Το αλατοπίπερο της κορυφής

Το αλατοπίπερο της κορυφής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ντέρμπι κορυφής της Bundesliga και τη μάχη των Τούχελ και Γκουαρδιόλα.

Το Klassiker έχει τελειώσει και ο Γκουαρδιόλα κατευθύνεται με άγριες διαθέσεις στον αγωνιστικό χώρο. Ο Αλάμπα... έσωσε τον Μπενάτια, όμως στη συνέχεια ο Καταλανός έκανε παρατηρήσεις σε έντονο ύφος στον Κίμιχ, ο οποίος είχε κάνει εξαιρετικό παιχνίδι, πριν τον αγκαλιάσει. Ήταν εικόνες, στις οποίες ο Καταλανός δεν μας έχει συνηθίσει.

Ήταν ένα ντέρμπι γεμάτο συναισθήματα. Η Ντόρτμουντ μετά από πολύ καιρό έπαιξε στα ίσα την Μπάγερν στην Bundesliga για 90'. «Του είπα ότι ίσως είναι από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο. Το αγαπάω αυτό το παιδί», θα αποκαλύψει αργότερα ο Γκουαρδιόλα. Ήταν αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν «tough love», «σκληρή αγάπη».

«Ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έχω δει φέτος», τόνισε ο Γιόαχιμ Λεβ. Ντόρτμουντ και Μπάγερν έπαιξαν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου και το μόνο που έλειψε ήταν το γκολ. Και στο τέλος το 0-0 μπορεί να αφήνει τους Βαυαρούς στο +5 και να μην έκανε ξανά πολύ συναρπαστικό το φετινό πρωτάθλημα, όμως σίγουρα κάνει συναρπαστικό το μέλλον.

Η μάχη της σκακιέρας ήταν εντυπωσιακή. Ο Τούχελ παρέταξε την ομάδα του με 5-4-1, ενώ έβγαλε λαγό από το καπέλο του με την παρουσία του Ντουρμ. Στην ουσία έμαθε μέσα σε λίγους μήνες τόσα πολλά, ώστε να είναι σε θέση να μπλοκάρει την Μπάγερν του Γκουαρδιόλα. Να του μοιάσει, χωρίς αυτό να είναι κάτι κακό. «Η προσαρμοστικότητα της Ντόρτμουντ, ο τρόπος που παίζει ποδόσφαιρο... Η Ντόρτμουντ είναι επικίνδυνη», σχολίασε ο Ζάμερ.

Η Μπορούσια δεν ρίσκαρε. Ποιος, όμως, μπορεί να την κατηγορήσει για αυτό; Διότι από την άλλη, δεν πήγε και να κλέψει το ματς. Μην ξεχνάμε ότι το πρότζεκτ του Τούχελ είναι ακόμα στην αρχή του, ενώ εκείνο του Πεπ στη δύση του. Αν παίξεις χωρίς ελεγχόμενο ρίσκο με την Μπάγερν, θα σε τιμωρήσει. Κάτι που οι Βεστφαλοί έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο στο ματς του πρώτου γύρου. Και διδάχθηκαν από αυτό. Από εκείνο το παιχνίδι μέχρι σήμερα η Ντόρτμουντ έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς από τους Βαυαρούς. Και θα έχει άλλα 9 παιχνίδια μπροστά της, για να ψάξει ένα μικρό θαύμα. Μέσα σε λίγους μήνες από τη μάχη της παραμονής, στην Ευρώπη και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ίσως πολλοί να μην έχουν συνειδοποιήσει πόσο απίστευτο είναι αυτό το μονπάτι για την Μπορούσια.

Το γεγονός ότι ακόμη και οι Βαυαροί, που πρέπει να κερδίζουν πάντα, έμειναν ικανοποιημένοι (και ας μην το είπαν ανοιχτά) με την ισοπαλία, λέει πολλά. Μετά το τέλος του ματς, στη συνέντευξη τύπου, οι Γερμανοί παρουσιάζουν τον Γκουαρδιόλα μέσα στην υπερένταση. Έχει ολοκληρώσει τις δηλώσεις του και είναι η σειρά του Τόμας Τούχελ. Ο τεχνικός της Μπορούσια ρωτήθηκε ξανά και ξανά: τι λείπει από την Ντόρτμουντ (σε σχέση με την Μπάγερν);

«Όλα. Ή καλύτερα: λίγο απ' όλα». Δουλειά του από το ξεκίνημα της σεζόν ήταν να «μετατοπίσει τα όρια». Και το κάνει συνεχώς. Σύμφωνα με όσους ήταν παρόντες, ο Καταλανός παρακολουθούσε με προσοχή τον αντίπαλό του και έδειχνε κάπως ενθουσιασμένος με αυτά που άκουγε. «Χαίρομαι που απέναντι σε αυτήν την Μπάγερν δεν χάσαμε τη σειρά μας», συνέχισε ο τεχνικός των Βεστφαλών. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το αποτέλεσμα. Η επιθυμία μου είναι η ομάδα μου να παίζει ακριβώς όπως έπαιξε. Θα ήταν απόλαυση για κάθε προπονητή να την βλέπει να παίζει έτσι».

Η πίεση, όμως, συνεχίστηκε. Είναι δυνατόν να μην τον ενδιαφέρει η νίκη; Προφανώς και θα ήθελε η ομάδα του να βρεθεί μία ανάσα από την κορυφή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η Ντόρτμουντ, όμως, αρχίζει και σκέφτεται σαν την Μπάγερν: μακροπρόθεσμα. Ένας τίτλος-μικρό θαύμα όπως ο φετινός δεν λέει τίποτα, αν δεν υπάρξει συνέχεια. Αν είναι να έρθει, τότε ας έρθει ολοκληρωτικά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη των κίτρινων. Το μεγαλύτερο κεκτημένο. Αυτό είναι που σε φέρνει όχι στην κορυφή, αλλά στους κορυφαίους.

Η κοσμοθεωρία του Τούχελ μοιάζει πολύ με εκείνη του Γκουαρδιόλα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια, η ολοκληρωτική φιλοσοφία, το δόγμα. Σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, όσο η φύση του ποδοσφαίρου και πώς θα φτάσεις σε αυτό. Όταν κάτι πηγαίνει άσχημα, δεν είναι επειδή ο αντίπαλος είναι καλύτερός σου, αλλά επειδή εσύ δεν κάνεις κάτι σωστά. Και ανάμεσα στα δύο παιχνίδια, πλέον, αυτό είναι εμφανές και στον Τούχελ. Είναι μία ολοκληρωτική λογική, που σε οδηγεί στα άκρα. Και εκεί ανακαλύπτεις νέες ιδέες, που κάνουν τη διαφορά.

Και ο τεχνικός της Ντόρτμουντ γνωρίζει ότι καλώς ή κακώς, το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι συνυφασμένο με τον μεγάλο του αντίπαλο. Η ουσία της δουλειάς του, όμως, δεν είναι. Γι' αυτό και τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Το πώς ο Τούχελ και η Ντόρτμουντ εξελίσσονται είναι συναρπαστικό. Είναι ελπίδα για το μέλλον. Η Ντόρτμουντ δεν είναι μόνο ξανά σέξι, αλλά εξάπτει τη φαντασία και με άλλους τρόπους.

Η διαφορά της Μπάγερν με την 2η Ντόρτμουντ στο ίδιο σημείο της σεζόν 2013-14 ήταν στους 31 βαθμούς. Τη σεζόν 2014-15 η διαφορά από την 2η Βόλφσμπουργκ στους 11 και από την 10η Ντόρτμουντ στους 34. Τώρα είναι στους 5... Σε τελική ανάλυση, είναι κρίμα που τελείωσε το εκπληκτικό ντέρμπι. Και είναι κρίμα που δε θα δούμε ξανά τη μάχη ανάμεσα σε Τούχελ και Γκουαρδιόλα του χρόνου.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Καταλανός είχε συναντήσει έναν προπονητή, που είχε αποφασίσει να ξεκουραστεί για έναν χρόνο, σε ένα μπαρ του Μονάχου. Σύμφωνα με το προσωπικό, η συζήτησή τους διήρκησε περίπου 3 ώρες και ήταν γεμάτη ένταση. Ένταση, απόρροια του ενθουσιασμού. Απέναντί του είχε τον Τόμας Τούχελ.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς ότι το αλάτι και το πιπέρι έγιναν πιόνια σε μία αυτοσχέδια σκακιέρα σε ένα από τα τραπέζια του «Schumanns». Ότι οι οδοντογλυφίδες ίσως να χρησιμοποιήθηκαν ως τρόπος, για να δείξουν τις κινήσεις των παικτών. Ότι τα πιρούνια, τα μαχαίρια και τα κουτάλια δημιούργησαν μία αυτοσχέδια εστία. Όπως σε εκείνο το εστιατόριο χρησιμοποίησαν το αλατοπίπερο, για να δώσουν γεύση στο γεύμα τους, έτσι και τώρα οι δυο τους έβαλαν το αλατοπίπερο στη φετινή Bundesliga, που τα τελευταία χρόνια ήταν άνοστη στην κορυφή, όποια και αν είναι η κατάληξή της...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης