Οι τρεις μάγοι της Αρσεναλ

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Οι τρεις μάγοι της Αρσεναλ

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει τους τρεις top-level παίκτες της Αρσεναλ που κάνουν τη διαφορά φέτος και τη διατηρούν διεκδικήτρια του τίτλου στην Premier League.

Στο twitter συχνά εμφανίζονται troll που παρουσιάζουν τους οπαδούς της Αρσεναλ να αλλάζουν γνώμη για τον Αρσέν Βενγκέρ κάθε φορά που μετακινείται ο δευτερολεπτοδείκτης. Αν και το απωθημένο για τον κόφτη-σκύλο που δεν λέει να έρθει δεν θα ξεπεραστεί ποτέ, σήμερα οι φίλοι των Gunners δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν βλέπουν παικταράδες να κάνουν τη διαφορά στην ομάδα τους. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος για το 2015-16, ο Αλσατός έχει το κλαμπ του Λονδίνου στην πρώτη θέση της Premier League και με τα αστέρια του να είναι εντυπωσιακά μετά ουσίας, βγάζει μία εικόνα που δημιουργεί τουλάχιστον ελπίδα. Αφήνουμε έξω τον περσινό player-of-the-year Αλέξις Σάντσες που πρόσφατα τραυματίστηκε και ρίχνουμε μία ματιά σε δύο top-class παίκτες που ήρθαν έτοιμοι στο Emirates και σε έναν που χτίζει σκληρά το μέταλλό του και προσπαθεί να βγάλει λάθος τους pundits που τον αμφισβητούν...

Οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν από τον τερματοφύλακα λέει το κλισέ και είναι από τα πιο σοφά στο ποδόσφαιρο. Η Τσέλσι είχε δύο τρομερούς keepers και 'έπρεπε' να αφήσει τον έναν και η Αρσεναλ ήταν σαφώς η κερδισμένη από αυτή τη συγκυρία αφού βρέθηκε να έχει εκείνη τον καλύτερο και πιο έτοιμο από τους δύο τη δεδομένη στιγμή. Οι Μπλε επένδυσαν στον Τιμπό Κουρτουά και οι Gunners δίνοντας μερικά... ψιλά πήραν έναν άσο που «μπορεί να πάρει μόνος του 12-15 βαθμούς στη σεζόν» όπως είπε ο επί χρόνια συμπαίκτης και άμεσος συνεργάτης του, Τζον Τέρι.

Οπως περνούν οι αγωνιστικές, ο Τσεχ κάνει όλο και πιο σαφή την άνοδο του επιπέδου κάτω από τα δοκάρια στην Αρσεναλ. Εχοντας παίξει και στα 16 ματς στην Premier League, έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη σε 7 και έχει δει την μπάλα στα δίχτυα του 13 φορές. Πέρα από το γεγονός ότι έχει 2 περισσότερα clean sheets από το αντίστοιχο περσινό σημείο και 8 γκολ λιγότερα, ο μυθικός τερματοφύλακας εκτός από βαθμούς δίνει τρομερή αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του και φόβο στους αντιπάλους.

«Οταν τον πήραμε, όλοι ξέραμε πόσο καλός ήταν με όσα κατάφερε με την Τσέλσι. Μας έχει αλλάξει εντελώς σαν άμυνα. Είναι τύπος που μιλάει και πιστεύει σε όλους. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήθελε να έρθει σε μας, είναι μια παρουσία που ο καθένας θα ήθελε να έχει πίσω του. Είναι αποφασιστικός και είναι κεφάλι στα αποδυτήρια» είπε ο Θίο Γουόλκοτ.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεν κράτησε εύκολα το «μηδέν» κόντρα στην Αστον Βίλα και φτάνοντας τα 169 clean sheets στην PL έπιασε τον Ντέιβιντ Τζέιμς στο Νο1 όλων των εποχών, όμως χρειάστηκε μόλις 349 ματς για να το κάνει ενώ ο Αγγλος 572. Είναι θέμα χρόνου ο Τσεχ να κάνει μόνο δικό του το ρεκόρ και να περάσει στο πάνθεον της μεγάλης κατηγορίας. Την επομένη του αγώνα με την Βίλα, η γυναίκα του, άφησε κάτι να τον περιμένει στο τραπέζι της κουζίνας και εκείνος το ανέβασε στο twitter...

Παρακάμπτουμε την άμυνα και πάμε στην επόμενη γραμμή με ένα ακόμα κλισέ που λέει 'ό,τι πληρώνεις παίρνεις'. Μπορεί πολλοί να ήταν εκείνοι που ίσως εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων βιάστηκαν πέρυσι να κράξουν, όμως φέτος ο Μεσούτ Οζίλ δείχνει στο γήπεδο τον λόγο που 'άξιζε' τα 50 εκατ. ευρώ. Ενας από τους κορυφαίους playmakers/επιτελικούς που έχουν δει τα γήπεδα τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γερμανός είναι το ίδιο απολαυστικός όταν τον χαζεύεις να κρατάει και να δίνει την μπάλα και το ίδιο ουσιαστικός στη δουλειά για την οποία αποκτήθηκε.

Στο 38' του ματς με την Βίλα ο 28χρονος με προσποίηση-όνειρο αναγκάζει τον Λέσκοτ να προσπαθεί απλά να μην σπάσει τα πλευρά του και προσφέρει στον Ράμσεϊ το 90% του γκολ που σφράγισε ένα ακόμα διπλό για την Αρσεναλ. Ηταν η 13η ασίστ στο πρωτάθλημα, επίδοση που τον φέρνει πρώτο στις 5 μεγάλες λίγκες για τη σεζόν που διανύουμε και σε θέση να απειλεί τα ρεκόρ όλων των εποχών στην Premier League. Ο αριστεροπόδαρος μάγος βρίσκεται 7 πίσω από τον Τιερί Ανρί που τη σεζόν 2002-03 ετοίμασε 20 γκολ για τους συμπαίκτες του και που μέχρι σήμερα δεν έχει δει κάποιον να δίνει περισσότερες ασίστ.

Ο Γερμανός αποδεικνύει ότι είναι ποδοσφαιρική ιδιοφυία με κάθε απλή πάσα του να αγγίζει την πρότυπη, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, με τη δύναμη, την κατεύθυνση και τα φάλτσα να κάνουν τη δουλειά του παραλήπτη πολύ πιο εύκολη. Χωρίς να έχει τρομερή ταχύτητα, ο Οζίλ είναι μαεστρικός, αποτελεί το μυαλό της Αρσεναλ όντας εκπληκτικός στο decision-making, ορίζοντας το tempo και μέχρι στιγμής έχει κάνει σκόρερς 6 διαφορετικούς παίκτες.

Οταν τελειώσει την καριέρα του δεν αποκλείεται -αν όχι ο πρώτος- να είναι μέσα στους 2-3 κορυφαίους σε ασίστ τουλάχιστον από τότε που υπάρχουν στατιστικά. Φάμπρεγας και Λάμπαρντ έκαναν από 18 ασίστ για την Τσέλσι τις χρονιές και 2004-05 και 2014-15 αντίστοιχα, ο Σεσκ έχει και 17 με την Αρσεναλ το 2007-08 και ο Ερικ Καντονά 16 από το 1992-93 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανένας πάντως, ποτέ σε αυτά τα 24 χρόνια της Premier League δεν είχε 13 ύστερα από 16 αγωνιστικές...

Ο Οζίλ θέλει να φτάσει και να ξεπεράσει τον Ανρί και ο συμπαίκτης και αγαπημένος του αποδέκτης (5 ασίστ), Ολιβιέ Ζιρού, θέλει να διαψέσει τον legend του κλαμπ και συμπατριώτη του, ο οποίος είναι σήμερα αναλυτής του Sky. Ο 'Τιτί' έχει πει ότι η Αρσεναλ δεν μπορεί να κατακτήσει την Premier League εκείνον στην επίθεση. Σίγουρα ο 28χρονος φορ δεν έχει να αποδείξει κάτι αφού σκοράρει σταθερά από τότε που αφίχθη στο Emirates, όμως είναι έξτρα κίνητρο να βγάλει λάθος τον Ανρί, με τον οποίο οι Gunners πήραν τον τελευταίο τίτλο.

Ο πρώην επιθετικός της Μονπελιέ αφού πέρασε μόνος του την ομάδα του Βενγκέρ στους «16» του Champions League, άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο Villa Park, έφτασε τα 50 γκολ στην PL ύστερα από 113 αγώνες (μόνο Ανρι-Ιαν Ράιτ το έκαναν πιο γρήγορα) και έγινε ο 7ος στην ιστορία του κλαμπ που το πετυχαίνει. Στο πρωτάθλημα ήταν το τέρμα Νο9 για τον Ζιρού -κανένας παίκτης από τα top clubs δεν έχει περισσότερα- και το 14ο σε όλες στις διοργανώσεις.

Επιθετικός σημαίνει γκολ, όμως ο διεθνής άσος δεν κάνει μόνο αυτή τη δουλειά μέσα στο γήπεδο, όπως είπε ο Γουόλκοτ. «Δεν είναι μόνο τα γκολ, είναι όλο το παιχνίδι του και όλα αυτά που κάνει. Ο τρόπος που κρατά και προστατεύει την μπάλα, η άμυνα που παίζει στα κόρνερ. Βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα αυτή τη στιγμή. Είναι όνειρο να παίζεις μαζί του, κάνει τη δουλειά μας πολύ πιο εύκολη. Μας βγάζει μεγάλη αυτοπεποίθηση και είναι κάτι που το χρειαζόμαστε τη φορτωμένη περίοδο των Χριστουγέννων. Χρειαζόμαστε παίκτες σε φόρμα και είναι σίγουρα ένα από αυτούς».

Μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να μην έχει βάλει ποτέ γκολ στον Τσεχ, όμως η κλήρωση με την Μπαρτσελόνα στα νοκ άουτ του Champions League μπορεί να έχει και θετική πλευρά για την Αρσεναλ. Δεδομένο ότι το όπλο τους δεν είναι το βάθος στο ρόστερ, οι Gunners δεν θα χρεωθούν έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό αφού αντίπαλος είναι η κάτοχος και ομάδα με την καλύτερη επίθεση του πλανήτη και ίσως 'χαρούν' να χαιρετίσουν νωρίς αφού στη συνέχεια θα έχουν όλο το μυαλό στην Premier League. Η φετινή πορεία θυμίζει εκείνη του 2013-14 όταν και τότε στο αντίστοιχο σημείο ήταν πρωτοπόρος (είχε +2 βαθμούς) και ο Βενγκέρ περιμένει πλέον και τον Αλέξις. Ο Αλσατός θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την ουσία και να μην αφήσει την ομάδα του να καταρρεύσει όπως πριν δύο χρόνια. Arsene knows...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης