Ένα «κλειδί» δεν είναι αρκετό...

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ένα «κλειδί» δεν είναι αρκετό...

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον πολύτιμο Ζερμέν Ντεφόε, ο οποίος δίνει ώθηση στις ελπίδες της Σάντερλαντ για παραμονή, αλλά χρειάζεται υποστήριξη.

Το ματς της Τότεναμ με τη Σάντερλαντ έχει μόλις τελειώσει. Οι «Μαύρες» γάτες πήραν προβάδισμα στο 40', αλλά δεν κατάφεραν να το κρατήσουν ούτε μέχρι το ημίχρονο. Στο 42' ισοφαρίστηκαν από τον Έρικσεν και στο δεύτερο μέρος βομβαρδίστηκαν από τους Σπερς, για να χάσουν τελικά 4-1. Ο Ντεφόε έμεινε άσφαιρος, παρότι είχε υπογραμμιστεί ως ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την Τότεναμ. Ως ο άνθρωπος που μπορούσε να της κάνει τη ζημιά. Ο Γιορίς, μετά το σφύριγμα της λήξης, έβγαλε τα γάντια και τον αγκάλιασε. Ξεκάθαρα, ο έμπειρος Άγγλος φορ αποτελεί ό,τι πιο λαμπερό υπάρχει αυτή τη στιγμή στους Μάκεμς. Τη μεγαλύτερη ελπίδα τους για τη σωτηρία.

«Είναι ένας σπουδαίους παίκτης και κορυφαίος σκόρερ. Έχει μεγάλη ποιότητα», τόνισε ο αντίπαλος προπονητής, Μαούρτσιο Ποκετίνο. Πριν το παιχνίδι με τους Σπερς, είχε 5 γκολ σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Ένα τέρμα κάθε 72 λεπτά, με 88% ποσοστό ευστοχίας. Σε διαδικτυακή ψηφοφορία στους οπαδούς των Λονδρέζων για το αν ακόμα και στα 33 του θα είχε αντίκτυπου στην ομάδα, το 73% απάντησε θετικά.

Ο νυν προπονητής της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογιέτ, ήταν εκείνος που έδωσε συμβόλαιο 70.000 λιρών την εβδομάδα για 3.5 χρόνια στον JD στα μέσα της προηγούμενης σεζόν και να τον επαναπατρίσει μόνιμα. Ο Ντεφόε αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο MLS με τους Τορόντο, γεγονός που από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως «ταφόπλακα» στην καριέρα του. Το αντίθετο. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο επίπεδο του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, παρότι αγκαλιάστηκε σαν πραγματικός σταρ. «Το εξαιρετικό του ρεκόρ στο σκοράρισμα μιλάει από μόνο του», είχε πει, ποντάροντας στην εμπειρία και την ικανότητά του στη μεγάλη περιοχή. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν με κριτική διάθεση την επιλογή του Πογιέτ. Ο Ουρουγουανός δεν έμεινε για να δικαιωθεί, αλλά η Σάντερλαντ με τον Ντικ Άντβοκαατ στον πάγκο κατάφερε να εξασφαλίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την παραμονή.

Φέτος, τα πράγματα αποδεικνύονται πιο δύσκολα. Η Σάντερλαντ ενισχύθηκε στην τραγική της άμυνα, αλλά παραμένει απελπιστικά αργή και ανεπαρκής. Η απόφαση για ανανέωση του Άντβοκαατ που είχε αποφασίσει να σταματήσει και χρειάστηκε προσπάθεια να τον πείσουν για να συνεχίσει, αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο Σαμ Άλαρνταϊς προσελήφθη ως μετρ στις παραμονές, προκειμένου να μπολιάσει τις Μαύρες Γάτες με αρκετό κυνισμό και ουσία, ώστε να πετύχουν το στόχο τους. Οι δύο σημαντικότατες νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια με Άστον Βίλα και Σουόνσι έδειξαν ότι η μάχη της σωτηρίας έχει πολύ ψωμί ακόμα. Κοινός παρονομαστής και στις δύο ο Ζερμέν Ντεφόε. Έδωσε προβάδισμα και σφράγισε στις καθυστερήσεις τη νίκη με τους Βίλανς. Έκαν χατ-τρικ στο Liberty για το «εξάποντο» με τους Σουόνς. Ήδη μετρά 9 γκολ, έχοντας βρει δίχτυα περισσότερες φορές από τους Ρούνεϊ, Ντιέγο Κόστα, Μπεντέκε.

Δεν είναι μόνο το ότι η κλάση του ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Στα 33 του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην καθημερινή δουλειά του συλλόγου. Ο πρώην συμπαίκτης του στη Γουέστ Χαμ, Ντον Χάτσισον, έγραψε στην Chronicle για την ικανότητά του να διαβάζει τον βηματισμό των αμυντικών και να σουτάρει χαμηλά «διαβάζοντας» το πως θα βάλουν τα πόδια τους, προκειμένου να περάσει η μπάλα. Ήταν κάτι που το έκανε κατ' εξοχήν ο Σίρερ. Και μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά ο Ντεφό το έχει δουλέψει πολύ. Και η παρουσία του βοηθάει και τους συμπαίκτες του.

Σε συνδυασμό με την αντίληψη και τις τοποθετήσεις του, είναι σχεδόν πάντα εκεί που πρέπει. «Αν δείτε τους επιθετικούς της Γουότφορντ και αυτούς της Λέστερ, σκοράρουν όλα τα γκολ. Εμείς έχουμε μόνο τον Ζερμέν, μόνο έναν. Αλλά ένας μπορεί να είναι αρκετός αν συνεχίσει έτσι. Ανεξάρτητα με το αν είναι σε πλεονεκτική θέση ή όχι, μπορεί πάντα να αλλάξει το παιχνίδι, αφού μια ευκαιρία του αρκεί», δήλωσε ο Άλαρνταϊς, ο οποίος προχώρησε στην απόκτηση του Νταμ Εντόι για να να ενισχύσει την επιθετική δραστηριότητα. Η πληγή όμως των Μάκεμς παραμένει η άμυνα, καθώς οι ελλείψεις δύσκολα «μακιγιάρονται» με τις τακτικές του Big Sam.

Τα τέσσερα από την Τότεναμ αποτέλεσαν μια ανώμαλη προσγείωση μετά τα καλά αποτελέσματα απέναντι στη Βίλα και τη Σουόνσι, ωστόσο ήρθε από ομάδα με τελείως διαφορετικούς στόχους. Το επόμενο ματς με τη Μπόρνμουθ είναι κομβικό. Τα «κεράσια» βρίσκονται ήδη έξι βαθμούς μπροστά από τις «Μαύρες Γάτες» και αποτελούν έναν από τους ανταγωνιστές για την παραμονή.

Στη συνέχεια η Σάντερλαντ έχει να αντιμετωπίσει τη Σίτι εντός, τη Λίβερπουλ εκτός, τη Γιουνάιτεντ εντός και τη Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η νίκη αποτελεί μονόδρομο. Είναι από αυτά τα ματς που ο JD ξέρει να «καθαρίζει». Ωσόσο, χρειάζεται υποστήριξη. Η διοίκηση του έχει υποσχεθεί χρήματα για μεταγραφές και μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει τον Κίρχοφ και τον Εντόι. Θα χρειαστούν παραπάνω προσθήκες για να αλλάξουν οι ισορροπίες, ωστόσο η παρουσία του Ντεφόε είναι η μεγαλύτερη σταθερά στο ρόστερ του Άλαρνταϊς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.