Πρωταθλητές... από το πουθενά

Πρωταθλητές... από το πουθενά

bet365

Με αφορμή το ποδοσφαιρικό θαύμα της Λέστερ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει ομάδες που στο παρελθόν έκαναν την έκπληξη στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Όσο το παραμύθι της Λέστερ οδεύει προς... happy end, τόσο οι «μεγάλοι» της Αγγλίας χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Ομάδες με ρόστερ δεκαπλάσιας αξίας βλέπουν την πλάτη του Ρανιέρι και των παικτών του. Σε επτά αγωνιστικές θα γίνει γνωστό, αν οι «Αλεπούδες» θα γίνουν η έκτη ομάδα από ίδρυσης της Πρέμιερ Λιγκ που θα κατακτήσει τον τίτλο, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών (ίσως και η μεγαλύτερη). Έκπληξη ήταν και η κατάκτηση του Euro από την εθνική μας το 2004 ή από την Δανία το 1992, όμως τώρα πρόκειται για ένα μαραθώνιο 38 αγωνιστικών και όχι μία διοργάνωση με 6-7 αγώνες. Το FourFourTwo του gazzetta.gr γυρίζει το χρόνο - όχι πολύ - πίσω και θυμίζει τις αντίστοιχες «Λέστερ» των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αυτές στο τέλος κατάκτησαν τον τίτλο, οι «Αλεπούδες» θα τα καταφέρουν;

Σαμπντόρια (1990-91)
Μία διετία... όνειρο ήταν για την Σαμπντόρια το διάστημα 1990-1992. Μετά το κύπελλο κυπελλούχων το 1990, ακολούθησε η κατάκτηση της Serie A την επόμενη σεζόν. Με πρωταγωνιστές τους Τζιανλούκα Βιάλι (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ), Τζιανλούκα Παλιούκα, Ρομπέρτο Μαντσίνι και Ατίλιο Λομπάρντο, η Σαμπντόρια άφησε πίσω της πέντε βαθμούς Μίλαν και Ίντερ, σηκώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το Scudetto. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στο κύπελλο πρωταθλητριών, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Μπλάκμπερν (1994-95)
Από την ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ το 1992, μόλις μία ομάδα έχει καταφέρει να μπει σφήνα στους τέσσερις μεγάλους (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι) στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο λόγος για την Μπλάκμπερν τη σεζόν 1994-95. Καθοδηγούμενη από τον Κένι Νταλγκλίς και με τον Άλαν Σίρερ να πυροβολεί κατά ριπάς (34 γκολ), η Μπλάκμπερν βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακολουθούσε κατά πόδας και θα μπορούσε να είχε πάρει τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική, όταν οι «Ρόβερς» ηττήθηκαν από την Λίβερπουλ, όμως την ίδια ώρα οι «μπέμπηδες» έμεναν στην ισοπαλία απέναντι στη Γουέστ Χαμ.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (1999-00)
Πριν φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο, η ομάδα από τη Γαλικία είχε καταφέρει να βρίσκεται συνεχώς στην ελίτ του ισπανικού ποδοσφαίρου. Τελικά, το «μπαμ» έγινε τη σεζόν 1999-2000. Με προπονητή τον Χαβιέ Ιρουρέτα και παίκτες κλάσης, όπως οι Τζαλμίνια, Μακάι, Μάουρο Σίλβα, Παουλέτα, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Ναϊμπέτ και Φραν, η «σούπερ-Ντέπορ» κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Άφησε πίσω της πέντε βαθμούς Μπαρτσελόνα και Βαλένθια και άλλους επτά την Ρεάλ Μαδρίτης. Η πόλη της Κορούνια έγινε έτσι η δεύτερη μικρότερη σε πληθυσμό (μετά το Σαν Σεμπαστιάν και την Ρεάλ Σοσιεδάδ) στην Ισπανία, που η ομάδα της έφτασε στον τίτλο.

Βόλφσμπουργκ (2008-09)
Από την ίδρυσή τους το 1945, οι «λύκοι» δεν είχαν κατακτήσει ποτέ στην ιστορία τους κάποιον τίτλο σε υψηλό επίπεδο. Και τα κατάφεραν το 2009. Με τον Φέλιξ Μάγκατ στον πάγκο και τους Γκραφίτε-Τζέκο να σημειώνουν 28 και 26 τέρματα, αντίστοιχα, και τον Μισίμοβιτς να δημιουργεί από πίσω άλλα 20 γκολ, η Βόλφσμπουργκ επικράτησε στο νήμα της Μπάγερν Μονάχου. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα οι δύο σέντερ φορ μίας ομάδας πέτυχαν πάνω από 20 τέρματα. Την επόμενη σεζόν, σχεδόν τα πάντα γκρεμίστηκαν, με τον Στιβ Μακλάρεν να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία και την ομάδα να τερματίζει στην 8η θέση.

Μονπελιέ (2011-12)
Από το τέλος της αυτοκρατορίας της Λυών (2001-2008) μέχρι την αρχή της δυναστείας της Παρί Σεν Ζερμέν (2013-σήμερα) στη Γαλλία κάθε χρόνο υπήρχε διαφορετικός πρωταθλητής. Μπορντό (2009), Μαρσέιγ (2010), Λιλ (2011) και Μονπελιέ (2012) κατέκτησαν από μία φορά τον τίτλο. Ο τελευταίος, αυτός της Μονπελιέ, ήταν ο πρώτος στην ιστορία του συλλόγου. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ρενέ Ζιράρ, ενώ πρώτος σκόρερ (και του πρωταθλήματος) ήταν ο Ολιβιέ Ζιρού με 21 τέρματα.

Υ.Γ. Φυσικά, αντίστοιχο ποδοσφαιρικό θαύμα με τα παραπάνω ήταν και η κατάκτηση του τίτλου από την Λάρισα το 1988. Όμως το ελληνικό πρωτάθλημα – δυστυχώς – δε συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης.

 

Τελευταία Νέα