Ντιβόκ Οριγκί: Το στοίχημα της σταθερότητας

Ντιβόκ Οριγκί: Το στοίχημα της σταθερότητας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ντιβόκ Οριγκί: Το στοίχημα της σταθερότητας

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την εκπληκτική άνοδο του Ντιβόκ Οριγκί στα τελευταία ματς της Λίβερπουλ και τις προοπτικές της σταθερότητας.

Όταν ο Γίργκεν Κλοπ ανέλαβε τη Λίβερπουλ, η μεγαλύτερη κουβέντα που γινόταν γύρω από την επίθεση είχε να κάνει με τον Κρίστιαν Μπεντέκε και τον τρόπο που θα ταιριάξει στην φιλοσοφία του Γερμανού. Ο Στάριτζ, ο Φιρμίνιο, πιθανοί μεταγραφικοί στόχοι ήταν στην καθημερινή κουβέντα γύρω από το μέλλον του συλλόγου. Ελάχιστοι ασχολούνταν με τον Ντιβόκ Οριγκί. Ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση και στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν ο Ρότζερς έφερνε στο Άνφιλντ τον Ινγκς, τον Μπεντέκε και τον Φιρμίνο.

Ο Βέλγος εντυπωσίασε στο Μουντιάλ του 2014 και είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής στη Λιλ πριν ακόμα η Λίβερπουλ προχωρήσει στην απόκτησή του. Το ταλέντο και η ικανότητα ήταν δεδομένα, ωστόσο ο ίδιος κατάλαβε με τον χειρότερο τρόπο ότι η μετάβαση στην Premier League δεν είναι κάτι το απλό.

Ο επιθετικός των Ρεντς δεν είχε καταφέρει να βρει δίχτυα με τον Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος δεν τον εμπιστευόταν. Ο δανεισμός του στη Λιλ την προηγούμενη χρονιά απέφερε 10 γκολ στη Ligue 1 και μια παρουσία στη χειρότερη 11άδα της χρονιάς από την Equipe, ενώ η κακή εμφάνισή του στην πρόκριση στα πέναλτι με την Κάρλαϊλ στο League Cup επανέφερε στον τοπικό Τύπο την κριτική. Δέκα εκατομμύρια δαπανήθηκαν για την απόκτησή του και κάποιοι τον περίμεναν στη γωνία. Ανάλογη αρχικά ήταν η αντιμετώπισή του και από τον Κλοπ. Όταν ο Στάριτζ επέστρεψε από τραυματισμό, αρκετοί υπέθεσαν ότι οι ευκαιρίες του νεαρού θα μειώνονταν ακόμα περισσότερο, αφού είχε δείξει χτυπητές αδυναμίες. Ο Γερμανός όμως μίλησε μαζί του, τον κατεύθυνε και κατάφερε να τον αλλάξει, ξεκινώντας με τη δουλειά στο miss match του απέναντι στους δυνατούς αμυντικούς της Premier. Σκόραρε στο 6-0 με την Άστον Βίλα και παρότι είχε ξανά ένα μικρό δύσκολο διάστημα, ανέβασε απότομα στροφές. Στα τελευταία 3 ματς όμως, έχει βρει δίχτυα 4 φορές και τον τελευταίο μήνα η απόδοσή του προκαλεί μόνο χαμόγελα.

Η περιγραφή των όσων είπε ο Κλοπ στο ημίχρονο δείχνει την μεγάλη επίδραση που έχει ο Γερμανός στο παιχνίδι και στην ψυχολογία του: «Ήταν πολύ ήρεμος, τόσο που μας εξέπληξε. Αυτή είναι η κλάση ενός μεγάλου προπονητή. Δεν έβλεπες πανικό ή στρες. Πίστεψε σε εμάς και στο τέλος τα καταφέραμε. Μας δίνει πίστη και προσπαθήσαμε να του την επιστρέψουμε. Μας είπε ότι απλά έπρεπε να δώσουμε τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα special βράδυ, το οποίο θα διηγούμαστε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Πριν την αναμέτρηση ο κόσμος αναρωτιόταν αν ο Κλόπο θα ξεκινήσει με τον Βέλγο ή τον Στάριτζ βασικό στην επίθεση. Ο 20χρονος είχε ξεκινήσει στο πρώτο ματς και ήταν man of the match, ο Άγγλος ήταν εκπληκτικός με τη Στόουκ, όπου και ο Οριγκί ήρθε από τον πάγκο για να σκοράρει δις. Ο Τούχελ δήλωσε πριν τη συνέντευξη Τύπου όταν είχαν προετοιμαστεί για το πως θα τον αντιμετωπίσουν. Στο γκάλοπ του ThisisAnfield, ο κόσμος ψήφισε 24% Στάριτζ, 38% Οριγκί και 38% και τους δύο μαζί.

Στην παράλληλη παρουσία τους στο δεύτερο ημίχρονο η Μπορούσια δυσκολεύτηκε να βρει απαντήσεις. Και ο Κλοπ είδε ότι οι δυο τους του προσφέρουν μια πολύ ελπιδοφόρα προοπτική για σχήμα με δύο φορ. Ο εύπλαστος Βέλγος είναι πιο εύκολο να κάνει κτήμα του τα όσα θέλει ο προπονητής του από τους επιθετικούς στον αγωνιστικό χώρο. Πιέζει τους αμυντικούς, κλείνει χώρους, βοηθάει πολύ με το κράτημα της μπάλας στην επίθεση, μοιράζει, βγαίνει στα άκρα. Τακτικά, η δουλειά με τον νέο προπονητή τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ, ενώ η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Κλοπ έχει αλλάξει εντελώς την ψυχολογία του. «Ρουφάει» συνεχώς νέα πράγματα από τον χαρισματικό manager, αλλά και από τους συμπαίκτες του. Μελετά τις κινήσεις του Στάριτζ, όπως και του Μπεντέκε, προσπαθώντας να βάλει θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του αλλά και να είναι σε θέση να συνεργαστεί απόλυτα μαζί τους όταν έρθει η στιγμή. Η παρουσία του στην επίθεση επίσης δίνει στον πρώην τεχνικό της Ντόρτμουντ τη δυνατότητα να χτίσει ένα εναλλακτικό πλάνο με σημείο αναφοράς στην αντίπαλη περιοχή, διαφορετικό από τα «ελαφριά» συστήματα με τους Λαλάνα-Κουτίνιο-Φιρμίνο στην επίθεση.

Η σκληρή δουλειά του τον έχει βοηθήσει πολύ και σωματικά, με τον Γερμανό τεχνικό πρόσφατα να λέει γελώντας ότι έχει αυξήσει τόσο πολύ τη μυϊκή του μάζα (5 κιλά), που θα πρέπει να φοράει μεγαλύτερο νούμερο φανέλας! Πλέον ο Βέλγος έχει μεγαλύτερη ελευθερία να εκμεταλλευτεί τη δύναμη και την ταχύτητά του για να προκαλέσει δύσκολες καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες και να απελευθερώσει τους συμπαίκτες του και δεν αναγκάζεται να παίζει τόσο με πλάτη. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθήσει την ταχύτητα και τις σωματικές απαιτήσεις της Premier League. «Κάθε ομάδα έχει μεγαλόσωμους παίκτες και είναι διαφορετικό με άλλα πρωταθλήματα, όπου ίσως υπάρχουν 3-4 καλές ομάδες. Εδώ υπάρχουν καλές ομάδες παντού», δήλωσε πρόσφατα.

Είναι λογικό, κυρίως σε μια ηλικία όπου η έλλειψη σταθερότητας είναι συχνό φαινόμενο. Ο Στέρλινγκ και ο Άιμπ είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Οριγκί δεν θέλει να ξανακοιτάξει πίσω. Ξέρει ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον, αφού έχει φτιάξει το σώμα, την ψυχολογία και την τακτική συμπεριφορά του, είναι η σταθερότητα. Και η διαχείριση του Κλοπ είναι ένα πολύ σημαντικό στήριγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, πίσω στον Οκτώβριο, είχε δηλώσει ότι τον ήθελε όταν ακόμα ήταν στη Ντόρτμουντ, αλλά του τον πήρε η Λίβερπουλ. Πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για να τον διαμορφώσει στον ποδοσφαιριστή που οραματιζόταν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.