Η αγέλη των… τράγων

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η αγέλη των… τράγων

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ανανέωση του συμβολαίου του Πέτερ Στέγκερ με την Κολωνία και την κρίση στη Βόλφσμπουργκ.

Το καλοκαίρι του 2013 η αναζήτηση προπονητή για την Κολωνία έφτασε στο τέλος της με μία λύση, που έμοιαζε ανάγκης. Ο Γιεργκ Γιάκομπ είχε επιφορτιστεί με το να βρει τον κατάλληλο για τον πάγκο των τράγων και τελικά έπρεπε να φτάσει στο 4ο ή στο 5ο όνομα της λίστας.

Η Κολωνία αποφάσισε να πληρώσει, για να σπάσει το συμβόλαιο του Πέτερ Στέγκερ με την Αούστρια Βιέννης και εκείνος πείστηκε από το πρότζεκτ, ώστε να αναλάβει ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Τελικά, εκείνη η λύση έκτακτης ανάγκης εξελίχθηκε σε επιτυχία. Και πριν λίγες ημέρες η διοίκηση αποφάσισε να επιβραβεύσει με τον 49χρονο τεχνικό με νέο συμβόλαιο μέχρι το 2020.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Κολωνία έχει καταφέρει να εξελιχθεί από «Chaos Club» στην ομάδα με το πιο μακροπρόθεσμο πλάνο στην Bundesliga. Πριν από λίγα χρόνια η απόλυση του Στάλε Σολμπάκεν είχε πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη δομή του συλλόγου. Οι οπαδοί επαναστάτησαν, καθώς έβλεπαν ότι τα χρόνια της αυτοκαταστροφής ήταν χωρίς τέλος. Ως διά μαγείας, όμως, ήρθε η σταθερότητα. Αγωνιστικά με τον Στέγκερ, διοικητικά και οικονομικά κυρίως λόγω των Σουμάχερ (αντιπρόεδρος) και Σμάντκε (εκτελεστικός διευθυντής).

Ο πρώτος γύρος φέτος ήταν ο καλύτερος εδώ και 15 χρόνια. Η ομάδα του Λίνεν τη σεζόν 2000-01 είχε έναν βαθμό παραπάνω (25), ενώ από το 1990 μόνο εκείνη τη σεζόν η Κολωνία τα είχε πάει καλύτερα. Το 2015 έκλεισε με τη μεγάλη νίκη επί της Ντόρτμουντ, όμως το 2016 άνοιξε με την εντός έδρας ήττα από τη Στουτγκάρδη. Παρόλα αυτά, οι τράγοι πιστεύουν όσο ποτέ στις δυνατότητές τους, κάτι που τους έχει βοηθήσει να αντεπεξέλθουν πλήρως στο «σύνδρομο της δεύτερης σεζόν». «Αυτοπεποίθηση χωρίς τέλος», όπως έγραψε και ο Christian Oeynhausen στην Kölner Stadt-Anzeiger.

«Πάντα πίστευα ότι η εμπειρία της πρώτης σεζόν θα μας βοηθούσε πολύ στη δεύτερη. Βγάλαμε τα σωστά συμπεράσματα και δουλέψαμε σκληρά», είχε πει ο Στέγκερ σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Bundesliga. Σιγά-σιγά, σε συνεργασία με τον Γιάκομπ έχουν καταφέρει να βελτιώσουν το ρόστερ σε εκπληκτικό βαθμό και να υπάρχουν όλο και περισσότερες λύσεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ελβετού, όμως, είναι ότι έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα εκπληκτικό σύνολο. Πάνω από όλα ξεχωρίζει η ομάδα. Άλλωστε, οι παίκτες με τη μεγαλύτερη αξία στο ρόστερ είναι ένας τερματοφύλακας (Χορν) και ένας αμυντικός (Έκτορ). Η Κολωνία μοιάζει να είναι ερωτευμένη με τον Στέγκερ, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος προπονητής της μετά τον Κριστόφ Ντάουμ τη δεκαετία του ’80 (1986-90)!

Μετά από πολλά χρόνια οι τράγοι δείχνουν να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Και πώς να το πάρουν. «Ο Πέτερ θα μείνει μαζί μας για 15-20 χρόνια», είχε τονίσει ο αντιπρόεδρος Τόνι Σουμάχερ στο Kicker λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές της ανανέωσης (το προηγούμενο συμβόλαιο έφτανε στο τέλος του το 2017). Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε κάτι τολμηρό, χαρακτηρίζοντας τον Στέγκερ «kölsche Arsene Wenger», «Αρσέν Βενγκέρ της Κολωνίας».

Στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι ρευστά. Τη μία μέρα είσαι ήρωας, την επόμενη βλέπεις την πόρτα της εξόδου. Έτσι, τα μακροπρόθεσμα πλάνα πάντα αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Στην Κολωνία, όμως, δεν υπάρχει αμφισβήτηση. «Είμαι σίγουρος ότι ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η σχέση μας είναι τόσο καλή, που δε θα έχουμε πρόβλημα να τα βρούμε», σχολίασε ο Σμάντκε, καθώς η διάρκεια του συμβολαίου ήταν έκπληξη ακόμη και για τα γερμανικά δεδομένα.

Πέρυσι, ο Στέγκερ δέχθηκε κριτική για τον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού από πολλούς συναδέλφους του. Όμως ήταν αναγκαστικό μέρος της εξέλιξης, της σταθεροποίησης. «Η άμυνα δεν είναι τόσο σέξι όσο η επίθεση», όπως έλεγε ο ίδιος. Η πιο συνηθισμένη φράση, που συνόδευε τους τίτλους της Κολωνίας ήταν: «Stürmer-Krise», «επιθετική κρίση». Φέτος, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Η Κολωνία τείνει να εξελιχθεί σε πρότυπο. Αν αυτή η σχέση με τον προπονητή δεν τερματιστεί στην πρώτη μεγάλη δυσκολία, τότε είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρει. Όλοι οι άνθρωποι στις νευραλγικές θέσεις έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και όσοι δεν έχουν ετοιμάζονται να τα υπογράψουν. Το μονοπάτι είναι σταθερό, οι δυσκολίες συνεχώς μειώνονται και αλλάζουν φύση, ενώ τα οικονομικά έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ο σύλλογος βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία.

Το ξεκίνημα στον δεύτερο γύρο ήταν κακό και τώρα ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο τεστ. Οι τράγοι έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τη Βόλφσμπουργκ, την οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν μόλις 1 φορά στα τελευταία 10 ματς, συμπτωματικά τον Ιανουάριο του 2010.

Οι λύκοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Παραμένουν χωρίς νίκη για 5 ματς, που είναι η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία και συμβαίνει για πρώτη φορά με τον Χέκινγκ στον πάγκο, ενώ μετά την ευφορία της πρόκρισης στους «16» του Champions League η λέξη «κρίση» έχει εμφανιστεί ανησυχητικά πολλές φορές στον Τύπο. «Η Βόλφσμπουργκ και η γκρίζα καθημερινότητα», ήταν ο τίτλος του DPA μετά την ήττα από τη Στουτγκάρδη (1-3) στο φινάλε του πρώτου γύρου. Οι Σουηβοί είναι ο κοινός παρονομαστής με την Κολωνία, καθώς στις δύο τελευταίες αγωνιστικές τις κέρδισε αμφότερες με το ίδιο σκορ (3-1).

«Πρέπει να αλλάξουμε βασικά πράγματα», είχε πει τότε ο Μαξ Κρούζε. «Δεν έχει να κάνει με τους παίκτες, αλλά με τη νοοτροπία». Ο Χέκινγκ του απάντησε εκνευρισμένος: «κάποιες φορές οι παίκτες είναι απογοητευμένοι. Κάποιες φορές θα πρέπει απλά να κλείνουν στο στόμα τους». Η πίεση από το ξεκίνημα της σεζόν είναι τεράστια. Οι αποχωρήσεις των Ντε Μπρόινε και Πέρισιτς είχαν υψηλό τίμημα.

Ο Ντράξλερ χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, χωρίς να δείχνει διάθεση σκληρής δουλειάς, ώστε να κάνει τη διαφορά, κάτι που φάνηκε με την επιστροφή από τις χειμερινές διακοπές (δέχθηκε υψηλό πρόστιμο, γιατί δεν είχε κάνει το ατομικό πρόγραμμα), ενώ ο Σίρλε κατάφερε να ανεβάσει ταχύτητα μόλις τις τελευταίες αγωνιστικές.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως, είναι στην άμυνα. Ο Άλεξ Μάιερ έκανε χατ τρικ την προηγούμενη εβδομάδα και οδήγησε την Άιντραχτ στην ανατροπή και στη μεγάλη νίκη (3-2) επί της Βόλφσμπουργκ. «Ήταν το καλύτερό μας παιχνίδι εκτός έδρας», σχολίασε Χέκινγκ και μαζί του συμφώνησε και ο τεχνικός διευθυντής, Κλάους Άλοφς.

Οι απουσίες έπαιξαν και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς ο Ντοστ τραυματίστηκε στην προετοιμασία, ενώ Λουίζ Γκουστάβο και Άρνολντ έλειπαν από την πρεμιέρα του δευτέρου γύρου. Ο τεχνικός των λύκων, όμως, έχει εντοπίσει αλλού το σημαντικό πρόβλημα. «Δεν έχουμε την ίδια θέληση για νίκη με πέρυσι», τόνισε σε συνέντευξή του στην Wolfsburger Allgemeinen Zeitung.

Δεν έχει άδικο. Η ομάδα του έχει χάσει 11 ολόκληρους βαθμούς σε ματς που είχε πάρει το προβάδισμα, όπως συνέβη και την προηγούμενη αγωνιστική. Ο Άλοφς μίλησε για «ειλικρίνεια και αποδοχή» των λαθών, από τα οποία πρέπει να μάθουν, όμως η ψυχολογία έχει πέσει σε επικίνδυνο βαθμό. «Δεν πρέπει να πέσουμε σε κατάθλιψη», σχολίασε ο Χέκινγκ.

Το μοναδικό όπλο της Βόλφσμπουργκ απέναντι στην Κολωνία είναι η καλή της παράδοση. Οι λύκοι θα βρεθούν, όμως, απέναντι σε μία άλλη αγέλη, εκείνη των… τράγων και ο κίνδυνος η κρίση να γίνει ακόμη πιο βαθιά είναι πολύ μεγάλος. Για την ομάδα, που είχε όνειρα να γίνει ο «Bayern-Jäger», ο «κυνηγός της Μπάγερν», η φετινή σεζόν ίσως αποδειχθεί τραυματική εμπειρία…

*Η Κολωνία διατηρεί και τον πιο cool λογαριασμό στα social media. Γνωρίστε τον… Χένες VIII!
*Τα μέλη της Κολωνίας ξεπέρασαν πριν από λίγες ημέρες τα 75.000 και είναι στην 4η θέση της σχετικής λίστας στην Bundesiga. Εντυπωσιακό.
*Από πέρυσι, η Κολωνία είναι η επίσημη ομάδα του… καρναβαλιού. Στο ματς με τη Στουτγκάρδη έπαιξε με ανάλογη φανέλα, την οποία φυσικά θα δούμε και αύριο (31/01).

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης