Τόμας Σάαφ: Ο Βασιλιάς της παραμονής

Τόμας Σάαφ: Ο Βασιλιάς της παραμονής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την πρώτη νίκη του Τόμας Σάαφ στον πάγκο του Αννόβερου, που βρήκε και πάλι την ελπίδα.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Στέγκεμαν φέρνει μία αμήχανη στιγμή. Οι παίκτες του Αννόβερου μοιάζουν περισσότερο ανακουφισμένοι, παρά εκστασιασμένοι. Μοιάζει σαν να είχαν ξεχάσει πώς είναι να κερδίζεις και χρειάστηκαν λίγο χρόνο, μέχρι να βρεθούν κοντά στους οπαδούς τους και μαζί να πανηγυρίσουν την αναβίωση της ελπίδας. Για τον Τόμας Σάαφ τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Αμέσως μετά το τέλος σηκώνει τα χέρια στον αέρα και τρέχει να αγκαλιάσει τους παίκτες του.

«Hurra, wir leben noch!», «Hurra, είμαστε ακόμα ζωντανοί!», ήταν ο τίτλος της Hannoversche Allgemeine Zeitung την επόμενη μέρα. Ήταν οι πρώτοι βαθμοί με τον έμπειρο τεχνικό στον πάγκο, που ποτέ στην καριέρα του δεν είχε 6 συνεχόμενες ήττες, κάτι που φαινόταν πολύ πιθανό να συμβεί στη Στουτγκάρδη. Ένα «στίγμα», που στην ουσία θα έβαζε τέλος σε κάθε όνειρο παραμονής.

Για να φτάσουμε στη νίκη του Αννόβερου με 2-1, φυσικά, έπρεπε να δούμε τον αρχηγό Σουλτς να σκοράρει δύο γκολ για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2007, τον Κιγιοτάκε να επιστρέφει με δύο ασίστ (η δεύτερη δεν μέτρησε, καθώς το γκολ ήρθε με διπλή προσπάθεια) και τον Ζοργκ να σώζει δύο φορές στην γραμμή. Πολύ εύκολα όλα αυτά μπορούν να παρεξηγηθούν ως «μοίρα». Οι δύο πρώτοι, μαζί με τον τερματοφύλακα Τσίλερ ήταν το «μαγικό τρίγωνο» όπως έγραψε η Süddeutsche, προσθέτοντας ως μπαλαντέρ τον Ζοργκ.

Μία ομάδα, που είχε ξεχάσει πώς είναι να χάνεις (Στουτγκάρδη) ηττήθηκε από μία ομάδα που είχε ξεχάσει πώς είναι να κερδίζεις (Αννόβερο). Οι Σουηβοί, πλέον, αποτελούν το ιδανικό παράδειγμα για τους υπόλοιπους στη μάχη της παραμονής. «Είναι ωραία ιστορία», σχολίασε ο Σουλτς, που χρησιμοποίησε τη φράση «den Bock umgestoßen», κάτι που οι Γερμανοί συνηθίζουν όταν η επιτυχία έρχεται μετά από πολλές αποτυχίες.

«Ήταν σημαντικό να μείνουμε ζωντανοί». Οι δύσκολες μέρες συνήθως γεννούν και απρόσμενους ήρωες και ο 32χρονος αμυντικός μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε έναν από αυτούς στο τέλος της σεζόν. Όλοι ονειρεύονται η μεγάλη αντεπίθεση να ξεκίνησε από το ματς, που εκείνος έκρινε. «Είναι το πρώτο βήμα», είπε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο Τόμας Σάαφ τον ακολούθησε: «Δεν χάσαμε ποτέ την πίστη μας. Αυτή η ομάδα είναι ακόμα ζωντανή». Η αλήθεια είναι ότι παρά τις συνεχόμενες ήττες, δεν σταμάτησε να πιστεύει στους παίκτες του. Τα σενάρια τρόμου, πλέον, είναι μέρος της καθημερινότητας του συλλόγου. Ο Frank Lußem είχε γράψει στο Kicker ότι ο 54χρονος τεχνικός μοιάζει με «Βασιλιά χωρίς Βασίλειο» μετά την εντός έδρας ήττα από την Μάιντς (0-1), που ήταν η τρίτη στη σειρά στον δεύτερο γύρο. Αναφερόταν στις δηλώσεις του, καθώς ο Σάαφ είχε μιλήσει για «απόλυτη ανασφάλεια και απόλυτο φόβο» στην κάμερα του Sky.

Εκείνο, όμως, που έμοιαζε ως παραδοχή της ήττας, αργότερα αποδείχθηκε ότι απλά ήταν μέρος της προσπάθειας αλλαγής της ψυχολογίας. «Οι προσδοκίες τότε ήταν τεράστιες. Αυτό οδήγησε στην παράλυση των παικτών. Έμοιαζαν ψυχολογικά μπλοκαρισμένοι», θα πει αργότερα ο Σάαφ. Στα παιχνίδια με την Ντόρτμουντ και την Άουγκσμπουργκ, στα οποία ήρθε η ήττα με 1-0, το Αννόβερο ήταν εμφανώς βελτιωμένο. Στο πρώτο, μάλιστα, ο έμπειρος τεχνικός είδε τους παίκτες του να τρέχουν 121 χιλιόμετρα! Το μαχητικό πνεύμα ήταν εκεί, όμως μετά το παιχνίδι με τους Βαυαρούς όλοι γνώριζαν ότι η κατάσταση είναι οριακή.

Έτσι, με την καταστροφή να πλησιάζει, στη συνέντευξη τύπου ο Σάαφ ρωτήθηκε ακόμη και για το ενδεχόμενο παραίτησης. Διότι, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος, Μάρτιν Κιντ, μετά από εκείνη την ήττα άρχισε να συμπληρώνεται ο φάκελος αδειοδότησης για τη δεύτερη κατηγορία… «Ο Κιντ προετοιμάζεται για την 2. Bundesliga», ήταν ο σχετικός τίτλος του Spiegel.

Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Γερμανός τεχνικός δεν υποσχέθηκε τίποτα. Δεν είχε καν κάποια κρυφή επιθυμία υπέρβασης. Έπρεπε από την πρώτη μέρα να κάνει τα βασικά, καθώς οι παίκτες του ήταν αγωνιστικά και ψυχολογικά στο ναδίρ. Και τώρα, σιγά-σιγά υπάρχει επιτέλους εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Η διοίκηση, μάλιστα, θέλει οι δύο πλευρές να συνεχίσουν μαζί, ασχέτως με την κατάληξη που θα έχει η φετινή σεζόν, καθώς ο συμβόλαιο δεν έχει ισχύ για τη δεύτερη κατηγορία. «Είναι ο κατάλληλος προπονητής. Θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις για το καλοκαίρι. Ζούμε στο τώρα. Είμαστε ακόμα στην Bundesliga και ελπίζουμε αυτό να μην έχει αλλάξει τον Μάιο», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής, Μάρτιν Μπάντερ.

«Ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η αυτοπεποίθηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο», έλεγε ο Σάαφ στο επίσημο site της Bundesliga. «Αυτό θα κάνει τη διαφορά. Στην κατάστασή μας είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχει αμφισβήτηση. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας». Αν υπάρξει συνέχεια, θα έχει δικαιωθεί απόλυτα.

Φέτος, στη μάχη της παραμονής υπάρχει ένα παράδοξο. Όλοι προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να καταρρίψουν τον μύθο του «μηδενικού ρίσκου», καθώς όλο και περισσότεροι έχουν πάρει την απόφαση να ρισκάρουν. Είναι κάτι που πρώτος έκανε πέρυσι ο Σκρίπνικ στην Βέρντερ, είναι κάτι που δούλεψε για την Στουτγκάρδη και κάτι που άλλαξε το κλίμα στην Χόφενχαϊμ. Ο Σάαφ αποφάσισε να παρατάξει την ομάδα του χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό στο ματς με τους Σουηβούς, δείχνοντας ότι ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί μεν μία ανορθόδοξη τακτική για την παραμονή, όμως μπορεί να δουλέψει. Ακόμη και ένας τεχνικός της «παλιάς σχολής» μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Το πιο σημαντικό, ομως, είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τη φιλοσοφία του.

Το επόμενο βήμα είναι το μεγάλο ντέρμπι με την Βόλφσμπουργκ (01/03). Οι Λύκοι βρίσκονται στο -4 από την 7η θέση, που πιθανότατα θα οδηγήσει στην Ευρώπη, ενώ το Αννόβερο στο -4 από την 16η θέση, που τουλάχιστον οδηγεί στα μπαράζ της παραμονής. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε ο Σάαφ, που έκανε προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους μετά την ευφορία της πρώτης νίκης, για το ντέρμπι των απογοητευμένων, καθώς στα τελευταία 10 παιχνίδια είναι οι ομάδες με τους λιγότερους βαθμούς στην κατηγορία (7 οι Λύκοι, 6 οι κόκκινοι). Και αφού περάσει αυτό το τεστ, θα έρθει η σύγκρουση με το παρελθόν και το ματς στη Βρέμη ίσως στο σημαντικότερο ραντεβού της σεζόν. Ο Σάαφ, πλέον, έχει τις προδιαγραφές να γίνει ο Βασιλιάς της παραμονής, καθώς μόνο μία ομάδα έχει καταφέρει να σωθεί στην ιστορία της Bundesliga με τους βαθμούς του Αννόβερου πριν τη νίκη επί της Στουτγκάρδης (η Άουγκσμπουργκ τη σεζόν 2011-12)...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης