Το τελευταίο χαρακίρι

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Το τελευταίο χαρακίρι

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την προσπάθεια της Στουτγκάρδης για σωτηρία με τον Γίργκεν Κράμνι στον πάγκο.

Το ματς με την Βόλφσμπουργκ στο φινάλε του πρώτου γύρου είχε τελειώσει και η κάμερα έπιασε τον Ντουτ να αγκαλιάζει τον Κράμνι και να του λέει κάτι στο αυτί. «Υπομονή, σύντομα θα μάθετε», τόνισε στους δημοσιογράφους ο τεχνικός διευθυντής της Στουτγκάρδης, ενώ στη συνέντευξη τύπου ο προπονητής των Σουηβών δεν είχε κανένα πρόβλημα να δώσει μία ιδέα. «Μου ευχήθηκε καληνύχτα και μου είπε: θα τα πούμε αύριο».

Όλοι γνώριζαν τι θα ακολουθούσε και μετά από λίγες ώρες ήρθε η επιβεβαίωση. Μέσα σε μόλις 26 ημέρες ο 44χρονος τεχνικός έπεισε τον κόσμο, τους παίκτες και τη διοίκηση ότι ήταν ο κατάλληλος. Τόσο του πήρε, για να γίνει από υπηρεσιακός μόνιμος. «Δεν χρειάζεται να μιλάμε, πλέον, για Plan B», τόνισε με χαμόγελο ικανοποίησης ο Ντουτ. Το συμβόλαιό του απλά αναπροσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, καθώς είχε με την U23 μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Η διάρκεια δεν άλλαξε.

«Ξέρω ότι αναλαμβάνω μία τεράστια υποχρέωση», σχολίασε, καθώς η παραμονή θα κριθεί και φέτος στο τέλος του. Και η ομάδα του εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κρατήσει μέχρι το τέλος την αγωνία στο κόκκινο. Οι αμφιβολίες που συνοδεύουν τη Στουτγκάρδη τα τελευταία χρόνια, έχουν γιγαντώσει την ανασφάλεια και ο σύλλογος δεν έχει βρει τον τρόπο να ξεφύγει από αυτή την αίσθηση. Ψάχνει τη δυναμική, που θα αλλάξει την κατάσταση, και ίσως την βρήκε από το πουθενά.

Στο τέλος ματς του 2015 το σύνθημα «Oh, wie ist das schön», «Ω, τι ωραία», ακούστηκε και πάλι, όμως αυτή τη φορά οι οπαδοί το εννοούσαν. Το είχαν ξανατραγουδήσει στην ήττα από την Άουγκσμπουργκ με 4-0 στην τελευταία παρουσία του Τσόρνιγκερ στον πάγκο. Φυσικά, ειρωνικά. Οι Σουηβοί κέρδισαν με 3-1 τη Βόλφσμπουργκ και ο Κράμνι κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην εξέδρα και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο στον Ντουτ, ο οποίος δέχεται συνεχώς (όχι άδικα) κριτική. Το φανέρωσαν και τα πανό με το σύνθημα «Together we'll never fall» στην Cannstatter Kurve.

Ο προπονητής μοιάζει να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στους οπαδούς και στη διοίκηση. «Η τελευταία ευκαιρία», ήταν ο τίτλος της Stuttgarter Nachrichten και φυσικά αναφερόταν στον Ντουτ. Κάποτε, υπήρξε μία πολύ ωραία ιστορία. Με κρυφές επιθυμίες, με πρωταγωνιστές που κέντριζαν το ενδιαφέρον, με όνειρα, με ρομαντισμό. Η Στουτγκάρδη είχε μία ιδέα, ένα όραμα: να παίξει επιθετικό, ωραίο ποδόσφαιρο. Να βγει από το άσχημο κουκούλι και τη μάχη για την παραμονή και να ανοίξει τα φτερά της.

Ήθελε να το κάνει χωρίς να έχει τις προϋποθέσεις. Αντί να κάνει βήματα, προσπάθησε να κάνει σπριντ υπό το βάρος των προσδοκιών. Και αυτό παραλίγο να φέρει την απόλυτη καταστροφή. Στο τέλος, τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ένα επικίνδυνο μοτίβο, που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Τώρα, ο πραγματιστής Κράμνι έλαβε το χρίσμα να κάνει τη χειμερινή προετοιμασία, ενώ ο Ντουτ έθεσε τις βάσεις της νέας φιλοσοφίας: Mentalität, Aktivität und Emotionalität, Νοοτροπία, Δράση, Συναίσθημα.

Στην ουσία είναι κάτι σαν «όλα ή τίποτα». Πολύ πιο κοντά σε μία ομάδα που μάχεται για παραμονή σε σχέση με το... ποδόσφαιρο-χαρακίρι, που είδαμε στο ξεκίνημα της σεζόν. Ωραίο, αλλά πολύ επικίνδυνο. Το κλίμα στην προετοιμασία ήταν εξαιρετικό, όμως αυτό είχε συμβεί και τους δύο προηγούμενους χειμώνες.

Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι αυτή ήταν η πρόθεση των Κράμνι και Ντουτ, καθώς ήθελαν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των παικτών. Φαίνεται ότι τα κατάφεραν, όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσο μόνο αυτό μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. «Θέλουμε τη σταθερότητα. Δε θέλουμε να παίξουμε ξανά ποδόσφαιρο-χαρακίρι», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής των Σουηβών με την επιστροφή τους από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκε η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη σοβαρότητα και στη διασκέδαση. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, στο σημείο που βρίσκεται η Στουτγκάρδη ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό. Καμιά φορά η χαλαρότητα είναι εκείνη που σου επιτρέπει να είσαι πιο συγκεντρωμένος σε σχέση με την πίεση.

Η επιστροφή ήρθε με πτήση της γραμμής, καθώς ο Ντουτ ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. «Θέλαμε να χτίσουμε εσκεμμένα σπαρτιακές συνθήκες», θα πει. Συμπτωματικά, το ξενοδοχείο που έμενε η αποστολή ονομάζεται «Τιτανικός». «Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να βυθιστούμε», είπε ο βοηθός, Γκίντερ Σέφερ, στους δημοσιογράφους, που το αντιμετώπισαν με χιούμορ.

Αυτή η προσπάθεια να παραμείνει η Στουτγκάρδη στην επιφάνεια ξεκινάει από ένα αφιλόξενο ταξίδι. Αντίπαλος στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου είναι η Κολωνία, που τρέχει αήττητο σερί 5 αγώνων απέναντι στους Σουηβούς. «Κάποια στιγμή δεν άντεχα άλλο να ακούω τη λέξη υπηρεσιακός», αποκάλυψε γελώντας ο Γίργκεν Κράμνι και σε λίγους μήνες θα ξέρει αν αυτή η λέξη θα συνεχίσει να τον χαρακτηρίζει ή όχι. Το δύσκολο ταξίδι ξεκίνησε και τα παγόβουνα θα είναι πολλά...

*Τη στιγμή, που τα πράγματα δείχνουν να στρώνουν στο αγωνιστικό κομμάτι, η συζήτηση για τις αλλαγές στη δομή του συλλόγου έχουν ξεκινήσει. Από τη μία, ο Καρλ Αλγκέβερ, παλιά δόξα της Στουτγκάρδης, ανέλαβε ρόλο συμβούλου (δεν έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες) και ο Ντουτ τόνισε ότι και άλλοι παλαίμαχοι θα βρεθούν σε διοικητικές θέσεις.

Από την άλλη, πριν λίγες ημέρες είχαμε το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στην ιστορία του συλλόγου. Περίπου 400 μέλη έδωσαν το παρών και συζήτησαν το ενδεχόμενο να δώσουν τη δυνατότητα σε στρατηγικούς επενδυτές να αγοράσουν μετοχές...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης