Champions... England

Champions... England

bet365

Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η 10η Αγγλική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά του Champions League και ο Γιώργος Κοντογεώργης θυμάται λίγα πράγματα για τις προηγούμενες.

Κόντρα μάλλον σε αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι όταν είχε γίνει η κλήρωση, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι και οι Citizens έγραψαν ιστορία στο Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στη σεζόν που θα αποχαιρετίσει το Etihad, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι οδήγησε τους Πολίτες στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης κάνοντας την ομάδα του τη 10η διαφορετική Αγγλική που φτάνει τόσο ψηλά. Τα κλαμπ από το Νησί είναι στη 2η θέση της λίστας με τις περισσότερες κατακτήσεις -μαζί με την Ιταλία- έχοντας πανηγυρίσει 12 φορές χάρη σε 5 ομάδες (Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Τσέλσι, Αστον Βίλα) και τώρα έκαναν κάτι που δεν έχει συμβεί σε άλλη χώρα. Ακολουθεί μια ματιά στο παρελθόν και στις 9 που προγηθήκαν τις Σίτι.

11 | Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μπορεί η Λίβερπουλ να έχει τις περισσότερες κατακτήσεις σε κύπελλα πρωταθλητριών, όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εκείνη που έχει περισσότερες παρουσίες σε ημιτελικούς με 11. Το 1957 και το 1958 αποκλείστηκε στα ημιτελικά από Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν αντίστοιχα και το 1966 από την Παρτιζάν. Η 4η παρουσία συνδυάστηκε από τον πρώτο τίτλο σε βάρος της Μπενφίκα στην παράταση (4-1) το 1968 και την επόμενη σεζόν έπεσε ξανά πάνω στην Μίλαν. Το 1997 έχασε δύο φορές με 1-0 από την Ντόρτμουντ και το 1999 πανηγύρισε στον απίστευτο τελικό της Βαρκελώνης κόντρα στην Μπάγερν (2-1). Το 2007 η οι Ροσονέρι απέκλεισαν τους Κόκκινους Διαβόλους για 3η φορά όμως το 2008 ήταν θριαμβευτές σε βάρος της Τσέλσι στα πέναλτι στην Μόσχα. Το 2009 και το 2011 η ιστορία είναι η ίδια με προκρίσεις από τα ημιτελικά και δύο χαμένους τελικούς από την Μπαρτσελόνα.


9 | Λίβερπουλ
Με τα όσα έχει να δείξει στη λίστα, η Λίβερπουλ αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία τα 5 πρωταθλητριών που έχει στην τροπαιοθήκη της. Το 1965 έπαιξε για πρώτη φορά σε ημιτελικά και αποκλείστηκε από την Ιντερ του Ελένιο Ερέρα που το πήρε και το 1977 σήκωσε την πρώτη κούπα με 3-1 κόντρα στην Γκλάντμπαχ αφού είχε αποκλείσει με δύο 3άρες την Ζυρίχη. Την επόμενη σεζόν οι Reds κράτησαν τον τίτλο τους με νίκη 1-0 στον τελικό επί της Μπριζ αφού πρώτα είχε πετάξει εκτός την Γκλάντμπαχ. Υστερα από απουσία δύο ετών από τους «4» η Λίβερπουλ επέστρεψε το 1981 και πήρε και αυτόν τον τίτλο αποκλείωντας με δύο ισοπαλίες την Μπάγερν και επικρατώντας με 1-0 της Ρεάλ. Και οι τρεις αυτοί τίτλοι ήρθαν υπό τις οδηγίες του Μπομπ Πέισλι, τον οποίο μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει ξεπεράσει.

Το σερί συνεχίστηκε το 1984 και τον θρίαμβο στα πέναλτι επί της Ρόμα στην Αιώνια Πόλη για να διακοπεί το 1985 εν μέσω των θλιβερών γεγονότων στο Χέιζελ, όπου αφού πέρασε την Στεάουα Βουκουρεστίου με δύο νίκες, έχασε από την Γιουβέντους (1-0). Το 2005 ήρθε ο 5ος τίτλος με τον αποκλεισμό της Τσέλσι και τη μυθική ανατροπή κόντρα στην Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη για να αποκλείσουν ξανά οι Reds τους Blues του Μουρίνιο το 2007 όμως τόσε η Μίλαν πήρε εκδίκηση στην Αθήνα (2-1).

7 | Τσέλσι
Από το 2004 μέχρι το 2014 η Τσέλσι έπαιξε 6 φορές στους «4» της κορυφαίας διοργάνωσης. Την πρώτη ήταν η ομάδα του Ρανιέρι που αποκλείστηκε από την Μονακό και το 2005 εκείνη του Μουρίνιο από την Λίβερπουλ με το γκολ-φάντασμα του Λουίς Γκαρθία. Ξανά ο Special One είδε τον Ράφα Μπενίτεθ να τον πετά εκτός τελικού το 2007 στα πέναλτι και το 2008 ο υπηρεσιακός τεχνικός, Αβραμ Γκραντ, πήγε τους Μπλε στον τελικό για να χάσει από την Γιουνάιτεντ στην ρουλέτα με το γλίστρημα του Τζον Τέρι. Στο 2009 στα ημιτελικά έγινε μία από τις μεγαλύτερες ‘σφαγές’ ever με τον διαιτητή Οβρεμπο να αρνείται να δώσει πέναλτι σε βάρος της Μπαρτσελόνα το λιγότερο σε 3 περιπτώσεις και το 2012 ήταν η χρονιά της. Η Τσέλσι κατέκτησε το πρώτο Champions League της ιστορίας της μέσα στο Μόναχο επί της Μπάγερν στα πέναλτι με πρωταγωνιστή τον Ντρογκμπά και προπονητή τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Το 2014 ήταν για τελευταία φορά στα ημιτελικά και αποκλείστηκε με 0-0 και 1-3 από την Ατλέτικο Μαδρίτης.


3 | Λιντς
Λίγοι είναι εκείνοι που δεν θυμούνται με χαμόγελο την Λιντς του 2000-01. Με προπονητή τον Ντέιβιντ Ο’ Λίρι και αστέρια τους Κιούελ, Βίντουκα, Αλαν Σμιθ, Μπόγιερ, Φέρντιναντ, Χαρτ, τα Παγώνια στο peak τους έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Champions League έχοντας τερματίσει έναν χρόνο νωρίτερα στην 3η θέση της Premier League. Από την πρώτη φάση των ομίλων η Λιντς πέρασε ως 2η πίσω από την Μίλαν αφήνοντας εκτός την Μπαρτσελόνα και από στην 2η ήταν ξανά το Νο2 μετά την Ρεάλ αποκλείοντας ουσιαστικά την Λάτσιο. Στους «8» το Αγγλικό κλαμπ πέρασε με νίκη 3-0 και ήττα 2-0 την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια αλλά στα ημιτελικά έφερε 0-0 στο Eland Road με την Βαλένθια και έχασε 3-0 στο Mestalla. Σε αυτή την πορεία, ο Λι Μπόγιερ πέτυχε 6 γκολ. Παλαιότερα, η Λιντς είχε παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση το 1970 και 1975.

2 | Νότιγχαμ Φόρεστ
Το 1975 ο Μπράιαν Κλαφ ανέλαβε την Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν ήταν 13η στην δεύτερη κατηγορία. Το 1977 εξασφάλισε την άνοδο τερματίζοντας 3η και το 1978 σε ένα θαύμα ίδιας δυναμικής με αυτό της σημερινής Λέστερ, κατάκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας. Τα απίστευτα όμως δεν τελείωσαν εκεί αφού ο Κλαφ έκανε την Φόρεστ και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στον πρώτο γύρο της σεζόν 1978-79 απέκλεισε σε εμφύλιο την κάτοχο του τίτλου, Λίβερπουλ, χωρίς να δεχθεί γκολ (2-0, 0-0) και στη συνέχεια ΑΕΚ και Γκρασχόπερς. Στα ημιτελικά έπαιξε με την Κολονία, η οποία ήταν εκείνη την εποχή τόσο δυνατή που η ίδια η ομάδα είχε κλείσει ξενοδοχείο και οι οπαδοί λεωφορεία για έναν τελικό, στον οποίο δεν θα πήγαιναν ποτέ. Με 3-3 εντός και 0-1 εκτό η Φόρεστ πέρασε και στον τελικό επικράτησε 1-0 της Μάλμε ολοκληρώνοντας το 'θαύμα'. Το 1980 η ομάδα του Κλαφ συγκλόνισε ξανά τον κόσμο διατηρώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης αποκλείωντας στα ημιτελικά τον Αγιαξ και νικώντας 1-0 στον τελικό το Αμβούργο.


2 | Αρσεναλ
Δύο χρόνια μετά το μυθικό άηττητο πρωτάθλημα του 2004 η Αρσεναλ έμελλε να κάνει την καλύτερη πορεία της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αφού έβγαλε για πλάκα τον όμιλο με Αγιαξ, Τουν, Σπάρτα Πράγας με 5 νίκες και 1 ισοπαλία συνέχισε αήττητη και στα νοκ-άουτ. Οι Gunners όχι μόνο πέρασαν στον τελικό αλλά απέκλεισαν κατά σειρά Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Βιγιαρεάλ χωρίς να δεχθούν γκολ σε μία πορεία που στα 12 παιχνίδια τους μέχρι το ραντεβού στο Stade de France είχαν δεχθεί δύο γκολ. Αλλα τόσα δέχθηκαν από την Μπαρτσελόνα στον τελικό αμφότερα από ασίστ του Χένρικ Λάρσον και υπέκυψαν στους Μπλαουγκράνα (2-1). Τρία χρόνια αργότερα ο Αρσέν Βενγκέρ οδήγησε την ομάδα του σε δεύτερο ημιτελικό, όμως τότε αποκλείστηκε με δύο ήττες (1-0, 1-3) από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


1 | Αστον Βίλα, Ντέρμπι Κάουντι, Τότεναμ
Στο κλαμπ των Αγγλικών ομάδων που έχει κατακτήσει τον τίτο είναι η Αστον Βίλα η οποία με την πρώτη της παρουσία σε ημιτελικά έκανε το «μπαμ». Το σύνολο του Αντονι Μπάρτον επικράτησε το 1982 της Μπάγερν Μονάχου με 1-0 χάρη στο γκολ του Πίτερ Γουάιτ και είναι μέχρι σήμερα ανάμεσα στις 5 που το έχουν καταφέρει. Απίστευτη διάκριση είναι και η παρουσία της Ντέρμπι σε αυτή εδώ τη λίστα χάρη στην πορεία της το 1973. Στον δρόμο προς τα ημιτελικά απέκλεισε Ζελέζνιτσαρ, Μπενφίκα, Σπάρτακ Τρνάβα. Στα ημιτελικά έπαιξε με την Γιουβέντους χάνοντας 3-1 στο καθοριστικό ματς, με τον τότε προπονητή της, Μπράιαν Κλαφ, να δηλώνει ότι οι Μπιανκονέρι είχαν «μιλήσει» με τους διαιτητές. Το 1962 η Τότεναμ έγινε η πρώτη Αγγλική που παίζει στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε με νίκη 2-1 εντός και ήττα 3-1 εκτός από την Μπενφίκα, η οποία πήγε όλο τον δρόμο μέχρι το τέλος και πανηγύρισε κατάκτηση του τίτλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης