Ροστόβ: Η… Λέστερ της Ρωσίας!

Ροστόβ: Η… Λέστερ της Ρωσίας!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική Ροστόβ και την δουλειά του Κουρμπάν Μπερντίεβ.

«Θεωρώ ότι σωστά υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στη Λέστερ και στην Ροστόβ. Ο λόγος είναι απλός: δείχνουν ότι η επιτυχία έρχεται με πολλή δουλειά». Ο Εσέκιελ Γκαράι ρωτήθηκε για τις ελπίδες της Ζενίτ να κατακτήσει τον τίτλο και εκείνος αναφέρθηκε στους πρωτοπόρους. Η Ροστόβ έχει βρεθεί μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο από τον πάτο της βαθμολογίας στη κορυφή!

Η Λέστερ είναι το παραμύθι, για το οποίο όλος ο κόσμος παραμιλάει. Στον μικρόκοσμο της Ρωσίας, όμως, υπάρχει μία άλλη ομάδα, που με μηδενικές προϋποθέσεις προσπαθεί να κάνει την μεγαλύτερη έκπληξη μετά την Αλάνια Βλαντικαβκάζ το 1995. Δέκα αγωνιστικές μένουν για το τέλος και τα καναρίνια είναι στην κορυφή. Στο ίδιο σημείο της σεζόν πέρυσι ήταν στην τελευταία θέση και έδιναν αγώνα επιβίωσης…

Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία είναι ο Κουρμπάν Μπερντίεβ. Σε αντίθεση με τις αλεπούδες, που έχουν πολλούς πρωταγωνιστές, στην Ροστόβ είναι μόνο ένας: ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο. Ανέλαβε την ομάδα πέρυσι τον χειμώνα, όταν είχε μόλις 2 νίκες και διαφορά τερμάτων -22. Την έσωσε στα μπαράζ με την Τόσνο και φέτος κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Ένα μονοπάτι που έμοιαζε αδύνατο να χαραχθεί, φτάνει στο τέλος του χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αίσθηση ότι ο δρόμος μπορεί να χαθεί.

Για μία ομάδα με τα οικονομικά προβλήματα της Ροστόβ, αυτό αποτελεί άθλο. Στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, η απαγόρευση έπαψε να ισχύει την τελευταία στιγμή, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε ξεκινήσει έρευνα κατά του αντιπροέδρου Αλεξάντρ Σικούνοβ και του CEO Ολέγκ Λοπάτκιν για οικονομική απάτη. Τον Ιούνιο έπρεπε να προχωρήσει σε νέους διακανονισμούς, προκειμένου να λάβει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ενώ δεν ήταν σίγουρο αν ο Μπερντίεβ θα συνέχιζε στον πάγκο. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, η εταιρεία «Αγκροφέστ-Ντον» κατέθεσε επίσημο αίτημα χρεωκοπίας της Ροστόβ για δάνεια χωρίς εξασφάλιση που είχε λάβει ο σύλλογος το 2005!

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει σπεύσει πολλές φορές αυτούς τους μήνες να τη σώσει. Η κεντρική χορηγία της εταιρείας του «Агроком» αποδείχθηκε «σωσίβιο» στις δύσκολες στιγμές, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει συνδράμει με τους συνεργάτες του με 600 εκατ. ρούβλια, χωρίς να έχει βλέψεις να γίνει ξανά πρόεδρος. «Ο σύλλογος ήταν στην εντατική», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Τελικά, η εγχείρηση ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Τώρα, μένει να μην υπάρχουν επιπλοκές και ο σύλλογος να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια του.

Παρά, λοιπόν, τα απίστευτα προβλήματα πριν λίγες ημέρες στο μεγάλο ντέρμπι κορυφής τα καναρίνια κέρδισαν απόλυτα δίκαια την ΤΣΣΚΑ με 2-0. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο τεχνικός των Μοσχοβιτών, που κάθεται και στον πάγκο της Ρωσίας, Λιονίντ Σλούτσκι, είχε ανακοινώσει την αποστολή της εθνικής για τα προσεχή φιλικά. Στη λίστα δεν υπάρχει κανένα όνομα παίκτη της Ροστόβ. Αυτό μπορεί να μοιάζει άδικο, όμως σημαίνει ένα πράγμα: ότι το σύνολο κάνει τη διαφορά.

Οι Ρώσοι λένε ότι αν δώσεις ένα κούτσουρο στον Μπερντίεβ, εκείνος μπορεί να το κάνει ποδοσφαιριστή. Όχι κάποιον αρτίστα ή σταρ. Έναν παίκτη που θα τρέχει ασταμάτητα, θα κυνηγάει κάθε μπάλα και θα ακούει με ευλάβεια αυτά που του λέει ο προπονητής του, ακολουθώντας τυφλά το πλάνο. Η Ροστόβ είναι η σταρ του πρωταθλήματος, χωρίς να διαθέτει σταρ.

Ο Αλεξάντρ Σολζένιτσιν στο βιβλίο του «η Ρωσία υπό κατάρρευση» έγραφε ότι το μεγαλύτερο προσόν του ρωσικού λαού είναι «η πίστη στην ταπεινότητα του πεπρωμένου». Η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή. Και ο Μπερντίεβ, έστω και αν κατάγεται από το Τουρκμενιστάν, μεγάλωσε με αυτές τις αρχές. Ο δρόμος από το απίστευτο χατ τρικ του αμυντικού Τζιάκοβ, που πλέον αγωνίζεται στην Ντιναμό Μόσχας, στα μπαράζ της παραμονής, μέχρι το μποϊκοτάζ που αποφάσισαν να κάνουν οι παίκτες πριν από λίγους μήνες στον αγώνα Κυπέλλου ξανά με την Τόσνο και την κορυφή ήταν πολύ μακρύς.

Στην πορεία, όμως, ο Μπερντίεβ απέκτησε δύναμη, ανάλογη με αυτήν που είχε στην Ρούμπιν πριν λίγα χρόνια. Τη δύναμη που του επιτρέπει να κάνει… μαγικά. Αν οι ομάδες της κατηγορίας ήταν στα θρανία για διαγώνισμα, η Ροστόβ θα έπαιρνε τον μεγαλύτερο βαθμό στην γεωμετρία, στα μαθηματικά και στα καλλιτεχνικά. Ο τρόπος που πιέζει, ο τρόπος που αντεπιτίθεται, ο τρόπος που αμύνεται. Τα καναρίνια κάνουν να φαίνονται απλά κάποια πράγματα, που είναι τόσο περίπλοκα. Το να μπορείς με αυτό το ρόστερ να ρυθμίζεις το τέμπο απέναντι σε πολύ ανώτερους αντιπάλους είναι εντυπωσιακό.

«Από το Ολίμπ-2 (σ.σ. το γήπεδό της) στον Όλυμπο», έγραψε η БИЗНЕС Online μετά τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, καθώς η Ροστόβ παίζει όπως ποτέ στην 86χρονη ιστορία της. «Είναι η καρδιά και η ψυχή αυτού του συλλόγου», σχολίασε ο Κανγκά για τον Μπερντίεβ, ο οποίος αντιπροσωπεύει την προπονητική στην αυθεντική της μορφή. Είναι το «эффекта Бердыева», που λένε και οι Ρώσοι, «η επίδραση του Μπερντίεβ», που κάνει τη διαφορά. Το 1980 ο τελευταίος είχε παίξει για 10 ματς με τη φανέλα της Ρόστελμας, όπως ήταν τότε το όνομά της, το οποίο μάλιστα άλλαξε σε «Ροστόβ» το 2003 επί προεδρίας Ιβάν Σαββίδη, στην τρίτη κατηγορία.

Τώρα, επέστρεψε για να σπάσει ξανά το «κατεστημένο» Μόσχας-Αγίας Πετρούπολης. Το 2008 10 στροφές πριν το τέλος η δική του Ρούμπιν ήταν (μόνη) στην κορυφή στο +6, όση είναι η διαφορά και τώρα ανάμεσα στο ρετιρέ και στους υπόλοιπους. Και τερμάτισε εκεί σε μία σεζόν, που είχε πολλές ομοιότητες στη συχνότητα των αποτελεσμάτων με τη φετινή.



Το ποδόσφαιρο είναι ένας μικρόκοσμος, στον οποίο οι κανόνες φαινομενικά δεν αλλάζουν. Η δομή τους, όμως, είναι τελείως διαφορετική από εποχή σε εποχή. Ο Μπερντίεβ και οι παίκτες του καταφέρνουν με βασικές αρχές να κάνουν την υπέρβαση. Ένας μικρόκοσμος δεν είναι τίποτα, άλλωστε, αν τα στοιχεία του δεν είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα.

Όπως οι παίκτες του, που ο ένας χωρίς τον άλλο είναι – σχεδόν – ασήμαντοι. Μαζί, όμως, δημιουργούν κάτι πανέμορφο, κάτι αξεπέραστο. Όλοι τους είναι ίσοι. Όλοι τους θα πρέπει να παλέψουν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό στο γήπεδο, για να πετύχουν κάτι αξιοθαύμαστο. Και ο 63χρονος τεχνικός είναι εδώ για να κάνει τη φαντασία πραγματικότητα. Το επόμενο βήμα για να το πετύχει είναι σήμερα (18/03) το απόγευμα στο Περμ με αντίπαλο την Αμκάρ…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης