«Ο,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία 25 χρόνια»

«Ο,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία 25 χρόνια»

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
«Ο,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία 25 χρόνια»

bet365

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα κλείνει τα 17 του και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον πορτιέρε που μπορεί να επαναλάβει την ιστορία του Μαλντίνι και να γίνει σύμβολο της Μίλαν.

«Μέγεθος - σωματοδομή: εντυπωσιακός. Δύναμη - τεχνική: χαρισματικός. Διάβασμα του παιχνιδιού - παρουσία στην εστία και στον αγωνιστικό χώρο: εντυπωσιακός. Ο,τι καλύτερο έχω δει εδώ και 25 χρόνια». Το μήνυμα ήταν από τον επικεφαλής του τμήματος scouting της Μίλαν, Μάουρο Μπιανκέσι, στον Αντριάνο Γκαλιάνι, ο οποίος δεν έχασε χρόνο. «Πήγαινε εκεί και μην κουνηθείς. Είτε πάρει δύο μέρες, είτε έξι μήνες». Τότε ο Ντοναρούμα ήταν 13 ετών και οι κανονισμοί δεν επέτρεπαν να πάρει μεταγραφή. Οταν έγινε 14 άφησε την Καστελαμάρε Ντι Στάμπια και βρέθηκε στο Μιλανέλι για να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής. Ετσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του Τζίτζιο, του πλέον 17χρονου που μπήκε ξαφνικά στη ζωή των Ροσονέρι και έχει κάνει Ιταλία και Ευρώπη να μιλούν για εκείνον.

Το 1993 ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, παίκτης της Ρόμα τότε, είχε προτρέψει τον προπονητή των Τζαλορόσι, Βουγιαντίν Μπόσκοβ, να βάλει τον 16χρονο τότε, Φραντσέσκο Τότι. Οταν ήρθε η δική του σειρά, όχι μόνο δεν δίστασε αλλά πήρε μια απόφαση που ισοδυναμούσε με ρίσκο για το μέλλον του αφού η Μίλαν βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο Σέρβος δοκίμασε τον μικρό στο Trofeo Berlusconi κόντρα στην Ιντερ τον Οκτώβριο και στο επόμενο ματς της Serie A άφησε στον πάγκο τον Ντιέγο Λόπεθ, πρώην τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος το 2014-15 ήταν απο τους διασωθέντες μιας τραγικής σεζόν για τους Ροσονέρι.

Στις 25 του μήνα, στην 9η αγωνιστική του Campionato, ο Ντοναρούμα πήρε τα γάντια του βασικού στο ματς με την Σασουόλο και δεν τα έδωσε ποτέ πίσω. Σε ηλικία 16 ετών και 8 μηνών έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας που ντεμπουτάρει για το κλαμπ και τέσσερις μήνες μετά, έχει προλάβει να δείξει ότι ο χαμός γύρω από το όνομά του δεν είναι υπερβολικός. Οσοι τον έχουν παρακολουθήσει μπορούν να δουν ότι δεν είναι μόνο το potential αυτό που προκαλεί θαυμασμό αλλά το ότι στα 17 του, έχοντας καριέρα... τεσσάρων μηνών και μια άμυνα που δεν είναι η καλύτερη στον κόσμο, έχει δείξει χαρακτηριστικά που δεν έχουν άλλοι πολύ πιο έμπειροι και μεγαλύτεροι συνάδελφοί του.

Με βάση την ηλικία που έκανε το «μπαμ» στο calcio, ο Ντοναρούμα γρήγορα βαφτίστηκε «νέος Μπουφόν», αν και ο Νο1 της Γιουβέντους δεν είχε παίξει από τόσο μικρός. Στο ματς της Μίλαν στο Juventus Stadium συνάντησε το είδωλό του και είχαν μικρή συνομιλία. «Πρόκειται για έναν top τερματοφύλακα. Το να είσαι 16 ετών και να μπορείς να χειριστείς αυτή την πίεση είναι σημαντικό και σπάνιο. Χαίρομαι που μεγαλώνει και βελτιώνεται όπως πρέπει παρά την τρομερή πίεση που υπάρχει πάνω του» είπε μετά το ματς ο Μπουφόν.

Το ότι η αξία του Ντοναρούμα στο σήμερα είναι ήδη μεγάλη φαίνεται από δύο πράγματα. Το ένα δεν είναι άλλο τα αποτελέσματα της Μίλαν. Η ομάδα του Μιχαΐλοβιτς στα 18 παιχνίδια με τον Τζίτζιο στο τέρμα έχει χάσει μόνο από Γιουβέντους (1-0) και Μπολόνια (0-1) και σε αυτό το διάστημα βρέθηκε από τη μέση της βαθμολογίας σε σημείο να μπορεί (έστω) να συζητάει για έξοδο στο Champions League. Το δεύτερο είναι ότι από τη μέρα που έκανε ντεμπούτο μέχρι σήμερα, μόλις δύο τερματοφύλακες έχουν δεχθεί λιγότερα γκολ στην Serie A και τα ονόματά τους είναι Τζίτζι Μπουφόν και Πέπε Ρέινα.

Τα 6 clean sheets που έχει κρατήσει σε αυτά τα 18 παιχνίδια φαντάζουν πραγματικά λίγα μπροστά στις επεμβάσεις και την απόδοση που έχει και θα μπορούσαν να είναι τουλάχιστον 10 με λίγη τύχη. Με Σαμπντόρια και Βερόνα είδε την μπάλα στα δίχτυα του με πέναλτι, με την Σασουόλο με φάουλ και με την Ουντινέζε έχει κάνει διπλή επέμβαση-μύθο πριν η άμυνα επιτρέψει και τρίτη προσπάθεια και τελικά δεχθεί γκολ. Τύχη δεν είχε ούτε στο 92' του αγώνα με την Τζένοα στο οποίο ο Τσέρτσι δεν ξέρει ούτε ο ίδιος με ποιο σημείο του σώματός του σκόραρε, αλλά ούτε και με την Νάπολι όταν το σουτ του Ινσίνιε κόντραρε στον Αμπάτε και η μπάλα άλλαξε πορεία.

Μέχρι στιγμής έχει 41 επεμβάσεις στο πρωτάθλημα και 2.33 ανά αγώνα και παρότι είναι τόσο μικρός η φόρμα του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. «Ο Ντοναρούμα αποδεικνύει την αξία του αυτή τη σεζόν και είναι εκπληκτικό αν σκεφτείς ότι είναι 16 χρονών αφού δεν μοιάζει να έχει αυτή την ηλικία» είπε πρόσφατα ο προπονητής της Under-21 της της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο. «Δεν ξέρω αν ο Κόντε τον καλέσει, ελπίζω να τον πάρει στο Euro όμως ακόμα και αν δεν το κάνει ξέρω ότι μπορεί να γίνει μέλος της Εθνικής μετά».

Με δεδομένο ότι ο Σιρίγκου δεν παίζει στην Παρί Σεν Ζερμέν, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει δύο καλύτερους τερματοφύλακες από τον Ντοναρούμα στη φετινή Serie A. Θα ήταν εκπληκτικό για τον 17χρονο να πάρει από τέτοια ηλικία τη σπουδαία εμπειρία να είναι στην αποστολή της Squadra Azzurra στο Euro, ειδικά αφού μοιάζει πιθανό να είναι στο μέλλον εκείνος που θα πάρει τα γάντια του βασικού.

Σε μία από τις ιστορίες που συμβαίνουν σπανιότατα, η Μίλαν φαίνεται να έχει βγάλει έναν τερματοφύλακα που μπορεί να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της για πάρα πολλά χρόνια και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνει ότι το γνωρίζει καλά αυτό. «Ο Ντοναρούμα μπορεί να επαναλάβει την ιστορία του Μαλντίνι και να γίνει σύμβολο. Θα είναι ο τερματοφύλακας της Μίλαν για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν πρόκειται να φύγει με καμία πρόταση, το εγγυώμαι αυτό...».

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης