Ομάδες που δεν κατέρρευσαν

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Ομάδες που δεν κατέρρευσαν

bet365

Ολοι περιμένουν να πέσει από την κορυφή αλλά η Λέστερ δεν σταματά. Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για κάποιες εκπλήξεις που δεν κατέρρευσαν και σήκωσαν την κούπα.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Αν είμαστε στην πρώτη θέση μέχρι τον Απρίλιο, θα σκεφτώ για τον τίτλο. Αυτή τη στιγμή απλά το απολαμβάνω». Τα λόγια του Κλαούντιο Ρανιέρι μετά το εντυπωσιακό διπλό επί της Εβερτον δείχνουν ότι παρότι ο πρώτος γύρος την βρίσκει στην κορυφή, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Λέστερ μπορεί να κάνει το θαύμα. «Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι τρελό και αν είναι τρελό με αυτόν τον τρόπο, θα είμαι πολύ χαρούμενος». Οι Foxes έγιναν η πρώτη ομάδα επί εποχής Premier League που έκαναν Χριστούγεννα στην τελευταία θέση και στα επόμενα ήταν στην κορυφή και συνεχίζουν την πορεία τους για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις από τότε που υπάρχει ποδόσφαιρο. Ακολουθούν 4 περιπτώσεις ομάδων που -τον αιώνα που διανύουμε- κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κράτησαν το Νο1 μέχρι το τέλος και έγραψαν ιστορία. Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Σίτι έχουν κατακτήσει τα πρωταθλήματα στο Νησί από το 1995 όταν έκανε το «μπαμ» η Μπλάκμπερν, η λίστα ίσως μεγαλώσει 20 χρόνια μετά…

2000 | Λα Κορούνια
Η Ντεπορτίβο μοιάζει αναγεννημένη φέτος με τον Λούκας να έχει… τρελαθεί και σκοράρει με ρυθμούς που θυμίζουν τις αρχές του αιώνα. Τότε, που η Λα Κορούνια έγινε η δεύτερη μικρότερη πόλη μετά το Σαν Σεμπαστιάν (Ρεάλ Σοσιεδάδ) που η ομάδα της κατακτά την La Liga. Εχοντας στον πάγκο τον Χαβιέρ Ιρουρέτα, οι Gallegos είχαν highlights τις 5άρες σε βάρος των Ρεάλ Μαδρίτης και Σεβίλλης (αμφότερες 5-2) και χωρίς να διαθέτουν ούτε καλύτερη άμυνα ούτε καλύτερη επίθεση άφησαν 5 βαθμούς πίσω Μπαρτσελόνα και Βαλένθια. Μανουέλ Πάμπλο, Σούρερ, Μάουρο Σίλβα, Τζαλμίνια, Παουλέτα, Σκαλόνι, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Βίκτορ, Ντονάτο, Μακάι ήταν κάποιοι από τους παίκτες της ομάδας που χάρισε στο κλαμπ το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας του. Τη μυθική επιτυχία ακολούθησαν δύο δεύτερες θέσεις τις επόμενες σεζόν στην Primera Division και τα ημιτελικά του Champions League το 2003-04 όμως από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν υποβιβαστεί δύο φορές.

2007 | Στουτγκάρδη
Από το… πουθενά πριν 9 χρόνια η ομάδα του Αρμιν Φε, τρέλανε όλη την Γερμανία. Ο σήμερα τεχνικός της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης είχε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του με τους Σουηβούς αφήνοντας από κάτω Σάλκε, Βέρντερ Βρέμης, Μπάγερν Μονάχου και βγάζοντας στους δρόμους όλη την πόλη. Χίλντεμπραντ, Μέιρα, Μπάμπελ, Οσόριο, Χίτσλσπεργκερ, Χίλμπερτ, Κακάου ήταν μερικά από τα ονόματα εκείνης της ομάδας, που είχε επίσης στις τάξεις της δύο νεαρούς Γερμανούς που θα γίνονταν στο μέλλον αστέρια παγκόσμιας κλάσης και παίκτες της Εθνικής Γερμανίας. Ο Σάμι Κεντίρα πέτυχε το νικητήριο γκολ στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής στην ανατροπή επί της Κότμπους (2-1) ενώ ο Μάριο Γκόμες ήταν ο πρώτος σκόρερ με 14 γκολ στο ιστορικό πρωτάθλημα. Η έκπληξη φαντάζει ακόμα πιο μεγάλη αν θυμηθει κανείς ότι η Στουτγκάρδη την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει 9η και ότι ξεκίνησε με 2 εντός έδρας τριάρες σε βάρος της από Νυρεμβέργη και Μπορούσια Ντόρτμουντ.


2009 | Βόλφσμπουργκ
Και δεύτερη παρουσία έχει στη λίστα η Γερμανία καθώς δύο χρόνια μετά το ‘θαύμα’ της Στουτγκάρδης, ένα άλλο… απίθανο κλαμπ πήρε την Σαλατιέρα από την Μπάγερν Μονάχου. Η Βόλφσμπουργκ έκανε σταθερά βήματα βελτίωσης και μετά την 5η θέση του 2007-08 κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της χάρη σε μια επίθεση που έβγαζε φωτιές. Με τον Φέλιξ Μάγκατ στον πάγκο οι Wolfe διέσυραν με 5-1 τους Βαυαρούς 9 αγωνιστικές πριν το τέλος και πυροβολώντας κατά ριπάς τερμάτισαν δύο βαθμούς διαφορά από τους Βαυαρούς. Γκραφίτε (28) και Τζέκο (26) έβαλαν βαζί 54 (!!!) γκολ στο πρωτάθλημα με την ομάδα που εκτός από καλύτερη επίθεση είχε καλύτερη άμυνα. Τζακάρντο, Μπαρτσάλι, Ρικάρντο Κόστα, Ζοσουέ, Μισίμοβιτς ήταν κάποιοι από τους παίκτες εκείνης της ομάδας, ενώ μέχρι σήμερα ο μοναδικός που έχει μείνει είναι ο τερματοφύλακας, Ντιέγο Μπενάλιο.


2012 | Μονπελιέ
Ρεκόρ πόντων στον πρώτο γύρο (51), μοναδική αήττητη στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα και διαφορά 19 βαθμών από τη δεύτερη, Μονακό. Με τη δύναμη που έχει η Παρί Σεν Ζερμέν αυτή τη στιγμή, μοιάζει απίθανο κάποια άλλη ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα τα επόμενα… 50 χρόνια. Το 2012 ήδη μοιάζει πολύ μακρινό, όταν η Μονπελιέ έκανε το θαύμα και κατέκτησε τον τίτλο στην Ligue1. Η ομάδα του Ρενέ Ζιράρ με τους Γιάνγκα Εμπίβα, Εστράδα, Ντερνίς, Καμαρά, Μπελχαντά και τον πρώτο σκόρερ της λίγκας, Ολιβιέ Ζιρού, κράτησε από κάτω την Παρί του Κάρλο Αντσελότι και χάρισε στο κλαμπ το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Η συγκομιδή των 82 βαθμών ήταν εκείνη τη στιγμή η δεύτερη καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Η Μονπελιέ είχε τερματίσει 14η την προηγούμενη σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης