Εις το όνομα της μητρός

Εις το όνομα της μητρός

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Εις το όνομα της μητρός

bet365

Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Emirates έχοντας συντροφιά την ανάμνηση που τον βοήθησε να παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο. Και να τον φέρει στο κατώφλι της Premier League. Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Μόζες Οντουμπάζο.

Όταν ο Στιβ Μπρους αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της Χαλ 3.5 εκατομμύρια λίρες για έναν νεαρό μπακ με μόλις ένα χρόνο στην Championship, αρκετοί απόρησαν με την επιλογή του. Στην πορεία, όμως, αποδεικνύεται ότι ο Μόζες Οντουμπάζο έχει μέσα του μια σπάνια δύναμη.

Το Σάββατο «πάτησε» χορτάρι στο Emirates από τον πάγκο, μιας και ο Στιβ Μπρους έκανε πραγματικότητα τα λόγια του και παρέταξε τη Χαλ με 10 αλλαγές, αφού η άνοδος στην Premier αποτελεί τον μεγάλο στόχο των Tigers. Ούτως ή άλλως, ο Γιακούποβιτς έπαιξε για όλους, κρατώντας με τρομακτικές επεμβάσεις το μηδέν και στέλνοντας την αναμέτρηση με την Άρσεναλ στη ρεβάνς.

Ο μπακ της Χαλ ήταν 13 ετών όταν έχασε τη μητέρα του από ελονοσία. Γιος Νιγηριανών μεταναστών στο Λονδίνο, η σκληρή δουλειά ήταν μονόδρομος για την επιβίωση και η Έσθερ αποτελούσε το πρότυπο του μικρού Μόζες. Ο θάνατός της τον επηρέασε δραματικά. Παράτησε το σχολείο και για δύο χρόνια δεν θέλησε να κλοτσήσει ξανά μπάλα. Μια τυχαία συνάντηση με τον πρώην προπονητή του στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς ήταν εκείνη που τον έπεισε να προσπαθήσει ξανά.

Κλήθηκε να δοκιμαστεί στην τοπική ομάδα του Μίλγουολ που αγωνιζόταν πριν το τραγικό συμβάν, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει υποτροφία και έτσι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε στη Λέιτον Όριεντ, έπαιξε κάποια ματς για τους νέους και του είπαν πως θα πάρει υποτροφία. Ωστόσο, όταν ο προπονητής του τόνισε ότι πρέπει από μέσος να γίνει δεξί μπακ αντέδρασε, με αποτέλεσμα να τον διώξουν. «Ο αδερφός μου έπαιζε ημιεπαγγελματικά ποδόσφαιρο, γεγονός που μας βοηθούσε οικονομικά και τα αδέρφια μου έδιναν κίνητρο να κάνω κάτι ώστε να αποφύγω να γίνω ένα μπλεγμένο αγόρι που θα κατέληγε στη φυλακή», τόνισε στους Times.

Στην επιστροφή του στο σπίτι, αποφάσισε να βάλει το κεφάλι κάτω και να κάνει ό,τι και η μητέρα του: Να δουλέψει σκληρά. Τον Μάιο του 2013 ήρθε η νέα ευκαιρία και η υποτροφία. Στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με την Λέιτον Όριεντ έκανε ένα εκπληκτικό σόλο από τα δεξιά που κατέληξε σε γκολάρα. Στον τελικό των πλέι οφ της League One του 2013-14 στο Γουέμπλεϊ έβαλε το τέρμα και έκανε την εμφάνιση που άνοιξε τα φτερά του. Η Τότεναμ και η Γουέστ Χαμ άρχισαν να επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους στον πιτσιρικά από τη Νιγηρία. Η Μπρέντφορντ όμως ήταν αυτή που πλήρωσε ένα εκατομμύριο για να τον κάνει δικό της. Εκεί καθιερώθηκε ως δεξί μπακ, παρότι ο ίδιος παραδεχόταν ότι ήταν δύσκολο να συνδυάσει τα επιθετικά του ανεβάσματα με την συγκέντρωση στην άμυνα. Έμαθε, όμως, γρήγορα, κάνοντας και ντεμπούτο με τις μικρές Εθνικές της Αγγλίας. Και ο Μπρους, που τον παρακολουθούσε από όταν ήταν στην Όριεντ, έκρινε ότι ήρθε η ώρα να τον κάνει δικό του.

Η αρχική αμφισβήτηση γρήγορα έγινε θαυμασμός. Ο πιτισιρικάς καθιερώθηκε στα δεξιά, δίνοντας λύσεις και στα αριστερά. Έμαθε να εναρμονίζει το παιχνίδι του με τον Αλμέντ Ελμοχαμαντί και με τον Σνόντγκρας. Συνδύασε τις εκρηκτικές του προωθήσεις με την σταθερότητα στο αμυντικό 1/3 και έμαθε να παίρνει γρήγορες και σωστές αποφάσεις για το timing των κινήσεών του. Κρατά το κεφάλι χαμηλά, δίνει τα πάντα σε προπονήσεις και γήπεδο και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημεία αναφοράς της Χαλ στην πορεία ανόδου που πραγματοποιεί. Μία τρομερά σκληροτράχηλη ομάδα,η οποία μετά την «κοιλιά» της Μίντλεσμπρο είναι μόνη πρώτη στην Championship.

Στο Λονδίνο λοιπόν, εκεί που η μοίρα τον έβαλε από νωρίς στο μονοπάτι της απώλειας, ο Μόζες βοήθησε τις «Τίγρεις» να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα από το γήπεδο της πανίσχυρης αντιπάλου τους στο FA Cup. Όνειρο του του χρόνου να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ σε αγώνα Πρωταθλήματος. Προκειμένου, όπως δήλωσε «η μαμά να είναι περήφανη»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.