Τζακ Μπάτλαντ: Η αποκάλυψη

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Τζακ Μπάτλαντ: Η αποκάλυψη

bet365

Ανήμερα των 23ων γενεθλίων του Τζακ Μπάτλαντ ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον πιο ταλαντούχο Άγγλο τερματοφύλακα και το μέλλον του.

«Την πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν το 2011, όταν δούλεψα μαζί του στην Κ-20 της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κολομβία. Μπορούσες αμέσως να πεις ότι ήταν ένας ιδιαίτερος τερματοφύλακας. Ήταν μπροστά από την ηλικία του σε ωριμότητα». Ο Στιούαρτ Πιρς, πρώην προπονητής του Μπάτλαντ στους μικρούς των «Λιονταριών» σε συνέντευξή του στο Skysports στάθηκε στο στοιχείο που αποτελεί το κλειδί για την πορεία του.

Στα 22 του έγινε ο νεότερος βασικός κίπερ στη φετινή Premier League. Δεν πήρε ωστόσο μεμιάς τα γάντια του Νο. 1 στη Στόουκ. Έπρεπε να περιμένει 2.5 χρόνια στη σκιά του Ασμίρ Μπέγκοβιτς, ο οποίος το καλοκαίρι κλήθηκε να συμπληρώσει τον Τιμπό Κουρτουά στην Τσέλσι. Ο Μαρκ Χιουζ ήξερε ότι κάποια στιγμή θα πάρει τα γάντια σπίτι του. «Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι αν ο Ασμίρ έφευγε, είχαμε κάποιον που θα μπορούσε να γίνει το νούμερo 1. Πάντα είχαμε την άποψη ότι κάποια στιγμή ο Τζακ θα γίνει βασικός και το κάνει πολύ άνετα».

Στο βιβλίο «The Nowhere Men», στο οποίο ο Μάικλ Κάλβιν ρίχνει μια αναλυτική ματιά στον κόσμο των σκάουτς στην Αγγλία, θυμάται την κοινή επίσκεψή του με τον «κατάσκοπο» της Λίβερπουλ, Μελ Τζόνσον, στο ματς της Τσέλτεναμ τη Σάουθεντ. Ο Μπάτλαντ έπαιζε στην πρώτη δανεικός από τη Μπέρμιγχαμ.

Ο πιτσιρικάς ευθυνόταν και για τα τέσσερα γκολ που είχε δεχθεί η ομάδα του. Η Gloucestershire Echo έγραψε ότι «τώρα είναι η στιγμή που θα μάθουμε πραγματικά τον χαρακτήρα του». Μέχρι το τέλος της σεζόν, θα έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Αγγλίας. Το μόνο κοινό με εκείνη την εποχή είναι η Λίβερπουλ, το όνομα της οποία έχει ακουστεί αρκετές φορές για τον τερματοφύλακα της Στόουκ. Ακούστηκε και πάλι εσχάτως, με τον Κλοπ να φέρεται να επιθυμεί την απόκτησή του για το καλοκαίρι.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα πιθανότατα στον τερματοφύλακα είναι σημαντικότερα από κάθε άλλη θέση. Ο Μπάτλαντ χρειάστηκε να μείνει για καιρό ως δεύτερη επιλογή. Να σταλεί δανεικός δεξιά και αριστερά. Να ξεπεράσει εμφανίσεις όπως αυτή με τη Σάουθεντ. Στην πρώτη χρονιά που κλήθηκε όμως να αποτελέσει τον βασικό τερματοφύλακα ομάδας στην Premier League, όχι απλά άρπαξε την ευκαιρία, αλλά δείχνει ότι είναι φτιαγμένος για ψηλά. Πιθανόν και για βασικός στην Εθνική Αγγλίας.

Ο Στιούαρτ Πιρς ήταν εκείνος που πήρε τον Τζο Χαρτ στη Μάντσεστερ Σίτι από τη Σριούσμπερι. Έχει δουλέψει επομένως και με τους δύο γκολκίπερ σε μικρή ηλικία. «Στην ίδια ηλικία ο Τζακ ήταν καλύτερος τερματοφύλακας, για να είμαι ειλικρινής. Απλά εξελίσσεται. Για μένα είναι ο καλύτερος στην Premier League αυτή τη στιγμή», δήλωνε ο «Psycho» τον Δεκέμβριο. Για να φτάσει στη Στόουκ, έπρεπε να παίξει δύο χρονιές δανεικός στην Τσέλτεναμ. Και ύστερα, όταν δεν υπήρχε χώρος στην ομάδα του Πιούλις, να επιστρέψει στη Μπέρμιγχαμ Σίτι ως δανεικός και να συνεχίσει σε Μπάρνσλεϊ, Λιντς, Ντέρμπι Κάουντι.

«Υπάρχουν στιγμές που σαν ποδοσφαιριστής αγχώνεσαι στη δουλειά σου. Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό από τον Τζακ. Είναι πολύ ώριμος. Έχει καλή παρουσία, καλή στάση και όταν μιλάει καταλαβαίνεις πόσο έξυπνος είναι. Όλα αυτά είναι μέρος της ικανότητάς του να ανταποκρίνεται σε όλα όσα συμβαίνουν», είχε πει ο Χιουζ μετά από το κακό διάστημα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου ο 23χρονος είχε δεχθεί εννιά γκολ σε τρία ματς και είχε υποπέσει σε πέναλτι απέναντι στην Έβερτον.

Την ίδια περίοδο, το stats zone του FourFourTwo είχε αναδείξει ένα στατιστικό που δείχνει τη σημασία του τερματοφύλακα στη Στόουκ. Ήταν πρώτος με 83 συνολικές επεμβάσεις για τους «Πότερς», οι οποίοι είχαν τα όγδοα λιγότερα γκολ του Πρωταθλήματος. Όμως επιτρέπουν στους αντιπάλους τους 14.5 σουτ ανά ματς, όντες 5οι στη σχετική κατηγορία. Εκεί φαίνεται και η συμβολή του Μπάτλαντ, αφού αυτά τα σουτ δεν γίνονται γκολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 3-0 από την Έβερτον ο Χιουζ του έπλεξε το εγκώμιο επειδή κράτησε το σκορ σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Φέτος ο Μπάτλαντ έχει κρατήσει 10 φορές ανέπαφη την εστία του. Είναι πρώτος σε συνολικές επεμβάσεις (μαζί με τον Φαμπιάνσκι της Σουόνσι). Διαβάζει τις φάσεις χωρίς να φοβάται να βγει από τη γραμμή του, είναι πάντα συγκεντρωμένος και έχει κάνει επεμβάσεις πολύ υψηλής κλάσης. Έκανε τον θρυλικό Γκόρντον Μπανκς να εκφράσει την απογοήτευσή του που δεν έπαιξε βασικός για την ομάδα του Ρόι Χόντσον σε κάποιο από τα ματς των προκριματικών του Euro, τονίζοντας: «Έχει μεταφέρει την πίεση στον Χαρτ χωρίς αμφιβολία. Είναι πολύ κοντά πλέον οι δυο τους».

Ο Κλοπ τον χαρακτήρισε ως «τον διαφορετικό τερματοφύλακα από τη Στόουκ» και ο ίδιος ο πιτσιρικάς το απέδειξε όταν την πρωτοχρονιά δώρισε 5.000 λίρες στην εθνική κωφών γυναικών. Δεν χάνει την ευκαιρία να πάρει μέρος σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δουλεύει πολύ με την τοπική κοινωνία. Όσοι τον έχουν ζήσει μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα, την καλλιέργειά του και το πόσο προσγειωμένος είναι.

Παρά τις σειρήνες, παραμένει συγκεντρωμένος στην ομάδα του. Πέρυσι υπέγραψε μέχρι το 2019, αλλά οι φετινές εμφανίσεις του έχουν κάνει το σύλλογο να θέλει νέα επέκταση. Ο Χιουζ είπε δημόσια ότι πρέπει να του προσφερθεί νέο, ακόμα καλύτερο συμβόλαιο. H εξέλιξή του είναι ασύλληπτη και ο τρόπος που έχει επιτευχθεί, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το μέλλον του. Αρκεί να κάνει τις σωστές επιλογές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.