Αποστολή αυτοκτονίας

Αποστολή αυτοκτονίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το δύσκολο έργο, που ανέλαβε ο Τόμας Σάαφ και τα λάθη του Κιντ στο Αννόβερο.

Η πρώτη προπόνηση μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά ανοιχτή στο Αννόβερο. Φέτος, παρά τη χιονόπτωση περίπου 1.000 οπαδοί έδωσαν το παρών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες τους για κάτι καλύτερο. Μαζί τους ήταν άλλα τέσσερα πρόσωπα. Οι τρεις μεταγραφές (Σαλάι, Γιαμαγκούτσι και Φόσουμ) και ο νέος προπονητής.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Τόμας Σάαφ, τον οποίο υποδέχθηκαν στο Αννόβερο με χειροκροτήματα και πολλές προσδοκίες. Ο πρώτος γύρος ήταν ο χειρότερος από το 2002 και ο Φρόντσεκ αποφάσισε μετά το ματς με την Μπάγερν (ήττα με... μόλις 1-0) ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

Μίλησε για έλλειψη ενότητας και πίστης, όμως αυτό ήταν απλά η αφορμή. Η αιτία ήταν ότι δεν πίστευε στο ρόστερ που είχε στα χέρια του. Άλλωστε, από το περασμένο καλοκαίρι είχε χτυπήσει το καμπανάκι, ζητώντας μεταγραφές. Φυσικά, ο πρόεδρος Κιντ και ο – τότε – τεχνικός διευθυντής Ντιρκ Ντούφνερ είχαν άλλα σχέδια. Ο Μπάντερ έπιασε δουλειά στη θέση του τελευταίου τον περασμένο Οκτώβριο και βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με μία «καυτή» κατάσταση.

Στη συνάντηση με τον Φρόντσεκ μετά το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς του εξέφρασε τη στήριξή του. Ήταν ένα από τα συνεχόμενα μίτινγκ πανικού, που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο Αννόβερο τους τελευταίους μήνες. Λίγες ώρες αργότερα αιφνιδιάστηκε, καθώς δεν περίμενε με τίποτα τη παραίτηση του προπονητή. Άλλωστε, ο Φρόντσεκ παραλίγο να πιάσει και τον στόχο, που είχε θέση ο ίδιος ο Κιντ: τους 17 βαθμούς (έμεινε στους 14). «Είμαι πολύ ανήσυχος», τόνισε ο τελευταίος μετά το ματς με την Μπάγερν. Το σύνθημα «Kind muss weg», «Ο Κιντ πρέπει να φύγει», είχε και πάλι κυριαρχήσει στο γήπεδο.

Ο Φρόντσεκ μίλησε για τους συνεχόμενους «τελικούς», κάτι που οι παίκτες του δεν μπορούσαν να αντέξουν. Στο τέλος, όμως, ήταν εκείνος που λύγισε. Διότι, από το περασμένο καλοκαίρι θεωρήθηκε ως ακόμη ένα λάθος του Κιντ. Κατάφερε μεν να σώσει πέρυσι την ομάδα, όμως δεν ήταν εκείνος, στον οποίο θα μπορούσες να στηριχθείς για το μέλλον. «Η παραίτηση του Φρόντσεκ είναι ήττα του Κιντ», όπως έγραψε το Spiegel.

Όλο αυτό, όμως, ήταν άδικο για τον Φρόντσεκ, που ήταν πάντα στο προσκήνιο και έψαχνε μάταια την ησυχία. Τη στιγμή που πριν λίγα χρόνια ο σύλλογος έδειχνε να έχει ωριμάσει, οι αποφάσεις του Κιντ ήρθαν με μεγάλο κόστος και αυτό με τη σειρά του έχει φέρει τη συνεχή ανασφάλεια. Έτσι, ο Μπάντερ βρέθηκε με το δύσκολο έργο να πείσει τον επόμενο προπονητή ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο χάλια όσο φαίνεται.

Και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα τα πήγε μια χαρά. Είτε έπεισε τον Σάαφ για το παραπάνω είτε ο τελευταίος έπεσε στην παγίδα να δεχθεί την πρώτη δουλειά, που του προσφέρθηκε, το Αννόβερο βγήκε κερδισμένο. Το αν ο Σάαφ θα βγει επίσης κερδισμένος, είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες.

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια μπορώ να είμαι ήσυχος. Ο προπονητής μας μπορεί να τα καταφέρει», σχολίασε ο Κιντ, που βλέπει στα πρόσωπα των Μπάντερ και Σάαφ τα τελευταία του χαρτιά, στο Kicker. Το ρίσκο και αυτή τη φορά είναι μεγάλο. Διότι στην κατάσταση που βρίσκεται το Αννόβερο, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι η τακτική και η φιλοσοφία του Σάαφ είναι η λύση.

Ίσως να ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν. Τώρα, όμως, η αποστολή διάσωσης του Γερμανού τεχνικού έχει ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας. Η κρίση δεν είναι κάτι καινούριο στο Αννόβερο. Μοιάζει να είναι μόνιμη κατάσταση. Και για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Σάαφ θα αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Διότι, κάθε ήττα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και τον περιμένουν 17 τελικοί.

«Μάχη της παραμονής. Γιατί να μπλέξετε σε αυτήν;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος του NDR και εκείνος αντέδρασε με ένα νευρικό γέλιο. Δεν ήξερε τι να απαντήσει. «Γνωρίζω τις δυσκολίες. Είναι σέξι, όμως ταυτόχρονα και πολύ δύσκολο εγχείρημα», θα πει στη συνέχεια. Στο τέλος ο τρόπος παιχνιδιού μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς το ρόστερ δεν μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον Ιανουάριο.

Από την πρώτη στιγμή ο Σάαφ ήταν ο εκλεκτός. Εκείνος, που ο Κιντ χαρακτήρισε «Wunschtrainer», τον προπονητή που θέλει. «Είμαστε ταιριαστό ζευγάρι», σχολίασε ο Μπάντερ, που αποκάλυψε και έναν από τους λόγους που θεωρεί ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχημένη. «Γνωρίζει τη νοοτροπία, καθώς μένει στη βόρεια Γερμανία», όπως είπε στο Sky. Τα συναισθήματα είναι αμοιβαία. «Δε νιώθω ανάμεσα σε ξένους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο έμπειρος τεχνικός, καθώς τη Βρέμη και το Αννόβερο χωρίζουν περίπου 130 χιλιόμετρα.

Για τον Σάαφ το πιο σημαντικό είναι να τον καταλαβαίνουν. Οι οπαδοί, η διοίκηση, οι παίκτες. Και πιστεύει ότι σε αντίθεση με όσα βίωσε στην Άιντραχτ, αυτή τη φορά όλα θα πάνε καλά. Το περιβάλλον του ταιριάζει. Τα τελευταία χρόνια η πιο συναρπαστική μάχη στην Bundesliga είναι εκείνη της παραμονής. Εκεί, όπου το παραμικρό λάθος φέρνει την καταστροφή. Και ο Κιντ έχει κάνει πολλά λάθη, για να μπορεί να αισιοδοξεί.

Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του Αννόβερου. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Σάαφ θα πρέπει να έχει τελειώσει με την αξιολόγηση του υλικού και να υπάρξουν οι διορθωτικές κινήσεις. Ο ίδιος, όμως, και ο Κιντ ήδη κάνουν δηλώσεις για το μέλλον, καθώς το συμβόλαιο του 54χρονου τεχνικού μπορεί να εκπνέει το καλοκαίρι του 2017, όμως έχει ισχύ μόνο για την Bundesliga. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Το πρότζεκτ αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι για το σήμερα, που βρίσκει την ομάδα στη 17η θέση. Τα όνειρα μπορούν να περιμένουν. Γιατί στο τέλος η αποστολή διάσωσης μπορεί να εξελιχθεί σε αποστολή αυτοκτονίας...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης