Φιορεντίνα - Ιντερ: Και με τις δύο φανέλες

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Φιορεντίνα - Ιντερ: Και με τις δύο φανέλες

bet365

Η Φιορεντίνα υποδέχεται την Ιντερ στο Artemio Franchi και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων τα τελευταία 30 χρόνια.

Το μεγαλύτερο όνομα που μοιράζονται οι δύο ομάδες είναι αυτό του Ρομπέρτο Μπάτζιο, ενός εκ των κορυφαίων Ιταλών όλων των εποχών και πρώτων σκόρερ στην ιστορία της Serie A. Ο Μικρός Βούδας έγινε είδωλο στην Φιορεντίνα από το 1985 μέχρι το 1990 πετυχαίνοντας 39 γκολ σε 98 αγώνες με τους Βιόλα, πριν ξεσπάσει ο «πόλεμος» με τη μεταγραφή του στην Γιουβέντους. Στην Ιντερ έπαιξε από το 1998 μέχρι το 2000, όμως όπως συνέβη και με τους Τοσκανούς, δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο και οι τιφόζι έχουν highlight την dopietta στο 3-1 κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και εκείνη στην Πάρμα που χάρισε εισιτήριο για το Champions League. Ο Μπάτζιο έβαλε 13 γκολ σε 45 ματς με τους Νερατζούρι.

Εχοντας κατακτήσει δύο δορές το Coppa Italia (1996, 2001) και μία το Supercoppa Italiana (1996) με την Φιορεντίνα, ο διεθνής πορτιέρε, Φραντσέσκο Τόλντο, ύστερα από 257 εμφανίσεις πήρε μεταγραφή για την Ιντερ για να σώσει την ομάδα του από την χρεωκοπία. Ηταν βασικός στους Νερατζούρι και έμεινε και αφού έχασε τη θέση του από τον Ζούλιο Σέζαρ. Σαν παίκτης των Μιλανέζων πρόσθεσε στο παλμαρέ του το Champions League, 5 Scudetti, 3 Coppa Italia και 3 Supercoppa Italiana.

Από το 1985 μέχρι το 1988 έπαιξε στην Φιορεντίνα ο Νίκολα Μπέρτι πετυχαίνοντας 8 γκολ σε αυτά τα τρία χρόνια πριν μετακομίσει στην Ιντερ. Ο Ιταλος μέσος έμεινε 10 χρόνια στους Νερατζούρι, κατέκτησε 3 Κύπελλα UEFA σκοράροντας στους τελικούς του 1991 και του 1994 ενώ ως παίκτης της Ιντερ ήταν παρών και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 με την Squadra Azzurra.

Το 1999 ο Μάσιμο Μοράτι έδωσε περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ στην Λάτσιο για τον Κριστιάν Βιέρι, ο οποίος σε 6 χρόνια στο Meazza πέτυχε 123 γκολ. Ο 'Μπόμπο' υπήρξε ένας από τους καλύτερους Ιταλούς επιθετικούς, όμως κατέκτησε μόλις ένα Coppa Italia το 2005 -ύστερα από 6 χρόνια στους Νερατζούρι- έφυγε ελεύθερος για την Μίλαν. Αφού στη συνέχεια πέρασε από Μονακό και Αταλάντα, έγινε στο φινάλε της καριέρας του παίκτης της Φιορεντίνα με την οποία έβαλε 6 γκολ στην Serie A το 2007-08 η οποία είχε όμως μελανό σημείο το χαμένο πέναλτι στη ρουλέτα των ημιτελικών του Κυπέλλου UEFA κόντρα στους Ρέιντζερς.

Υστερα από 8 χρόνια στην Ρίβερ Πλέιτ, ο Ντανιέλ Πασαρέλα έγινε παίκτης της Φιορεντίνα. Ο Αργεντινός κεντρικός αμυντικός/λίμπερο, πέρασε 4 καλά χρόνια στο Artemio Franchi και σε 139 εμφανίσεις πέτυχε 35 γκολ. Αμέσως επόμενη ομάδα της καριέρας του ήταν η Ιντερ στην οποία μετακόμισε το 1986 και μέσα σε δύο σεζόν σκόραρε 15 φορές σε 79 εμφανίσεις. Στη διετία του Πασαρέλα ήταν στην Ιντερ, ο συμπατριώτης του, Ραμόν Ντίας, ήταν στην Φιορεντίνα. Το πέρασμα του διεθνή επιθετικού από την Τοσκάνη είχε 17 γκολ σε 53 συμμετοχές, πριν γίνει παίκτης των Νερατζούρι για τη σεζόν 1998-99 και κατακτήσει μαζί τους το Scudetto.

Από το 2005 μέχρι το 2009 ήταν στην Φιορεντίνα ο Τζανπάολο Πατσίνι σκοράροντας 25 φορές σε 108 ματς της Serie A. Αφού έπαιξε τρία χρόνια στην Σαμπντόρια, ο Pazzo έγινε παίκτης της Ιντερ με τη φανέλα της οποία σκόραρε 19 φορές σε 60 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (2010-12). Το 2010 η Φιορεντίνα πήρε τον πολλά υποσχόμενο αμυντικό της Ουντινέζε, Φελίπε, όμως ο Βραζιλιάνος πραγματοποίησε 30 εμφανίσεις και συνέχισε σε ομάδες όπως Τσεζένα, Σιένα, Πάρμα, πριν τον πάρει το 2015 η Ιντερ και τον αφήσει ύστερα από μόλις 4 συμμετοχές.

Εχοντας πάνω από 400 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την Σαμπντόρια, ο Αντζελο Παλόμπο έχει καταφέρει να έχει βιογραφικό και σε Φιορεντίνα και Ιντερ. Ξεκίνησε την καριέρα του στους Βιόλα όμως έφυγε ύστερα από 10 συμμετοχές και το 2012 υπήρξε δανεικός στους Μιλανέζους με τη φανέλα των οποίων έπαιξε σε 3 ματς της Serie A. Με αστεράκι αναφέρεται ο σημερινός πορτιέρε της Σαμπντόρια, Εμιλιάνο Βιβιάνο, το 2011-12 ήταν δανεικός στην Ιντερ χωρίς να παίξει και το 2012-13 είχε γεμάτη σεζόν με την Φιορεντίνα ως δανεικός από την Παλέρμο.

Και πάμε στο σήμερα. Υστερα από 5 χρόνια στην Φιορεντίνα, ο Στέβαν Γιόβετιτς, πωλήθηκε αντί 27 εκατ. ευρώ στην Μάντσεστερ Σίτι όμως ύστερα από προβλήματα τραυματισμών και φυσικής κατάστασης επέστρεψε φέτος στην Ιντερ ως δανεικός από τους Citizens. Στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι βρίσκεται και ένα παλιός συμπαίκτης του στους Βιόλα, ο Αντεμ Λιάγιτς, ο οποίος έπειτα από 15 γκολ σε 78 ματς με τους Τοσκανούς πωλήθηκε αντί 13 εκατ. ευρώ στην Ρόμα και τώρα είναι δανεικός στους Νερατζούρι. Μαζί τους ο Βραζιλιάνος destroyer, Φελίπε Μέλο, που το 2008-09 φόρεσε τη φανέλα της Φιορεντίνα και αφού η Γιουβέντους τον αγόρασε αντί 20 εκατ. ευρώ τελικά βρέθηκε στην Γαλατασαράι πριν επιστρέψει στην Ιταλία για την Ιντερ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης