Η πρώτη transexual της μπάλας

Γιώργος Καραμάνος
Η πρώτη transexual της μπάλας

bet365

Την ερχόμενη Κυριακή, στην Ισπανία θα παίξει στο γυναικείο ποδόσφαιρο σάλας η Ιθάρο Αντσια, η οποία επέλεξε να συνεχίσει να κλωτσάει το τόπι και αφότου έγινε κορίτσι.

Αρχισε να κλωτσάει το τόπι σε ηλικία οκτώ ετών και δεν έπαψε ποτέ να κυνηγάει το όνειρο με μία μπάλα στα πόδια. Παρά τις προσωπικές μεταμορφώσεις και τις αντιδράσεις συμπαικτών και αντιπάλων, εξελίχτηκε ποδοσφαιρικά και έφτασε στα 35 να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στο παρελθόν στην Ισπανία και ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο (σ.σ: υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και το βόλεϊ). Η Ιθάρο Αντσια θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή η πρώτη αναγνωρισμένη transexual παίκτρια, καθώς θα αγωνιστεί με τη γυναικεία ομάδα σάλας, Λεϊόα Μάια.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Ιθάρο θα παίξει επισήμως μαζί με τα κορίτσια. Μπόρεσε να βγάλει νέα γυναικεία ταυτότητα στις 30 του Μάρτη και μαζί της εκδόθηκε και το δελτίο, που της επιτρέπει να αγωνιστεί κανονικά. Βέβαια και πριν από αυτό έπαιζε κανονικότατα με τους άντρες αν και είχε αρκετές δυσκολίες να αντιμετωπίσει: «Σίγουρα έχω υποστεί ομοφοβική συμπεριφορά, αλλά δεν ενοχλήθηκα ποτέ. Οφείλω να καταλαβαίνω και τους άλλους, καθώς δεν είναι και εύκολο να έχεις συμπαίκτη transexual. Δεν θύμωσα ποτέ και πάντοτε προσπαθούσα να τους δείξω απλά ότι πρέπει να με κρίνουν με βάση την απόδοση μου στο γήπεδο. Και εκεί τους κέρδιζα πάντα», ομολογεί η ίδια.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είχε να κάνει με τα αποδυτήρια και τη στιγμή που θα έπρεπε να αλλάξουν οι παίκτες και να μπουν για ντους. «Οταν έκανα την επέμβαση αλλαγής φύλλου, πήγαινα μόνη μου και άλλαζα σε άλλο δωμάτιο ή περίμενα να φύγουν όλοι και έκανα ντους μετά. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, πήγαινα σπίτι μου αμέσως μετά τον αγώνα». Η Ιθάρο ακόμα και μετά την αλλαγή, δεν έπαψε να παίζει και το έκανε σε ερασιτεχνικό επίπεδο στα τοπικά της Βασκονίας, όπου εντυπωσίαζε. Μάλιστα όσοι γνώριζαν την περίπτωση της, δεν έκρυβαν τον θαυμασμό για την απόδοση της.

Κάποια στιγμή βέβαια που δεν έβρισκε ομάδα, αναζήτησε καταφύγιο σε ένα πειραματικό club, όπου αγωνίζονταν μόνο ομοφυλόφιλες γυναίκες και δύο ακόμα που είχαν κάνει αλλαγή φύλλου. Ετσι δεν έχασε ποτέ τη φόρμα της, ώσπου κατάφερε να αρχίσει προπονήσεις με την Λεϊόα Μάια, όπου έχει γίνει πλήρως αποδεκτή. Με το που έφτιαξε και τα χαρτιά της, όλα λύθηκαν και έτσι στην επόμενη αναμέτρηση της ομάδας σάλας από τη γειτονιά Portugaluja του Μπιλμπαό, θα γραφτεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα