The champions job (poll)

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
The champions job (poll)

bet365

Φιορεντίνα, Ιντερ, Ρόμα, Μίλαν είναι κοντά και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους τέσσερις διεκδικητές της 3η θέσης της Serie A.

«Η Γιουβέντους παίζει σε ένα δικό της πρωτάθλημα, απλά εμείς τυχαίνει να είμαστε μαζί της» είπε πρόσφατα ο Μαουρίσιο Σάρι, τεχνικός της Νάπολι, η οποία όμως βρίσκεται πάνω από τους Μπιανκονέρι, σε μια κούρσα για το Scudetto που είναι μόνο για δύο. Στη μάχη του τίτλου, ο ένας αντίπαλος προκαλεί τον άλλο κάθε αγωνιστική, αμφότεροι έχουν ξεφύγει από τους κοινούς θνητούς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν κοιτάξεις πιο κάτω δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Το αντίθετο μάλιστα. Φιορεντίνα, Ιντερ, Ρόμα, Μίλαν βρίσκονται σε απόσταση 6 βαθμών μεταξύ τους και 14 αγωνιστικές πριν πέσει η καρό σημαία στην Serie A, φαίνεται ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν για την κατάληψη της θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

46 | Φιορεντίνα
Σίγουρα από τις εκπλήξεις της σεζόν μετά το extreme makeover του καλοκαιριού. Πολλοί και σημαντικοί παίκτες αποχώρησαν από την Φιορεντίνα η οποία ύστερα από τρία χρόνια χώρισε με τον Βιντσέντζο Μοντέλα για να τον αντικαταστήσει τελικά ο Πάουλο Σόουζα. Με την Γιουβέντους να έχει κάνει κακό ξεκίνημα και την Νάπολι να μην είναι από την αρχή η μηχανή που είναι τώρα, οι Βιόλα πέρασαν εβδομάδες στο 1-2 της βαθμολογίας. Επειτα από 24 αγωνιστικές στο Artemio Franchi προφανώς και δεν μπορούν να μιλούν για Scudetto, όμως ειδικά σε αυτή τη χρονιά, μπορούν να επιστρέψουν στο Champions League.

Είναι ούτως ή άλλως η ομάδα που οδηγεί την κούρσα σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα για την πολυπόθητη 3η θέση της Serie A και με τις υπόλοιπες να είναι σταθερά ασταθείς οι Βιόλα δείχνουν ότι έχουν καλές πιθανότητες. Ολα φέτος συμβαίνουν γύρω από το ρόστερ των Βιόλα, με τους οπαδούς να απαιτούν μεταγραφές, τη διοίκηση να κάνει και τον προπονητή να δηλώνει ότι δεν είχε ζητήσει ακριβώς αυτούς που αποκτήθηκαν. Τελικά 6 παίκτες αφίχθησαν τον Ιανουάριο και μετά τον χαμό-σχεδόν εμφύλιο που υπήρξε, το κλαμπ διατηρείται μέσα στον στόχο του.

Αν και ο επιθετικός-αποκάλυψε του πρώτου γύρου, Νίκολα Κάλινιτς, έχει χάσει τη φόρμα του στο 2016, Μπόρχα Βαλέρο και Ιλιτσιτς είναι οι ηγέτες της Φιορεντίνα, η οποία μέσα σε όλα απέκτησε δύο ποιοτικούς παίκτες στα πρόσωπα των Μάουρο Ζάρατε και Κριστιάν Τέγιο. Με τους ανταγωνιστές να μην αποτελούν φόβητρο, οι Τοσκανοί έχουν βάσιμες ελπίδες για να αφήσουν οριστικά πίσω τις τρεις σερί 4ες θέσεις και να κάνουν δικό τους το Νο3 του Campionato και να επιστρέψουν στην κορυφαία διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το 2008 όταν τότε η 4η θέση έδινε το χρυσό εισιτήριο.

45 | Ιντερ
Τους τελευταίους 6 μήνες εκείνη που έχει τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα είναι σαφώς η Ιντερ. Οι Νερατζούρι έκλεισαν έναν χρόνο με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο και έχουν περάσει από όλα τα στάδια. Μετά το απογοητευτικό δεύτερο μισό του 2014-15, η φετινή σεζόν ξεκίνησε μαγικά με την ίδια να παίρνει όλα τα αποτελέσματα και την Γιουβέντους να κατρακυλά, όμως μέσα σε έναν μήνα κατέρρευσε και από φαβορί για τον τίτλο βρέθηκε να μην έχει καν σίγουρη την παρουσία στην πρώτη 3άδα. Παρά το γεγονός αυτό, Πιέρο Αουζίλιο και Ερικ Τοχίρ έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι πραγματικός στόχος του κλαμπ ήταν η έξοδος στο Champions League.

Οι άσχημες εμφανίσεις έφεραν πενιχρή συγκομιδή μέσα στο 2016, όμως οι Μιλανέζοι είναι από τους δυνατούς διεκδικητές του σεντονιού. Ενώ η εξαιρετική άμυνα έφτανε για να δώσει τα αποτελέσματα κάθε φορά που η ομάδα σκόραρε στο πρώτο μισό, όπως τόνισε έντονα εσχάτως ο Mancio, υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση. Για τον λόγο αυτό αποκτήθηκε τον Ιανουάριο ο Εντερ από την Σαμπντόρια, όμως η Ιντερ συνεχίζει να βασίζεται στον περσινό capocannoniere της Serie A, Μάουρο Ικάρντι, ο οποίος ύστερα από ένα άσχημο διάστημα βρήκε δίχτυα με Κιέβο και Ελλάς Βερόνα και άπαντες στους Νερατζούρι ελπίζουν ότι μαζί του θα ανέβει και όλη η ομάδα.

Παρά το ντεφορμάρισμα, ο Αργεντινός έχει σημαντική συνεισφορά μαζί με τους στόπερ Μιράντα-Μουρίγιο και τον φύλακα άγγελο, Σαμίρ Χαντάνοβιτς. Πέρα από την αυτονόητη ανάγκη ενός top club για επιστροφή στην κορυφαία διοργάνωση, η Ιντερ έχει έναν επιπλέον λόγο να καίγεται. Αυτός δεν είναι άλλος από τα οικονομικά και τις υποχρεωτικές option αγοράς που έχουν μπει στα συμβόλαια ουκ ολίγων δανεικών. Αν οι Νερατζούρι δεν καταφέρουν να πατήσουν βάθρο, το καλοκαίρι δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να πουλήσουν ένα από τα αστέρια τους. Στα αρνητικά η παρουσία του Κοντογκμπιά που το καλοκαίρι δόθηκε μάχη με την Μίλαν και περίπου 35 εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί.

44 | Ρόμα
Αν στον πάγκο της βρισκόταν ακόμα ο Ρούντι Γκαρσία, η Ρόμα μπορεί να ήταν ακόμα και κάτω από την Μίλαν. Ο κύκλος του Γάλλου στο Olimpico έκλεισε πριν μερικές εβδομάδες μετά την απόφαση της διοίκησης να επιστρέψει στην δοκιμασμένη λύση του Λουτσιάνο Σπαλέτι προκειμένου να σώσει μια διαλυμμένη σεζόν. Ο πρώην τεχνικός της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται στον πάγκο εδώ και τέσσερα παιχνίδια και από μόνη της η αύρα του έχει γυρίσει εντελώς το κλίμα και με εκείνον τα αποτελέσματα -μέχρι τώρα τουλάχιστον- έρχονται.

Με ultra αμυντικό σύστημα η Ρόμα βρέθηκε κοντά στο να πάρει αποτέλεσμα κόντρα στην Γιουβέντους στο Τορίνο, όμως παρά την ήττα αντέδρασε και αφού ήταν τυχερή με Σασουόλο και Σαμπντόρια παίρνοντας 6 βαθμούς, πλέον είναι μόλις στο -2 από την 3η θέση. Ειδικά από τη στιγμή που οι δύο πρώτες είναι αδύνατο να μπορέσουν να συνεχίσουν με τον ρυθμό του πρώτου γύρου, τα προκριματικά του Champions League δεν είναι μια απίθανη δουλειά. Σε αυτή πάντως δεν έχει πάρει βοήθεια από τον Εντιν Τζέκο, ο οποίος αν και ήρθε σαν ο star-επιθετικός που θα κάνει τη διαφορά, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί και δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ευτυχώς για τους Τζαλορόσι, ο νέος της τεχνικός έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πολλές λύσεις για τη μεσοεπιθετική γραμμή και ήδη δεν έχει διστάσει να δοκιμάσει διαφορετικά συστήματα στην Serie A. Στεφάν Ελ Σαραουί και Ντιέγο Περότι ήταν σημαντικές προσθήκες στη μεταγραφική του Ιανουαρίου, με αμφότερους ήδη να έχουν σκοράρει και να έχουν κουμπώσει στην ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρόμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και πέρα από την προφανή βελτίωση δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά στα παιχνίδια της.



40 | Μίλαν
Είναι η μοναδική που θα μπορούσε να μην βρίσκεται εδώ, αφού μέχρι πριν λίγες αγωνιστικές φάνταζε δύσκολη ακόμα και μια πιθανή έξοδος στο Europa League. Οι Ροσονέρι νίκησαν στο derby την Ιντερ και στη συνέχεια εκτός την Παλέρμο και παρά την γκέλα με την Ουντινέζε έχουν δει τη διαφορά από το σεντόνι να μειώνεται σε σχέση με το πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Παρότι δεν απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς έχει παρουσιάσει βελτίωση στην εικόνα της Μίλαν, της δίνει χαρακτήρα και μέσα από τη δουλειά του υπάρχουν παίκτες που έχουν ξεχωρίσει όπως Ντοναρούμα, Μποναβεντούρα, Μπάκα.

Μετά την επένδυση του καλοκαιριού ήταν δεδομένο ότι η ομάδα πρέπει να αφήσει πίσω τα τελευταία δύο χρόνια και παρότι μετά το πρώτο κομμάτι η σεζόν φάνηκε ότι θα είναι μία από τα ίδια, υπάρχουν πεδία που οι Diavoli τα πηγαίνουν καλά και διαθέτουν παίκτες πάνω στους οποίους μπορούν να χτίσουν στο μέλλον. Στον Σέρβο προπονητή πιστώνεται και το ξεσκαρτάρισμα που έχει ξεκινήσει και έχει βοηθήσει το κλαμπ να βρίσκεται στην καλύτερη φετινή κατάσταση έχοντας μόλις 2 ήττες στα τελευταία 20 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Με τις Φιορεντίνα και Ιντερ να παίζουν μεταξύ τους αυτή την αγωνιστική και την ίδια να υποδέχεται την Τζένοα στο San Siro η Μίλαν μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά από την 3η θέση, την οποία όμως ακόμα κι αν τη βλέπει θα είναι πολύ δύσκολο να την κάνει δική της. Μετά το εκτός έδρας ματς με την Νάπολι και μέχρι να υποδεχθούν την Γιουβέντους, οι Ροσονέρι έχουν ένα πρόγραμμα 5 αγώνων που στην καλή τους μέρα μπορούν να κατακτήσουν και η σταθερότητα είναι κάτι που καλούνται να δείξουν στον δρόμο προς την 'υπέρβαση'.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης