Σκοράρουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Σκοράρουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Με το 2016 να έχει μόλις μπει και την αγωνιστική περίοδο να βρίσκεται στη μέση, ήδη φαίνεται ποιοι θα βάλουν στο βιογραφικό τους μια εξαιρετική σεζόν. Για άλλους ήταν αναμενόμενο, για άλλους όχι σε τέτοιο βαθμό και κάποιοι κάνουν τη χρονιά της ζωής τους. Μιλάμε προφανώς για επιθετικούς, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι σκοράροντας κάνουν απλά αυτό για το οποίο πληρώνονται, τραβούν πάνω τους όλα τα βλέμματα και ταυτόχρονα διεκδικούν το Χρυσό Παπούτσι, ειδικά από τη στιγμή που Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι έχουν μπει φέτος σε human mode. Ακολουθούν μερικά λόγια για τους κορυφαίους σε κάθε ένα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα με βάση τα λεπτά που χρειάζονται για να πετύχουν ένα γκολ (από αυτούς που έχουν τουλάχιστον 6) και ο πίνακας με τους πρώτους 20. Η Bundesliga έχει πολλούς εκπροσώπους, η κορυφή είναι ισπανική, ενώ... σεισμός αναμέται στην Ιταλία.

73 | Καρίμ Μπενζεμά
Τη σεζόν που διανύουμε ακούστηκε περισσότερο για το σκάνδαλο του εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά και τον αποκλεισμό του από τους Τρικολόρ μέχρι νεωτέρας, όμως ο Μπενζεμά παραμένει... δολοφόνος. Ο 28χρονος έχει παίξει σε μόλις 13 από τα 21 παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης όμως έχει 14 γκολ (κανένα με πέναλτι), ένα λιγότερο δηλαδή από τους πρώτους σκόρερ της Primera Division, Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες. Ο Γάλλος επιθετικός έχει καταφέρει από 3.6 σουτ ανά αγώνα να έχει ένα γκολ περισσότερο από τα παιχνίδια του και αν διαιρέσεις τις φορές που έχει σκοράρει με τα 1.025 λεπτά συμμμετοχής θα διαπιστώσεις ότι χρειάζεται μόνο 73 για να σημειώσει ένα τέρμα. Πρόσφατα ξεπέρασε τα 150 γκολ με τους Merengues σε όλες τις διοργανώσεις και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό στην La Liga μπορεί άνετα να πιάσει την καλύτερή του επίδοση από τη σεζόν 2011-12 όταν οι Blancos κατέκτησαν το προβάδισμα με τον Ζοσέ Μουρίνιο και ο ίδιος έβαλε 21 τεμάχια σε 34 παιχνίδια. Ο Μπενζεμά αυτή τη στιγμή είναι απλά ο επιθετικός που σκοράρει πιο συχνά στην Ευρώπη.

81 | Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Δύσκολα θα προκαλεί εντύπωση σε κάποιον η παρουσία του Ζλάταν στο No2 της λίστας. Ο Σουηδός κάνει πλάκα στην Γαλλία από το 2012 και φέτος και ύστερα από 20 αγωνιστικές είναι ο πρώτος σκόρερ στην Ligue1 με 15 γκολ σε 15 αγώνες ενώ έχει δώσει και 6 ασίστ. Διανύοντας την τέταρτη χρονιά του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Ιμπρα είναι επίσης πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (123 σε όλες τις διοργανώσεις) και είναι θέμα χρόνου να φτάσει τα 100 γκολ στο πρωτάθλημα. Εκτός από τους αριθμούς που δύσκολα θα σπάσουν σε τόσο μικρό διάστημα στο μέλλον, ο μυθικός φορ, μπορεί να λέει και ότι βρίσκεται πίσω μόλις από έναν παίκτη σε ολόκληρη την Ευρώπη στο ratio των γκολ ανα λεπτό συμμετοχής. Ο Λοράν Μπλαν του έχει δώσει φέτος 1.212 λεπτά στο τερέν φέτος, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται 81 για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Dare to Zlatan.

83 | Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ
Οταν το 2010 οι άνθρωποι της Μίλαν αποφάσιζαν να πουλήσουν τον Γκαμπονέζο επιθετικό στην Σεντ Ετιέν αντί ενός εκατ. ευρώ, ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν σε επίπεδο θα φτάσει στα επόμενα χρόνια. Ο Ομπαμεγιάνγκ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γρήγορους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, σε σημείο που να καλύπτει τα πρώτα 30 μέτρα πιο γρήγορα από τον Γιουσέιν Μπολτ (3.7'') και ύστερα από τρεις σεζόν με τους Στεφανουά και 47 γκολ σε 87 ματς στην Ligue1 πωλήθηκε στην Ντόρτμουντ αντί 13 εκατ. ευρώ. Τα δύο πρώτα χρόνια έβαλε 13 και 16 γκολ αντίστοιχα όμως φέτος η διακοπή τον βρίσκει να έχει γράψει 18 τεμμάχια σε 17 αγώνες!

Ο 26χρονος έχει γίνει Νο1 φονικό όπλο στα χέρια του Τόμας Τούχελ, έχει αφήσει τρία γκολ κάτω τον σταρ της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, είναι πρώτος σκόρερ στην Bundesliga, είναι βασικός υποψήφιος για το Χρυσό Παπούτσι και πατάει στο βάθρο των killers της Ευρώπης. Εχοντας ένα γκολ περισσότερο από τις συμμετοχές του, ο Πιερ Εμερίκ εκτός από το φράγμα του ήχου σπάει και τα κοντέρ στο σκοράρισμα τινάζοντας τα δίχτυα μια φορά κάθε 83 λεπτά. Εχοντας την υγεία του, είναι δεδομένο ότι θα βάλει ένα ακόμα για να φτάσει τα 19 που είχε με την Σεντ Ετιέν από τη σεζόν 2012-13, όπως και ότι θα κάνει ρεκόρ καριέρας που ίσως συνοδευτεί με ένας ιστορικό προσωπικό τίτλο. Κάντε άκρη, περνάει ο Ομπαμεγιάνγκ.


89 | Γκονσάλο Ιγουαΐν
Ο,τι και αν κάνουν εντός των γραμμών οι υπόλοιποι της λίστας, δεν μπορούν να προκαλέσουν σεισμό σαν και αυτόν που δημιουργεί ο Πιπίτα στην Νάπολη. Με τον ρυθμό που σκοράρει ο Αργεντινός έχει βαλθεί να γκρεμίσει το San Paolo και ειδικά αν καταφέρει να φέρει στον νότο το πρώτο Scudetto μετά την εποχή Μαραντόνα, είναι σίγουρο ότι θα δούμε πράγματα που θα μείνουν στην ιστορία. Λίγους μήνες μετά το δικό του χαμένο πέναλτι με την Λάτσιο που στέρησε από τους Παρτενοπέι την έξοδο στο Champions League, ο 28χρονος έχει πιάσει την φόρμα της καριέρας του και έχει βάλει 18 γκολ στον πρώτο γύρο της Serie A, όσα δηλαδή έβαλε πέρυσι σε όλη τη χρονια. Ο ρυθμός που σκοράρει ο Ιγουαΐν είναι τέτοιος που χαρακτηρίζει ξεκάθαρα παίκτες παγκόσμιας κλάσης και πρωταθλητές και πέρα από το ότι κάνει τους Βεζουβιάνι διεκδικητές του τίτλου στην Ιταλία, έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις ατομικές του επιδόσεις.

Ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει παίξει 1.605 λεπτά, σκοράρει μία φορά κάθε 89 και θα μπορούσε να έχει περισσότερα αν δεν του είχε δημιουργηθεί τραύμα από τα χαμένα πέναλτι, εξαιτίας και του Copa America με την Αργεντινή. Ειδικά αν πάρει ξανά τις εκτελέσεις από τη βούλα, μπορεί εύκολα να φτάσει το ρεκόρ του που είναι τα 27 γκολ με την Ρεάλ Μαδρίτης από την σεζόν 2009-10. Ο Πιπίτα κινείται πλέον σε ρυθμούς Καβάνι στην Νάπολι, όμως αν καταφέρει να χαρίσει πρωτάθλημα, πραγματικά θα είναι σαν ο Ουρουγουανός να μην πέρασε ποτέ από το San Paolo.


117 | Ολιβιέ Ζιρού
Οντας πλέον pundit στο Sky, ο Τιερί Ανρί έχει δηλώσει ότι η Αρσεναλ δεν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Ολιβιέ Ζιρού στην επίθεση. Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί στις τελευταίες μεταγραφικές και ο Βενγκέρ έχει κατηγορηθεί γιατί δεν κάνει ακόμα ένα «μπαμ» και να πάρει κάποιον εκ των Καρίμ Μπενζεμά ή Εντινσον Καβάνι, όμως ο Αλσατός έχει κάνει σαφές ότι θα τα σκάσει μόνο όταν/αν βρεθεί μια πραγματικά καλή περίπτωση. Αν ένας τέτοιος παίκτης θεωρείται κάποιος που να βάζει 20 γκολ τη σεζόν, πλέον οι Gunners τον έχουν. Κόντρα στην Λίβερπουλ ο Ζιρού έβαλε δύο γκολ και έφτασε τα 12 στη φετινή Premier League αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι μπορεί να σκοράρει στα μεγάλα ματς αλλά και ότι ίσως είναι η ώρα να θεωρηθεί top-class.

Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ο πρώην άσος της Μονπελιέ και είναι σήμερα ο παίκτης που χρειάζεται τα λιγότερα λεπτά (117) στο τερέν για να πετύχει γκολ, αφήνοντας πίσω φορμαρισμένους παίκτες της Premier League όπως οι Τζέιμι Βάρντι, Βίκτορ Ιγκάλο, Ρομέλου Λουκάκου, Ριάντ Μαχρέζ που απολαμβάνουν σαφώς πολύ μεγαλύτερης δόξας. Τα γκολ του Ολιβιέ Ζιρού έχουν κάνει την Αρσεναλ να είναι ένα εκ των δύο βασικών φαβορί για τον τίτλο στο Νησί και ίσως εκτός από αυτήν εδώ την πρωτιά να πανηγυρίσει ακόμα μια στο τέλος της σεζόν.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης