Ομπλάκ: Προορισμός η κορυφή

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ομπλάκ: Προορισμός η κορυφή

bet365

Η Ατλέτικο κλείδωσε τον Γιαν Ομπλάκ έως το 2021 και ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για τον κορυφαίο και πιο ακριβό πορτιέρο της La Liga, που ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

Από τα γεννοφάσκια του πάλευε να διαχειριστεί τα διαδοχικά άγχη, τα βάρη με τα οποία τον φόρτωναν οι απαιτήσεις που δημιουργούσε το ταλέντο του. Κάπως έτσι βρέθηκε ένα απόγευμα ξαφνικά το 2009, στα 16 του, βασικός στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας να παλεύει με τα θηρία, κάνοντας πρωταθλητισμό. Και όχι μόνο τα πήγε καλά, αλλά παίζοντας σε μία σεζόν 32 ματς (δέχτηκε 28 γκολ), πήρε την πρώτη σπουδαία μεταγραφή. Ηταν μόλις 17 ετών και η Μπενφίκα πλήρωνε για πάρτη του τέσσερα εκατ. ευρώ. Πλέον για τον Γιαν Ομπλάκ δεν υπήρχε επιστροφή, καθώς έμπαινε σε ένα μονοπάτι καριέρας, στο οποίο είχε μονάχα έναν ξεκάθαρο προορισμό: την κορυφή.

Στους Αετούς της Λισσαβώνας βέβαια δεν έπαιξε και πολύ. Πρώτη σεζόν (2010-'11) βρέθηκε δανεικός να γυαλίζει τον πάγκο της Μπέιρα Μαρ, δίχως να πάρει καν έστω ένα αγωνιστικό λεπτό. Θα ακολουθούσαν οι επίσης δανεισμοί σε Ουνιάο Λεϊρία (16 ματς), Ρίο Αβε (28 ματς) και η επιστροφή στο «Ντα Λουζ» για τις πρώτες ευκαιρίες. Το περίεργο όμως ήταν ότι για το 2013-'14 λέρωσε τα γάντια του μόλις 16 φορές. Οπότε με βάση τις εμφανίσεις του σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν το ποσό που αποφάσισε να πληρώσει η Ατλέτικο, για να κάνει δικό της τον ήδη από το 2012 πορτιέρο της Εθνικής Σλοβενίας (σ.σ.: εκεί έχει πέσει πάνω στον Σαμίρ Χαντάνοβιτς της Ιντερ).

Ηταν πραγματικά απίστευτη η είδηση όταν έσκασε στα μέσα Ιουλίου. Οι Ροχιμπλάνκος που αναζητούσαν διακαώς τον αντικαταστάτη του Τιμπό Κουρτουά, υποτίθεται ότι το βρήκαν στο πρόσωπο ενός μη διάσημου 21χρονου Σλοβένου. Μα καλά, θα μπορούσε αυτός να καλύψει το κενό του εκ των κορυφαίων του κόσμου κάτω από τα δοκάρια; Και που κι ως που γινόταν να κοστίζει 16 εκατ. ευρώ; Ναι, τόσα έδωσαν οι Μαδριλένοι, παίρνοντας τα ρίσκα τους, τα οποία αρχικά φάνηκε να μην βγαίνουν.

Το ποσό πάντως ήταν συγκλονιστικό και όπως παραδέχτηκε τότε και ο Ομπλάκ, τον φόρτωσε με τεράστια νευρικότητα και ευθύνη. Ποτέ στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου ένας τερματοφύλακας δεν είχε κοστίσει τόσα πολλά και εκείνος δεν ήταν καν βασικός στη Μπενφίκα. Μάλιστα δεν έγινε απλά η πιο ακριβή μεταγραφή πορτιέρο στην ιστορία της La Liga, αλλά και η 8η όλων των εποχών παγκοσμίως. Πως λοιπόν να μην έχει στρεσαριστεί ένας 21χρονος υπό αυτά τα δεδομένα; Λίγες μέρες αργότερα του ήρθε και ο ανταγωνιστής, καθώς η Ατλέτικο πήρε και τον Μιγκέλ Ανχελ Μογιά από τη Χετάφε.

Αυτό ήταν το ένα πρόβλημα του νεαρού τερματοφύλακα. Το άλλο ήταν ένας τραυματισμός που κουβαλούσε από την προηγούμενη σεζόν και δεν θα του επέτρεπε να κάνει σωστή προετοιμασία, με συνέπεια ο ανταγωνιστής του να είναι εκείνος που χρίστηκε βασικός. Και σα να μην έφταναν αυτά τα άσχημα, ήρθε και το χειρότερο ντεμπούτο που θα μπορούσε να φανταστεί. 1η αγωνιστική των ομίλων στο Champions League και ταξίδι στο «Καραϊσκάκης». Εκεί όπου έκανε τραγική εμφάνιση και συνέβαλε αρνητικά στην ήττα με 3-2 από τον Ολυμπιακό.

Η κατακραυγή σε σχέση πάντα με τα 16 εκατ. ευρώ, ήταν μεγάλη στον Τύπο. Ο Ομπλάκ εξαφανίστηκε, βρέθηκε να παλεύει στο Κύπελλο και ξαφνικά όλα άλλαξαν σε ένα σημείο, εντελώς από το πουθενά. Στις 17 Μαρτίου, στη ρεβάνς κόντρα στη Λεβερκούζεν για τη φάση των «16», ο Μογιά τραυματίστηκε στο 23' και πέρασε στο παιχνίδι ο Ομπλάκ. Οι Γερμανοί είχαν νικήσει 1-0 και στον επαναληπτικό της Μαδρίτης ήρθε το αντίστροφο σκορ, για να φτάσει να παιχτεί η πρόκριση στα πέναλτι. Εκεί ο Ομπλάκ έπιασε το πρώτο του Τσαλχάνογλου και τελικά η ομάδα του πέρασε στην επόμενη φάση.

Στα προημιτελικά βρέθηκε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο 0-0 του πρώτου αγώνα έκανε πραγματικά τεράστια εμφάνιση και ήταν ο αποκλειστικός λόγος της μη ήττας των Ροχιμπλάνκος. Ειδικά σε μία απόκρουση στον Μπέιλ, έκανε θαύμα, προκαλώντας ακόμα και τα σχόλια του Κάρλο Αντσελότι στη συνέντευξη τύπου. «Ο Ομπλάκ ήταν απίστευτος. Μπορώ να πω ότι δεν νικήσαμε εξαιτίας του. Ηταν από τις καλύτερες εμφανίσεις τερματοφύλακα που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια». Λίγες μέρες μετά ακολούθησε ακόμα μία απόκρουση πέναλτι, αυτή τη φορά στον Μέσι, στην ήττα 1-0 στο πρώτο ματς των προημιτελικών του Κόπα ντελ Ρέι.

Πλέον δεν θα ξανάβγαινε ποτέ από την 11άδα και φέτος εννοείται ότι έμεινε βασικός. Μόνο που σταδιακά πέρασε από το... παίζω καλά, στην απογείωση. Στις 23 πρώτες αγωνιστικές έχει δεχτεί μόλις 11 γκολ και ηγείται στον πίνακα για το τρόπαιο «Zamora» (σ.σ.: το βραβείο για τον καλύτερο πορτιέρο της Primera Division). Στόχος του είναι πια ένα τρομερό ρεκόρ. Πρόκειται για τα 18 γκολ που αποτελούν και την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο ισπανικό ποδόσφαιρο και κρατάει από τη σεζόν 1993-'94 από τον Πάκο Λιάνο της Λα Κορούνια. Και στο Champions League όμως μόλις τρία έχει δεχτεί σε διπλάσια ματς. Γενικότερα παίζει εκπληκτικά και έχει βοηθήσει τρομερά στο να κυνηγάει τον τίτλο το σύνολο του Ντιέγο Σιμεόνε.


Ολα αυτά λοιπόν συνέβαλαν σε δύο καλές στιγμές για τον Ομπλάκ με το που μπήκε το 2016. Πρώτα ανακηρύχθηκε κορυφαίος Σλοβένος ποδοσφαιριστής για την προηγούμενη χρονιά και τώρα ήρθε η επιβράβευση από την ομάδα του. Γι' αυτό κιόλας γράφτηκαν όλα τα παραπάνω, με αφορμή την είδηση ότι η Ατλέτικο επέκτεινε το συμβόλαιο του έως και το καλοκαίρι του 2021. Η ρήτρα του διπλασιάστηκε και όποιος θελήσει να τον αγοράσει, οφείλει να πληρώσει 40 εκατ. ευρώ. Και μην νομίζετε, ήδη φιγουράρει πρώτο όνομα στη λίστα αρκετών σπουδαίων club, που για χάρη του θα πλήρωναν ακόμα και τόσα. Αλλωστε είπαμε. Ανέκαθεν ο Γιαν Ομπλακ πουλήθηκε πανάκριβα και δικαιώνει, αφήνοντας υποσχέσεις ότι εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους στον κόσμο...

* Δεν έχει δεχτεί γκολ σε 14 φετινά ματς πρωταθλήματος και στα 18 από τα 29 που έχει παίξει σε όλες τις διοργανώσεις!

ΟΙ 10 ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ
1. Τζανλουίτζι Μπουφόν (Πάρμα>Γιουβέντους) 54,2 εκατ. ευρώ
2. Φραντσέσκο Τόλντο (Φιορεντίνα>Ιντερ) 26,5
3. Μάνουελ Νόιερ (Σάλκε>Μπάγερν) 22
4. Σεμπαστιέν Φρέι (Ιντερ>Πάρμα) 21
5. Νταβίδ Ντε Χέα (Ατλέτικο>Μαν. Γιουν.) 19
6. Αντζελο Περούτσι (Γιουβέντους>Ιντερ) 19
7. Αντσελο Περούτσι (Ιντερ>Λάτσιο) 17,9
8. Γιαν Ομπλάκ (Μπενφίκα>Ατλέτικο) 16
9. Σεμπαστιέν Φρέι (Καέν>Ιντερ) 14
10. Πετρ Τσεχ (Ρεν>Τσέλσι) 13


Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος