Οι Μπέμπηδες που μπορούν να γίνουν Διάβολοι

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Οι Μπέμπηδες που μπορούν να γίνουν Διάβολοι

bet365

Τα πιτσιρίκια της Γιουνάιτεντ έκρυψαν το τόπι και ο Γιώργος Καραμάνος βλέπει την –από σπόντα- τεράστια ευκαιρία για μία ολόδική της νέα φουρνιά να κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτη.

Στην Ελλάδα κάνουμε πολλά λάθη αναφορικά με τα παρατσούκλια των ξένων ομάδων. Ένα από τα πιο τρανταχτά έχει να κάνει με τους «Μπέμπηδες». Συνήθως στις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ακόμα και στις μέρες μας, είναι πολλοί που εξακολουθούν να αποκαλούν έτσι τη Γιουνάιτεντ. Μόνο που στην πραγματικότητα οι Μπέμπηδες ήταν μία και μοναδική φουρνιά των κόκκινων του Μάντσεστερ. Ποτέ ξανά στην ιστορία του club δεν υπήρξαν άλλοι και έτσι ως τέτοιοι ορίζονται μόνο εκείνοι που έφτασαν μέχρι το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958.

Ηταν στα τέλη των 40s και στις αρχές των 50s, όταν ο chief scout του συλλόγου, Τζο Αρμστρονγκ σε συνεργασία με assistant manager, Τζίμι Μέρφι ασχολήθηκαν σοβαρά με τις ακαδημίες και αφού έκαναν τη διαλογή, παρέδωσαν τα καλύτερα φιντάνια στον Ματ Μπάσμπι, ώστε να κάνει τη δουλειά του. Αυτή η ομάδα λοιπόν που έστησε ο θρυλικός κόουτς και που έφτασε να πάρει τα δύο σερί πρωταθλήματα 1956, 1957, ονομάστηκε από τον Τύπο της εποχής ως "Busby Babes".

Τώρα όμως με μία διαφορετική διαδικασία (σ.σ.: όχι δηλαδή απαραίτητα από τις ακαδημίες) η Γιουνάιτεντ επιχειρεί να φτιάξει κάτι ολόφρεσκο. Η αλήθεια είναι πως τούτο από μία άποψη ξεκίνησε ως ανάγκη, μιας και την τελευταία διετία είναι τρομερά μεγάλος ο αριθμός των τραυματισμών που έχει βγάλει αυτή η ομάδα. Ετσι ο Λουίς Φαν Χάαλ αναγκάστηκε να ρίξει στη μάχη ό,τι διαθέσιμο είχε, δηλαδή και ορισμένα παιδιά που δείχνουν να του βγαίνουν άριστα. Υπάρχει ωστόσο και το μεταγραφικό πλάνο που επίσης παίρνει στο «Ολντ Τράφορντ» ακριβά, μα άκρως νεαρά αποκτήματα.

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο έδωσε το γκολ της Κυριακής στο 1-0 επί της Εβερτον. Εκεί, όπου ο Μάτα κατέβασε τέλεια και έδωσε τη μπάλα στα πιτσιρίκια που έκαναν τα… δικά τους. Ο Ράσφροντ έστρωσε με τακουνάκι στον Φοσού-Μενσά, ο οποίος είχε κάνει τρελό σπριντ και πάτησε περιοχή, για να περάσει την παράλληλη στον Μαρσιάλ, με τον Γάλλο επιθετικό να γίνεται ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε επίπεδο Premier League για φέτος (8 τέρματα). Ο Μαρσιάλ όμως είναι μία τρομερά δαπανηρή μεταγραφή και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις παρά τα 20 χρόνια του. Το ίδιο λίγο πολύ ισχύει και για τον 22χρονο Μέμφις Ντεπάι, αλλά και τον 20χρονο Λουκ Σο, όταν εκείνος επιστρέψει από τον βαρύ τραυματισμό του.

Οι υπόλοιποι πιτσιρικάδες δεν έχουν κοστίσει πολλά και θεωρούνται παιδιά του συλλόγου και ας έχουν πάει εκεί στα 16, 17, 18 τους. Εννοείται ότι το μεγαλύτερο πρόσφατο γκελ το έχει κάνει ο 18χρονος επιθετικός Μάρκους Ράσφορντ με τα πέντε γκολ σε οκτώ αγώνες σε πρωτάθλημα και Europa League. Από πίσω ακολουθεί ο 22χρονος Τζέσε Λίνγκαρντ που πλέον έχει γίνει βασικός, ενώ υπάρχουν ακόμα ο 20χρονος σέντερ μπακ, Πάτρικ ΜακΝάιρ, ο 19χρονος αριστερός μπακ Κάμερον Μπόρδγουικ-Τζόνσον, ο 20χρονος Αντρέας Περέιρα και φυσικά ο πιο διάσημος από αυτό το team, ο 21χρονος Αντνάν Γιανουζάι.

Υπάρχει ωστόσο, ένας 18χρονος που έρχεται σταθερά να κλέψει την παράσταση λίγο πιο πίσω από τον Ράσφορντ. Ο Τίμοθι Φοσού-Μενσά αποκτήθηκε με εισήγηση Φαν Χάαλ το 2014 από τις ακαδημίες του Αγιαξ και δείχνει ότι έχει το potential να γίνει μεγάλο εργαλείο. Αρχικά ήταν αμυντικός μέσος, αλλά έχει παίξει ήδη παντού στην άμυνα. Το ντεμπούτο του κόντρα στην Αρσεναλ τον Φεβρουάριο ήταν ως αριστερό μπακ. Την Κυριακή με την Εβερτον πήγε πλάγια δεξιά και κάποια στιγμή στο ματς βρέθηκε σέντερ μπακ. Ετσι είχε την ασίστ στο γκολ και δύο σωτήρια τάκλιν πριν η μπάλα φτάσει στον Λουκάκου για να σκοράρει. Αυτός ο μικρός αναμφίβολα εμφανίστηκε για να μείνει.

Κάπως έτσι λοιπόν έρχεται ένα σοβαρό ερώτημα να απασχολήσει τον μέσο οπαδό του club και την ευρύτερη κοινωνία της Γιουνάιτεντ. Ο Φαν Χάαλ μπορεί να μην είναι αρεστός, καθώς η ομάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια και παίζει βαρετά. Ωστόσο, ήδη φαίνεται ότι σε μία διετία έχει χτίσει μία φουρνιά που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επιστρέψει στην κορυφή και να μείνει εκεί για πάρα πολλά χρόνια. Μόνο που στο Μάντσεστερ δεν έχουν μάθει να έχουν υπομονή. Θέλουν τίτλους και σούπερ επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ετσι τους καλόμαθε μία ποδοσφαιρική ζωή ο Αλεξ Φέργκιουσον. Το πρώτο θα το βρουν στο πρόσωπο του Ζοσέ Μουρίνιο (σ.σ.: για το θέαμα δεν είναι βέβαιο). Μόνο που σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά πιθανό ο Πορτογάλος να μην συνεχίσει την πολιτική με πιτσιρίκια και έτσι αυτοί οι φρέσκοι Μπέμπηδες δεν θα καταφέρουν να γίνουν ποτέ Διάβολοι και θα χαθεί μία ιστορική ευκαιρία για τους κόκκινους του Μάντσεστερ…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος