Forever Aubameyang!

Forever Aubameyang!

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Forever Aubameyang!

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ που σπάει τα κοντέρ και σκοράρει με ιστορικό ρυθμό στην Bundesliga.

Το ματς με την Λεβερκούζεν ήταν από τα πιο δύσκολα στη σεζόν. Ο Ερικ Ντουρμ έκανε το εύκολο. Πέταξε την μπάλα στο ξέφωτο για τον Γκαμπονέζο σπρίντερ και η Μπορούσια έφυγε νικήτρια από το Bay Arena. Σε μια χρονιά που η ομάδα του κατρακύλησε στην μετριότητα, ο ίδιος πέτυχε 25 γκολ και έδωσε 10 ασίστ και μερικούς μήνες μετά κάνει σαφές ότι ο πήχης του μπορεί να είναι στο ίδιο ύψος με των κορυφαίων παικτών του κόσμου. Πέρα από την τρομερή ταχύτητά του, ο 26χρονος δείχνει ότι μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακός απέναντι από την αντίπαλη εστία. Με αυτό κόντρα στην Μπάγερ, έφτασε τα 50 τέρματα στην Bundesliga ύστερα από 86 αγώνες, ενώ ο άνθρωπος-γκολ και κορυφαίος όλων των εποχών στην Γερμανία, Γκερντ Μίλερ, το είχε κάνει σε μόλις τρία λιγότερα.

Γεννημένος στην Τουρ της Γαλλίας, βρέθηκε από μικρός στην Μίλαν, όμως παρότι ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Champions Youth Cup το 2007, δεν μπορούσε να πάρει ευκαιρίες σε εκείνους τους Ροσονέρι. Ακολούθησαν δανεισμοί σε Ντιζόν, Λιλ, Μονακό που έβαλαν στο βιογραφικό του 33 συμμετοχές και 4 γκολ στην Ligue1 και τον Δεκέμβριο του 2011 έγινε παίκτης της Σεντ Ετιέν, με την οποία σε 6 μήνες έπαιξε 14 φορές και σκόραρε 2. «Αν και τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για εκείνον, έβλεπα ένα πράγμα στις προπονήσεις. Μπορούσε να περάσει οποιονδήποτε με την μπάλα στα πόδια σε κούρσα 60 μέτρων» έλεγε ο προπονητής του στους Στεφανουά, Κριστόφ Γκαλτιέ.

«Το καλοκαίρι δεν ξέραμε τι να κάνουμε αφού δεν είχε παίξει καλά και είχαμε αμφιβολίες για το αν έπρεπε να πάρει την ευκαιρία να γίνει βασικός» θυμάται ο Γκαλτιέ για μια χρονική στιγμή στην οποία εμφανίστηκε μια δελεαστική προσφορά. «Είχα πρόταση από το Κατάρ για 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν την δεχόμουν, η οικογένειά μου θα είχε εξασφαλιστεί για πάντα» είπε στην L'Equipe ο Ομπαμεγιάνγκ. «Αποφασίσαμε να μείνω στην Σεντ Ετιέν, όπου έπαιρνα 70.000 ευρώ τον μήνα. Δεδομένων των ικανοτήτων μου, μπορούσα να βγάλω χρήματα τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας και ο μάνατζέρ του ζητούσαν να του δοθεί ευκαιρία για ολόκληρη σεζόν έτσι ώστε να ενσωματωθεί κανονικά στην ομάδα. «Τότε είδα έναν εντελώς διαφορετικό παίκτη, από το πρώτο φιλικό». Αυτό φάνηκε και στους αριθμούς του, αφού σε 36 αγώνες στο Championnat σκόραρε 16 φορές. Τα πρώτα βήματα για αυτό που είναι σήμερα, ήρθαν στην τρίτη του χρονιά στο Geoffroy-Guichard. Το 2012-13 ο Γκαλτιέ σταμάτησε να τον χρησιμοποιεί στα πλάγια και παίζοντας πιο κοντά στην περιοχή βελτίωσε το ρεκόρ του, πετυχαίνοντας 19 τέρματα σε 37 αγώνες της Ligue1. «Αν τον είχα για ακόμα μια σεζόν θα είχε παίξει σαν κανονικός επιθετικός, αφού διέθετε πλέον κάτι που δεν είχε παλιά. Την ψυχραιμία μπροστά το τέρμα. Δεν το είχε όταν ήρθε, προσπαθούσε να το βελτιώσει στις προπονήσεις και μέσα από την σκληρή δουλειά τα κατάφερε».

Ομως ο Γκαλτιέ δεν μπορούσε να τον κρατήσει. «Την επόμενη χρονιά, η Σεντ Ετιέν ήθελε να με δώσει στην Νιούκαστλ. Ομως εγώ προτίμησα την Ντόρτμουντ, φιναλίστ του Champions League. Ο πατέρας μου μελετούσε το παιχνίδι του Κλοπ και πήγα εκεί παρότι τα χρήματα ήταν λιγότερα». Στην πρώτη του σεζόν στο Signal-Iduna Park έβαλε 13 γκολ στην Bundesliga και 16 σε όλες τις διοργανώσεις κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαριστές-runners. Σε τέτοιο βαθμό που να καλύπτει τα πρώτα 30 μέτρα σε 3.8 δευτερόλεπτα, χρόνος που είναι σχεδόν ίδιος με του Παγκόσμιου Πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη, Ουσέιν Μπολτ.

Το 2014-15 η Ντόρτμουντ πέρασε φάση παρακμής και ο Γίργκεν Κλοπ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει. Μέσα σε μια ιστορικά μεταβατική περίοδο, τα 16 γκολ του στο πρωτάθλημα και 25 σε όλες τις διοργανώσεις (10 ασίστ) δεν μπορούσαν να είναι η φωτεινή εξαίρεση στην BvB. Το καλοκαίρι όμως άλλαξαν όλα. Ο Τόμας Τούχελ πήρε τη θέση στον πάγκο και ο Ομπαμεγιάνγκ -μετά το αποτυχημένο πείραμα Ιμόμπιλε- αυτή του κεντρικού επιθετικού. Σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που είχε πει ο Γκαλτιέ για τα τελειώματά του.

«Η Μπορούσια είναι σαν δεύτερο σπίτι για μένα. Κάθε κομμάτι μου θέλει να είναι εδώ, ποτέ δεν θέλησα να φύγω». Ο Γκαμπονέζος το καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2020 και ξεκίνησε τη σεζόν προκαλώντας τρόμο σε κάθε ομάδα της Bundesliga. Σκόραρε και στις 8 πρώτες αγωνιστικές και μαζί με την προηγούμενη χρονιά έφτασε τις 10 σερί, κάτι που είχε να συμβεί από το 1984 όταν το είχε κάνει ο Κλάους Αλοφς.

Ο 26χρονος κινείται πλέον σαν καθαρός φορ, έχει περισσότερα σουτ on-target στο πρωτάθλημα από κάθε άλλο παίκτη, τις περισσότερες κούρσες και έχει βάλει και τα 21 γκολ του γκολ μέσα από το κουτί. Το εκπληκτικό rivalry που έχει προκύψει με τον επιθετικό της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (21), σίγουρα τον κάνει καλύτερο, με τους δύο να έχουν ανοικτή κόντρα και για το Χρυσό Παπούτσι της Ευρώπης. Ακόμα και αν δεν καταφέρει να πάρει έναν από τους δύο ατομικούς τίτλους, μπορεί απλά να απολαμβάνει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του αφού έχει ήδη 31 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ η Ντόρτμουντ, με 'μόλις' 13 εκατ. ευρώ απολαμβάνει έναν από τους πιο μοντέρνους επιθετικούς του σήμερα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης