Καταλανικός «εφιάλτης»

Καταλανικός «εφιάλτης»

Καταλανικός «εφιάλτης»

bet365

Με αφορμή το αήττητο σερί της Σοσιεδάδ απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει την ομάδα που δεν έχουν νικήσει ποτέ στην ιστορία τους οι «μπλαουγκράνα».

Το 1-0 του περασμένου Σαββάτο στο Ανοέτα διεύρυνε τον «εφιάλτη» της Μπαρτσελόνα, κάθε φορά που επισκέπτεται το συγκεκριμένο γήπεδο (έχει να νικήσει από το 2007 στο Σαν Σεμπαστιάν). Η ήττα αυτή έβαλε σε μπελάδες τον Μέσι και την παρέα του, αναφορικά με την υπόθεση-τίτλος, με την Ρεάλ Σοσιεδάδ να εξελίσσεται σε κακό δαίμονα των «μπλαουγκράνα». Στο πέρασμα των χρόνων, όμως, υπάρχουν κι άλλες ομάδες που παραδοσιακά βάζουν εμπόδια στους Καταλανούς, κυρίως στην Ευρώπη. Τσέλσι και Λίβερπουλ είναι δύο από αυτές, όμως υπάρχει ένας σύλλογος μικρότερου μεγέθους και... βάρους, που έχει «πελάτισσα» την Μπαρτσελόνα. Σε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια μετρά τέσσερις νίκες και ταυτόχρονα δύο προκρίσεις σε βάρος της ισπανικής ομάδας. Ο λόγος για την Νταντί Γιουνάιτεντ.

Η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισαν ποτέ οι Σκωτσέζοι στα ευρωπαϊκά κύπελλα ήταν η Μπαρτσελόνα το 1966. Την περασμένη σεζόν είχαν τερματίσει στην 5η θέση του πρωταθλήματός τους, κερδίζοντας για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για το κύπελλο Εκθέσεων. Τη διοργάνωση που το 1971 αντικαταστάθηκε από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα που είχε κατακτήσει το τρόπαιο τη σεζόν 1965-66 ήταν η Μπαρτσελόνα, η οποία στο δεύτερο γύρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει την «πρωτάρα» Νταντί Γιουνάιτεντ.

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο Καμπ Νου και οι Καταλανοί εμφανίζονταν ως το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης. Ένα γκολ από τον Μπίλι Χέινι (το πρώτο της Νταντί Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη) και ένα από τον Σίμαν, όμως, έδωσαν σαφές προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, με τον Φουστέ απλά να μειώνει στο τελικό 1-2. Η Νταντί Γιουνάιτεντ είχε ήδη κάνει το πρώτο θαύμα και χρειαζόταν να το ολοκληρώσει στον επαναληπτικό στην Σκωτία.

28 χιλιάδες φίλαθλοι στριμώχτηκαν στο 14 (!) χιλιάδων θέσεων Tannadice Park (ρεκόρ προσέλευσης που κρατάει μέχρι και σήμερα), προκειμένου να δουν από κοντά το πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της ομάδας τους, απέναντι σε ένα μεγαθήριο. Και δε βγήκαν ζημιωμένοι. Η Νταντί Γιουνάιτεντ επικράτησε και πάλι, αυτή τη φορά με 2-0 (Ράσελ, Χέινι τα γκολ) και προκρίθηκε πανηγυρικά με δύο νίκες στην επόμενη φάση. Παρά το 2/2 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, οι Σκωτσέζοι δεν τα κατάφεραν και στον τρίτο γύρο, όπου αποκλείστηκαν από την Γιουβέντους.

Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια, προκειμένου να ξανασυναντηθούν Νταντί Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα. Ουσιαστικά για την ίδια διοργάνωση και πάλι, που είχε γίνει κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αυτή τη φορά στα προημιτελικά του θεσμού. Αυτή τη φορά το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Σκωτία, όπου με ένα απίθανο γκολ του Κέβιν Γκάλακερ μόλις στο δεύτερο λεπτό της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα πρόκρισης απέναντι στην ομάδα του Γκάρι Λίνεκερ και του Μαρκ Χιουζ.

Ο επαναληπτικός στην Βαρκελώνη προμηνυόταν συγκλονιστικός, με την Μπαρτσελόνα να βάζει φωτιά στο Καμπ Νου, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα, με το τέρμα του Ραμόν Καλντερέ. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πήγαιναν στην παράταση, η Νταντί Γιουνάιτεντ αρχικά ισοφάρισε με τον Κλαρκ στο 85’ και έφτασε στην ανατροπή με το γκολ του Φέργκιουσον ένα λεπτό πριν το φινάλε. Οι Σκωτσέζοι όχι μόνο πήραν μία επική πρόκριση στα ημιτελικά μέσα στο Καμπ Νου, αλλά έφτασαν και στο 4/4 απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Στα ημιτελικά η Νταντί Γιουνάιτεντ απέκλεισε την Γκλάντμπαχ, όμως στον τελικό δεν τα κατάφερε. Η σουηδική Γκέτεμποργκ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στους διπλούς αγώνες (1-0, 1-1), όμως η παρουσία των Σκωτσέζων στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1986-87 παραμένει ως και σήμερα τη σημαντικότερη επιτυχία τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Όπως σημαντική παρακαταθήκη αποτελεί και το 4/4 απέναντι στην Μπαρτσελόνα...

 

Τελευταία Νέα