Το EURO «9άρι» της Ισπανίας

Το EURO «9άρι» της Ισπανίας

bet365

Στην τελική ευθεία για τη Γαλλία, ο Ντε Μπόσκε αναζητά τους επιθετικούς των Φούριας Ροχας και ο Γιώργος Καραμάνος στήνει το κάστινγκ των 12 υποψηφίων.

Η Τετάρτη 2 Μαρτίου ήταν σημαδιακή μέρα. Από αυτήν ξεκινήσαμε να μετράμε αντίστροφα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από εκείνο το σημείο 100 ημέρες μας χώριζαν από τη διοργάνωση της Γαλλίας και οι εκλέκτορες των 24 χωρών μπήκαν στην τελική ευθεία και καταστρώνουν τα πλάνα τους. Το ίδιο ισχύει και την κάτοχο του τροπαίου, η οποία φιλοδοξεί να το κατακτήσει για τρίτη διαδοχική φορά. Μόνο που για να συμβεί αυτό, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε οφείλει να βγάλει άκρη με έναν σοβαρό πονοκέφαλο: εκείνον που έχει να κάνει με τη συγκρότηση της γραμμής κρούσης του.

Η Εθνική Ισπανίας δεν έχει πλέον τον επιθετικό επιπέδου του παρελθόντος. Ούτε Φερνάντο Τόρες, ούτε Νταβίδ Βίγια, ενώ και οι κλασικές δεύτερες επιλογές τύπου Φερνάντο Γιορέντε, Αλβαρο Νεγρέδο ουσιαστικά δεν υφίστανται, καθότι αμφότεροι δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση της καριέρας τους. Ωστόσο, φέτος εμφανίστηκαν επιλογές που ούτε ο 65χρονος τεχνικός μπορούσε να φανταστεί. Ποιοι όμως είναι οι πιθανοί για να κάνουν το ταξίδι για το EURO; Ποιες οι επιδόσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους;


ΝΤΙΕΓΚΟ ΚΟΣΤΑ
Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο που έγινε τέτοιο πρόσφατα και δεν ήταν από το ξεκίνημα της περιόδου. Αυτό είναι ο Ντιέγκο Κόστα που ξεκίνησε τραγικά, αλλά από τη στιγμή που ανέλαβε την Τσέλσι ο Γκους Χίντινκ, έχει τα καλύτερα νούμερα απ' όλους τους φορ στην Premier League με οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ. Εχει βρει τη διάθεση του, το αγωνιστικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει και είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση. Βέβαια από το 2014 που έγινε από Βραζιλιάνος... Ισπανός, έχει βρει δίχτυα μόλις μία φορά σε 10 επίσημες παρουσίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να ταιριάξει το παιχνίδι των Φούριας Ρόχας πάνω του ή το αντίστροφο. Επειδή όμως χρειάζεται ένας φορ περιοχής, λογικά θα είναι αυτός.



ΠΕΔΡΟ
Ο εξτρέμ της Τσέλσι είναι μία κατηγορία μόνος του. Μπορεί στους Μπλε να μην κάνει κάτι σπουδαίο, έχοντας έξι γκολ και τρεις ασίστ σε 33 παρουσίες παντού, μα ο Ντελ Μπόσκε τον θεωρεί ολοκληρωτικά δικό του παίκτη. Είναι αυτός που ξέρει ότι θα του κάνει τη δουλειά. Ο 29χρονος πρώην της Μπαρτσελόνα είναι ο πιο παραγωγικός επιθετικός της Εθνικής και φυσικά ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της (16/ 55 και 9 ασίστ). Λογικά δεν θα μείνει εκτός αποστολής.


ΝΕΓΡΕΔΟ-ΓΙΟΡΕΝΤΕ-ΤΟΡΕΣ
* Η αλήθεια είναι ότι ο Αλβαρο Νεγρέδο είναι κάπως καλύτερα από τους άλλους δύο παλιούς της λίστας των υποψηφίων που έχουν χάσει την αίγλη τους. Ο 31χρονος έχει 11 γκολ σε 29 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά μόλις πρόσφατα ε τον Γκάρι Νέβιλ στον πάγκο, άρχισε να παίζει ξανά βασικός στη Βαλένθια.
* Ο Φερνάντο Γιορέντε δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά στη Σεβίλλη, όπου είναι αναπληρωματικός του καυτού Κέβιν Γκαμεϊρό. Με μόλις επτά τέρματα σε 30 αγώνες απέχει από το να θεωρηθεί σοβαρός αντίπαλος για μία θέση στο Εθνικό ρόστερ.
* Τον Φερνάντο Τόρες δεν τον θέλει ούτε καν ο Τσόλο Σιμεόνε στην Ατλέτικο. Με τέσσερα τεμάχια σε 29 αγώνες και χαρακτηριστική αστοχία σε πολλές καλές ευκαιρίες, είναι ξεκάθαρο πως πλέον έχει τελειώσει από το να μπορεί να φαντάζει διεθνής με τους Φούριας Ρόχας.


ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ
Σε αυτό το γκρουπ μπορούν να τοποθετηθούν τρεις υποψήφιοι που έχουν πάρει πρόσφατα σοβαρές ευκαιρίες και τις έχουν αξιοποιήσει. Ειδικά οι δύο έκαναν τη διαφορά τελευταία, ενώ ο τρίτος είναι πουλέν του Ντελ Μπόσκε. Πρόκειται για τους Νολίτο, Πάκο Αλκάθερ και Αλβαρο Μοράτα, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παίξουν ως περιφερειακοί και αυτό προσφέρει έξτρα λύσεις στον έμπειρο Ισπανό κόουτς.


* Ο Νολίτο διανύει εδώ και δύο χρόνια την καλύτερη φάση της καριέρας του. Με εξαίρεση έναν τραυματισμό που είχε το τελευταίο δίμηνο, τα σπάει με συνέπεια να τον θέλει κοτζάμ Μπαρτσελόνα.
* Ο Πάκο Αλκάθερ μάλλον έχει παρασυρθεί από τη μετριότητα της Βαλένθια. Ακόμα και έτσι όμως εννέα γκολ και έξι ασίστ σε 23 αγώνες πρωταθλήματος έχει προλάβει να κεράσει. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του όμως είναι ότι ο Ντελ Μπόκσε τον έχει βάλει 11 φορές να παίξει με την Εθνική και ο 22χρονος επιθετικός έχει σκοράρει έξ γκολ!
* Ο Αλβαρο Μοράτα είναι ξεκάθαρο ότι έχει χάσει αρκετό έδαφος την τρέχουσα σεζόν. Δεν είναι καλή αυτή η χρονιά του και δεν έχει καμία σχέση με τον matador που πέρσι καθάρισε όλα τα σημαντικά ραντεβού στο Champions League. Με οκτώ γκολ σε 36 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, δεν τον λες κι εύστοχο. Ο Ντελ Μπόσκε όμως τον γουστάρει παραδοσιακά και αυτό του δίνει κάποιους πόντους.


ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ
Εδώ υπόκεινται τρεις κλασικοί σέντερ φορ και ένας περιφερειακός, τους οποίους κανείς δεν περίμενε σε τέτοια κατάσταση φέτος. Στην κατηγορία αυτσάιντερ μπήκαν όχι επειδή δεν έχουν καλές πιθανότητες να πάνε στο EURO, αλλά επειδή δεν αποτελούν παραδοσιακές λύσεις για την Εθνική.
* Για τον Αρίτς Αντούριθ ό,τι και να γράψουμε θα είναι ελάχιστο. Ο τύπος στα 35 του έχει βρει το ελιξήριο της νεότητας και κάνει την κορυφαία σεζόν του ever, έχοντας φτάσει τα 30 γκολ (17 στη La Liga) και τις οκτώ ασίστ σε 43 αγώνες. Είναι λοιπόν ο 1ος Ισπανός σκόρερ στον κόσμο. Μόνο που έχει μόλις μία συμμετοχή με την Εθνική και αυτή πριν από έξι χρόνια.


* Δανεικός από την Ατλέτικο, ο Μπόρχα Μπαστόν κάνει απίστευτα πράγματα και μάλιστα με μία ταπεινή ομάδα όπως η Εϊμπάρ. Στα 23 του δείχνει έτοιμος για το μεγάλο βήμα, μετρώντας 16 γκολ σε 25 αγωνιστικές. Εννοείται ότι δεν έχει παίξει ποτέ του με το εθνόσημο.
* Ο Ιμανόλ Αγκιρέτσε κάνει επική σεζόν, σκοράροντας 13 γκολ σε 16 συμμετοχές στη La Liga, μετρώντας μάλιστα ένα τεμάχιο σε κάθε 90 αγωνιστικά λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι ο 29χρονος Βάσκος σε σχέση με τους υπόλοιπους υπολείπεται ποιοτικά και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει φέτος πιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του στη γραμμή κρούσης της Σοσιεδάδ. Φυσικά και αυτός δεν έχει πάρει ποτέ του κλήση για τους Ταύρους.
* Ο γνωστός μας από τον ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ, κατάφερε αυτή τη χρονιά να φτάσει το όνομα του ακόμα και στο μεταγραφικό ρεπορτάζ της Αρσεναλ. Σε σχέση με τους άλλους τρεις είναι ο πιο κινητικός και έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί παντού, ακόμα και στα πλάγια ή και 10άρι. Με 16 γκολ και οκτώ ασίστ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Λα Κορούνια σώθηκε από νωρίς. Μόνο που στο 2016 παρουσιάζει σοβαρή πτώση, όπως δηλαδή και η ομάδα του. Ούτε κι αυτός έχει φορέσει το εθνόσημο.


ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…
Ο Ντελ Μπόσκε έχει δείξει πολλάκις ότι μπορεί να παίζει και χωρίς φορ. Το έχει κάνει σε κοτζάμ EURO και το σήκωσε κιόλας (2012) και δεν θα διστάσει να το επαναλάβει, εάν διαπιστώσει ότι οι επιθετικοί του δεν… Παίρνοντας όμως τα πράγματα με μία λογική σειρά, αυτή ορίζει ότι το λιγότερο τρεις τέτοιους θα τους καλέσει στην αποστολή και στο ακραίο σενάριο αυτοί μπορεί να γίνουν τέσσερις. Όχι περισσότερους όμως, μιας και οι Αντρές Ινιέστα, Νταβίδ Σίλβα επίσης τοποθετούνται στα άκρα της επίθεσης σε αρκετές περιπτώσεις.

Αν υποθέσουμε ότι ο Ντιέγκο Κόστα είναι ο πιο ποιοτικός υποψήφιος και θα κληθεί σίγουρα, μας απομένουν δύο ακόμα θέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Ντελ Μπόσκε να μην καλέσει τον Πέδρο, που είναι ο άνθρωπος που τον έχει ξελασπώσει τόσες και τόσες φορές. Αυτόν ξέρει και αυτόν θα εμπιστευθεί. Ολοι οι υπόλοιποι που αναφέραμε λοιπόν, θα παλέψουν για ένα εισιτήριο. Εάν μπορούσα να προκρίνω δύο, αυτοί δεν θα ήταν άλλοι από τους Πάκο Αλκάθερ και Αντούριθ!


Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος