«Φέρτε μας τη Ρεάλ...»

«Φέρτε μας τη Ρεάλ...»

bet365

«Η μεγαλύτερη έκπληξη του βελγικού ποδοσφαίρου στον 21ο Αιώνα» έγραψαν οι εφημερίδες! Υπερβολικό; Η Γάνδη κατάφερε να γίνει πρώτο θέμα στην Ευρώπη και ο Χάιν Βανχάζεμπρουκ έχει τεράστιο μερίδιο επιτυχίας!

«Οι Βέλγοι ξανάρχονται» ή «Η μεγαλύτερη έκπληξη του βελγικού ποδοσφαίρου στον 21ο Αιώνα»! Οποιον τίτλο και να διαλέξετε, το νόημα δεν αλλάζει, αφού η Γάνδη έκανε πιο λαμπρό το φετινό Champions League! Η τελευταία φορά που ομάδα από το Βέλγιο βρέθηκε στα νοκ άουτ... χάνεται κάπου στο 2001.Το τεράστιο αουτσάιντερ με το χαμηλότερο μπάτζετ από τις υπόλοιπες 16 ομάδες σκηνοθέτησε μια άψογη παρουσία και το βράδυ της Τετάρτης στην «Ghelamco Arena» απέδειξε πως τις ομάδες δεν τις κάνουν τα χρήματα!

Την ώρα που η Αντερλεχτ πρωταγωνιστούσε στο Βέλγιο, η Γάνδη βρισκόταν μια ανάσα από τη διάλυση... Το 2000 το χρέος της είχε εκτοξευθεί στα 23 εκατομμύρια ευρώ, όμως ο Ιβάν ντε Βίτε αποδείχθηκε σωτήρας. Το γήπεδο πωλήθηκε στον Δήμο, οι καλοί παίκτες... χαιρέτησαν και ένα καλό δάνειο από την Τράπεζα έφερε την ανάκαμψη! Χρειάστηκαν όμως 13 χρόνια προσπάθειας, σκληρών μέτρων για να έρθουν τα κέρδη! Το μεγαλύτερο όμως ήρθε το 2014, όταν την ομάδα ανέλαβε ο Χάιν Βανχάζεμπρουκ, ένας τεράστιος άνθρωπος που δεν είχε πείσει ως παίκτης , ενώ είχε αποχωρήσει ως αποτυχημένος από τη Γκενκ!

Αν τον βάλεις δίπλα στον... Πεπ Γκουαρδιόλα δεν θα καταλάβεις ποτέ πως είναι κόουτς, όμως ο 51χρονος έχει κάτι που διακρίνει τον Καταλανό, η σχολαστικότητα! Ηταν αυτός που ενέκρινε τον μικρό προϋπολογισμό, έφερε παίκτες από την πρηγούμενη ομάδα του (είχε φτάσει με την Κορτράικ στα πλέι οφ!!!!) και τσέκαρε ποδοσφαριστές από πρωταθλήματα, όπου σπανίως ομάδες κάνουν τα... ψώνια τους!

Τι κατάφερε; Απέκτησε τον Βραζιλιάνο playmaker, Ρενάτο Νέτο, αλλά και τον μεσοεπιθετικό Μόουζες Σιμόν. Μάλιστα, η ρήτρα του Νιγηριανού θα φτάσει τα... 20 εκατ. όταν πριν ένα χρόνο τον είχε αποκτήσει 800.000 ευρώ από την Τρέντσιν!

Πως θα φαινόταν στους παίκτες να προπονούνται τρεις φορές τη μέρα; Δεν ήταν πρωταρχικός του στόχος η φυσικά κατάσταση, αλλά να μάθουν τα συστήματά του, τα οποία ήταν πολλά! Αλλωστε, όλοι στο Βέλγιο μιλούν για τις αιφνιδιαστικές του αλλαγές στη διάρκεια των αγώνων, με μοναδικό στόχο να μπερδέψει τον αντίπαλο!

Αγνοια κινδύνου έχει για το μέλλον της στη διοργάνωση η Γάνδη κι όλοι στα αποδυτήρια φώναζαν «Φέρτε μας τη Ρεάλ...».

Από τον γκρεμό στην κορυφή!

Πρώτη ομάδα από το Βέλγιο που προκρίνεται στους «16» μετά από 15 χρόνια (2000-01, Άντερλεχτ).

Η Γάνδη είναι η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε έχοντας έναν βαθμό μετά από τρεις αγωνιστικές.

Όλοι ξενύχτηδες στην πρωινή προπόνηση, ο προπονητής Βανχάζεμπρουκ ήρθε τελευταίος και αργοπορημένος. Είχε ζητήσει να μην αργήσει κανείς!

Την Τρίτη κατέκτησε το βραβείο Raymond Goethals (προσεγγίζει τις μεθόδους του προπονητή που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μαρσέιγ το 1993). «Όπως αυτός, επιβιώνω μόνο με ποδόσφαιρο. 24 ώρες το 24ωρο. Είναι ένας εθισμός. Ακόμα και όταν πέφτω να κοιμηθώ σκέφτομαι το ποδόσφαιρο».

Φήμες, πριν την πρόκριση, τον ήθελαν να αναλαμβάνει τον Άγιαξ σε περίπτωση αποχώρησης του ντε Μπουρ.

Ανακηρύχθηκε καλύτερος προπονητής το 2012 όταν με την «μικρούλα» Κορτράικ έφθασε στον τελικό του κυπέλλου και στα πλέι οφ πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά προπονητής της Κορτράικ κατακτά το βραβείο.

Το 2013 εγκαινιάστηκε το καινούριο γήπεδο (Ghelamco Arena).

Το Γάνδη – Ζενίτ παρακολούθησαν 8970000 τηλεθεατές στην Φλάνδρα κι έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ τηλεθέασης.

Πέρυσι κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στα 115 χρόνια ιστορία της.

Εχει μπάτζετ (μόλις) 26 εκ ευρώ.

Πριν 15 χρόνια είχε χρέος 23 εκ ευρώ.

Έχει την μικρότερη αγοραστική αξία από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...