Κάν’ το όπως ο Σανέ! (vids)

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Κάν’ το όπως ο Σανέ! (vids)

bet365

Μάντσεστερ, Λίβερπουλ ή Βαρκελώνη; Ο Λιρόι Σανέ πιθανότατα θα γίνει ο πιο ακριβός Γερμανός στην ιστορία και το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για τον πιτσιρικά της Σάλκε.

Πριν λίγες ημέρες (11/01) έκλεισε τα 20 του χρόνια και λίαν συντόμως ετοιμάζεται να γίνει ο πιο ακριβός Γερμανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία. Όλοι μιλούν για τα «γονίδια», που έχει πάρει από τον πατέρα του, Σουλεϊμάν Σανέ, και από τη μητέρα του, Ρεγκίνα Βέμπερ. Ο πρώτος ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής με καριέρα στα γήπεδα της Bundesliga και η τελευταία πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής.

Όντως, ο Λιρόι Σανέ έχει πάρει την ταχύτητα του πατέρα του (ίσως όχι και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο), όμως στο τέλος τη διαφορά την κάνει η ανατροφή. Δύο άνθρωποι, που γνώρισαν για τα καλά τον επαγγελματικό αθλητισμό και τις παγίδες που κρύβει, είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι. Και για έναν πιτσιρικά, που κάνει το «μπαμ» είναι πολύ σημαντικό κάποιος να τον κρατάει στο έδαφος.

Ο Σανέ, λοιπόν, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών μεγάλων ομάδων. Το περασμένο καλοκαίρι το Kicker είχε αποκαλύψει ότι η Σάλκε απέρριψε πρόταση 12 εκατ. ευρώ της Τότεναμ, ο ίδιος ο τεχνικός διευθυντής των βασιλικών μπλε είπε ότι η Λίβερπουλ είχε επίσης καταθέσει πρόταση, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε τα εκατομμύρια να κάνουν παρέλαση γύρω από το όνομά του.

Η Bild έγραψε ότι αποτελεί επιλογή του Γκουαρδιόλα για την Μάντσεστερ Σίτι, που είναι έτοιμη να προσφέρει 57 εκατ. ευρώ, η Equipe ότι η Μπαρτσελόνα τον έχει κλείσει για 37, ποσό που καλύπτει τη ρήτρα του, η οποία ενεργοποιείται το ερχόμενο καλοκαίρι, η Telegraph ότι ο Κλοπ τον θέλει σαν τρελός και ο Guardian ότι η Ρεάλ τον παρακολουθεί ανελλιπώς μετά το περσινό παιχνίδι στη Μαδρίτη για το Champions League.

Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2019 και η Σάλκε μετά την πώληση του Ντράξλερ δεν έχει ανάγκη άμεσα τα χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι το μέλλον του πιτσιρικά είναι απαραίτητα στο Γκελζενκίρχεν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, μάλιστα, είναι ότι τα επόμενα γενέθλιά του θα είναι μακριά από αυτό…

Η δουλειά που γίνεται στην Knappenschmiede, την ακαδημία της Σάλκε, είναι εκπληκτική. Την άνοιξη του 2014 οι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο να στραφεί στα σπλάχνα της ομάδας, για να βρει τις λύσεις. Ο Σανέ έκανε το ντεμπούτο του και από τότε έγινε ο «άνθρωπος που κάνει χαρούμενη τη Σάλκε», όπως έγραψε πριν λίγους μήνες η Westfälische Nachrichten. Ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του στην Bundesliga ως ο «καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος» τη σεζόν 2013-14, αφήνοντας πίσω του τους Μπερνάτ και Μπελαράμπι, για να χαρακτηριστεί από το επίσημο site της λίγκας «αποκάλυψη του πρώτου γύρου» φέτος.

Ο 20χρονος επιθετικός έχει διανύσει απόσταση σε λίγους μήνες, που άλλοι χρειάζονται χρόνια. Πλέον, είναι από τους παίκτες, που κρίνουν παιχνίδια για τη Σάλκε. Ταχύτατος, με εκπληκτική τεχνική, εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, έχει δώσει πολύτιμες λύσεις στην ομάδα του Μπράιτετενραϊτερ, που τον χρησιμοποιεί κυρίως στα άκρα (αρχικά στα δεξιά, τελευταία αριστερά). Μέχρι και ντεμπούτο στην εθνική έκανε υπό τις οδηγίες του Γιόαχιμ Λεβ με αντίπαλο τη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο.

«Έχει τεράστιο ταλέντο. Με έπεισε», είχε πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας και φαίνεται ότι τον υπολογίζει ακόμη και για τα τελικά του Euro. Ο Χελντ το γνωρίζει, όπως και το γεγονός ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του, προκειμένου να εκτοξεύσει την τιμή του. Γι’ αυτό και η Σάλκε ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πουληθεί τώρα, πριν μάθουμε ότι τελικά δεν προβλέπεται καμία ρήτρα στο συμβόλαιό του.

«Αποφασίσαμε να μην πουλήσουμε τον Λιρόι. Και εκείνος δε θέλει να φύγει από τη Σάλκε. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα θέμα», τόνισε ο πρόεδρος Κλέμενς Τένις, πριν έρθει και η δήλωση του ατζέντη του, Γίργκεν Μιλέβσκι, στο Sport1. «Δεν υπάρχει ρήτρα». Αυτό, λοιπόν, ενισχύει την άποψη ότι σύντομα το ρεκόρ του Ντράξλερ, για τον οποίο μαζί με τα μπόνους η Βόλφσμπουργκ ξόδεψε περίπου 40 εκατ. ευρώ, αναμένεται τους επόμενους μήνες να αποτελεί παρελθόν.

Ο νεαρός σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος για το άλμα. Το ξέρουν και στη Σάλκε, το ξέρει και ο ίδιος. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του: η αυτογνωσία και η υπομονή. Κάποτε, άφησε τις ακαδημίες της Σάλκε, για να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Για μία τριετία βρέθηκε σε εκείνες της Λεβερκούζεν, πριν επιστρέψει στους βασιλικούς μπλε. «Μετά το σχολείο, πήγαινα στο Λεβερκούζεν με το λεωφορείο για προπόνηση. Ήμασταν κάποια παιδιά από εδώ και είχαμε παρέα στο δρόμο. Ήταν μία εμπειρία, που μου έμαθε πολλά», θα πει αργότερα στην Süddeutsche.

«Πιστεύω ότι ο Λιρόι δε θα πρέπει να κάνει το λάθος. Πρέπει να μείνει και άλλο στη Σάλκε», τόνισε ο Νόρμπερτ Έλγκερτ, προπονητής της U19. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και θα είναι πιο εύκολο να βελτιωθεί στο σπίτι του». Τα μάτια του έχουν δει πάρα πολλά. Και θυμάται ακόμη περισσότερα. Άλλωστε, από τα χέρια του έχουν περάσει παίκτες όπως ο Νόιερ, ο Οζίλ, ο Χέβεντες και ο Ντράξλερ, που το προηγούμενο καλοκαίρι κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου στα γήπεδα της Βραζιλίας. Και ξέρει καλά τον Σανέ, ο οποίος υπό τις οδηγίες του είχε 27 γκολ σε 39 ματς.

Ο τελευταίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Ακόμη και οι αντίπαλοι προπονητές, όπως ο Άρμιν Φε μετά το ματς με την Άιντραχτ, του έβγαλε το καπέλο για το γκολ του. «Αν συνεχίσει έτσι, κάποια στιγμή θα τον θέλουν όλες οι ομάδες στον κόσμο», τόνισε ο τεχνικός της Σάλκε, Αντρέ Μπράιτενραϊτερ στο Kicker, ενώ σχεδόν όλοι βλέπουν με κακό μάτι την μετακίνησή του από τώρα στην Αγγλία. «Στην Premier League θα τον ξεζουμίσουν», όπως είπε ο CEO της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, με το σκεπτικό ότι η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο, όταν κάποιος έχει ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα.

Όσο για τα δικά του σχέδια; «Η Σάλκε είναι μεγάλη ομάδα. Δε με απασχολεί τόσο το μέλλον. Εστιάζω την προσοχή μου στο εδώ και στο τώρα», είχε πει μετά το παιχνίδι με το Αμβούργο στα τέλη του Σεπτεμβρίου. «Ο πατέρας μου και η οικογένειά μου με κρατάνε προσγειωμένο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Ξέρω ότι έχω παίξει πολλά ματς, όμως είμαι ακόμα στο ξεκίνημα. Πρέπει να εξελιχθώ».

Η Σάλκε έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι στο άμεσο μέλλον δε θα μπορέσει να κρατήσει τον παίκτη, που δείχνει ηγετικά στοιχεία από πολύ μικρή ηλικία. Οι θεωρίες συνομωσίας δε λείπουν ούτε από αυτή την περίπτωση, καθώς ο Σανέ έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Nike μέχρι το 2020 και εικάζεται ότι κάποια στιγμή η εταιρεία θα πιέσει για μεταγραφή. Προς το παρόν, όμως, όλοι στο Γκελζενκίρχεν προσπαθούν να τον προστατεύσουν, για να μη χάσει αυτή την ελευθερία, που τον διακρίνει. Να μην τον κυριεύσει το άγχος.

«Τέτοιος θόρυβος είχε δημιουργηθεί και με τους Ντράξλερ και Μάιερ και δεν τους είχε κάνει καλό. Δε θέλουμε να συμβεί το ίδιο με τον Σανέ», σχολίασε ο Μπράιτενραϊτερ, έστω και αν αυτό συμβαίνει και είναι πέρα από τις δυνάμεις του. Ο Σανέ έχει όλα τα φόντα με την τεχνική του να εξελίξει το παιχνίδι του σε «τέχνη». Και ευτυχώς έχει καλούς συμβούλους. Τα βήματα πρέπει να παραμείνουν σταθερά και όσοι τον θέλουν προς το παρόν θα μείνουν με την όρεξη. Άλλωστε, όπως είπε και ο προπονητής του πριν λίγο καιρό: «αν ένας νεαρός είναι έξυπνος, τότε θα το κάνει όπως ο Λιρόι».

 

Τελευταία Νέα