Η λεπτή γραμμή του χάους

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η λεπτή γραμμή του χάους

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ατμόσφαιρα στη Σάλκε, που θυμίζει και πάλι μπαρούτι μετά την ήττα από τη Βέρντερ.

Η ατμόσφαιρα στην προπόνηση της Δευτέρας (25/01) ήταν τελείως διαφορετική. Ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ εμφανίστηκε με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια στις τσέπες. Δεν υπήρχε ίχνος όρεξης. Οι ρεπόρτερ που ήταν εκεί, ανέφεραν ότι φώναζε περισσότερο από το συνηθισμένο. Ήταν εμφανώς ένας άνθρωπος υπό πίεση.

Η Σάλκε ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο τον δεύτερο γύρο. Η ήττα από τη Βέρντερ (1-3) πόνεσε πάρα πολύ και είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Ακόμη και οι οπαδοί, που έχουν μάθει να συγχωρούν πολύ την ομάδα τους φέτος, την εγκατέλειψαν πριν το τέλος της αναμέτρησης... Η εικόνα ήταν σπάνια στη Veltins Arena και τα προβλήματα γνωστά: η άμυνα, οι χαμένες ευκαιρίες και η έλλειψη ηγέτη.

Ο Χούντελαρ ήταν απογοητευμένος, όμως το να θεωρεί ότι η ομάδα του έκανε το «καλύτερο παιχνίδι» της εδώ και καιρό σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Bundesliga παραπάει. «Η Σάλκε βρίσκεται ξανά ανάμεσα στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα», έγραψε ο Michael Schulte στην Westfälische Nachrichten.

Στον μικρόκοσμο της Σάλκε πάντα μία ήττα μπορεί να φέρει την καταστροφή. Η γραμμή ανάμεσα στην ελπίδα και στο χάος είναι πολύ λεπτή. Σε αυτόν τον κόσμο των συναισθημάτων, τα πάντα έχουν τη δική τους σημασία. Και πάντα το επόμενο βήμα είναι η απόδοση ευθυνών. Φταίει η διοίκηση; Φταίει ο προπονητής; Φταίει ο τεχνικός διευθυντής; Η απάντηση, φυσικά, είναι προφανής: όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης.

Όταν ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο είχε αναλάβει, είχε πει ότι αυτός ο σύλλογος δεν βρίσκεται ποτέ σε ηρεμία. Αυτήν επικαλέστηκε και ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ μετά την τελευταία ήττα. «Ηρεμία και ψηλά το κεφάλι», τόνισε ο 42χρονος τεχνικός. Μέσα του γνώριζε και ο ίδιος ότι ζητούσε πολλά. Το απόγευμα της Δευτέρας (25/01), λοιπόν, ήρθε το ρεπορτάζ του Sky να βάλει φωτιά. Σύμφωνα με το αξιόπιστο κανάλι ο Μπράιτενραϊτερ έχει προλάβει να αποκτήσει «εχθρούς» εντός της ομάδας.

Έτσι, υπάρχουν παίκτες και μέλη του τεχνικού επιτελείου, που δεν έχουν σε εκτίμηση τη δουλειά του και τον τρόπο προπόνησης. Η λέξη «beratungsresistent» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που αρνείται να δεχθεί προτάσεις και υποδείξεις. Κάποιον ξεροκέφαλο. Στο ρεπορτάζ ειπώθηκαν και άλλες πιο σοβαρές κατηγορίες (για τον τρόπο προπόνησης), όμως όλοι τις θεώρησαν – δικαιολογημένα – υπερβολικές, καθώς ο τρόπος του Μπράιτενραϊτερ είναι πολύ πιο διασκεδαστικός από εκείνον του Ντι Ματέο για παράδειγμα.

Οι φήμες ότι οι σχέσεις του Μαξ Μάιερ με τον προπονητή του επιδεινώθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό στην προετοιμασία ενισχύθηκαν από την αντίδραση του πιτσιρικά στην αλλαγή του. Ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος των αποδυτηρίων είναι πιο μεγάλος από ποτέ.

Η αντίδραση της Σάλκε ήταν άμεση. «Είναι γελοίο. Η ομάδα στηρίζει 100% τον προπονητή, Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής, Χορστ Χελντ. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τον προπονητή. Δεν πρόκειται να κάνω άλλο σχόλιο πάνω σε αυτό». Ο Γερμανός παράγοντας έπραξε το σωστό, βάζοντας τέλος στις φήμες και τον ακολούθησε και ο πρόεδρος Τένις. «Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η ομάδα έπαιξε καλά στα πρώτα 35'. Η εικόνα της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο δείχνει ότι ήταν καλά προετοιμασμένη», τόνισε ο τελευταίος. Η ηρεμία, όμως, δεν πρόκειται να έρθει μόνο με δηλώσεις.

Ειδικά από τη στιγμή που μετά από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο Κρίστιαν Χάιντελ έχει δώσει τα χέρια με τη διοίκηση και θα αντικαταστήσει τον Χελντ, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί, καθώς ανακοίνωση δεν πρόκειται να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες (η Σάλκε θα αντιμετωπίσει τη Μάιντς στα μέσα του Φλεβάρη) ο Χάιντελ θα υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2020 με ετήσιες απολαβές ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Είναι μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι είχε προταθεί στον Χελντ και ο μισθός είναι υψηλότερος από εκείνον του τελευταίου... Είναι δείγμα της εμπιστοσύνης του Τένις στην επόμενη μέρα.

Μέχρι τότε, όμως, η Σάλκε θα πρέπει να ζει στο σκληρό σήμερα. Και πριν επισημοποιηθεί ο γάμος με τον νέο τεχνικό διευθυντή, θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου (αριθμεί 11 μέλη) και, μάλιστα, με πλειοψηφία 2/3. Η Σάλκε του Μπράιτενραϊτερ έχει λιγότερους βαθμούς στο ίδιο σημείο της σεζόν σε σχέση με τις τελευταίες παρουσίες των Κέλερ και Ντι Ματέο στον πάγκο (27 αντί 31).

Από την πρεμιέρα του πρώτου γύρου υπήρξαν θετικά, τα οποία μπορεί να κρατήσει η Σάλκε. Όλα, όμως, επισκιάστηκαν από τις εξελίξεις, που ήρθαν πολύ γρήγορα. «Κάναμε ό,τι είχαμε σχεδιάσει. Μπήκαμε καλά και ήμασταν πολύ βελτιωμένοι σε σχέση μετα προηγούμενα ματς στα πρώτα 45'», σχολίασε ο Μπράιτενραϊτερ. Αυτές οι δηλώσεις, όμως, δεν κρύβουν την πικρή αλήθεια. Ήταν η πρώτη φορά που οι βασιλικοί μπλε έχασαν φέτος παιχνίδι, στο οποίο είχαν πάρει το προβάδισμα, ενώ αυτή ήταν η πρώτη ήττα από τη Βέρντερ μετά το 2010... Την ομάδα, απέναντι στην οποία είχαν πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη τους φέτος στον πρώτο γύρο.

Η σχέση των Μπράιτενραϊτερ και Χελντ πέρασε την πρώτη της κρίση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έγινε γνωστό ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο τελευταίος να μην ανανεώσει. Ξαφνικά, και ο προπονητής ένιωσε ότι είναι ξεκρέμαστος. Η ανακωχή και η ηρεμία ήρθε γρήγορα, όμως η δυναμική της σχέσης άλλαξε. Περιορίστηκε στο ότι ο ένας ήθελε να κρατήσει τη δουλειά του και άλλος να φύγει με το κεφάλι ψηλά...

Στο τέλος, όμως, δεν είναι μόνο η δική τους σχέση που δοκιμάζεται. Με τους ίδιους σε πρωταγωνιστικό ρόλο δοκιμάζεται και η σχέση των οπαδών με τον σύλλογο. Ο Μπράιτενραϊτερ δεν έκανε δηλώσεις μετά από όλη αυτή την ιστορία, όμως ο προπονητής τερματοφυλάκων, Σίμον Χέντσλερ, αποτύπωσε όλη την απογοήτευση: «πάντα τα ίδια σκατά γίνονται εδώ»...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης