Wembley calling!

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Wembley calling!

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει από το Λονδίνο για την πρώτη κούπα που κρίνεται ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ. To gazzetta.gr θα είναι στο Γουέμπλεϊ!

Μετά τo πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Μόναχο το 1979, ο θρυλικός Μπράιαν Κλαφ υπογράμμιζε σε δηλώσεις του προς τους παίκτες και τους δημοσιογράφους τη σημασία της κατάκτησης του Αγγλο-Σκωτσέζικου Κuπέλλου δυόμιση χρόνια πριν. Ήταν ένα τρόπαιο που δεν ενδιέφερε κανέναν. Για τον «Κλάφι» όμως, το να το κερδίσει στον τελικό με τη Λέιτον Όριεντ είχε τεράστια σημασία. «Διάβασε» στα πρόσωπα των παικτών στα αποδυτήρια τη δίψα τους για μεγαλύτερα τρόπαια. Ο σύλλογος δεν είχε πάρει τίποτα για περίπου 20 χρόνια και υπήρχαν παίκτες που δεν είχαν σηκώσει ούτε ένα Κύπελλο. Για τον Κλάφ, η κατάκτηση του τροπαίου αυτού έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία τους. Ήρθαν σε επαφή με ασημικό.

Άλλα χρόνια, άλλες διοργανώσεις. Η σημασία όμως μιας απονομής, ακόμα και σε μια διοργάνωση που άλλες ομάδες σνομπάρουν, μπορεί να δημιουργήσει την ιδανική βάση για μια καλύτερη συνέχεια. Το League Cup ή Carling Cup, είναι σε αίγλη και σημασία πίσω από το παραδοσιακό FA Cup. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα από τα τρία μεγάλα τρόπαια στο Νησί, καθώς και την πρώτη σημαντική κούπα της χρονιάς. Ο τελικός γίνεται ανάμεσα σε δύο ομάδες που θέλουν λυσσασμένα τον τίτλο, η καθεμία για τους δικούς της λόγους.

Για τον Κλοπ θα είναι το πρώτο τρόπαιο στην Αγγλία και θα «κλειδώσει» με αυτό την συμμετοχή στο Europa League της επόμενης χρονιάς. Για την Μάντσεστερ Σίτι είναι ίσως η πιο απτή ευκαιρία για να κατακτήσει έναν τίτλο με τον Πελεγρίνι, πριν ξεκινήσει η εποχή του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Χιλιανός τεχνικός άκουσε πολλά για την απόφασή του να σνομπάρει το FA Cup, προκειμένου στρατηγικά να διατηρήσει φρεσκάδα στο ρόστερ του για τις κρίσιμες αναμετρήσεις που ακολούθησαν τη συντριβή από την Τσέλσι. Τον αγώνα του Champions Leauge μέσα στο Κίεβο, όπου οι «Πολίτες» επικράτησαν 3-1 και ουσιαστικά κλείδωσαν την πρόκριση στους «8». Και τον πρώτο τελικό της χρονιάς, απέναντι σε έναν αντίπαλο που της έκανε... πλάκα λίγους μήνες πριν μέσα στο Etihad.

Η «τεσσάρα» στο Etihad, η αλλαγή φιλοσοφίας και οι believers

Θυμάστε την τεσσάρα της Λίβερπουλ στο Μάντσεστερ; Ο Κλοπ έβαλε τον Φιρμίνο σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο, κάτι σαν playmaker στην κορυφή. Ο Βραζιλιάνος με τις κινήσεις και την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια αφενός ταλαιπωρούσε τους αμυντικούς, αφετέρου συνεργαζόταν άψογα με τον Κουτίνιο και τον Λαλάνα διαβάζοντας τις κινήσεις τους, εκμεταλλευόμενος τα δημιουργικά του προτερήματα και την διορατικότητα. Δημιουργούσε χώρους, ακόμα, τραβώντας τους αμυντικούς με τις πλάγιες κινήσεις του, την ώρα που ο συμπατριώτης του ερχόταν για να τους γεμίσει. Το gegenpressing, η εμμονή δηλαδή για την άμεση επανάκτηση της μπάλας και την εκδήλωση γρήγορης επίθεσης με τον αντίπαλο χαμένο στο τρανζίσιον, σκόρπισε την οργάνωση της Σίτι και οι αργές αμυντικές της αντιδράσεις αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί των Ρεντς.

Παρόλα αυτά η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη. Η Λίβερπουλ, που για ένα μικρό κομμάτι της σεζόν έκανε κάποιους να ψελλίζουν ότι μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα δεν είχε συνέχεια και είναι λογικό. (Σχεδόν) κανείς δεν περίμενε από τον Κλοπ να κάνει θαύματα από την πρώτη μέρα και τα ατυχή αποτελέσματα δεν κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Η εφαρμογή του gegenpressing όπως τη φαντάζεται ο 48χρονος θέλει χρόνο, προετοιμασία και ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όμως το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Η φιλοσοφία του Κλοπ έχει περάσει σε όλες τις γωνιές του συλλόγου. Και από την πρώτη του μέρα στο Μέλγουντ φρόντισε να δείξει ότι άπαντες είναι σημαντικοί για τους στόχους της ομάδας. Όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές, αλλά όσοι εργάζονται στον οργανισμό του συλλόγου. Όλοι τους βάζουν ένα λιθαράκι προκειμένου να έρθει η επιτυχία.

Αυτή η έννοια του ομαδικού πνεύματος, στα πρότυπα της φιλοσοφίας του Σάνκλι, είναι μια πολύ σημαντική σφραγίδα του Γερμανού στους Ρεντς. Και η κατάκτηση μιας κούπας θα δυναμώσει την πίστη. Θα φέρει περισσότερους «believers», που ζήτησε ο «Κλόπο», ο οποίος έχει την ευκαιρία να γίνει ο μόλις έκτος από τους προπονητές που βρίσκονται τώρα στην Premier League με αγγλικό τίτλο. Απέναντι σε ένα κλαμπ που διεκδικεί τίτλο, που βρίσκεται στους «οκτώ» του Champions League και που έδωσε 200 εκατομμύρια για τρεις παίκτες οι Μέρσεϊσαϊντερς μπορούν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τον πήχη για του χρόνου, να δώσουν νόημα στα εναπομείναντα παιχνίδια και να μπουν με... φόρα στις αναμετρήσεις με τη Γιουνάιτεντ. Η Λίβερπουλ μετράει οκτώ κατακτήσεις League Cup, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, ενώ θα παίξει τελικό για 12η φορά στην ιστορία της. Επίσης ρεκόρ. Ο «Normal One» έβαλε στην πρίζα τους παίκτες του δείχνοντάς τους στιγμιότυπα από τις προηγούμενες κατακτήσεις. Το «κλείδωμα» της Ευρωπαϊκής συμμετοχής αποτελεί επίσης μεγάλο κίνητρο.

Στο ματς της Πέμπτης με την Άουγκσμπουργκ ο Κλοπ έβαλε τον Λούκας κεντρικό αμυντικό, κρατώντας τον Τουρέ φρέσκο. Είναι πολύ πιθανόν να πάρει θέση απέναντι στον αδερφό του στην 11άδα. Η Λίβερπουλ... καρδιοχτύπησε και χρειάστηκε ένα αυστηρό πέναλτι για να νικήσει 1-0 την γερμανική ομάδα και να συνεχίσει στο Europa League, όπου θα βρει απέναντί της την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Λούκας λοιπόν αναμένεται να επιστρέψει σε ρόλο holding, έχοντας στόχο να περιορίσει έναν από τους πιο ποιοτικούς μέσους της Premier League. Τον Γιάγια Τουρέ. Το αν θα καταφέρει θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Σε σχέση με την συντριβή του Νοεμβρίου, ο Κλοπ έχει ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα του. Ο λόγος για τον Ντάνιελ Στάριτζ, ο οποίος αποτελεί τον ποιοτικότερο επιθετικό της Λίβερπουλ. Του λείπει όμως η διάρκεια. Και μένει να δούμε πως ο Γερμανός θα επιλέξει να χτυπήσει αυτή τη φορά στην επίθεση, με δεδομένο ότι ο Στάριτζ, ο Μπεντέκε και ο Οριγκί μπορούν να αλλάξουν το πλάνο ανάπτυξης με τα ατομικά τους χαρακτηριστικά. Και φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή του Φιρμίνο ως false nine. Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να μπει σε κουβέντα για την τακτική του. «Ακόμα και στο Μάντσεστερ, έχουν τηλεόραση!», τόνισε.

Οι απαντήσεις του Μανουέλ

Από την άλλη, η Σίτι, που μας συστήθηκε φέτος με μια εκκωφαντική τριάρα επί της Τσέλσι και με ένα ρόστερ που έμοιαζε ποιοτικότερο από κάθε άλλου διεκδικητή, έβγαλε στην πορεία χτυπητές αδυναμίες και το βασικότερο: Έλλειψη σταθερότητας. Αμυντικός πανικός χωρίς τον Κομπανί, με τον Βέλγο να έχει αγωνιστεί στα 1.075 από τα 3.690 διαθέσιμα αγωνιστικά λεπτά φέτος. Χωρίς τον αρχηγό της, η ομάδα του Μάντσεστερ έχει δεχθεί 25 γκολ, ενώ με αυτόν μόλις 3! Επίσης, υπάρχουν ματς που βγαίνει η απουσία εξαριού, ικανού να τρέχει για όσους δημιουργούν, αλλά και η έλλειψη εναλλακτικής με κλάση για τους τραυματισμούς του Αγουέρο. Μέσα σε όλα ανακοινώθηκε η διαδοχή του Πελεγρίνι από τον Γκουαρδιόλα, παρότι η ομάδα συνέχιζε να διεκδικεί τους στόχους της. Μια κίνηση δίχως ποδοσφαιρική λογική. Ήρθε και η συντριβή από την Τσέλσι στο Κύπελλο, με τον Χιλιανό να βάζει στην 11άδα πιτσιρίκια, για να κάνει ακόμα πιο εύθραυστες τις ισορροπίες.

H Σίτι όμως έδειξε πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία απέναντι στην Ντιναμό. Το Champions League αποτελεί τον διακαή πόθο του έμπειρου manager, ο οποίος δείχνει φέτος να ρισκάρει αρκετά στις εγχώριες διοργανώσεις για να ρίξει βάρος εκεί. Η επιστροφή του Κομπανί δίνει ασφάλεια και βοηθάει εμφανώς και τον εκάστοτε παρτενέρ του. Ο Τουρέ με τον Σίλβα, δύο από τα σημαντικότερα «βαρόμετρα» των «Πολιτών» λειτούργησαν άψογα, ενώ ο Αγουέρο βρήκε ξανά δίχτυα. Ήταν το όγδοο γκολ του στα τελευταία επτά ματς. Βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση και όταν ο Αργεντινός είναι καλά, η επίθεση της Σίτι είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Πελεγρίνι θέλει όσο τίποτα να δώσει τις δικές του απαντήσεις και να φέρει το πρώτο φετινό τρόπαιο στο Μάντσεστερ. Δύσκολα λοιπόν θα την πατήσει όπως στο ματς του Νοεμβρίου. Η συνεχής όμως φετινή αστάθεια καθιστά τους παρατηρητές και τους οπαδούς επιφυλακτικούς ως προς το κατά πόσο μπορούν να χτίσουν μομέντουμ από τη νίκη στο Κίεβο και να φτιάξουν ένα σερί που αφενός θα τους χαρίσει το League Cup, αφετέρου θα τους κρατήσει σε επαφή με την κορυφή. Η νίκη της Λέστερ επί της Νόριτς αφήνει τους Citizens στο -9, οπότε είναι δεδομένο πως περιθώρια για «πεταμένα» ματς στο πρωτάθλημα δεν υπάρχουν. Επίσης είναι δεδομένο ότι το League Cup αποτελεί το πιο προσιτό φετινό τρόπαιο. «Το να κατακτήσεις έναν τίτλο τον Φεβρουάριο σου δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να συνεχίσεις τη μάχη για τους υπόλοιπους», δήλωσε ο 62χρόνος, προαναγγέλλοντας ότι θα παρατάξει όσο το δυνατόν περισσότερο ισχυρή 11άδα.

Απαντήσεις θέλει να δώσει και ο Στέρλινγκ, ο οποίος έγινε θρίλερ το καλοκαίρι και πήγε στη Σίτι με βασικό κίνητρο την κατάκτηση τίτλων. Μέχρι στιγμής έχει κάνει μια χρονιά με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Έφτασε να διεκδικεί τον πρώτο από αυτούς απέναντι στην πρώην ομάδα του. «Αν κατακτήσουμε δύο τίτλους και ο Ραχίμ έχει σημαντική συμβολή θα είναι μια καλή χρονιά για εκείνον. Έχει κάνει καλά πράγματα, κακά πράγματα και ήταν πολύ σημαντικός απέναντι στη Ντιναμό. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει πολύ επιτυχημένος, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα βελτιώνεται», είπε ο προπονητής του. Στα σημαντικά ματς του Champions League, όπως αυτό με την Ντιναμό και στο κρίσιμο εκτός έδρας με τη Σεβίλλη στη φάση των ομίλων, ήταν εξαιρετικός. Ο τελικός στο Γουέμπλεϊ, στη γειτονιά που μεγάλωσε, είναι ματς-ορόσημο για τον Στέρλινγκ.

Ο Πελεγρίνι μετρά συνολικά 4 Κύπελλα, εκ των οποίων όμως το ένα είναι στην Ευρώπη, στην οποία προπονεί από το 2004: Το League Cup του 2014 με αντίπαλο την Σάντερλαντ. Η Ντόρτμουντ του Κλοπ από την άλλη, έχει χάσει τους τρεις από τους τέσσερις αγώνες που δίνουν τίτλο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες σε τελικό.

Ο τελικός με το μεγαλύτερο κοινό!

Περίπου 200 χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά τον τελικό του League Cup, ενώ η διοργανώτρια αρχή, η Football League, έχει καταφέρει με διάφορους τρόπους να κρατήσει «ζεστούς» τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Τις τελευταίες μέρες τρέχει μια πρωτοβουλία μέσω social media, βάζοντας τον κόσμο στο παιχνίδι. Οι ψηφιακές φανέλες με το όνομα του κάθε χρήστη με μόλις ένα tweet και η δυνατότητα για live εικόνες από τα αποδυτήρια είναι μόνο μερικές από αυτές. Η αλληλεπίδραση μέσω των Social, οι τηλεθεατές και φυσικά οι 90.000 οπαδοί που εξαφάνισαν τα εισιτήρια κάνουν σύμφωνα με τους Άγγλους το Λίβερπουλ-Σίτι τον τελικό με τους περισσότερους θεατές, με φυσική ή εικονική παρουσία, στην ιστορία!

Το gazzetta.gr θα είναι εκεί. «Το να παίζεις στο Γουέμπλεϊ είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στο ποδόσφαιρο», είπε ο Κλοπ. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.