Η χρονιά του Φράνκο Βάσκες

Η χρονιά του Φράνκο Βάσκες

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Η χρονιά του Φράνκο Βάσκες

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την πορεία και τους αριθμούς του Φράνκο Βάσκες, ο οποίος εκτόξευσε τις μετοχές του μέσα στο 2015 όντας κορυφαίος σε Serie A και Ευρώπη.

Το καλοκαίρι η Παλέρμο πούλησε το next big thing του calcio, Πάουλο Ντιμπάλα, στην Γιουβέντους αντί 40 εκατ. ευρώ, όμως οι Rosanero ομάδα συνεχίζουν να έχουν αστέρι. Αυτός είναι ο ‘Μούδο’ (σ.σ. μουγγός) Βάσκες, ο οποίος παίζει μπάλα στο top-level, έχει τρομερούς αριθμούς και κάνει τους μεγάλους της Ιταλίας να ασχοληθούν μαζί του. Ο Αργεντινός -διεθνής πλέον με την Εθνική Ιταλίας- έκλεισε την περσινή σεζόν όντας ένας από τους τρεις παίκτες με double figures σε γκολ-ασίστ στην Serie A (Ντιμπάλα, Μπεράρντι) και φέτος παρότι οι Rosanero δεν τα έχουν πάει καλά, ξεχωρίζει με τις επιδόσεις και την σταθερότητά του και βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους παίκτες του κόσμου.

Το καλοκαίρι του 2011 οι Σικελοί πούλησαν τον Χαβιέρ Παστόρε στην Παρί Σεν Ζερμέν παίρνοντας καθαρά 22 εκατ. ευρώ και πήγαν στην Μπελγράνο για να βρουν αντικαταστάτη. Το deal για τον 21χρονο τότε playmaker και μεσοεπιθετικό έκλεισε στα 4.5 εκατ. ευρώ. Ο Βάσκες, που θα ήταν διαθέσιμος από τον Ιανουάριο, υπέγραψε για πέντε χρόνια και στο συμβόλαιό του μπήκε ρήτρα ύψους 20 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2011-12 έκανε ντεμπούτο στην Serie A και έπαιξε σε 14 ματς κυρίως σαν αλλαγή και το καλοκαίρι δόθηκε δανεικός στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Και στο Vallecas όμως, ο αριστεροπόδαρος άσος παρέμεινε ‘μουγγός’. Σε 18 αγώνες στην Primera Division και έναν στο Copa del Rey πέτυχε 3 γκολ, ερχόμενος και πάλι σταθερά από τον πάγκο.

Το 2012-2013 ξεκίνησε στην Serie B για την Παλέρμο και ο Βάσκες επέστρεψε για να βοηθήσει στην επάνοδο στα σαλόνια. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως ακριβώς θα τα φανταζόταν. Ο Τζενάρο Γκατούζο, τότε προπονητής των Rosanero, του είπε ότι δεν υπολογίζει, δεν τον δήλωσε καν για το πρωτάθλημα και η παρουσία του στο πρώτο μισό της σεζόν περιορίστηκε σε 24 λεπτά σε ματς με την Ελλάς Βερόνα στο Coppa Italia. Ευτυχώς για τον Βάσκες, ο Γκατούζο δεν άργησε να απολυθεί και ο Μπέπε Ιακίνι τον ενσωμάτωσε στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2014. Η Παλέρμο επέστρεψε στην Serie A για το 2014-15.

Ηταν η χρονιά στην οποία ο Βάσκες (10/10) μαζί με τον Ντιμπάλα (13/10) τρομοκράτησαν τις αντίπαλες άμυνες και κάνοντας αμφότεροι διψήφιο αριθμό γκολ-ασίστ, χάρισαν στους Σικελούς μια πολύ άνετη παραμονή και έκαναν πολλούς να θυμηθούν το δίδυμο Παστόρε-Καβάνι. Ο μυθικός πρόεδρος, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, μετά τον Ντιμπάλα δεν θέλησε να πουλήσει και τον ‘Μούδο’ και από νωρίς έκανε σαφές ότι θέλει να τον κρατήσει έναν ακόμα χρόνο όντας σίγουρος ότι η αξία του θα ανέβαινε ακόμα περισσότερο.

Σε ένα πρώτο μισό στο οποίο οι Rosanero δεν τα έχουν πάει καλά, ο πολιτογραφημένος Ιταλός έχει προσφέρει 2 γκολ και 4 ασίστ σε 16 ματς, όμως οι αριθμοί λένε την αλήθεια για την ποιότητά του. Με την Γιουβέντους να έχει ενδιαφερθεί τον καλοκαίρι και την Μίλαν να το έχει παλέψει πρόσφατα για να τον πάρει, είναι σίγουρο ότι ο Βάσκες δεν άργήσει να κάνει και αυτός το μεγάλο βήμα από την Παλέρμο σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ του Campionato.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά που δημοσίευσε η Gazzetta dello Sport, μέσα στο 2015 ο Βάσκες ήταν Νο1 στην Ιταλία και σε κάποιες κατηγορίες και κοντά στους καλύτερους στα μεγάλα πρωταθλήματα. Ο γεννημένος στην Κόρδοβα, μέσα στο έτος που φεύγει ήταν πρώτος στην Serie A σε επιτυχημένες ντρίμπλες με 135, με τον δεύτερο, Φελίπε Αντερσον να έχει 104 και τον πρώτο στην Ευρώπη, Λέο Μέσι, 167. Τα 8 δοκάρια του ήταν τα περισσότερα από έναν παίκτη στο Campionato (6 Βίντμερ), τη στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πρώτος στην Ευρώπη με 9.

Εχοντας πάρει την ιταλική υποκοότητα, δεν θα μπορούσε να μην έχει βάλει τη μαχητικότητα στο αργεντίνικο ταμπεραμέντο του και είναι εντυπωσιακό το ότι είναι πρώτος σε Serie A και Ευρώπη σε φάουλ σε βάρος του αλλά και σε αυτά που έχει κάνει. Τον 26χρονο έχουν σταματήσει αντικανονικά 172 φορές (2ος ο Χετεμάι με 138) και ο ίδιος έχει κόψει με φάουλ αντίπαλο 102 φορές (2ος ο Ρινκόν της Τζένοα με 93).

Με 3.373, έκλεισε το 2015 με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από κάθε άλλο παίκτη -εκτός τερματοφυλάκων- στην Serie A, με τη σταθερότητά του και το decision-making που επιδεικνύει να είναι εκπληκτικά. Ο πρώην coach της Παλέρμο, Φαμπρίτζιο, Ταφάνι, εκθείασε την αντοχή και το ομαδικό πνεύμα του Βάσκες. «Ο Φράνκο βγάζει τρομερή ενέργεια σε κάθε αγώνα. Είτε έχει την μπάλα είτε όχι, τρέχει στην ίδια ταχτύτητα».

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης