Τζιλαρντίνο σε legend mode

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Τζιλαρντίνο σε legend mode

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο που περνά σε legend mode στο τελευταίο κομμάτι της καριέρας του.

Νο1 trend στο ποδόσφαιρο του σήμερα έχει γίνει η απόσυρση παικτών παγκόσμιας κλάσης στην Κίνα, όπου πλέον τα κλαμπ δίνουν σαν να μην τρέχει τίποτα δεκάδες εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν αστέρια που βρίσκονται σε κανονική ηλικία. Με τον Τζιλαρντίνο συνέβη το αντίθετο. Αφού το καλοκαίρι του 2014 έφυγε για την Απω Ανατολή, τον χειμώνα του 2015 επέστρεψε στην Ιταλία και συνέχισε να δείχνει ότι δεν ήταν ακόμα για να αποχαιρετά οριστικά το ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο. Στην Φιορεντίνα ήταν πριν και αφού έπαιξε στην παγκοσμίου φήμης Guangzhou Evergrande και παρότι το ενδιαφέρον για εκείνον ήταν υψηλό, για τη σεζόν 2015-16 υπέγραψε στην Παλέρμο, η οποία αναζητούσε έναν βασικό επιθετικό μετά την πώληση του σούπερ-ταλέντου, Πάουλο Ντιμπάλα, στην Γιουβέντους.

Παρότι η απόκτησή του ήταν κάτι μεγάλο για τους Rosanero, το γεγονός ότι δεν έκανε προετοιμασία έκανε τον Ιακίνι να μην τον χρησιμοποιεί σταθερά ως βασικό, όμως ένας παίκτης αυτής της κλάσης δεν θέλει πολύ για να δείξει ότι πρέπει να παίζει. Σε μερικούς μήνες θα κλείσει τα 34, όμως η ποιότητα και η κλάση δεν τον έχουν αφήσει και του δίνουν τη δυνατότητα να παραμένει επικίνδυνος. Στο τελευταίο ματς των Σικελών στο Campionato, εκτός έδρας με την Κάρπι, ο Τζίλα άνοιξε το σκορ με φοβερή κλειστή ντρίμπλα και τελείωμα με το αριστερό δείχνοντας γιατί συνεχίζει να είναι killer.

Παρότι ήταν εξαιρετικό στο μάτι, η ομορφιά δεν ήταν ο λόγος που αυτό το γκολ ήταν τόσο σημαντικό για τον έμπειρο επιθετικό. Οι Biancorossi έγιναν η 38η διαφορετική ομάδα της Serie A σε βάρος της οποίας σκοράρει ο Τζιλαρντίνο, αριθμός που από το 1929-30 μέχρι σήμερα έχουν πιάσει μόνο οι Ρομπέρτο Μπάτζιο και Φραντσέσκο Τότι. Ο 57 φορές διεθνής άσος έχει μάλιστα τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του τους θρύλους του calcio φτάνοντας τις 39 αν σκοράρει και με την Βερόνα, η οποία είναι η μοναδική από τον πίνακα κόντρα στην οποία δεν έχει βάλει γκολ.

Σε αυτή την εκπληκτική πορεία που ξεκίνησε το 1999 από την Πιατσέντζα και εκτινάχθηκε την τριετία 2002-2005 με την Πάρμα, ο Τζιλαρντίνο έχει αγαπημένο θύμα την Ουντινέζε. Αν και στο πρόσφατο 4-0 της Παλέρμο στο Renzo Barbera δεν χρίστηκε σκόρερ, οι Friuliani είναι η ομάδα κόντρα στην οποία έχει βρει δίχτυα περισσότερες φορές στην καριέρα του. Σε 24 αγώνες της έχει βάλει 15 γκολ και ακολουθούν κατά σειρά προτεραιότητας η Κιέβο Βερόνα (12) και η Ρόμα (11).

Αφού έβαλε 23 γκολ σε δύο σερί σεζόν με τους Crociati, η Μίλαν το 2005 έδωσε 25 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό της σε μία από τις πέντε πιο ακριβές μεταγραφές επιθετικού στην ιστορία της. Η 3ετία που ακολούθησε στους Ροσονέρι ήταν η πιο επιτυχημένη της καριέρας του, καθώς το 2006 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ιταλίας ως βασικός και το 2007 το Champions League με την Μίλαν. Αυτή τη στιγμή, στην Serie A, μόνο ο Σάμι Κεντίρα της Γιουβέντους έχει τους δύο τίτλους στο παλμαρέ του.

Εκτός όμως από το ρεκόρ με τα γκολ σε διαφορετικές ομάδες, υπάρχει ένα ακόμα σημάδι που δείχνει ότι Τζιλαρντίνο βρίσκεται σε ένα σημείο που γράφει ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Με αυτό σε βάρος της Κάρπι, έφτασε τα 184 γκολ στην Serie A, πιάνοντας στην 13η θέση των σκόρερ όλων των εποχών τον τεράστιο, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Από τους εν ενεργεία παίκτες μόνο οι Φραντσέσκο Τότι (244) και Αντόνιο Ντι Νατάλε (208) έχουν περισσότερα, όμως ο Τζιλαρντίνο έχει περισσότερα χρόνια μπροστά του.

Δεδομένης της ηλικίας του και των τερμάτων που τον χωρίζουν από το milestone, δεν είναι μεγάλο ρίσκο η πρόβλεψη ότι θα γίνει μόλις ένας από τους 7 παίκτες της ιστορίας του ιταλικού ποδοσφαίρου που έχουν 200+ γκολ. Επόμενα 'θύματα' του Τζιλαρντίνο είναι οι Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Μπέπε Σινιόρι (188) και Κουρτ Χάμριν (190), ενώ αν βάλει ακόμα 16 γκολ θα βρεθεί στο πάνθεον και ανάμεσα στους Σίλβιο Πιόλα (274), Φραντσέσκο Τότι (244), Γκούναρ Νόρνταλ (225), Τζουζέπε Μεάτσα (216), Ζοσέ Αλταφίνι (216), Αντόνιο Ντι Νατάλε (208) και Ρομπέρτο Μπάτζιο (205).

Η συνύπαρξή του με τον Πίπο Ιντζάγκι στην Μίλαν αποτέλεσε σημαντικό σημείο στην καριέρα του, αφού πήρε πολλά από έναν εκ των κορυφαίων Ιταλών σκόρερ όλων των εποχών. Φέτος έχει 1.406 λεπτά στην Serie A με την Παλέρμο, η οποία πέρα από το ότι τον έχει πρώτο σκόρερ με 6 γκολ, ελπίζει ότι με τη σειρά του θα διδάξει όσα έμαθε αυτά στα χρόνια στους νεαρούς επιθετικούς, Αλεκσάνταρ Τραϊκόβσκι και Ούρος Τζούρτζεβιτς, που θα αποτελέσουν το μέλλον του συλλόγου. Μακάρι ο Τζίλα να συνεχίσει το βιολί του...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης