύγματα όμως δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια και έτσι ήρθε ο υποβιβασμός του 1987. Αυτός ήταν και ο τελευταίος της μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Πόσα πολλά έχουν αλλάξει δηλαδή από την πρώτη χρονιά της Premier League, όταν και η Βίλα διεκδίκησε τον τίτλο και τον έχασε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

Μόνο που αυτό το φετινό... ξενέρωμα των οπαδών της δεν είναι κάτι αναπάντεχο. Από το 2011-'12 που τερμάτισε 16η, στις επόμενες περιόδους η κατάταξη της ήταν επίσης οριακά σωτήρια. Στην 15η θέση το 2013 και το 2014, στην 17η το 2015 και έτσι το κακό που ερχόταν, απλά συνέβη, έχοντας στο δια ταύτα μία λογική σειρά. Ενα κρίμα για ένα club που κάποτε φόρεσε το χρυσό στέμμα της Ευρώπης. Από ιστορία λοιπόν πάει καλά. Με το μέλλον όμως τι θα γίνει;

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα