All you need is Klopp

All you need is Klopp

bet365

Η Ντόρτμουντ υποδέχεται την Λίβερπουλ και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την επιστροφή του Κλοπ στον τόπο λατρείας του.

Η επιστροφή του έχει όλα τα χαρακτηριστικά υπερπαραγωγής. Όλα τα φώτα είναι πάνω του πριν το παιχνίδι, το Sport1 ανακοίνωσε ότι από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό θα κάνει βόλτες γύρω του η «Klopp-Cam» και τα συναισθήματα στο Signal Iduna Park θα είναι πιο έντονα από ποτέ.

Ο «μεσσίας» επιστρέφει στο Ντόρτμουντ. Ο άνθρωπος που αναγέννησε τους Βεστφαλούς, επιστρέφει στην πόλη, που τον λατρεύει όσο κανέναν άλλον. Όταν ανακοίνωσε ξαφνικά το τέλος της σχέσης του με την Μπορούσια, οι υπάλληλοι του μουσείου του συλλόγου, που είναι ακριβώς δίπλα από την αίθουσα τύπου στην οποία γράφτηκε ιστορία, έβαλαν τα κλάματα. Μία πόλη ήταν σε κατάθλιψη. Και λίγους μήνες μετά το ματς της Ντόρτμουντ με την Λίβερπουλ, καλώς ή κακώς, κινείται γύρω από εκείνον.

Ο Γίργκεν Κλοπ θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά από το Κίτρινο Τείχος σαν αντίπαλος στο γήπεδο, που έγινε το δεύτερό του σπίτι. Εκεί, όπου μετά από 7 χρόνια ξέρει τους πάντες, «ακόμη και τον παρκαδόρο», όπως είπε ο ίδιος. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ αποφάσισαν να τον καλωσορίσουν με πανό, που κρέμασαν σε αυτοκινητόδρομο της πόλης. Όλοι τον περιμένουν στο παιχνίδι, που χαρακτηρίστηκε «El Kloppico».

«Αυτό το παιχνίδι αποτελεί όνειρο για όλους τους λάτρες του ποδοσφαίρου», είχε πει ο Κλοπ μετά την κλήρωση. «Μισώ, όμως, τον θόρυβο γύρω μου σε αυτά τα ματς». Το κλίμα, που σωστά επικρατεί, είναι κάτι σαν «απαγορευμένος ρομαντισμός». Όλοι θέλουν να περάσουν ξανά στιγμές δίπλα του, όμως αυτό δε θα πρέπει να επηρεάσει την ομάδα τους.

«Αν μπορώ να κάνω μία ευχή είναι οι οπαδοί μας να δείξουν την αγάπη τους στον Γίργκεν Κλοπ μετά το ματς. Ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, καθώς θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι αν θέλουμε να νικήσουμε την Λίβερπουλ», τόνισε ο CEO των Βεστφαλών, Χανς Γιόαχιμ Βάτκσε. Ο σύλλογος μοιάζει να ζει με τον φόβο της νοσταλγίας. Με τον φόβο ότι η επιβλητική του παρουσία ίσως δεν τους επιτρέψει να είναι πλήρως συγκεντρωμένοι. Ο δεσμός αληθινής αγάπης μπορεί να ξεπεράσει τον σκοπό, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση. Άλλωστε, οι κόκκινοι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για παρουσία του χρόνου στο Champions League.

Το όλο σκηνικό μοιάζει με παγίδα συναισθημάτων. «Όλα αυτά τα χρόνια πανηγυρίζαμε μαζί. Τώρα, θα πανηγυρίσει μόνο ο ένας. Είναι καλύτερο από το τίποτα», τόνισε ο Κλοπ για τον τεχνικό διευθυντή Τσορκ. Ο πρώτος βρίσκεται στη δύσκολη διαδικασία να αλλάξει την ψυχοσύνθεση ενός ολόκληρου συλλόγου. Από τους παίκτες μέχρι τους οπαδούς. Χρόνος φέτος, με αυτό το πρόγραμμα, δεν υπάρχει, οπότε όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στην ψυχολογία.

Την πρώτη φορά, που οι παίκτες της Λίβερπουλ μπήκαν στα αποδυτήρια από τη στιγμή που ανέλαβε, είδαν μία λέξη γραμμένη στον πίνακα: «terrible», «απαίσια». Έτσι θα έπρεπε να νιώθει κάθε αντίπαλος στο Anfield. Οι αντιδράσεις του στον πάγκο προκάλεσαν διάφορα σχόλια. Ο Κλοπ, όμως, είναι αληθινός. Θα πει και θα κάνει αυτό που του έρχεται στο μυαλό. Θα πανηγυρίσει σαν τρελός, αν δει την ομάδα του να ισοφαρίζει αντίπαλο της τρίτης κατηγορίας στο Κύπελλο στις καθυστερήσεις. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ποτέ οι παίκτες του δεν τα παράτησαν.

Θέλει το δικό του πάθος να γίνει δικό τους. Να τους μεταφέρει την ενέργειά του. «Ένιωσα πολύ μόνος», είχε πει μετά την ήττα από την Κρίσταλ Πάλας (1-2) τον Νοέμβριο, όταν η Λίβερπουλ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ στο 82’ και οι οπαδοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. «Εμείς αποφασίζουμε πότε τελειώνει ένα παιχνίδι. Από το 82’ μέχρι το 94’ μπορείς να σκοράρεις 8 γκολ αν θέλεις». Η Λίβερπουλ πρέπει να δώσει ξανά την πίστη στους οπαδούς της ότι εκείνη καθορίζει τα ματς. Όμως εκείνοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το πιστέψουν. Όλοι μαζί είναι οικογένεια και κανένας δεν πρέπει να την εγκαταλείπει.

Τον Δεκέμβριο οι κόκκινοι είχαν χάσει με 3-0 από την Γουότφορντ. Το κλίμα ήταν βαρύ λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο πάρτι και η ψυχολογία στο ναδίρ. Ξαφνικά, όλοι οι παίκτες έλαβαν μήνυμα στο κινητό. «Ό,τι κάνουμε μαζί, το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και σήμερα αυτό σημαίνει πάρτι. Jürgen Norbert Klopp». Και αν κάποιοι αισθάνονταν ότι δεν επιτρεπόταν να διασκεδάσουν, ο προπονητής φρόντισε για αυτό με τις ικανότητές του στον χορό.

Το σκοτάδι δεν υπάρχει στην καρδιά του Κλοπ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο Γερμανός εφαρμόζει εδώ και χρόνια την τεχνική «reframing». Εκμεταλλεύεται αρνητικές εμπειρίες και συναισθήματα, με στόχο να βρεθεί η θετική πλευρά και να υπερισχύσει. Αυτό σημαίνει ότι οι ήττες είναι απαραίτητες στην εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε επιτυχίες στο μέλλον.

Απέναντί του θα βρει τον άνθρωπο, που τον είχε αντικαταστήσει με μεγάλη επιτυχία στην Μάιντς και το ίδιο πράττει και τώρα. Η Ντόρτμουντ του Τούχελ είναι καλύτερη από εκείνη του Κλοπ. Μεγαλύτερο πειστήριο από τους αριθμούς δε θα βρείτε. Διότι, ποτέ στην ιστορία τους οι Βεστφαλοί, που είναι οι 2οι καλύτεροι ever στην Bundesliga, δεν είχαν τόσους βαθμούς στο ίδιο σημείο της σεζόν. Στις 28 πρώτες αγωνιστικές, μάλιστα, μόλις 3 ομάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις 21 νίκες. Η Μπάγερν (5 φορές), η Σάλκε τη σεζόν 1971-72 και η Ντόρτμουντ φέτος. Παραμένει, μάλιστα, χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις στο 2016.

Ο ειλικρινής Κλοπ αναγνώρισε την εξέλιξη των πρώην παικτών του υπό τις οδηγίες του Τούχελ, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα ταπεινότητας, ηρεμίας και σταθερότητας. Είναι κοντά στο να κλέψει τις καρδιές των κίτρινων, που τρέφονται από το συναίσθημα, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του. «Θέλουμε να τους κάνουμε να ξεχάσουν τον Κλοπ και να κάνουμε καλή εμφάνιση», σχολίασε ο τεχνικός της Μπορούσια.

Από την πρώτη στιγμή, έβαλε στόχο την τελειότητα. Και η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να την είχε ήδη φτάσει, αν δεν υπήρχε η – σχεδόν – ανίκητη Μπάγερν. Ο Τούχελ βάλθηκε να μάθει τις συνήθειες των παικτών του στον ύπνο, τα χόμπι τους, ενώ έδωσε στον καθένα μία λίστα από βιβλία, που πίστευε ότι θα βοηθούσαν. Ο Μχιταριάν παραδέχθηκε ότι έμαθε τι χρειάζεται για να σταματήσει να ανησυχεί και να αγχώνεται από το βιβλίο του Timothy Gallwey, «The Inner Game of Tennis». «Είμαι ευγνώμων στον προπονητή, που μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης», τόνισε ο Αρμένιος.

Κάποτε, ο Χάραλντ Στρουντς, πρόεδρος της Μάιντς, είχε πει ότι φοβάται να χαιρετίσει τον Τούχελ το πρωί στο προπονητικό κέντρο, μην τυχόν και του χαλάσει την αυτοσυγκέντρωση. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, που μοιάζουν τόσο κοντινοί, θα τεθούν αντιμέτωποι στο πιο εντυπωσιακό «θέατρο» της Ευρώπης. Η Μπορούσια δε θέλει να ξεχάσει το παρελθόν, όμως θα ήθελε να το αφήσει πίσω, κρατώντας όλες τις αναμνήσεις και τη νοσταλγία, για να αφοσιωθεί στο παρόν και στο μέλλον. Στο τέλος, αυτά τα τρία μοιάζει να συγκρούονται το βράδυ της Πέμπτης (07/04). Η Ντόρτμουντ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος του «είναι» της και καλείται να «σκοτώσει» μία από τις αληθινές της αγάπες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης