Οι συνεργασίες-φωτιά της Premier League! (pics)

Θάνος Σαρρής
Οι συνεργασίες-φωτιά της Premier League! (pics)

bet365

Με αφορμή την συνεργασία του Μαχρέζ με τον Βάρντι, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται τα πιο αποδοτικά δίδυμα στην Premier League και γράφει για το ρεκόρ που φιλοδοξούν να σπάσουν οι παίκτες της Λέστερ.

Τζέιμς Βάρντι, Ριγιάντ Μαχρέζ. Οι δύο καλύτεροι performers των «Αλεπούδων» έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους ήδη 8 φορές, με τον Αλγερινό να έχει 5 ασίστ και τον Βάρντι 3. Μαζί με το δίδυμο Οζίλ-Ζιρού, αποτελούν το πιο αποδοτικό δίδυμο ποδοσφαιριστών στην φετινή Premier League και τους λείπουν πέντε γκολ για τη συνεργασία-ρεκόρ της Premier League, ανάμεσα στον Σίρερ και τον Σάτον. Ποιοι άλλοι βρίσκονται στο top 5; Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται τα καλύτερα δίδυμα, με γνώμονα τα γκολ που προέκυψαν από μεταξύ τους συνεργασίες (ασίστ ο ένας. γκολ ο άλλος και το αντίθετο).

13 γκολ: Άλαν Σίρερ και Κρις Σάτον (Μπλάκμπερν, 1994-95)

Ήταν η τελευταία φορά που ομάδα εκτός των Άρσεναλ, Τσέλσι και των δύο του Μάντσεστερ κατάκτησε πρωτάθλημα Αγγλίας. Το καλοκαίρι του 1994 ο Κρις Σάτον έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στο αγγλικό ποδόσφαιρο, κοστίζοντας 5 εκατομμύρια στη Μπλάκμπερν. Στο Ewood Park θα έβρισκε τον Άλαν Σίρερ, ο οποίος προερχόταν από μια μαγική χρονιά με 31 γκολ σε 40 ματς, οδηγώντας τα Ρόδα στη δεύτερη θέση πίσω από τη Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ. Η χημεία τους ήταν από την αρχή εκπληκτική. Τελείωσαν τη σεζόν πρωταθλητές, με συνολικά 46 γκολ (31 ο Σίρερ που πήρε το χρυσό παπούτσι, 15 ο Σάτον). Από αυτά, τα 13 ήταν από συνεργασία που προέκυψε μεταξύ τους, με τον έναν να σερβίρει και τον άλλον να εκτελεί, ανάλογα με την περίσταση. Η μαγική συνεργασία των SAS ωστόσο κράτησε μόνο έναν χρόνο κι αυτό γιατί η Μπλάκμπερν την επόμενη χρονιά τερμάτισε 7η στο Πρωτάθλημα και έχασε τον Σίρερ, ο οποίος πήγε στη Νιούκαστλ.

11 γκολ: Λες Φέρντιναντ και Κέβιν Γκάλεν (ΚΠΡ, 1994-95)

Τη σεζόν που ο Σίρερ και ο Σάτον οδηγούσαν την Μπλάκμπερν στο Πρωτάθλημα, η ΚΠΡ πάλευε για την έξοδο στο Κύπελλο UEFA, την οποία και έχασε στο τέλος. Το σερί των εννιά αγώνων χωρίς ήττα κόστισε στους Λονδρέζους, οι οποίοι τον Νοέμβριο είδαν τον προπονητή τους, Τζέρι Φράνσις, να φεύγει για την Τότεναμ και επανέφεραν στο Loftus Road τον Ρέι Γουίλκινς ως παίκτη-προπονητή. Ωστόσο, το επιθετικό τους δίδυμο κατάφερε να ξεχωρίσει. Με βασικό εκτελεστή τον Λες Φέρντιναντ, ο οποίος τερμάτισε τρίτος σκόρερ με 24 γκολ, ένα μόλις λιγότερο από τον Ρόμπι Φάουλερ, οι Ρέιντζερς κατάφεραν να μείνουν μέχρι τέλους στη μάχη για Ευρώπη. Παρτενέρ του ήταν ο Κέβιν Γκάλεν, ο οποίος τη σεζόν εκείνη έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο και ανέβασε πολύ τις μετοχές του, χωρίς όμως να έχει ανάλογη συνέχεια. Μετά τον υποβιβασμό της ΚΠΡ, βρέθηκε συμπαίκτης του Σίρερ στη Νιούκαστλ. Τη σεζόν εκείνη συνεργάστηκε με τον Φέρντιναντ σε 11 γκολ.

11 γκολ: Μάικ Νιούελ και Άλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν, 1995/96)

Ο Κένι Νταλγκλίς είχε ήδη αναλάβει την υποβιβασμένη Μπλάκμπερν, όταν έκανε μεταγραφικό ρεκόρ για τον σύλλογο το 1992 αποκτώντας τον Μάικ Νιούελ από την Έβερτον. Το 1992-93 ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας, η οποία τερμάτισε 4η, ενώ την επόμενη σεζόν εναλλασσόταν με τον Κέβιν Γκάλαχερ στη θέση του παρτενέρ του Σίρερ. Τη χρονιά του τίτλου η άφιξη του Κρις Σάτον έκανε πολύ πιο έντονο τον ανταγωνισμό. Ο Νιούελ περιορίστηκε σε μόλις δύο παιχνίδια ως βασικός και εννιά αλλαγές. Κι όμως! Παρότι ίσα-ίσα συμπλήρωσε τις δέκα απαραίτητες εμφανίσεις και πήρε το μετάλλιο του Πρωταθλητή, συνεργάστηκε 10 φορές με τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του, μόλις τρεις λιγότερες από ότι ο βασικός φορ Σάτον. Στα highlight του το χατ-τρικ που έκανε σε εννιά λεπτά απέναντι στη Ρόζεμπογκ, το οποίο ήταν και το πιο γρήγορο του Champions League μέχρι το 2011-12, όταν το έσπασε ο Μπαφετιμπί Γκομίς. Άφησε την Μπλάκμπερν για την Μπέρμιγχαμ στο τέλος της χρονιάς.

10 γκολ: Νικολά Ανελκά και Ντένις Μπέργκαμπ (Άρσεναλ, 1998-99)

O Nτένις Μπέργκαμπ ήταν από τους ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη συμβολή στον Άρσεναλ, στο δρόμο για το αήττητο Πρωτάθλημα. Όλα τα χρόνια του στο Βόρειο Λονδίνο συνεργάστηκε με πολλούς ποδοσφαιριστές κλάσης. Ο ίδιος, χαρακτήρισε καλύτερη την συνεργασία του με τον Ανελκά στη χρονιά του τίτλου το 1998. «Ο τρόπος που έπαιζε ο Νικολά μου ταίριαζε άψογα, επειδή πάντα έτρεχε κάθετα προς την εστία. Αυτό με βοηθούσε να καταλάβω που ήθελε την μπάλα και να ξέρω ενστικτωδώς που βρίσκεται στο γήπεδο», εξηγούσε ο Ολλανδός. Τα 10 γκολ που αποτέλεσαν προϊόν της μεταξύ τους συνεργασία έλαβαν χώρα την επόμενη σεζόν, όπου οι Gunners τερμάτισαν δεύτεροι, έναν βαθμό πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο νεαρός Γάλλος ήταν πρώτος σκόρερ τους, με 17 τέρματα. Στο τέλος της σεζόν, η Άρσεναλ τον μοσχοπούλησε στη Ρεάλ Μαδρίτης και πήρε στη θέση του τον Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στον Μουντιάλ του 1998. Η συνεργασία Ανελκά-Μπέργκαμπ είναι η πιο πρόσφατη σε αυτό το ιδιαίτερο top 5.

10 γκολ: Σταν Κόλιμορ και Ρόμπι Φάουλερ (Λίβερπουλ, 1995-96)

«Αν είχα να επιλέξω έναν ποδοσφαιριστή με τον οποίο είχα την καλύτερη συνεργασία, αυτός θα ήταν ο Σταν Κόλιμορ. Μαζί του έβαλα περισσότερο γκολ από οποιονδήποτε άλλο. Οπότε ναι, είναι ο Σταν». Η Λίβερπουλ κατέρριψε μεταγραφικό ρεκόρ για να αποκτήσει τον Κόλιμορ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1995, ξοδεύοντας 8.5 εκατομμύρια λίρες. Το εκπληκτικό του ξεκίνημα τον καθιέρωσε ως παρτενέρ του Φάουλερ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ο Ίαν Ρας. Οι δυο τους σκορπούσαν τρόμο σε κάθε άμυνα, έχοντας στο τέλος της σεζόν 55 γκολ! Από αυτά τα 10 προέκυψαν από μεταξύ τους συνεργασία. Ο Φάουλερ ήταν από τους καλύτερους finishers που έχει δει ποτέ η Premier League και οι κινήσεις του Σταν Κόλιμορ ταίριαζαν στο παιχνίδι του. Ωστόσο, οι δυο τους συνδέθηκαν με την κουλτούρα των Spice Boys που αναδείχθηκε στα αποδυτήρια της Λίβερπουλ και αρκετοί εξωαγωνιστικοί λόγοι τελικά συντέλεσαν στο να παραχωρηθεί ο Σταν στην Άστον Βίλα μετά από δύο σεζόν στο Άνφιλντ.

 

Τελευταία Νέα