Σερβία, ευλογία ή κατάρα;

Σερβία, ευλογία ή κατάρα;

bet365

Στα 16 τους ταλέντα, στα 18 έτοιμοι για μεταγραφή! Το μυστικό των Σέρβων, η κακοδιαχείριση κι όλα τα... τρελά που συμβαίνουν στη χώρα. Αναλύει στο FourFourTwo του Gazzetta.gr ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς!

Χώμα ευλογημένο και κάθε Σέρβος γεννιέται... ταλαντούχος! Ο κόσμος ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό και μια χώρα ξεπερνά εμπόδια για να βάλει τα παιδιά της στον δρόμο της επιτυχίας! Ο Γκρούγιτς ετοιμάζεται να λάμψει στην Premier League, ο Ζίφκοβιτς είναι το next big thing της Σερβίας, ποιος ξεχνά το Μουντιάλ Νέων... Ταλαντούχος θεωρείται κάθε 16χρονος που παίζει στην πρώτη ομάδα της πατρίδας του, στα 18 του είναι έτοιμος ποδοσφαιριστής! Τι γίνεται όμως και το ποδόσφαιρο της χώρας παρουσιάζει σημάδια διάλυσης; Ομάδες χρεοκοπημένες και μια Εθνική ομάδα που δεν μπορεί να βρεθεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κανείς δεν ξεχνά την αντιμετώπιση που έχει ο νεαρός διεθνής, Ζίφκοβιτς, ο οποίος... παραγκωνίστηκε από την Παρτιζάν γιατί δεν θέλησε να υπογράψει νέο συμβόλαιο! Μπενφίκα, Αντερλεχτ, μεγάλα club της Ευρώπης «μένουν» Σερβία, τσεκάρουν, δίνουν χρήματα και στο τέλος βγαίνουν κερδισμένα. Ο μάνατζέρ του και ένας εκ των κορυφαίων ξένων που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς απαντά μέσα από το FourFourTwo του Gazzetta.gr για όλα όσα... απίθανα συμβαίνουν στη Σερβία!

Αντρίγια Ζίφκοβιτς, ο παίκτης που θεωρείται ως το next bog thing στην Ευρώπη. Γιατί;
Στα 19 του χρόνια είναι έτοιμος παίκτης, έξυπνος, ώριμος και με πολλές παραστάσεις. Στα 17 του ήταν αρχηγός στην Παρτιζάν, διεθνής, πήρε Μουντιάλ με την Εθνική Νέων και όλα ξεκινούν από τα πόδια του. Ικανότατος τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, έναν ικανότατο εξτρέμ. Γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και σκόρερ! Πάνω απ΄ όλα όμως βάζω το μυαλό του και είναι δύσκολο σε μια τέτοια ηλικία να βρούμε έναν τόσο ώριμο ποδοσφαιριστή.

Ιταλία, Αγγλία ή κάπου αλλού ο επόμενος σταθμός;
Δύσκολο να παίξει στην Αγγλία, προτεραιότητά μας η Γερμανία, αλλά και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Του ταιριάζει αρκετά το στυλ..

Εγινε ο νεαρότερος αρχηγός της Παρτιζάν, όμως τώρα αγωνίζεται σε ομάδα - δορυφόρο. Γιατί οι ομάδες αντιδρούν έτσι.
Για κανένα παίκτη δεν είναι σωστό αυτό που συμβαίνει... Δυστυχώς στη Σερβία γίνεται και δεν σταματά, σε αντίθεση με άλλες χώρες... Στη Γερμανία, στην Αγγλία έχουμε δει παραδείγματα, όπου παίκτης δεν υπέγραψε ανανέωση, αλλά συνεχίσει να παίζει. Στα Βαλκάνια όμως όχι, είναι πράξη εκδικητική αυτή, δεν μπορεί να πεις περισσότερα, από το να κοιτάξεις μπροστά!

Το ταλέντο είναι έμφυτο, αλλά γιατί στην Ελλάδα η... παραγωγή ταλέντων συναντά τόσα προβλήματα;
Ολα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία. Στη Σερβία υπάρχει το ταλέντο, υπάρχουν όμως και οι κατάλληλοι για να το εκμεταλλευθούν. Οι προπονητές ξέρουν καλά πως να υποδεχθούν ένα ταλαντούχο παιδί. Μπορεί οι υποδομές να μην είναι αυτές όπως σε άλλες χώρες, αλλά είναι καλές, έχουν χτίσει πάνω σε αυτό. Στη Σερβία παίρνουν ευκαιρίες και στα 16 τους χρόνια θεωρούνται παίκτες έτοιμοι να βοηθήσουν την ομάδα. Ενας 16χρονος, ο Βλάχοβιτς έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Παρτιζάν. Στην Ελλάδα ακόμα... παλεύουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, θεωρώντας πως ένας παίκτης πρέπει να φτάσει στα 21 για να πάρει ευκαιρίες. Στην Ελλάδα δεν ασχολούμαστε, δεν επιμένουμε, δεν περιμένουμε. Κακή νοοτροπία... Πότε είδαμε έναν 18χρονο να παίζει βασικός και να παίρνει τόσες ευκαιρίες;

Ποια ελληνική ομάδα μπορεί ξεφεύγει από τη νοοτροπία που υπάρχει;
Ο Πανιώνιος το τόλμησε, έδωσε πολλές ευκαιρίες στους νεαρούς, δεν πίεσε, στήριξε και να το αποτέλεσμα... Υπήρχε όρεξη για δουλειά, ένας καλός προπονητής, εμπιστοσύνη και όλα κύλησαν τόσο καλά. Ο Μπακασέτας βρήκε την ηρεμία που ήθελε και δεν είναι τυχαίο αυτό που έκανε. Είχε τα στοιχεία και τα έβγαλε στο γήπεδο.

Ούτε έναν, ούτε δυο, αλλά τέσσερις παίκτες σε μια χρονιά συμφώνησε να παραχωρήσει ο Αστέρας. Πολλά ταλέντα, πολλά εκατομμύρια, αλλά οι ομάδες στο χείλος του γκρεμού!
Οι ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους κρατήσουν περισσότερα από τα τέσσερα χρόνια, για το λόγο αυτό τους παραχωρούν. Δεν πρέπει κιόλας οι παίκτες να μένουν περισσότερο, ωστόσο το τεράστιο λάθος είναι πως χάνονται εκατομμύρια... Αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι στη χώρα, που πηγαίνουν τα χρήματα, γιατί μια ομάδα που κερδίζει αρκετά από μεταγραφές παραμένει σε τόσο δύσκολη θέση. Πρέπει να έρθει η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα και τα χρήματα από τις μεταγραφές θα βοηθούσαν. Ας ευχηθούμε η κατάσταση να αλλάξει άμεσα, οι Σέρβοι διαθέτουν εξαιρετικές Ακαδημίες, αλλά δεν πρέπει να μείνουν μόνο εκεί...

Εχουμε δει ομάδες όπως η Αντερλεχτ και η Μπενφίκα που έχουν στραμμένο το βλέμμα στη Σερβία. Γιατί δεν το κάνουν οι ελληνικές ομάδες;

Είναι απλά τα πράγματα, για να αποκτήσεις κάποιον παίκτη πρέπει να τον τσεκάρεις καλά, αυτό κάνουν και ομάδες του εξωτερικού. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, πρέπει να κινηθούν άμεσα, να δουν μπροστά και να ρισκάρουν με την απόκτηση ενός 16χρονου. Να επιμείνουν σε αυτόν, να του δώσουν ευκαιρίες. Επαναλαμβάνω, ευκαιρίες!

Είναι έτοιμος ο Γκρούγιτς για τη Λίβερπουλ;
Εχει όλα τα στοιχεία για να τα καταφέρει. Ψηλός, δυνατός, γρήγορος, έχει φιλοδοξίες, μαθαίνει τη γλώσσα και είμαι σίγουρος για την επιτυχία του, δεν τον φοβάμαι. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και αισιοδοξώ πως θα πετύχει!

Στα γήπεδα της Γαλλίας η Σερβία θα... λάμψει δια της απουσίας της. Ακόμα ένα μεγάλο ραντεβού χαμένο!

Αν το ταλέντο σε έστελνε στις μεγάλες διοργανώσεις τότε η Σερβία δεν θα απουσίασε ποτέ, πίστεψέ με! Πρέπει να βρεθεί «χημεία» σε παίκτες και προπονητή. Χρειάζεται αποφασιστηκότητα και εγωισμός για να έρθουν οι επιτυχίες...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...