Εντολή εξέλιξης

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Εντολή εξέλιξης

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα λάθη του Φαν Χάαλ και τις επιλογές της διοίκησης της Γιουνάιτεντ.

Από τα μέσα του Οκτώβρη και μετά η Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει μόλις 3 από τα 14 ματς. Τέσσερις συνεχόμενες ήττες στην ίδια σεζόν οι κόκκινοι διάβολοι έχουν να κάνουν από τον Νοέμβριο του 1961 (είχαν κάνει ξανά το 2001, όμως ήταν σε διάστημα δύο σεζόν από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο).

Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο τα αρνητικά ρεκόρ. Αυτά είναι απλά μία αντανάκλαση των εμφανίσεων. Διότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα, το μοναδικό που φαίνεται να ισχύει στη θητεία του Φαν Χάαλ είναι ότι η Γιουνάιτεντ έχει χάσει τη θέληση να κερδίζει. Δεν υπάρχει ίχνος πάθους, ίχνος έμπνευσης.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σχέση με τον Ολλανδό πλησιάζει στο τέλος της. Το Sky Sports αποκάλυψε ότι ο Φαν Χάαλ άφησε την προπόνηση της Κυριακής (27/12) στον Γκιγκς, καθώς είχε συζητήσεις για το μέλλον του με τη διοίκηση. Ανακοίνωση δε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (28/12), καθώς συνήθως οι αλλαγές προπονητή στην Γιουνάιτεντ επισημοποιούνται με τρόπο, ώστε να συνάδουν με τους κανόνες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Είναι δεδομένο, όμως, ότι το πράγμα έχει στραβώσει σε βαθμό, που η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Μετά την τελευταία ήττα από τη Στόουκ, ο Ολλανδός έκανε δύο πράγματα. Το πρώτο, ήταν να ανοίξει μόνος του την πόρτα της εξόδου και το δεύτερο να μιλήσει εναντίον των παικτών του, που δεν «τολμάνε» να παίξουν ποδόσφαιρο. «Είναι μία ομάδα, που απλά θέλει να αποφεύγει την ήττα. Δε θα έπρεπε να είναι έτσι», σχολίασε ο Ντάνι Χιγκιμπόθαμ, που διαπίστωσε αυτό που βλέπουν όλοι.

Όταν ο Φαν Χάαλ ανέλαβε το 2014, είχε μία εντολή: την εξέλιξη. Αυτό, μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες, όμως μετά από 1,5 χρόνο είναι αδύνατον να τη δεις σε οποιοδήποτε τομέα. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα κρύβονταν πίσω από τα θετικά αποτελέσματα. Τώρα, όμως, που η αύρα του έχει εξαφανιστεί, δείχνει και ο ίδιος συνεχώς εκνευρισμένος. Φέτος, λοιπόν, βρήκε επιτέλους το σύστημα, που πιστεύει ότι θα οδηγήσει την ομάδα του στις επιτυχίες. Το θέμα είναι ότι δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το αλλάζει.

Αμυντικά, τα πράγματα είναι καλά ή τουλάχιστον ήταν καλά στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Επιθετικά, όμως, η «απολυταρχική» του λογική έχει φέρει πολλά προβλήματα, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, που είναι απόσπασμα από την εκπομπή Monday Night Football σε ανάλυση των Τζέιμι Κάραχερ και Τιερί Ανρί μετά την ήττα από τη Νόριτς.

Ο μέσος όρος των γκολ για την Γιουνάιτεντ φέτος στην Premier League είναι στο 1,22 και ο χειρότερος μετά τη σεζόν 1989-90 (το αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία των κόκκινων διαβόλων είναι στο 0,9), ενώ είναι στην κορυφή της λίστας (και με διαφορά) στις πάσες προς τα πίσω και στις πάσες προς τα πλάγια. Τέλος, είναι τελευταία στη λίστα με τα σουτ εντός εστίας εντός έδρας, ενώ χρειάζεται να κάνει τις περισσότερες πάσες, για να φτάσει σε τελική προσπάθεια.

Η τακτική δεν λειτουργεί και είναι εύκολο να το δεις. Στους μήνες, που βρίσκεται ο Ολλανδός στο Old Trafford, ελάχιστες φορές έχει δηλώσει απόλυτα ικανοποιημένος. Οι παίκτες του δεν μπορούν να παίξουν αυτό που οραματίζεται. Οι φήμες θέλουν τους Ρούνεϊ και Κάρικ να του έχουν ζητήσει να κάνει αλλαγές στην τακτική, ενώ ο Julien Laurens είχε αποκαλύψει ότι σε μία συζήτηση με τον Σνάιντερλεν, ο τελευταίος του είχε πει ότι είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσεις όλα αυτά που ζητάει. Είναι τόσο πολύπλοκα.

Έτσι, το γεγονός ότι ο Φαν Χάαλ ζητάει συνεχώς χρόνο δεν είναι αφύσικο, ούτε αδικαιολόγητο. Το να κάνεις πολλές μεταγραφές, όμως, σε φέρνει σε έναν κύκλο, στον οποίο ο χρόνος ποτέ δε θα είναι αρκετός. Και από ένα σημείο και μετά ένας σύλλογος με τη δυναμική της Γιουνάιτεντ δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Δουλειά του Ολλανδού είναι μεταξύ άλλων να παίρνει και το μάξιμουμ των παικτών του. Στο ματς με τη Στόουκ φάνηκε ότι έχει χάσει και αυτό το παιχνίδι... Η ανάλυση, που είχε κάνει πριν λίγο καιρό για το τι θέλουν οι οπαδοί, ήτα τελείως άστοχη. «Πέρυσι είπα πολλά για τους οπαδούς και τη στήριξή τους, ασχέτως με τα αποτελέσματα. Τώρα, όμως, τα αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί και κάποιες φορές φωνάζουν: επίθεση, επίθεση, επίθεση! Είμαστε, όμως, σε επίθεση στο 70% των αγώνων, καθώς έχουμε την μπάλα», είχε πει, πριν συνεχίσει, δίνοντας την εκτίμησή του.

«Ίσως θέλουν περισσότερες μακρινές μπαλιές, περισσότερη δραστηριότητα στην αντίπαλη περιοχή. Ναι, είναι πιθανό. Πιστεύω, όμως, ότι δεν έχουμε τους παίκτες, για να παίξουμε με μακρινές μπαλιές. Θα πρέπει να παίξουμε με τον Φελαϊνί ως επιθετικό. Και δεν είναι η φυσική του θέση. Τότε, θα έπρεπε να αγοράσουμε άλλους επιθετικούς και αυτό δεν είναι η άποψή μας».

Στην παρουσίαση του 64χρονου τεχνικού, ο Εντ Γούντογουορντ είχε πει: «τα επιθετικά ένστικτα και η πίστη του στις ακαδημίες είναι φτιαγμένα για την Γιουνάιτεντ». Μετά από τόσους μήνες, φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι όπως τα περίμεναν οι δύο πλευρές. Σε ψηφοφορία του United We Stand το 85% ζήτησε να φύγει ο Φαν Χάαλ. Και αυτό ήταν πριν την ήττα από τη Στόουκ.

Ο Ολλανδός τόνισε ότι η αυτή η ήττα ήρθε με χειρότερη εμφάνιση σε σχέση με εκείνη από τη Νόριτς. Συνέχισε, λέγοντας πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει βελτίωση στο παιχνίδι με την Τσέλσι, που ακολουθεί. Είναι εμφανές ότι αν υπάρχει λύση στα προβλήματα της Γιουνάιτεντ, ο Φαν Χάαλ δεν μπορεί να τη δώσει... Και αυτό κάνει επιτακτική την αλλαγή στον πάγκο.

Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Κανένας δεν το αμφισβητεί. Το θέμα, όμως, είναι ότι η διοίκηση θα πρέπει να αποφασίσει τι έννοια θέλει να δώσει σε αυτή τη «μετάβαση». Θέλει έναν προπονητή, που θα της δώσει ξανά νοοτροπία νικητή; Κάποιον, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τον επόμενο, βελτιώνοντας κάποιους παίκτες; Ποια είναι αυτή η «εξέλιξη», που μακροπρόθεσμα θα φέρει και πάλι την κορυφή;

Ο Φαν Χάαλ έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, όμως τα προβλήματα της Γιουνάιτεντ στη δομή του συλλόγου είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον Daniel Taylor του Guardian η διοίκηση κοιτάζει περισσότερο τη θέση στη βαθμολογία, παρά τις «μικρές λεπτομέρειες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά. Όπου μικρές λεπτομέρειες, βάλτε τα στατιστικά και τα όποια αρνητικά ρεκόρ. Στην ουσία μιλάμε για τις εμφανίσεις.

Αυτή η προσέγγιση είναι θεμιτή. Παράλληλα, όμως, είναι και λάθος για όλα αυτά, που έχουν πει ότι θέλουν να πρεσβεύει η Γιουνάιτεντ. Αν τα αποτελέσματα δεν αναλύονται, τότε απλά δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη. Όσο για το ποιος είναι ο κατάλληλος να διαδεχθεί τον Φαν Χάαλ; Αν η άποψη της διοίκησης παραμένει η παραπάνω, τότε ο Μουρίνιο θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης