ΤΟΡ-10: Παίκτες-«πασπαρτού»

ΤΟΡ-10: Παίκτες-«πασπαρτού»

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει δέκα πολυθεσίτες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται σε πάνω από μία θέση και λύνουν τα χέρια των προπονητών τους.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πολλές φορές η τεχνική ενός παίκτη αποτελεί δευτερεύοντα παράγοντα. Η δύναμη, η αντοχή και η ταχύτητα είναι συνήθως τα πρώτα χαρακτηριστικά που κοιτά ένας προπονητής στους ποδοσφαιριστές που διαθέτει στην ομάδα ή επιδιώκει να αποκτήσει. Επειδή, όμως, οι απαιτήσεις ολοένα και μεγαλώνουν, δεν είναι λίγες οι φορές που ζητούνται ακόμα περισσότερα προσόντα. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα ενός παίκτη να αγωνίζεται σε περισσότερες από μία θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λύνει τα χέρια του προπονητή του κατά τη διάρκεια του αγώνα και όχι μόνο. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει δέκα από τους κορυφαίους εν ενεργεία παίκτες-«πασπαρτού».

Χαβιέ Μασεράνο
Είναι σαν να κάνει δύο διαφορετικές καριέρες τα τελευταία χρόνια. Μία με την εθνική Αργεντινής και άλλη μία με την Μπαρτσελόνα. Με τη φανέλα της «αλμπισελέστε» ο Μασεράνο αποτελεί τον... σκύλο στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αγωνιζόμενος ως αμυντικό χαφ. Αντίθετα, στους «μπλαουγκράνα» η παρουσία του Μπουσκέτς στο κέντρο έχει... οπισθοχωρήσει τον Αργεντινό στο κέντρο της άμυνας.

Φίλιπ Λαμ
Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα κορυφαία δεξιά μπακ στον κόσμο. Ο αρχηγός της Μπάγερν, όμως, είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως αριστερό μπακ (αν και δεξιοπόδαρος), μία θέση που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια και με την εθνική Γερμανίας. Αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις, που μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία ο Φίλιπ Λαμ, ο οποίος έχει βρεθεί και στη μεσαία γραμμή, ως αμυντικός μέσος, κυρίως στα χρόνια του Γκουαρντιόλα στο Μόναχο.

Γουέιν Ρούνεϊ
Είναι κλασικός επιθετικός και μάλιστα από τους καλύτερους στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Ο Γουέιν Ρούνεϊ, όμως, δεν έχει ταλέντο μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και στη δημιουργία. Γι’ αυτό πολλές φορές έχει αγωνιστεί πίσω από τον σέντερ φορ, ως δεκάρι. Μέσα στα τόσα αλλοπρόσαλλα του Λουίς Φαν Χάαλ, ο Άγγλος στράικερ έχει βρεθεί μέχρι και στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, με τον Ολλανδό στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τόμας Μίλερ
Τον άσο της Μπάγερν Μονάχου συνοδεύει συνήθως το ερώτημα, ποια είναι η ακριβής θέση του στον αγωνιστικό χώρο. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία σε όλες τις θέσεις από το κέντρο και μπροστά. Κυρίως παίζει πίσω από τον κεντρικό επιθετικό ή ως δεξί χαφ. Με την ικανότητα που έχει στο σκοράρισμα, όμως, πολλές φορές έχει καλύψει και την «τρύπα» στη θέση του σέντερ φορ.

Ντάλεϊ Μπλιντ
Ίσως είναι ο παίκτης που τα τελευταία χρόνια αλλάζει θέσεις ανά αγώνα, περισσότερο από κάθε άλλον στο υψηλότερο επίπεδο. Στον Άγιαξ αγωνιζόταν κυρίως ως αμυντικός μέσος, στην εθνική Ολλανδίας ήταν αριστερό φουλ μπακ, ενώ εδώ και δύο χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καλύψει και τη θέση του στόπερ. Φυσικά, ο Φαν Χάαλ χρησιμοποιεί τον Μπλιντ και στις δύο προηγούμενες θέσεις, που έχει αγωνιστεί, αυτή του αμυντικού μέσου και αυτή του αριστερού οπισθοφύλακα.

Νταβίντ Αλάμπα
Αποτελεί έναν από τους αγαπημένους παίκτες του Γκουαρντιόλα για το λόγο ότι τον χρησιμοποιεί σχεδόν παντού. Αριστερό μπακ, στόπερ, αμυντικό χαφ έως και αριστερό μέσο. Και μάλιστα παίζει παντού σχεδόν με την ίδια επιτυχία. Ίσως αν χρειαστεί να καλυφτεί και το κενό του Νόιερ, ο Αλάμπα να τα καταφέρει!

Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς
Ένας ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή στην Τσέλσι για να αγωνιστεί ως κεντρικός αμυντικός. Η «πολυκοσμία» στη θέση των στόπερ των Λονδρέζων, σε συνδυασμό με το κενό στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Ιβάνοβιτς ήταν για πολλά χρόνια ο βασικός δεξιός μπακ των «μπλε». Ο μετακίνηση του Αθπιλικουέτα στη φυσική του θέση και το κενό του Τζον Τέρι έφεραν και πάλι το τελευταίο διάστημα τον Σέρβο στο κέντρο της άμυνας.

Νταβίντ Λουίς
Ένας από τους πιο ταλαντούχους κεντρικούς αμυντικούς των τελευταίων χρόνων σε όλο τον κόσμο, που όμως έχει την τάση να ανεβαίνει πιο μπροστά στον αγωνιστικό χώρο. Τις αμυντικές του ικανότητες είχε εκμεταλλευτεί ο Ζοσέ Μουρίνιο στην Τσέλσι, για να θωρακίσει την άμυνά του από τη μεσαία γραμμή. Εκτός από αμυντικός μέσος, ο Νταβίντ Λουίς έχει βρεθεί ελάχιστες φορές και στη θέση του αριστερού μπακ.

Σέρχιο Ράμος
Η ποδοσφαιρική Ευρώπη τον έμαθε ως δεξί μπακ στη Σεβίλλη, μία θέση που αγωνίστηκε και στην εθνική Ισπανίας. Τα τελευταία χρόνια σε Ρεάλ Μαδρίτης και «φούριας ρόχας», ο Σέρχιο Ράμος είναι ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που για να καλύψει κάποια «τρύπα», έχει αγωνιστεί και ως αμυντικό χαφ στη «βασίλισσα».

 

Τελευταία Νέα