Ancelotti vs. Messi

Ancelotti vs. Messi

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Κάρλο Αντσελότι που ήδη δουλεύει το νέο του project και είναι σίγουρος ότι μια μέρα θα χρειαστεί να σταματήσει τον Λιονέλ Μέσι.

Μετά την επισημοποίηση του ότι ο Γκουαρδιόλα δεν θα συνεχίσει να προπονεί την Μπάγερν, οι Βαυαροί δεν έχασαν καθόλου χρόνο και έκλεισαν ό,τι καλύτερο για να αντικαταστήσουν τον Καταλανό. Ο Κάρλο Αντσελότι, τρεις φορές κάτοχος του Champions League, θα αναλάβει από το ξεκίνημα της σεζόν 2016-17 και όπως όλοι, γνωρίζει και ο ίδιος ότι το να κατακτήσεις την Bundesliga με την ομάδα που είναι απόλυτη κυρίαρχος στη διοργάνωση δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, ειδικά για έναν τεχνικό τέτοιου επιπέδου. Οπως και να εξελιχθεί η φετινή σεζόν, ο Καρλέτο θα έχει κίνητρο. Είτε ο Πεπ καταφέρει στην τελευταία του χρονιά στο Μόναχο να σηκώσει το βαρύ ασημικό, είτε όχι, ο allenatore πρέπει να δείξει ξανά ότι είναι one-of-a-kind και να γίνει ο πρώτος που θα πάρει την τεράστια κούπα για 4η φορά και αν το καταφέρει θα είναι με τρεις διαφορετικές ομάδες. Για να το κάνει αυτό, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σταματήσει την κορυφαία ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, Μπαρτσελόνα, και φυσικά τον παίκτη-μύθο, Λιονέλ Μέσι. Εχοντας μείνει για έναν χρόνο εκτός πάγκων, ο Αντσελότι είχε την ευκαιρία να μελετήσει κάποια πράγματα και ο Αργεντινός υπερπαίκτης ήταν σαφώς ένα από αυτά.

O σε λίγο καιρό προπονητής της Μπάγερν τον έχει βρει απέναντί του όντας στον πάγκο των Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεάλ Μαδρίτης. Παρότι στο Mundial του 2014 είδαμε τον πρώην άσο της Μίλαν, Νάιτζελ Ντε Γιονγκ, να κάνει θαυμάσια δουλειά πάνω στον Μέσι στο Αργεντινή-Ολλανδία , ο Αντσελότι δεν θεωρεί ότι το ατομικό μαρκάρισμα είναι αυτό που θα δώσει τη λύση. «Το man-to-man είναι πολύ δύσκολο σε εκείνον, αυτός που θα το κάνει πρέπει να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο καλυτερος τρόπος για να τον περιορίσεις απαιτεί τεράστια προσπάθεια από όλη την ομάδα με το να μειώνει τις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές και να αποτρέπει την επαφή του με την μπάλα».

Σύμφωνα με τον πρώην τεχνικό των Πάρμα, Γιουβέντους, για να έχει αποτέλεσμα η πίεση, πρέπει μέσω της τακτικής της μια ομάδα να ‘χτυπήσει’ την Μπαρτσελόνα εκεί που θα πονέσει περισσότερο, στη μεσαία γραμμή. «Είναι σημαντικό να βάλεις μεγάλο αριθμό ποδοσφαιστών σε αυτή τη ζώνη για να καταστρέψεις το κέντρο τους και να μην τους επιτρέψεις να παίξουν ελεύθερα. Αυτό μειώνει και τις επιλογές του Μέσι και τις πιθανότητες να φτάσει στην μπάλα. Επίσης τον κάνει να απομακρύνεται από τις θέσεις που μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά στην άμυνά σου. Η ομάδα πρέπει να είναι συμπαγής, συγκεντρωμένη και να μην κάνει ούτε ένα λάθος». Δύσκολα πράγματα.

Τι θα συμβεί όμως αν ο Αργεντινός σταρ ‘σπρωχτεί’ προς τα πλάγια; Ο Καρλέτο θεωρεί ότι αν ο Μέσι πάει στην πτέρυγα θα είναι ‘μαχαιριά’ για για κάθε ομάδα. «Ξέρουμε ότι θα δημιουργηθεί κενό από την πλευρά μέχρι το κέντρο, οι μέσοι πρέπει να πιέσουν και να τον αποτρέψουν από το να βγει στα πλάγια. Αν φτάσει στην άκρη της περιοχής θα βρεθεί σε θέση να χρησιμοποιήσει όπως θέλει το αριστερό του πόδι».

Πάντως όταν παίζεις με αυτούς τους Μπλαουγκράνα, ο κίνδυνος δεν πάει να υφίσταται ακόμα και αν καταφέρεις να απομονώσεις τον Αργεντινό μάγο. «Εχοντας κάνει όλα αυτά, μπορεί να συναντήσεις άλλο πρόβλημα, αφού έχουν πολλά όπλα. Αν δώσεις όλη σου την προσοχή στον Μέσι και όλη η άμυνά σου προσαρμοστεί μόνο σε εκείνον, ο κίνδυνος μπορεί να έρθει από άλλους παίκτες. Η προσπάθεια όλης της ομάδας είναι σημαντική για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την Μπαρτσελόνα».

Και είναι η αλήθεια ότι κόντρα στις ομάδες που είχαν στον πάγκο τον Αντσελότι, ο Μέσι δεν κατάφερε να κάνει πάρτι. Με αντίπαλο την Ρεάλ το 2013-14 και το 2014-15 ο Αργεντινός έχει σκοράρει μόλις σε ένα από τα 5 ματς. Στην πρώτη χρονιά του Καρλέτο στην Ισπανία, οι Merengues έπαιξαν με την Μπαρτσελόνα 3 φορές, δύο στην La Liga και μία στον τελικό του Copa del Rey, με τους Καταλανούς να κάνουν δύο νίκες στο πρωτάθλημα (2-1, 3-4) και τους Μαδριλένους να νικούν στον τελικό του Κυπέλλου με 2-1. Το 3-4 στο Bernabeu είναι το μοναδικό στο οποίο ο Αργεντινός έκανε ζημιά στον Ιταλό με χατ-τρικ και ασίστ, όμως τα δύο γκολ ήταν με πέναλτι. Στη δεύτερη και τελευταία σεζόν του Αντσελότι στην ισπανική πρωτεύουσα, η Ρεάλ νίκησε 3-1 εντός στο πρωτάθλημα και έχασε 2-1 εκτός, με τον Μέσι να μην πετυχαίνει γκολ σε κανένα από τα δύο ματς.

Ο Αντσελότι είναι από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός προπονητής, που έχει καταφέρει να βάλει δύσκολα στον Μέσι, όμως παρά το γεγονός αυτό, θεωρεί ότι το τι θα γίνει σε ένα ματς που παίζει ο Αργεντινός υπερπαίκτης, είναι ουσιαστικά πέρα από τις δυνάμεις του οποιουδήποτε τεχνικού. «Αν βρίσκεται στο 100% σε φυσική κατάσταση, το να τον σταματήσεις είναι αδύνατο, δεν έχει να κάνει με τον προπονητή, την τακτική ή την αμυντική στρατηγική. Το εκπληκτικό ταλέντο του δεν επιτρέπει στους αντιπάλους να τον κόψουν, δεν υπάρχει κάποια φόρμουλα για να τον κοντρολάρεις».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης