Ανασκόπηση της Ligue 1 2015

Ανασκόπηση της Ligue 1 2015

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό της χρονιάς στην Ligue 1.

Η Παρί σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στο 2015. Ακόμη μία χρονιά στην Ligue 1 ολοκληρώθηκε με πολλά γκολ, θέαμα, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, σημαντικές αλλαγές στους πάγκους, νέα αστέρια (Ντι Μαρία) και πολλά ταλέντα.

Μπιέλσα και Φουρνιέ αποτελούν παρελθόν από τους πάγκους των Μαρσέιγ και Λυών αντίστοιχα, έχοντας κάνει τεράστια αίσθηση, νεοφώτιστες (Ανζέρ) βρίσκονται στην 4άδα, μαζί με ομάδες που κανένας δεν περίμενε (Καέν), όμως η διαφορά με τους πρωτοπόρους του Λοράν Μπλαν είναι τεράστια. Όπως και να έχει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη!

Οι κυρίαρχοι

Η Παρί έφτασε στο σημείο, που ήθελε η διοίκησή της: παίζει χωρίς αντίπαλοι. Οι Παριζιάνοι κατέκτησαν ό,τι τρόπαιο υπάρχει στη Γαλλία, κάτι που πιθανότατα θα επαναληφθεί και στο 2016. Το 2015 τελείωσε με την ομάδα του Μπλαν να κάνει ρεκόρ συγκομιδής στον πρώτο γύρο με 51 βαθμούς, σπάζοντας εκείνο της Λυών (50 τη σεζόν 2006-07), ενώ καλύτερη επίδοση είναι και η διαφορά των 19 βαθμών με τον δεύτερο, τη στιγμή που στο ίδιο σημείο της προηγούμενης σεζόν ήταν στην 3η θέση πίσω από Μαρσέιγ και Λυών.

Τα 99 γκολ στην Ligue 1 κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι επίσης επίδοση-ρεκόρ, ενώ στα 38 ματς, που έδωσε η Παρί στο 2015, κέρδισε τα 19 με τουλάχιστον 3 γκολ διαφορά. Ιμπραΐμοβιτς, Καβάνι και Ντι Μαρία πέτυχαν 31 γκολ στον πρώτο γύρο, τη στιγμή που η δεύτερη καλύτερη επίθεση, εκείνη της Νις, έχει συνολικά 32... Η χρονιά στη Γαλλία ανήκει χωρίς καμία αμφιβολία στην Παρί.

Η έκπληξη

Η παρουσία της και μόνο στην Ligue 1 ήταν έκπληξη. Πόσο μάλλον από τη στιγμή, που έκανε την αντεπίθεσή της και, πλέον, βρίσκεται στη 12η θέση. Οι Κορσικανοί έχουν με διαφορά το μικρότερο (συγκριτικά) μπάτζετ που είδε η πρώτη κατηγορία εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι μόλις στα 13,5 εκατ. ευρώ. Για να καταλάβετε πόσο μικρό είναι, είναι σχεδόν το μισό από εκείνο της Ανζέρ... Χωρίς σημαντικές μεταγραφές, χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι μικροί της Κορσικής ήταν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους.

Ξαφνικά, μετά το ξεκίνημα με 7 ήττες και 3 ισοπαλίες, εκεί που όλα έδειχναν ότι η Γκαζελέκ ετοιμάζεται να επιστρέψει ξανά στη δεύτερη κατηγορία, ήρθε η αναγέννηση. Αήττητο σερί 9 αγώνων με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες! Είναι το δεύτερο καλύτερο σερί στην κατηγορία. Αυτό που έχει συμβεί είναι ένα μικρό θαύμα. Ο Τιερί Λορί και οι παίκτες του αξίζουν τον θαυμασμό όλων. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν στο τέλος...

Η απογοήτευση

Επέστρεψε στην Ligue 1 και δεν ήταν καν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Τελικά, ήταν η μεγάλη απογοήτευση της χρονιάς, καθώς τελείωσε τον πρώτο γύρο χωρίς νίκη και με μόλις 8 βαθμούς, κάτι που μάλλον την έχει ήδη καταδικάσει.

Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία πριν από λίγες εβδομάδες, με τον Ρομπέν να παίρνει τη θέση του Φουρλάν ήταν ευεργετική, με τους παίκτες να ξυπνάνε, να παίζουν καλύτερα, όμως στο τέλος τίποτα να μην αλλάζει. Η Τρουά έγραψε το όνομά της στην ιστορία για τους λάθος λόγους, καθώς έσπασε το αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής της Μπρεστ, που κρατούσε από τη σεζόν 1979-80...

Ο καθοδηγητής

Όταν τελείωσε το 2014 η Καέν βρισκόταν στον πάτο της Ligue 1 στο -4 από τη σωτηρία. Από εκείνη τη στιγμή, όλα έχουν αλλάξει. Η ομάδα του Γκαράντ έκανε εκπληκτική αντεπίθεση στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, μαζεύοντας 31 ολόκληρους βαθμούς, για να τερματίσει στην 13η θέση στο +10 από την ζώνη του υποβιβασμού.

Παρά τις αποχωρήσεις των Καντέ (Λέστερ), Λεμάρ (Μονακό) και Νανζίς (Λιλ) το περασμένο καλοκαίρι, οι καενέ είναι ασταμάτητοι και στον πρώτο γύρο της τρέχουσας σεζόν. Βρίσκονται στην 4η θέση με 30 βαθμούς! Ο Λοράν Μπλαν μπορεί να τα σήκωσε όλα με την Παρί, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ να οδήγησε την Μονακό στην 3η θέση, ο Φουρνιέ να έκανε την έκπληξη πέρυσι με την Λυών και ο Μουλέν να κάνει εξαιρετική δουλειά στην Ανζέρ, όμως ο Γκαράντ ήταν ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στη Γαλλία.

Ο MVP

Ό,τι και να πει κανείς για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι λίγο. Ο Σουηδός ήταν και πάλι καθοριστικός στις επιτυχίες της Παρί, ενώ συνεχίζει να σκοράρει ασταμάτητα και να καταρρίπτει τα ρεκόρ των Παριζιάνων. Ο 34χρονος επιθετικός είναι, πλέον, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Παρί τόσο στην Ligue 1 με 90 γκολ όσο και στο Champions League με 17!

Με 26 γκολ, μάλιστα, είναι ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα στο 2015 και αρκετά από αυτά ήταν άκρως εντυπωσιακά. Ο Ζλάταν είναι σαν το παλιό καλό κρασί και με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται με το τέλος της σεζόν, ο πρόεδρος Αλ Κελαϊφί τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα κάτσουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ταλέντο

Το νέο διαμάντι του Πριγκιπάτου ήρθε από εκεί που κανένας δεν το περίμενε. Η Μονακό αποφάσισε να αλλάξει ρότα, έχει στραφεί στα νιάτα και μετά από ένα καλοκαίρι, στο οποίο αποκτήθηκαν παίκτες όπως ο Ελ Σαραουί, ο Καβαλέιρο, ο Τραορέ (για περίπου 14 εκατ. ευρώ), άλλος είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά. Ανάμεσα στα ονόματα του περασμένου καλοκαιριού ένα πέρασε κάπως απαρατήρητο. Ο Τομάς Λεμάρ αποκτήθηκε για 4 εκατ. ευρώ από την Καέν και πριν λίγες ημέρες οι οπαδοί των Μονεγκάσκων τον ανακήρυξαν ως την καλύτερη μεταγραφή.

Ο 19χρονος μέσος γεννήθηκε στη Γουαδελούπη και το 2010 μετακόμισε στη Νορμανδία για λογαριασμό της Καέν. Κάποιοι τραυματισμοί τον άφησαν πίσω, όμως πέρυσι κατάφερε να καθιερωθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν στην εντυπωσιακή πορεία των καενέ προς τη σωτηρία. «Ο Λεμάρ είναι το μέλλον του γαλλικού ποδοσφαίρου», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Μονακό, Βαντίμ Βασίλιεβ, στην παρουσίαση του νεαρού μέσου, που μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ολόκληρη τη Γαλλία. Φονικό αριστερό πόδι, εξαιρετικά στημένα και τεχνική κατάρτιση. Η μπάλα πάντα περνάει από τα πόδια του και δείχνει εκπληκτική ωριμότητα στη μέχρι τώρα πιο δύσκολη αποστολή στην καριέρα του.

«Δεν έχω ξαναδεί παίκτη σαν αυτόν. Είναι μικροκαμωμένος, όμως ποτέ δεν φοβάται να βάλει το πόδι του στη φωτιά και ποτέ δεν χάνει την μπάλα. Η τεχνική του είναι εκπληκτική», τόνισε ο Μαρσιάλ, που τον είχε γνωρίσει στην Γαλλία U18 και όλοι βλέπουν συγκρίνουν τις δύο περιπτώσεις. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ο Λεμάρ είχε 1 γκολ και 4 ασίστ στην Ligue 1, τη στιγμή που φέτος έχει ήδη φτάσει τα 3 και τις 2 αντίστοιχα. «Κάνει εκπληκτικά πράγματα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Συνεχίζει να εξελίσσεται», τόνισε ο Ζαρντίμ, που στον Λεμάρ έχει βρει τον ανέλπιστο ηγέτη της μεσαίας γραμμής της Μονακό. Από τις μεγάλες αποκαλύψεις του 2015.

Η επιστροφή

Τον περασμένο Ιανουάριο μετά τη σύντομη εμπειρία του με τη Χαλ, που κράτησε για μόλις 3 μήνες, ο Μπεν Αρφά αποφάισισε να επιστρέψει στη Γαλλία. Συμφώνησε με τη Νις, όμως η FIFA δεν του έδωσε την άδεια να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς είχε συμμετοχή ήδη με δύο ομάδες (τη Νιούκαστλ U21 και τη Χαλ). Σκέφτηκε μέχρι και να τα παρατήσει. Ο Μπεν Αρφά, όμως, αποδείχθηκε κάτι σαν... φοίνικας. Αναγεννήθηκε από τις στάχτες του.

Τελικά, στο πρόσωπο του Κλοντ Πιελ βρήκε επιτέλους έναν προπονητή, που τον καταλαβαίνει και στα 28 του είναι πιο ώριμος από ποτέ. «Έχω βρει την ισορροπία στο παιχνίδι μου και το διασκεδάζω στη Νις», είχε πει πριν λίγο καιρό ο Μπεν Αρφά, που κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις και σκοράρει πανέμορφα γκολ. Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημα της σεζόν τόσο εκείνος όσο και οι νισουά έμοιαζαν χαμένοι. Πλέον, ο Μπεν Αρφά βρήκε τον εαυτό του και έδωσε εκ νέου ταυτότητα στη Νις. Ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγάλη επιστροφή.

Η μεταγραφή

Ήταν από τις μεταγραφές, που πέρασαν απαρατήρητες. Το καλοκαίρι του 2014 ο Αντί Ντελόρ άφησε την Τουρ για την Γουίγκαν, όμως δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην Αγγλία. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε ως δανεικός στην Τουρ. Με δύο γκολ στον δεύτερο γύρο πέρυσι στην Ligue 2 δεν μπορείς να πεις ότι έκανε το μπαμ, όμως η Καέν γνώρισε τι αγόραζε. Το περασμένο καλοκαίρι, οι καενέ έκαναν την επένδυσή τους και δεν το μετάνιωσαν.

Ο 24χρονος επιθετικός είναι από τις αποκαλύψεις φέτος, έχει πετύχει κάποια εντυπωσιακά γκολ και οδηγεί την ομάδα του στις ευρωπαϊκές θέσεις. Από τη στιγμή, που κόστισε μόλις 1 εκατ. ευρώ είναι με διαφορά η καλύτερη μεταγραφή της χρονιάς. Πόσα ζητάει η Καέν αυτή τη στιγμή, για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώλησή του; Τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ! Ο Ντελόρ τόνισε ότι είναι όνειρό του να παίξει στη Μαρσέιγ, που τον έχει πολύ ψηλά στη λίστα της, όμως μάλλον είναι λίγο... τσιμπημένος για τους Μασσαλούς.

«Θα δούμε αν θα υπάρξουν προτάσεις. Αν μας έρθει μία πρόταση, που να είναι κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, θα το σκεφτούμε. Αυτή τη στιγμή ο παίκτης κάνει το μπαμ και θέλουμε να τον κρατήσουμε», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Καέν, Ζαβιέ Γκραβελέν. Κρατήστε το όνομα... Οι άλλες μεταγραφές, που ξεχώρισαν, ήταν των Σεΐκ Εντόι στην Ανζέρ και Μπεν Αρφά (τον έχουμε σε άλλη κατηγορία) στη Νις. Αμφότεροι αποκτήθηκαν οι ελεύθεροι, ενώ ο Μουκάντζο κόστισε μόλις 1 εκατ. ευρώ στη Λοριάν.

Το ματς

Ήταν το ματς ανάμεσα στην ομάδα, που πέρυσι διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο και στην πρωταθλήτρια. Η Παρί υποδέχθηκε την Λυών και στο τέλος εκείνο που κατάλαβαν όλοι είναι ότι οι Παριζιάνοι έχουν βρεθεί σε άλλο επίπεδο. Το τελικό 5-1 απλά αποτύπωσε τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες και έστειλε το μήνυμα στους υπόλοιπους: η Παρί είναι ανίκητη... Τέτοια «δήλωση» ανωτερότητας είχαμε να δούμε από την χρυσή εποχή της Λυών λίγα χρόνια νωρίτερα.

Το γκολ

Στα τέλη του Σεπτέμβρη η Σεντ Ετιέν υποδέχθηκε τη Νις και το ματς αποδείχθηκε... πάρτι για τον Χατέμ Μπεν Αρφά. Στο τέλος του πρώτου μέρους ο τελευταίος πήρε την μπάλα 35 μέτρα μακριά από την εστία του Ρουφιέ και αφού πέρασε 6 αντιπάλους τελείωσε ιδανικά με το δεξί, για να κάνει το 3-1 υπέρ της ομάδας του. Το γκολ της χρονιάς ανήκει στον αναγεννημένο Γάλλο μέσο. Απολαύστε το.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα