Ο Ρόις και το τέρας

Ο Ρόις και το τέρας

bet365

Ο Μάρκο συμπλήρωσε 200 ματς στην Bundesliga και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την προσπάθειά του να επιστρέψει στην ελίτ.

Η καριέρα του Ρόις τα τελευταία χρόνια μοιάζει με έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο προβλημάτων και απογοήτευσης. Πριν λίγους μήνες είχε θέσει πλώρη για την κορυφή, όμως από τότε τα προβλήματα είναι περισσότερα από τα επιτεύγματά του. Κάθε φορά που βρίσκει τη φόρμα του, πάντα κάτι τον κρατάει πίσω. Μία ενοχλητική ρουτίνα, που χρειαζόταν κάτι δραστικό για να σταματήσει.

Φαίνεται ότι αυτό το σοκ ήρθε με την έλευση του Τόμας Τούχελ. Σε μία σεζόν, που η Ντόρτμουντ κάνει εκπληκτικά πράγματα, το μεγάλο της αστέρι μοιάζει να είναι στη σκιά των Ομπαμεγιάνγκ και Μχιταριάν. Παρόλα αυτά, όλοι ξέρουν ότι αν η Μπορούσια έχει έναν παίκτη, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρίνει τα μεγάλα παιχνίδια, εκείνος είναι ο Ρόις. Και αν οι Βεστφαλοί θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή, τον χρειάζονται.

Ο Τούχελ το ξέρει και τον πιστεύει. Έχει κάνει τις περισσότερες προσωπικές συζητήσεις από κάθε άλλον μαζί του. Ξανά και ξανά του αναλύει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του και εκείνος για την ομάδα. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικές για τον Γερμανό μέσο. Το ματς με την Μάιντς φαίνεται ότι τον αναγέννησε. Συμπτωματικά, ήταν η ίδια ομάδα απέναντι στην οποία είχε πετύχει το πρώτο του γκολ στην Bundesliga τον Αύγουστο του 2009, πριν έρθει το ματς με την Τότεναμ, στο οποίο έφτασε τα 20 ευρωπαϊκά γκολ με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, για να ανέβει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Ναι, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπορούσια στην Ευρώπη.

Και τώρα, στη νίκη επί της Άουγκσμπουργκ (3-1) έφτασε τα 200 ματς στην Bundesliga. Ίσως κάπως αθόρυβα έχει 83 γκολ και 62 ασίστ σε αυτά, ενώ σκοράρει ανά 7 σουτ! Φέτος, η σεζόν μοιάζει σαν η τελευταία προσπάθεια να βάλει ξανά την καριέρα του στο σωστό δρόμο. Το σώμα του συνεχώς βάζει όρια, όμως εκείνος και ο προπονητής του βρίσκονται σε αποστολή να τα επεκτείνουν συνεχώς.

«Με τον Ρόις η διαδικασία είναι διαρκείας», είχε πει ο Τούχελ πριν περίπου έναν μήνα. Ο στόχος είναι απλός: να βγάλει τη σεζόν με όσους λιγότερους τραυματισμούς γίνεται, ώστε να προετοιμάσει το σώμα του για τα επόμενα. Ο Γερμανός τεχνικός έθεσε τις προσδοκίες με μία υπέροχη μεταφορά. «Εμείς και ειδικά ο Ρόις κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βγάλουμε το τέρας από μέσα του». Φέτος, παρά το βαρύ πρόγραμμα έχει αντέξει πολύ περισσότερο, ενώ πλέον υπάρχει και η πολυτέλεια να προστατευθεί. Έτσι, για παράδειγμα στο ματς με την Ντάρμσταντ ο Τούχελ τον είχε αφήσει εκτός, καθώς έκρινε ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι πιθανό να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Η διαχείριση του Ρόις φέτος είναι από τα μεγάλα ατού του 42χρονου τεχνικού, ο οποίος προσπαθεί να του μάθει υπευθυνότητα, ώστε να είναι σε θέση να ηγηθεί, να βρουν μαζί τη σταθερότητα, που θα του επιτρέψει και πάλι να ξεχωρίσει, και να του δώσει ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση. «Τα γκολ είναι σημαντικά για εκείνον. Δείχνουν ότι είμαστε στο μονοπάτι που θέλουμε», τόνισε ο Τούχελ μετά το ματς με την Τότεναμ. «Τα όρια του Μάρκο είναι ακόμη πιο μακριά».

Άλλωστε, στη ζωή η ψυχολογία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Όταν ο Ρόις είναι σε κατάθλιψη, είναι και η Μπορούσια. Όταν η Μπορούσια είναι σε κατάθλιψη, είναι και ο Ρόις. Ο τελευταίος τίτλος των Βεστφαλών συνέπεσε με την έλευσή του. Ποτέ μία σχέση στην Ντόρτμουντ δεν ήταν σαν τη δική τους, έστω και αν είχε λίγα χρόνια διάλειμμα. Με κανέναν άλλο παίκτη δεν μοιάζει τόσο εξαρτημένη με την επιτυχία ή την αποτυχία.

Η απόδειξη της ανοδικής του πορείας, έστω και αν o δρόμος είναι μακρύς ακόμα για να μπορεί να εξιτάρει και πάλι τους οπαδούς με την κάθε του κίνηση, φαίνεται και από το «πόσο ψυχωμένος» ήταν σύμφωνα με τον Τσορκ στο παιχνίδι με την Μάιντς. Ο Ρόις μοιάζει να κάνει συντήρηση δυνάμεων για όσα ακολουθήσουν. «Θέλω να είμαι υγιής, να παίξω ποδόσφαιρο και να πάω στο Euro. Εκεί, θα δείξω όλα όσα δεν μπόρεσα να δείξω στο Μουντιάλ του 2014», τόνισε ο Γερμανός μέσος σε συνέντευξή του στο Spox. Είναι κάτι με το οποίο έχει συμβιβαστεί και ο Τούχελ και η Ντόρτμουντ. Είναι κάτι που όλοι θέλουν. Η προσδοκία για το μέλλον φέρνει ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό από την επιτυχία του τώρα.

Διότι, όταν ο Ρόις φτάσει στο επίπεδο που όλοι τον γνωρίσαμε, τότε και η Μπορούσια θα μπορέσει να διεκδικήσει ακόμη περισσότερα. Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Τούχελ είχε θέσει έναν στόχο: να μεταφέρει τα όρια της ομάδας του. Αυτή η διαδικασία μοιάζει παράλληλη με όσα προσπαθεί να κάνει με τον – θεωρητικά – καλύτερό του παίκτη. Ο Ρόις προτίμησε να ανανεώσει με την ομάδα της καρδιάς του μέχρι το καλοκαίρι του 2019. «Στην Ντόρτμουντ μπορεί να στιγματίσει μία ολόκληρη εποχή και να γίνει θρύλος, όπως ο Ούβε Ζέελερ για το Αμβούργο», είχε πει ο Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Αυτή η δήλωση μοιάζει, πλέον, μακρινή, όμως όλοι δείχνουν διάθεση να την κάνουν πραγματικότητα, προσπαθώντας να απελευθερώσουν τον «τέρας» από τα δεσμά του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης