Το άγγιγμα του Ζιζού

Το άγγιγμα του Ζιζού

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Το άγγιγμα του Ζιζού

bet365

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξέσπασε στη Λα Κορούνια και ο Θάνος Σαρρής γράφει για το πως ο Ζινεντίν Ζιντάν έφερε ξανά την αλεγρία στο Μπερναμπέου.

Ήταν εμφανές από το ξεκίνημα του αγώνα με την Ντεπορτίβο. Τακτικά, ο Ζιζού μπορεί να μην προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές, ωστόσο η ψυχολογία ήταν εντελώς διαφορετική. Τόσο στις κερκίδες, όσο και στο χορτάρι. Η πίεση και οι αποδοκιμασίες που βίωναν οι blancos με το «καλημέρα», όταν ακουγόταν το όνομα του Μπενίτεθ ή του Πέρεθ άφησαν την θέση τους στον παλμό και την ζεστασιά για το μεγάλο ντεμπούτο του 43χρονου στον πάγκο. Πάνω από 71.000 aficionados πήγαν στο γήπεδο και από την πρώτη στιγμή του χάρισαν την αποθέωση. Οταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε το μικρό του όνομα, όλοι σηκώθηκαν για να φωνάξουν «Ζιντάν». Ο συνωστισμός φωτογράφων και καμερών ήταν πρωτοφανής.

Στα video wall τα μαγικά του από όταν φορούσε ακόμα ποδοσφαιρικά ξεσήκωσαν τον κόσμο, ενώ το γκελ ήταν τόσο μεγάλο, που η Ρεάλ Μαδρίτης επανακυκλοφόρησε στην αγορά φανέλες με το 5 του Ζιζού! Έγιναν ανάρπαστες αμέσως. Βοήθησε βέβαια το γρήγορο 1-0 από τον Μπενεζεμά, η διάσταση που πήρε το σκορ. Ο Ζιζού όμως μετά το τέλος του ματς ήταν ξεκάθαρος: «Το καλύτερο της βραδιάς ήταν ότι παίξαμε καλά με τη μπάλα. Αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε είναι η επανάκτηση της μπάλας, αλλά σιγά-σιγά», τόνισε.

Η Ρεάλ Μαδρίτης παρατάχθηκε με μια 11άδα που ο Μπενίτεθ δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ. Είδαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τα μπακ στην ανάπτυξη, περισσότερο χτίσιμο των επιθέσεων από τους αμυντικούς, γρηγορότερη κυκλοφορία, περισσότερη κίνηση χωρίς τη μπάλα και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο BBC. Ο Καρβαχάλ έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο ανασταλτικά, όσο και επιθετικά, ενώ η τριπλέτα της επίθεσης είχε μεγαλύτερη ελευθερία από πριν, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης έχανε τη μπάλα.

H Ρεάλ του Ζιντάν σε άμυνα και επίθεση (πηγή: Marca)

Στο ανασταλτικό κομμάτι οι Μαδριλένοι είχαν ζητηματάκια και δέχθηκαν φάσεις. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί δουλειά και χρόνος. Και πάλι όμως, κατάφεραν 66 επανακτήσεις της μπάλας. Μόνο απέναντι στη Λεβάντε είχαν περισσότερες. Κι αυτό γιατί παρότι είχαν κενά και ο ίδιος ο προπονητής ζήτησε βελτίωση, έβγαλαν μεγαλύτερη ένταση και αυταπάρνηση. «Θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση στις προπονήσεις και στα παιχνίδια», είχε δηλώσει ο Γάλλος.

Οι επανακτήσεις στο ματς με την Ντέπορ (πηγή: AS)


Μολονότι από ένα ματς δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τακτικές και στιλ παιχνιδιού, ήταν ξεκάθαρη η αλλαγή στην ψυχολογία. Συμβαίνει σχεδόν πάντα όταν αλλάζει ο προπονητής, πόσω μάλλον όταν εκείνος που έρχεται έχει την προσωπικότητα και την ποδοσφαιρική στόφα του Ζινεντίν Ζιντάν.

«Θέλω οι ποδοσφαιριστές να περνούν καλά στο γήπεδο», είχε πει τη μέρα της παρουσίασής του ο Γάλλος σούπερ σταρ, που περνά μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του Μπενίτεθ ως προς αυτό. Η όλη ατμόσφαιρα μαζί με την προσέγγιση του Ζιζού απελευθέρωσαν ποδοσφαιριστές. Είδαμε για παράδειγμα τον Μπέιλ να σφυροκοπά από τα δεξιά και να κάνει χατ-τρικ, αλλά να παίζει ως δεξί μπακ όταν ο Καρβαχάλ ήταν τραυματίας και να γυρνάει πολύ συχνά για να βοηθήσει στα μαρκαρίσματα. Η φάση με το τάκλιν του στην περιοχή του Κέιλορ Νάβας είναι χαρακτηριστική. Η περισσότερη ελευθερία στο γήπεδο από τα πιο σφιχτά τακτικά πλαίσια του Ράφα έβγαλε μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Η τριπλέτα στην επίθεση εναλλασσόταν συνεχώς.

Μόντριτς και Κρόος με την μπάλα περισσότερο στα πόδια έδιναν το τέμπο και ο Γερμανός, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε αρκετές θέσεις και διαφορετικούς ρόλους, χωρίς να σπαταλά τόση ενέργεια στα αμυντικά του καθήκοντα ήταν κομβικός στην πιο γρήγορη κυκλοφορία. Ο Μόντριτς, που ήταν δίπλα του, είχε εμφανώς μεγαλύτερη όρεξη. Τρεξίματα, πίεση, τάκλιν. Χαρακτηριστική και η δική του εικόνα να χάνει το κοντρόλ έξω από την αντίπαλη περιοχή και στη συνέχεια να σπριντάρει σχεδόν όλο το γήπεδο για να την ξανακερδίσει. Ο Κροάτης ρωτήθηκε αν στο πρώτο ματς του Ζιντάν οι παίκτες αισθάνθηκαν πιο άνετοι. «Ναι, αυτό είναι φυσιολογικό όταν έχεις τη μπάλα. Είμαστε πιο επικίνδυνοι όταν έχουμε τη μπάλα στα πόδια μας», απάντησε.

Παράλληλα, ο Ζιζού έκανε πράξη τη δήλωσή του ότι «όλοι είναι σημαντικοί». Ο Ίσκο και ο Καρβαχάλ είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα Ο πρώτος, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει τον Μπενίτεθ, έμενε καθηλωμένος στον πάγκο και είναι πιθανόν ο Ράφα να έδινε τη συγκατάθεσή του για να παραχωρηθεί τον Ιανουάριο. Ο Ζιντάν τον ξεκίνησε βασικό. Το ίδιο και με τον Καρβαχάλ. Μια άλλη κίνηση με νόημα ήταν η είσοδος του Χεσέ στη θέση του Μπέιλ στο 74'. Ο νέος τεχνικός της «Βασίλισσας» γνωρίζει πολύ τα χαρίσματά του και αν κάποιος μπορεί να βγάλει τον καλό εαυτό του, είναι εκείνος.

Το ξεκίνημα λοιπόν της εποχής Ζιντάν γέμισε με αισιοδοξία τους Μερένγκες. Έδιωξε τα σύννεφα από το Μπερναμπέου και έκανε την ατμόσφαιρα πολύ πιο ζεστή για τους παίκτες και τον κόσμο. Το στοίχημα man management, το οποίο ο Μπενίτεθ είχε χάσει εντελώς, ο Ζιζού δείχνει να το κερδίζει από την πρώτη στιγμή, αν και οι ισορροπίες στα αποδυτήρια της Ρεάλ είναι πολύ λεπτές, η παρουσία του δίπλα στον Αντσελότι τον βοηθά πολύ. Η επίδρασή του στην ψυχολογία μπορεί να αυξηθεί με δεδομένο το σχετικά εύκολο πρόγραμμα των Μαδριλένων, που θα τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν σερί και να χτίσουν σε αυτό. Και από εκεί και πέρα θα φανεί που μπορεί να φτάσει, ανάλογα και με τους χειρισμούς της διοίκησης. Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, όλοι οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης χαίρονται και πάλι την ενασχόληση με την ομάδα τους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.