Γίργκεν Κράμνι: Ο προπονητής της στιγμής

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Γίργκεν Κράμνι: Ο προπονητής της στιγμής

bet365

Η Στουτγκάρδη του Γίργκεν Κράμνι εντυπωσιάζει και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την αναγέννηση των Σουηβών.

Μοιάζει με την κλασική ποδοσφαιρική ιστορία: ο προπονητής απολύεται και ο αντικαταστάτης του τα κάνει όλα σωστά. Φυσικά, τίποτα δεν είναι τόσο απλοϊκό. Ο Γίργκεν Κράμνι παρέλαβε στην ουσία καμένη γη και έχει καταφέρει να κάνει πορεία πρωταθλητισμού με τη Στουτγκάρδη. Μία ματιά στη βαθμολογία από τη στιγμή που ανέλαβε (μόνο Μπάγερν και Ντόρτμουντ είναι πιο πάνω), και άλλη μία στη βαθμολογία των τελευταίων 5 αγωνιστικών (οι Σουηβοί είναι στην κορυφή!) θα σας πείσει.

Το ματς με το Αμβούργο βρίσκεται λίγο πριν το τέλος του και ο Κράβετς, ένα από τα νέα πρόσωπα του χειμώνα, δίνει τη νίκη στο 88' (2-1). Ο φωτογραφικός φακός πιάνει τον Ντιντάβι να πανηγυρίζει με τον προπονητή του. Στην πραγματικότητα, τον έχει γκρεμίσει σε μία ασυνήθιστη εικόνα. «Είμαι καλά. Το παντελόνι όχι και τόσο. Μάλλον θα πρέπει να το πετάξω. Ήταν έντονα τα συναισθήματα», τόνισε ο Κράμνι. Τα συναισθήματα έχουν την τάση να είναι πάντα έντονα στη Στουτγκάρδη, όμως αυτή τη φορά χτίζουν την υπερπολύτιμη αυτοπεποίθηση.

Πριν λίγα χρόνια, η διοίκηση ήταν σε σκέψεις για το αν πρέπει να ανανεωθεί το συμβόλαιό του. Τελικά, όλα πήγαν καλά και τώρα ο 44χρονος τεχνικός μοιάζει να είναι μετά από πολύ ψάξιμο ο ιδανικός για τη θέση. «Ο άνθρωπος της στιγμής», όπως τον χαρακτήρισε η Zeit, έχει κάνει τη Στουτγκάρδη από σάκο του μποξ, ανίκητη. Για πρώτη φορά στη σεζόν, η ομάδα του έκανε 3 νίκες στη σειρά, ενώ για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια ξεκίνησε με το απόλυτο στο δεύτερο γύρο.

«Στο παρελθόν, τα καλά αποτελέσματα έφερναν απροσεξία. Υποθέτω ότι οι παίκτες διαβάζουν σωστά τη βαθμολογία και μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση», σχολίασε ο 44χρονος τεχνικός, που δεν πετάει στα σύννεφα. Τα φαντάσματα του παρελθόντος έχουν αφήσει πολύ έντονα το στίγμα τους, όμως φαίνεται ότι μετά από χρόνια και πολλές δοκιμές, βρέθηκε επιτέλους ο άνθρωπος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Τώρα, έχουμε βρει την ισορροπία», σχολίασε ο Ντιντάβι, που συνεχίζει τις εξαιρετικές του εμφανίσεις. «Ξέραμε πάντα ότι είχαμε ποιότητα επιθετικά. Ήμασταν, όμως, πολύ ευάλωτοι στην άμυνα. Τώρα, έχουμε σταθερότητα».

Ο Τσόρνιγκερ ανέλαβε τη Στουτγκάρδη το περασμένο καλοκαίρι με υψηλές προσδοκίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Απέτυχε παταγωδώς, γιατί προσπάθησε να παίξει κάτι που δεν ταίριαζε στο ρόστερ. Οι ιδέες του ήταν εξαιρετικές, όμως όταν η σκληρή πραγματικότητα του χτύπησε την πόρτα, εκείνος αποφάσισε να μην την κοιτάξει στα μάτια. Δεν ήταν διατεθειμένος να προσαρμοστεί και η εξέλιξη ήταν κάτι το φυσιολογικό. «Δεν υπάρχει εναλλακτική», είχε πει λίγο πριν απολυθεί, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι όχι μόνο υπήρχε, αλλά είναι ικανή να απογειώσει τον σύλλογο.

Εκείνο που έλειπε περισσότερο από όλα ήταν η ισορροπία. Έτσι, το 4-2-2-2 μετατράπηκε σε ένα άκρως επιτυχημένο 4-1-4-1. Η εξήγηση στη μεταμόρφωση της Στουτγκάρδης είναι προφανής και έχει όνομα: Γίργκεν Κράμνι. Η ταπεινότητα, οι αλλαγές στην τακτική, οι συζητήσεις με τους παίκτες, η έξτρα δουλειά με κάποιους από αυτούς, όπως ο Βέρνερ, είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

«Έχουμε καταφέρει να γίνουμε ομάδα. Η νοοτροπία είναι η σωστή», σχολίασε ο Γερμανός τεχνικός, που αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς μία απόλυση ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη Στουτγκάρδη. «Όλοι είναι σημαντικοί. Δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από κανέναν», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής, Ρόμπιν Ντουτ, που βλέπει στο πρόσωπο του προπονητή τη δική του πρώτη επιτυχία.

Ο Κράμνι δεν αποτίναξε ολοκληρωτικά τις ιδέες του προκατόχου του και φέρθηκε πολύ έξυπνα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μία ομάδα με στόχο την παραμονή να πιέζει τόσο ψηλά και να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι κατοχής σε κάθε ματς. Αποφάσισε να κάνει αλλαγές στα πρόσωπα στην άμυνα και να εκμεταλλευτεί την ποιότητα επιθετικά στην αντεπίθεση, ποντάροντας πολλά στην εμπειρία. Έτσι, στο ματς με την Άιντραχτ πριν λίγες ημέρες, η Στουτγκάρδη είχε μέσο όρο ηλικίας άνω των 27 ετών για πρώτη φορά φέτος.

Οι κερδισμένες μονομαχίες είναι περισσότερες, τα σπριντ είναι περισσότερα με κατεύθυνση την αντίπαλη περιοχή, ενώ η ποιότητα των ευκαιριών έχει βελτιωθεί σε εκπληκτικό βαθμό. Όταν μία ομάδα είναι άνετη με την τακτική, τότε έχει αυτοπεποίθηση και παίζει πιο επιθετικά με λιγότερο επιθετικό σύστημα. «Δεν είμαι αμυντικός προπονητής», έλεγε ο Κράμνι πριν το ματς με την Ντόρτμουντ για το Κύπελλο στο Sport1. Έχει δίκαιο, καθώς στο 2016 η ομάδα του έχει την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία!

Ο αποκλεισμός στο Κύπελλο ήταν απλά μία χαμένη ευκαιρία σε μία σεζόν, που πρωταρχικός στόχος παραμένει η παραμονή και η παρουσία στα ημιτελικά θα ήταν απλά ένα μπόνους. Η Ντόρτμουντ πέρασε δύσκολα και στο τέλος οι οπαδοί της Στουτγκάρδης χειροκρότησαν θερμά τους παίκτες τους. Και αυτή τη φορά το εννοούσαν, καθώς νωρίτερα τη σεζόν τον είχαν κάνει ειρωνικά.

«Ξέραμε πόσο καλά παίζει η Στουτγκάρδη αυτή τη στιγμή. Έτσι, έπρεπε να παίξουμε στο όριό μας», τόνισε ο Τόμας Τούχελ. «Σίγουρα θα έχουμε και πισωγυρίσματα. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε ο Γκέντνερ και η διαχείριση, που δεν ήταν ποτέ το φόρτε των Σουηβών, μάλλον δε θα αποτελέσει πρόβλημα. Το μονοπάτι του Κράμνι είναι χτισμένο με μικρά, αλλά σταθερά βήματα. Ξέρει ότι παρά το νέο συμβόλαιο, δεν έχει καταξιωθεί.

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ο Φρέντι Μπόμπιτς αμφισβήτησε για το αν θα πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο και τη νέα σεζόν. Το καλό για τη Στουτγκάρδη είναι ότι σιγά-σιγά παράγοντες με αυτή τη σκέψη βρίσκονται εκτός συλλόγου. Διότι, το αν ο Γερμανός τεχνικός θα συνεχίσει, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Ο Μπόμπιτς τείνει να θυμίσει όλα αυτά, που κρατούσαν την αστάθεια και την ανασφάλεια στον σύλλογο.

Η δουλειά του Κράμνι βάζει αποφασιστικά στέρεες βάσεις για το μέλλον και η Στουτγκάρδη έχει και πάλι το δικαίωμα να ονειρεύεται και είναι απόλαυση να τη βλέπεις να παίζει. Τώρα, θα υποδεχθεί τη Χέρτα, που ψάχνει την πρώτη της νίκη στο 2016, και το μεγαλύτερο κεκτημένο είναι ότι θα το κάνει χωρίς το παραμικρό ίχνος φόβου... Το τελευταίο χαρακίρι αποφεύχθηκε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης